Homepagina » Binnenland » “Er ligt een gifdeken over Nederland”
"Er ligt een gifdeken over Nederland"

“Er ligt een gifdeken over Nederland”

Neonicotinoïden, de veelvuldig gebruikte insecticiden, zijn veel schadelijker dan tot nu werd gedacht. Ze doden niet alleen plaaginsecten, maar ook bijen, vlinders en vogels. Uiteindelijk belandt het gif op ons bord. Hoogleraar Frank Berendse luidt de noodklok.

Het middel werd in de jaren negentig als wondermiddel gepresenteerd: het wordt namelijk direct geïnjecteerd waardoor de gewassen niet meer bespoten hoeven te worden. Er woedt al jaren een intensief maatschappelijk debat of deze middelen veilig zijn. De Europese Commissie vroeg om een wetenschappelijk onderzoek. Het rapport is inmiddels in het tijdschrift Nature gepubliceerd. Volgens Berendse wordt steeds meer duidelijk ‘dat er negatieve neveneffecten zijn’.

Mensen

Zeer lage concentraties kunnen al heel belangrijke effecten hebben. Niet alleen op de afnemende populatie van honingbijen, maar bijvoorbeeld ook op de populatie van vogels en mogelijk zelfs op mensen.

Op basis van ruim 100 recente studies stelt de koepel van wetenschapsacademies van 29 landen EASAC dat er ‘duidelijk wetenschappelijk bewijs is’ dat ook zeer lage doses neonicotinoïden schadelijk zijn voor soorten waartegen ze helemaal niet zijn bedoeld. Ook is er volgens het hoogste onafhankelijke wetenschapsorgaan van Europa steeds meer bewijs dat de gifstoffen ‘ernstige negatieve effecten’ hebben op kevers, vliegen en hommels.

Haaks op beleid

“Wij constateren dat er een stroom publicaties op gang is gekomen die allemaal dezelfde kant op wijzen,” aldus Berendse, die meeschreef aan het rapport. De EASAC wijst erop dat het royale gebruik van neonicotinoïden in de zaadjes van talloze groenten en andere gewassen haaks staat op het Brussels beleid.

[NPO]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • hannie schreef:

  Frank moest eens hier kijken ,,de lucht hier zit vol met die strepen,echt geen gewone vliegtuig strepen,,
  vraag me af WAAROM en wie doen dat doe piloten moeten het toch weten wat er gedaan wordt ,,er moet een klokken luider op staan die het eens verteld.
  maar ja dan wordt je aan de schandpaal gezet.
  21,,4 ,,2015. gezonde dag allemaal hannie

  4 likes
  • Frans schreef:

   De piloten van deze toestellen zijn van zeer laag allooi.
   Van een zeer lage frequentie. A-moreel tot en met.
   Ik heb het ergens gelezen. Ze zijn bij het reptiliaanse af.
   Ook worde deze vliegtuigen bestuurd als een drone.
   En ja vandaag werd weer een matte sluier aangelegd boven onze hoofden.
   soms kijk ik en dan den ik mooi ‘blauw’ maar als ik dan een polaroid opzet zie je de grijze dunne mist die het zonlicht in verkeerde en ongezonde lichtgolffrequenties
   verdeeld. Er moet inderdaad en flik protest komen. En.. wanneer doen we dat!?

   1 likes
   • Faith schreef:

    Hadden de gebroeders Windsor niet een vliegbrevet? Misschien dat zij aan het hobbyen zijn? Belangrijk is dat wij in onze hoogste frequentie blijven, daar hebben de lage geen vat op. Nog even volhouden mensen, want de boel dondert spoedig in elkaar en dat zijn die lage frequenties nergens meer.

    4 likes
  • Arwijn schreef:

   Weg met alle gif! Pesticide dient geen onderdeel van de voedselketen meer te zijn!
   Er zijn gifloze alternatieven voor alle issues.
   Elke keer maar weer blijkt; Pesticiden hebben achteraf ALTIJD meer schadelijke gevolgen dan vooraf voorzien was.

   1 likes
  • Jan schreef:

   Nou ik ben de hele morgen al buiten
   Aan de ene kant stinkt het van de stront die zogenaamd geinjecteerd wordt om stank te vermindereren
   En als ik naar boven kijk is de hemel niet blaauw meer maar
   Vol met vliegtuig strepen

   1 likes
 • tom schreef:

  Wat ik me eigenlijk afvraag bij chemtrails, als dat zo is, dan hebben de elite daar toch ook last van? Of zijn die daar imuun voor, of wordt het niet boven heel Nederland gedaan?

  1 likes
 • cees van driel schreef:

  Gifdeken over Nederland? Is een mogelijke oorzaak van deze massake bijenesterfte niet toe te schrijven aan de chemtrails/chemicaliën die met regelmaat over onze hoofden wordt uitgestort??? Daarbij in beschouwing nemend de stoffen die in deze chemtrails voorkomen zoals, barium, cadmium, aluminium. Als deze stoffen carcinogeen zijn voor mensen zijn dergelijk stoffen mogelijk ook funest zijn voor zeer gevoelige insecten zoals bijen.
  Een gedachte!

  2 likes
  • Arwijn schreef:

   Maakt het uit of gif uit de landbouw sproeier komt of uit een vliegtuig? Uiteindelijk komt het allemaal op ons bord terecht. De aanwezigheid van gif moet verminderd worden, en alle bronnen waar deze giffen vandaan komen moeten worden ontdekt en vergrendeld.

   2 likes
 • redice schreef:

  we zijn zeer goed bezig, het mensDOM. voorbestemd om onszelf te vernietigen, maar dat is niet zo erg, het ergste is dat we deze mooie planeet en al zijn natuurlijke inwoners met ons meenemen.
  We zijn niet meer dan ordinaire parasieten geworden!!!

  1 likes
 • Liquid schreef:

  Even voor de duidelijkheid, het gaat hier niet over chemtrails. Het gaat over de verspreiding van landbouwgif en de grote schade daarvan op ons ecosysteem.
  Dat geneuzel over chemtrails, waarvan de meeste theorieën al lang en breed ontkracht zijn, leidt alleen maar af van waar het hier dus echt om gaat.
  Er wordt wat dit betreft niks verborgen gehouden, maar als iedereen steeds weer verschuift naar een ander onderwerp staan alle neuzen dus steevast de verkeerde kant op.

  Hier is het onderzoeksrapport van de EASAC:
  http://www.easac.eu/fileadmin/Reports/Easac_15_ES_web_complete_01.pdf

  1 likes
  • Roy schreef:

   Dank je wel Liquid, je slaat de spreekwoordelijke spijker op zn kop.

   Het staat nota bene nog in het artikel..

   Quote:
   “het wordt namelijk direct geïnjecteerd waardoor de gewassen niet meer bespoten hoeven te worden.

   0 likes
 • John schreef:

  In de afgelopen jaren heb ik eens alle diersterfte van de gehele wereld gedocumenteerd, hieronder een klein voorbeeld wat vele niet eens weten. Op dit moment wordt er een wetenschappelijk onderzoek ingesteld naar aanleiding van deze lijsten.

  Het wetenschappelijk onderzoek word verricht op zoogdieren, bijen en vogels. Resultaat is j.l. begonnen de resultaten zal spijtig genoeg even op zich wachten.

  http://www.yourhostingstore.nl/kill/Massasterfte-2010.pdf
  http://www.yourhostingstore.nl/kill/Massasterfte-2011.pdf
  http://www.yourhostingstore.nl/kill/Massasterfte-2012.pdf
  http://www.yourhostingstore.nl/kill/Massasterfte-2013.pdf
  http://www.yourhostingstore.nl/kill/MassaSterfte-2014.pdf
  http://www.yourhostingstore.nl/kill/MassaSterfte-2015.pdf

  1 likes
 • Robbedoes schreef:

  Deze Neonicotinoïden zijn sinds afgelopen december verboden door Europa voor voorlopig twee jaar. Dit omdat er al veel langer vermoedens ontstaan van de schadelijkheid. Deze hoogleraar is duidelijk niet op de hoogte.

  En nu maar maar hopen dat deze twee jaar worden omgezet in definitief.

  http://www.kennislink.nl/publicaties/bijendodende-pesticiden-verboden

  0 likes
 • Henk Tennekes schreef:

  Het EASAC rapport is een re-statement van een boodschap die ik sinds 2010 met mijn boek “Disaster in the Making” en publicaties in vakbladen heb uitgedragen. Het was wel zo netjes geweest als de auteurs naar deze publicaties hadden verwezen. Het overnemen van het gedachtengoed van een ander zonder bronvermelding wordt algemeen beschouwd als een vorm van plagiaat. Eerder publiceerden ecologen van de Radboud universiteit onder leiding van Hans de Kroon in Nature over het verband tussen oppervlaktewaterverontreiniging met imidacloprid en de achteruitgang van insectivore vogelsoorten zonder te verwijzen naar mijn boek dat hen had geïnspireerd. Ik kan hiertegen juridisch niets ondernemen omdat in de auteurswet een dergelijke vorm van plagiaat niet als een rechtsinbreuk wordt beschouwd.

  0 likes
 • x

  Check Also

  EU

  ‘Enorm schandaal’: EU betaalt Moslimbroederschap €36,5 MILJOEN om ‘Europa te onderwerpen’

  De EU heeft 36,5 miljoen euro overgemaakt ...

  bill gates

  Het is begonnen: Honderden Belgen slepen Bill Gates voor de rechter

  Honderden boze Belgen slepen Bill Gates, België ...

  >