Homepagina » Binnenland » “Er ligt een gifdeken over Nederland”
"Er ligt een gifdeken over Nederland"

“Er ligt een gifdeken over Nederland”

Neonicotinoïden, de veelvuldig gebruikte insecticiden, zijn veel schadelijker dan tot nu werd gedacht. Ze doden niet alleen plaaginsecten, maar ook bijen, vlinders en vogels. Uiteindelijk belandt het gif op ons bord. Hoogleraar Frank Berendse luidt de noodklok.

Het middel werd in de jaren negentig als wondermiddel gepresenteerd: het wordt namelijk direct geïnjecteerd waardoor de gewassen niet meer bespoten hoeven te worden. Er woedt al jaren een intensief maatschappelijk debat of deze middelen veilig zijn. De Europese Commissie vroeg om een wetenschappelijk onderzoek. Het rapport is inmiddels in het tijdschrift Nature gepubliceerd. Volgens Berendse wordt steeds meer duidelijk ‘dat er negatieve neveneffecten zijn’.

Mensen

Zeer lage concentraties kunnen al heel belangrijke effecten hebben. Niet alleen op de afnemende populatie van honingbijen, maar bijvoorbeeld ook op de populatie van vogels en mogelijk zelfs op mensen.

Op basis van ruim 100 recente studies stelt de koepel van wetenschapsacademies van 29 landen EASAC dat er ‘duidelijk wetenschappelijk bewijs is’ dat ook zeer lage doses neonicotinoïden schadelijk zijn voor soorten waartegen ze helemaal niet zijn bedoeld. Ook is er volgens het hoogste onafhankelijke wetenschapsorgaan van Europa steeds meer bewijs dat de gifstoffen ‘ernstige negatieve effecten’ hebben op kevers, vliegen en hommels.

Haaks op beleid

“Wij constateren dat er een stroom publicaties op gang is gekomen die allemaal dezelfde kant op wijzen,” aldus Berendse, die meeschreef aan het rapport. De EASAC wijst erop dat het royale gebruik van neonicotinoïden in de zaadjes van talloze groenten en andere gewassen haaks staat op het Brussels beleid.

[NPO]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
hannie
hannie
6 jaren geleden

Frank moest eens hier kijken ,,de lucht hier zit vol met die strepen,echt geen gewone vliegtuig strepen,,
vraag me af WAAROM en wie doen dat doe piloten moeten het toch weten wat er gedaan wordt ,,er moet een klokken luider op staan die het eens verteld.
maar ja dan wordt je aan de schandpaal gezet.
21,,4 ,,2015. gezonde dag allemaal hannie

cees van driel
cees van driel
6 jaren geleden

Gifdeken over Nederland? Is een mogelijke oorzaak van deze massake bijenesterfte niet toe te schrijven aan de chemtrails/chemicaliën die met regelmaat over onze hoofden wordt uitgestort??? Daarbij in beschouwing nemend de stoffen die in deze chemtrails voorkomen zoals, barium, cadmium, aluminium. Als deze stoffen carcinogeen zijn voor mensen zijn dergelijk stoffen mogelijk ook funest zijn voor zeer gevoelige insecten zoals bijen.
Een gedachte!

trackback
BOINNK!!! | Nieuwsfeiten en Eindtijd-berichten, verzameld door Arie Goedhart
6 jaren geleden
redice
redice
6 jaren geleden

we zijn zeer goed bezig, het mensDOM. voorbestemd om onszelf te vernietigen, maar dat is niet zo erg, het ergste is dat we deze mooie planeet en al zijn natuurlijke inwoners met ons meenemen.
We zijn niet meer dan ordinaire parasieten geworden!!!

x

Check Also

vaccin

‘Apartheid door vaccinaties nu een feit, maar 80% Nederlanders is alleen bezig met vakantie’

Volledig gevaccineerde reizigers hoeven niet meer te ...

jansen

Freek Jansen ageert tegen Build Back Better-plan voor nieuwe wereldorde: ‘Riekt naar censuur en propaganda’

Minister Blok schreef de Tweede Kamer een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

19
0
We lezen graag je reactie!x