Een aantal bedrijven heeft tientallen jaren gezwegen over nauwe banden die ze onderhielden met de nazi’s. De misdaden die de nazi’s in het Derde Rijk begingen, hadden ze zonder steun van het volk en grote bedrijven nooit op zo’n grote schaal kunnen uitvoeren.
Hugo Boss
Kledingfabrikant Hugo Boss verzorgde de kleding van het Hitler-regime. De SA, SS, Hitlerjugend, Wehrmacht en de lijfwachten van Hitler liepen rond in uniformen van Hugo Boss. De topmannen van de ‘kleermaker van de nazi’s’ waren fervent aanhangers van het naziregime. Hugo Ferdinand Boss was lid van de NSDAP.
Volkswagen
Volkswagen stelde 20.000 dwangarbeiders aan het werk om voor het hele volk auto’s te maken. Sadistische opzichters knuppelden arbeiders neer die van vermoeidheid in elkaar zakten. De toenmalige topman Ferdinand Porsche kreeg alle ruimte om zijn bedrijf uit te bouwen. Hij stelde daarbij geen morele vragen.
Bayer, BASF en IG Farben
Het conglomeraat IG Farben bestond uit meerdere bedrijven. In de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijke schakel in de wapenindustrie van Hitler. IG Farben zette duizenden dwangarbeiders aan het werk. In 1941 werd er zelfs een extra fabriek gebouwd naast Auschwitz, waar 10.000 arbeiders werden uitgebuit. Na de oorlog werd het bedrijf opgesplitst in onder meer Bayer, BASF en Wacker.
Deutsche Bank
Deutsche Bank financierde concentratiekampen zoals Auschwitz. Met het geld van de bank kon het kamp gebouwd worden. Deutsche Bank sluisde ook het vermogen van Joodse klanten door naar het naziregime. Daarmee kon Hitler zijn wapenprogramma financieren.
Degussa
Een dochteronderneming van chemieconcern en betonfabrikant Degussa produceerde in de Tweede Wereldoorlog het gas Zyklon B, waarmee Joden in concentratiekampen werden gedood. Het bedrijf was ook verantwoordelijk voor het omsmelten van het goud dat door de nazi’s van vermogende Joden was geroofd.
Krupp
Staalreus ThyssenKrupp speelde een grote rol in nazi-Duitsland. Gustav Krupp von Bohlen und Halbach was onder Hitler de baas over de Duitse industrie. Krupp voerde onder meer het uitgebreide bewapeningsprogramma van minister Albert Speer uit. In de Tweede Wereldoorlog werkten er bijna 100.000 dwangarbeiders in de fabrieken van de staalreus.
Bertelsmann
Heinrich Mohn, de man achter Bertelsmann, was een actief lid van de Waffen-SS. Daardoor werd het bedrijf de grootste uitgeverij van de Wehrmacht. Het merendeel van de antisemitische fictie werd uitgebracht door Bertelsmann. Het bedrijf, oprichter van Bol.com, verdiende een fortuin aan het drukken van staatspropaganda.
Oetker
August Oetker kwam er na onderzoek achter dat zijn vader Rudolf-August Oetker een fervent aanhanger van het naziregime was. Het bedrijf was zelfs een schoolvoorbeeld voor de nationaal-socialisten. De opa van August, Richard Kaselowsky, wilde zijn kinderen opvoeden volgens de nazi-ideologie en financierde de uitgave van het boek Mein Kampf. Hij was ook bevriend met SS-leider Heinrich Himmler.
Audi
Audi heeft zich uit economische belangen ingezet voor de nazi’s zonder daarbij morele vragen te stellen. Wetenschappers schatten dat er tussen de 14.000 en 18.000 dwangarbeiders en gevangenen uit concentratiekampen voor de Auto-Union hebben gewerkt. Een kwart daarvan heeft het niet overleefd.
BMW
Günther Quandt, die een belang had in BMW, zweeg lang over zijn banden met de nazi’s. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat de familie Quandt veel nauwere banden had met de nazi’s dan altijd was aangenomen. Er werkten ruim 50.000 dwangarbeiders in fabrieken van BMW, waar wapens en munitie werden gemaakt. Om hun honger te stillen aten de arbeiders materialen die werden gebruikt om batterijen te maken.
Donald Trump spreekt steun uit voor dappere Nederlandse boeren: ‘Verschrikkelijk wat er gebeurt’
Mysterie rond dood UFO-expert Max Spiers groeit: Zwart braaksel en gewiste computer
‘Het CDA is een virus. Elke keer als je denkt dat het is uitgeroeid komt het in gemuteerde vorm weer terug’
Barmhartige Egyptenaar wil eiland kopen voor honderdduizenden vluchtelingen
Computers van NASA staan vol UFO-geheimen
Vaticaan bouwde geheim imperium met miljoenen van Mussolini
De Jonge en consorten bepaalden gewoon wat het advies van het OMT was: ‘Dit was toch echt wel de smoking gun’
Spectaculaire ontdekking wijst op bestaan van multiversum
Dit moet je weten over cyberoorlogen