Homepagina » Buitenland » “De crisis is een bewuste strategie om het sociale beleid kapot te maken, te beginnen bij het zwakste land”
"De crisis is een bewuste strategie om het sociale beleid kapot te maken, te beginnen bij het zwakste land"

“De crisis is een bewuste strategie om het sociale beleid kapot te maken, te beginnen bij het zwakste land”

De wereld verkeert momenteel in een diepe crisis. Men wil ons tegelijkertijd doen geloven dat het neoliberale groeimodel het enig mogelijke is. De Portugese socioloog Boaventura de Sousa Santos van de Universiteit van Coimbra doorprikt die mythe en reist de wereld rond om een kennisleer van alternatieven uit te bouwen.

De democratie in Europa wordt afgebouwd in naam van de crisis. Een crisis die voorgesteld wordt als een schuldencrisis van de soevereine staten, maar die in feite een financiële crisis is van een systeem dat volkomen kleptocratisch en crimineel is, aldus de Sousa. Een crisis veroorzaakt door een gedereguleerd financieel kapitaal dat speculeert met de miserie van de mensen. Hoe meer landen er bankroet gaan, hoe meer dit systeem zich verrijkt.

Hij legt uit dat het pact tussen democratie en kapitalisme sinds de val van de Muur is verbroken. Het kapitalisme laat vandaag de dag zijn ware aard zien en die is destructief: het vernietigt rechten van mensen, hun toekomstperspectieven, de natuur en dit enkel met het doel om meer winst te maken.

Nieuwe bril

In de politiek is alles te koop en lobbygroepen zetten de democratie onder druk. Volgens de Sousa is dit het einde van de democratie zoals we die tot nu toe gekend hebben. Hij zegt dat er talloze vormen van verzet zijn tegen dit systeem, maar dat de media daar heel weinig ruchtbaarheid aan geven. Vaak wordt er lokaal aan alternatieven gewerkt, maar omdat die geen zichtbaarheid krijgen, denkt men dat die er niet zijn.

De Sousa vindt dat we moeten gaan werken aan een ander soort kennis, een kennis die leeft buiten de universiteiten en onderzoeksinstellingen. Die zijn vandaag de dag zo gestandaardiseerd dat overal hetzelfde wordt onderwezen.

We moeten volgens hem door een nieuwe bril kijken. De manier waarop er met de Griekse crisis wordt omgegaan, getuigt bijvoorbeeld van weinig creativiteit. Daar domineert ook een erg eenzijdige marktgerichte visie. De Sousa werkt met mensen uit Griekenland om tot een mediterraan blok te komen, waar ook Tunesië toe zou moeten behoren, om een alternatief te formuleren voor het eenzijdige Europese beleid.

Goldman Sachs

De privatisering rukt steeds verder op en men begint bij de zwaksten, in dit geval Griekenland. Die trend zal zich volgens de Sousa doorzetten in Frankrijk, Duitsland en de landen van Noord-Europa. Dit is een geprovoceerde crisis die Europa volop in de greep heeft, zegt hij.

De meeste Europese politici weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Barroso was zich wel degelijk bewust van de lijn die hij verdedigde, net als Juncker. Ze zullen beloond worden voor het zo mooi in de pas lopen. De VS gebruikt ook Europa om dit model te implementeren. De Europese Centrale Bank (ECB) staat onder controle van het financiële kapitaal. De grote namen Mario Monti, Mario Draghi en Victor Halberstadt komen allemaal van Goldman Sachs.

De crisis is een bewuste strategie om het sociale beleid kapot te maken, te beginnen bij het zwakste land. Als Europa echt een politiek-economische unie was, dan zou het probleem Griekenland niet bestaan. Griekenland staat voor slechts twee procent van de euro-economie. Maar Duitsland wil zijn eigen banken redden, vooral de Deutsche Bank, die voorheen geld aanbood aan Portugal, Spanje en Griekenland om Duitse auto’s mee te kopen, Mercedes-Benz, VW, Audi.

BRICS

In de hegemonische globalisering van de dominante krachten zie je met de komst van de BRICS een verdeling. Die zorgen ervoor dat de dynamische as vandaag verschuift van het Westen naar het Oosten en dat gaat volgens de Sousa voor ernstige conflicten zorgen, conflicten die nu al in de maak zijn. De VS is erop uit de opkomende economieën te vernietigen.

De VS heeft Europa een serieuze slag toegebracht met de crisis in Oekraïne, die volledig geprovoceerd is om Rusland te treffen. Ook de halvering van de olieprijs was daarop gericht. China direct treffen is lastiger, maar ze kunnen wel toeleveranciers van China treffen, een aantal landen in Zuid-Amerika. In Argentinië heeft men de regering kopje onder willen duwen met het geval Nisman, de openbaar aanklager die dood is teruggevonden en in het parlement documenten wilde presenteren die zouden bewijzen dat president Kirchner de daders van een aanslag in 1994 in de luwte hield. In ruil daarvoor zou Argentinië Iraanse olie krijgen.

Ook Brazilië moet afgeremd worden. Er zijn twee zaken die de VS een doorn in het oog zijn: de oliereserves van présal, die Brazilië onder eigen beheer wil houden en niet wil privatiseren. En omdat Brazilië en de BRICS aan een alternatieve bank werken.

Talrijke alternatieven

Als we alle diversiteit vernielen en onze macht gebruiken om onze positie steeds door te drukken en op te leggen, met een visie die enkel gericht is op de markt en een neoliberaal model, dan betekent dat volgens de Sousa gegarandeerd oorlog.

Er is een andere weg, er zijn talrijke alternatieve aanwezig, in Indië, Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Je moet ze alleen zichtbaar maken.

[MO]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sjors Struik
Sjors Struik
5 jaren geleden

Laat eerst maar eens zien dat jullie je eigen land fatsoenlijk kunnen besturen, Portugal. Als je dat kunt, kan mag je daarna met kritiek komen. Dit doet me weer heel erg aan de Grieken denken. Altijd maar jullie dit, jullie dat, maar hand in eigen boezem steken, ho maar, want dat kost moeite, en daar hebben ze geen zin in. Juist door dát gedrag zijn ze in de problemen gekomen, maar goed, dat primitieve, impulsieve en opportunistische gedrag zit er kennelijk ingebakken bij ze. Slapjanussen is denk ik de meest gepaste kwalificatie.

Ruud
Ruud
Reactie op  Sjors Struik
5 jaren geleden

JIj gelooft ook werkelijk alles wat er in de reguliere media verschijnt he,
Deze beste man heeft gewoon 200% gelijk !!

Mariatje
Mariatje
Reactie op  Ruud
5 jaren geleden

1000

Armonicus
Armonicus
Reactie op  Sjors Struik
5 jaren geleden

“Laat eerst maar eens zien dat jullie je eigen land fatsoenlijk kunnen besturen, Portugal.”
Het is niet Portugal die de kritiek levert, maar een meneer UIT Portugal. En sowieso alsof er landen in de wereld zijn die zichzelf fatsoenlijk mogen besturen (lees: zijn volk niet uitbuit).

Faith
Faith
Reactie op  Armonicus
5 jaren geleden

Het zijn de uitgewerkte Bilderberg plannen, doelbewust gestuurde ellende. En doordat de een niet weet wat de ander doet, omdat ze dit beroepsmatig niet van elkaar mogen weten, is dat gelukt. Hoewel er hele slechte mensen zijn is de meerderheid van de mensheid niet slecht, de mensheid is dom. Doelbewust dom gehouden door hele slechte mensen.

Mike
Mike
Reactie op  Sjors Struik
5 jaren geleden

Check eens de afleveringen van Radar over de prijs van de euro

Frans
Frans
Reactie op  Sjors Struik
5 jaren geleden

meneer struik
Wie ben jij eigenlijk?

Gezinusk
Gezinusk
Reactie op  Sjors Struik
5 jaren geleden

Nou ja? De Portugese socioloog kon hier en daar wel eens gelijk hebben. Een jaar of tien geleden wist de VPRO met een radioprogramma van een paar uur op indrukwekkende wijze uiteen te zetten hoe Amerika in het verleden om zich heen moest slaan, om zich als wereldleider te verzekeren van de status quo voor de toekomst.

Hierbij werd Amerika omschreven als een monster die in alle uithoeken van de aarde zijn geopolitieke tentakels poogde uiteen te zetten om te overleven. Volgens verscheidene rapporten diende de uit de klauwen gewassen grootverbruiker continu gevoed te worden met grondstoffen om overeind te kunnen blijven staan.

Deze conclusie werd destijds getrokken door verscheidene westerse economen die naar oplossingen zochten. Het lijkt mij duidelijk dat er met dit scenario uiteindelijk geen winnaars en slapjanussen zullen overblijven maar louter verliezers op aarde.

Mario8282
Mario8282
Reactie op  Sjors Struik
5 jaren geleden

Neen, het zijn niet de “grieken” of de “portugesen” die de “crisis” gemaakt hebben. “Amerika” is ook geen monster. De private eigenaar van het geldsysteem is de monster. Maar wie alleen de mainstream media volgt is minder geïnformeerd dans iemand die helemaal geen media volgt. Heb je ook last van?

Fed bedrog al ruim 100 jaar succesvol – monetaire slavernij gaat door
http://mario828282.wordpress.com/2013/12/23/fed-bedrog-al-100-jaar-succesvol-monetaire-slavernij-gaat-door/

Eurozone monetaire kolonie van de Federal Reserve
http://mario828282.wordpress.com/2013/12/24/eurozone-monetaristische-kolonie-van-de-federal-reserve/

Bankensplitsing
http://mario828282.wordpress.com/2014/01/01/bankensplitsing/

DE EUROCRISIS – OORZAAK en OPLOSSING
http://mario828282.wordpress.com/2013/12/22/de-eurocrisis/

De “crisis” is door bankiers gemaakt en hun agenten bij de overheid:
“we engineered the world financial crisis” minuut 02:10
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=J4B5f2ezEB8

Alfred E. Neuman
Alfred E. Neuman
5 jaren geleden

En weer iemand die iets te makkelijk afgeeft op het “duivelse” kapitalisme. Kapitalisme is op zich niets mis mee, mits goed geïmplementeerd, laat dat nu net het probleem zijn heden ten dage. Wat wij hier in Europa en de VS zien gebeuren is corporatisme, een moreel verwerpelijke vorm van kapitalisme welke de vrije markt aantast en zelfs geheel buitenspel kan zetten.

Het is net zoiets als zeggen dat socialisme per definitie slecht is omdat er in de jaren ’30 van de vorige eeuw een groepering was die zichzelf “nationaal socialist” noemden en op zijn zachts gezegd uiterst onsympathiek waren.

reality check
reality check
Reactie op  Alfred E. Neuman
5 jaren geleden

Het wordt tijd om meer genuanceerd te leren denken en niet overal outdated etiketen op te plakken.
Zo is het kapitalisme in Amerika (ik woon er) Crony Capitalism (vriendjespolitiek) en dat zal in het Socialistische Europa ook wel het geval zijn. Wat is dan het verschil nog?
Vandaar dat al die gefossileerde systemen instorten.

exegese
exegese
Reactie op  Alfred E. Neuman
5 jaren geleden

Hij geeft niet af op het duivelse kapitalisme, hij geeft aan dat het kapitalisme door de schaduwmachten wordt misbruikt om hun doel te bereiken. Daardoor is er geen echte vrije markt en dus geen sprake van een zuiver kapitalisme. Als er echt een vrije markt zou zijn zou het echt heel anders lopen, dat is echter volstrekt onmogelijk met het meedogenloze schorem wat achter de schermen aan de touwtjes trekt zoals dar zijn : de Bilderberg group, the trilateral commission, the council of foreighn relations, waar wij in ons geval de meeste zure vruchten van plukken.

Frans
Frans
Reactie op  exegese
5 jaren geleden

inderdaad, Exegese,
En we moeten heel goed leren zien dat de vluchtelingen stroom vanuit Afrika etc. zeer goed is georganiseerd. Evenals nu de militaire oefeningen in Polen. Dhr, Poetin wil nu eenmaal niet mee doen met de WMO.
Dat is een zeer goede reden om de “aan-de touwtjes-trekkers” die jij bedoeld paal en perk te stellen.
blijf ijveren voor vrede. En laat dit weten aan anderen.

joke1
joke1
Reactie op  Frans
5 jaren geleden

van die vluchtelingen stroom heb je helemaal gelijk in het is de bedoeling (van de elite) dat er 50.000.000 moslims nog deze kant in moeten komen.
Je raad wel waarom,,, maar weet de slechte mensen die zijn niet de rotste, maar mensen die alles toe laten die zorgen voor de afgrond van deze wereld.

Gnaues
Gnaues
Reactie op  Alfred E. Neuman
5 jaren geleden

Bravo… Toch nog iemand die helder denkt hier… Voor de rest… Gek, gekker, gekst

Sjors Struik
Sjors Struik
Reactie op  Alfred E. Neuman
5 jaren geleden

Ik kan je wel verzekeren dat de moslims niet bepaald veel kans hadden gemaakt bij deze ‘nationaal socialisten’: Europa zou nu al op zeer efficiënte wijze gezuiverd zijn geweest. Dus ik weet niet of deze nationaal socialisten wel zo slecht waren…

Mario8282
Mario8282
Reactie op  Alfred E. Neuman
5 jaren geleden

Je conformeert je te veel aan de uitleg en nepdefinities uit de mainstream media. “Kapitalisme” is een abstract begrip want echte vrije markt concurrentie heeft noot bestaan. “Communisme” idem dito. Volg het geld vanaf creatie tot vernietiging en dan begrijp je dat de “crisis” kunstmatig aangezet is door de private eigenaar van het geldsysteem, die ook eigenaar is van de mainstream media waar je zo veel aan gelooft…

reality check
reality check
5 jaren geleden

Het ziet ernaar uit, dat ELK systeem zichzelf uiteindelijk ondergraaft. Natuurlijk door menselijk toedoen onder invloed van de tijdsgeest.
In de meest recente westerse geschiedenis zijn dat: het communisme, het kapitalisme en nu ook het Eur. socialisme.
We zijn gewoon toe aan meer flexibiliteit, zonder “systemen”.

ea1
ea1
5 jaren geleden

Sancties tegen Rusland? Nee, dit zijn sancties tegen Nederland. Cijfers liegen niet!
Nederlandse export naar Rusland voor de sancties was 2,5 miljard, na de sancties 25 miljoen.

Nibud heeft cijfers gepubliceerd: 30% van de Nederlandse bevolking is 25% achter uit gegaan.
Door verlies van de baan en minder salaris.

Politici hebben geen cent aan verloren met hun domme oorlog praatjes. De salaris van politici die zoveelste crisis veroorzaken blijft gewoon op peil. Lullig en schofterig! Ook het budget van militairen en wapen industrie is weer omhoog gegaan!

Wapen industrie draait weer op volle toeren en u moet ervoor betalen, wow! Te gek voor woorden!

Met de sancties tegen Rusland wordt Nederland binnen kort net als Portugal en Griekenland.

x

Check Also

hertzberger

Rosanne Hertzberger beweert dat Van Haga liegt over lockdowns: kijk en oordeel zelf

Microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger pleitte in ...

europa

Vrijdag ontsnapte Europa ternauwernood aan een black-out

Op vrijdag is Europa ternauwernood ontsnapt aan ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

20
0
We lezen graag je reactie!x