Homepagina » Gezondheid » De wetenschap laat ons zien waarom uit de magnetron eten misschien toch niet zo’n goed idee is
De wetenschap laat ons zien waarom uit de magnetron eten misschien toch niet zo'n goed idee is

De wetenschap laat ons zien waarom uit de magnetron eten misschien toch niet zo’n goed idee is

Het is een vaak gehoorde stelling: eten uit de magnetron is hartstikke ongezond. Er zou weinig voedingswaarde overblijven na de blootstelling aan al die straling.

Voor die stelling is het nodige bewijs te vinden. Wetenschappers schreven in 2003 bijvoorbeeld in The Journal of the Science of Food and Agriculture dat broccoli in de magnetron 97 procent van zijn heilzame antioxidanten kwijtraakt. Toen broccoli werd gestoomd ging slechts 11 procent van de antioxidanten verloren.

Tijdens een andere studie bleek dat het actieve bestanddeel van knoflook, het enzym aliinase, al na 60 seconden in de magnetron onbruikbaar was geworden.

Minder vitamines

Onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk na opwarming in de magnetron minder lysozymen en antilichamen bevat en meer schadelijke bacteriën.

Japanse onderzoekers ontdekten dat melk na zes minuten in de magnetron 40 procent minder vitamine B12 bevat en vrijwel geen voedingswaarde meer heeft. En Scandinavische wetenschappers kwamen erachter dat asperges die zijn opgewarmd in de magnetron aanzienlijk minder vitamines bevatten.

Hormoonverstoorders

Het is daarnaast een slecht idee om voedsel in plastic verpakkingen op te warmen in de magnetron. Veel plastic producten bevatten namelijk hormoonverstoorders, die in het voedsel terecht kunnen komen.

In plastic zitten onder meer ftalaten: olieachtige vloeistoffen die worden toegevoegd aan kunststoffen om ze flexibeler te maken. Als je dergelijke chemicaliën binnenkrijgt, kun je hoge bloeddruk en insulineresistentie krijgen, wat uiteindelijk weer kan resulteren in diabetes.

[Collective-evolution]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Patricia Müller schreef:

  Bron: gesundheit-natürlich.at

  Citaat: Magnetron – dodelijke experimenten met katten

  Een wetenschappelijke studie van Engeland heeft duidelijk aangetoond de effecten van microgolfstraling. Katten werden gevoed in een kamer met kunstmatig licht, met een hoge kwaliteit kattenvoer en water uit de magnetron. De dieren waren vrij om te kiezen uit verschillende (met microgolvenstraling vervuilde) aanbod voeding. Binnen een maand zijn alle katten gestorven.

  9 likes
  • Freek schreef:

   Volgens jouw summiere tekst zou je ook kunnen zeggen dat katten doodgaan wanneer ze louter en alleen aan kunstlicht worden blootgesteld en dus geen zonlicht krijgen.

   Een link naar het onderzoek zou wellicht wat meer helderheid kunnen geven.

   16 likes
   • Bert schreef:

    Ok het gaat hier niet over micro golven maar over drinkwater en regenwater aan je huisdieren geven.
    Meer dan eens zelf getest, geef je huis een bak leidingswater en regenwater.
    Mijn hond gaat steeds naar het regenwater….en dit hoor steeds meer.
    Uncle Bens droogte in het verleden zijn rijst in mega micro waves tot op een dag inspectie kwam waren ze plots weg.

    4 likes
  • Berenbotje schreef:

   Dus die katten pleegden zelfmoord? Ze kozen voor het voedsel dat het meest schadelijk was?

   Treffender is de experiment van scholieren die water uit de magnetron gaven aan planten en gewoon kraanwater gaven aan eenzelfde soort planten. Het magnetronwater doodde z’n clienten terwijl de planten op gewoon water bleven leven.

   1 likes
 • Albert schreef:

  Uit voorzorg heb ik dat ding al een tijd geleden in een donker hoekje op zolder gezet. (Stekker uit het stopcontact).

  10 likes
 • Henk schreef:

  Een aantal jaren nadat het ijzeren gordijn gevallen was, kreeg Rusland te maken met een explosieve toename van kanker patienten. Dit werd in verband gebracht met de nieuwe apparatuur die in de keukens verscheen: de magnetron.
  Dit werd een paar jaar terug bevestigd door onderzoekers in de V.S, ook dat er zeer weinig van de voedingswaarde overbleef. Bij mij is de magnetroon bij het afval gezet.
  Kan niet met links komen, maar ga maar ff op google kijken.

  9 likes
 • Pinokkiocratie schreef:

  Geen idee of het slecht is, weet wel dat het niet te vreten is.
  Wie magnetron voer lust heeft zijn smaak in zijn kont zitten.
  Eet smakelijk.

  5 likes
 • Clemens schreef:

  Het artikel in The Journal of the Science of Food and Agriculture gaat over het verhitten van broccoli, de conclusie is dat bij elke vorm van verhitting anti-oxidanten verloren gaan, het meest in de magnetron, het minst bij stomen.
  Dat wil niet zeggen dat dit voor elk in de magnetron bereid voedsel geldt, b.v bij aardappelen bereid in de magnetron is het verlies van de anti-oxidanten kleiner dan wanneer ze gebakken of gekookt worden.
  In het volledige artikel (pdf tegen betaling te downloaden): In other studies, when potatoes were baked, a complete loss of chlorogenic acid resulted, while 55% remained aftermicrowave cooking and 40% after boiling. (beste bereidingswijze is dus in de magnetron!)
  Hetzelfde geld voor tomaten: Also, during domestic cooking of tomato, microwaving resulted in a decrease in quercetin content (65% loss), and an evenhigher reduction occurred (82% loss) during boiling. (dus als je ze niet rauw wil eten, in de magnetron!)

  “Onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk na opwarming in de magnetron minder lysozymen en antilichamen bevat en meer schadelijke bacteriën.”
  Dat moeten we dan maar aannemen: de link verwijst niet naar zo’n onderzoek. Ik kan me wel goed voorstellen dat er na verwarming meer schadelijke bacteriën in zitten, bacteriën planten zich graag voort bij een graad of 30, zou dit minder zijn in een flessenwarmer?
  Verder ben ik het eens met Richard: “Waarom zou je überhaupt melk 6 minuten gaan opwarmen in een magnetron????”

  De link bij moedermelk verwijst naar een artikel over het verdwijnen van de actieve stoffen in knoflook na verhitting in oven of magnetron.
  Sneller in de magnetron uiteraard omdat deze sneller verhit. Het volledig verlies kan volgens dit artikel worden voorkomen door de knoflook 10 minuten van te voren te pletten, iets wat iedere goede kok ook weet.

  Het komt erop neer dat bij verhitting, op welke manier dan ook, vitamines en andere nuttige stoffen verloren gaan, anderzijds is het zo dat dit de vezels vaak beter verteerbaar maakt zodat die stoffen beter worden opgenomen, hetgeen bij rauw eten niet altijd gebeurt.

  De derde link verwijst naar een artikel over het vergelijken van 2 testmethodes voor het aantonen van vitamine B12, Chemoluminescentie v.s. microbiologische analyse en heeft werkelijk niets met magnetrons te maken.

  Journalistiek broddelwerk, cherry picking, de conclusie (magnetron is slecht) staat al vast, nu nog even een paar quotes uit een wetenschappelijk artikel erbij en de angsthazen zijn weer in hun gelijk bevestigd.

  4 likes
 • Mariatje schreef:

  Vind het vooral een nutteloos ding. Warm m’n prakkie wel op in de pan of koekepan. Ontdooien duurt natuurlijk wat langer maar het zij zo. Koop ook liever vers vlees bij de slager en heb weinig in m’n vriesvak liggen.

  3 likes
 • Richard schreef:

  Waarom zou je überhaupt melk 6 minuten gaan opwarmen in een magnetron????

  3 likes
 • Orlando schreef:

  ‘Het is een vaak gehoorde stelling: eten uit de magnetron is hartstikke ongezond.’ Eerlijk gezegd heb ik dit nooit gehoord van iemand.

  3 likes
 • Henk schreef:

  Naast de magnetron die ongezond is, vergeten we niet de WiFi-router en GSM (en DECT).
  Mijn WiFi router heb ik op veiliger ‘laag vermogen’ ingesteld en m’n GSM is 99,9% van de tijd, uit.

  2 likes
 • an argie schreef:

  Doe voor de “lol” eens een test. Schaf twee dezelfde soorten planten aan.
  Geef de ene consequent water dat is afgekoeld nadat het 2 minuten in de magnetron is opgewarmd.
  Geef de andere consequent water dat is afgekoeld nadat het heeft gekookt in de waterkoker.

  En het resultaat van deze test is zichtbaar binnen twee weken!

  1 likes
 • Peter Cernjavski schreef:

  Nog steeds zijn er (pseudo?)wetenschappers en veel volgers die beweren dat microgolven warmte opwekken door inter-moleculaire wrijving. En niets meer.

  1 likes
 • sander schreef:

  vraag jezelf eens af waarom in rusland GEEN magnetrons zijn….ze zijn zelfs verboden!!
  http://waterput.yolasite.com/artikelen/magnetron-werd-in-sovjet-unie-verboden-in-1976-vanwege-kankerverwekkende-effecten

  1 likes
 • jro schreef:

  Bij experimenten met Levend Bloed Analyse(LBA), waarbij een levend bloedsbeeld via een speciale microscoop wordt geanalyseerd, bleek dat mensen die magnetronvoedsel aten, tot twee uur na de maaltijd een identieke bloedsbeeld vertoonden als mensen met kanker !
  Dus geen kankervoer eten d.m.v. een magnetrononding !

  1 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  5G

  Bezorgde burgers doen video-oproep aan Rutte: ‘Zet uitrol 5G alstublieft stop’

  De organisatie 5B Burgers heeft een filmpje ...

  >