Buitenland

Deze 10 succesvolle bedrijven worstelen met hun nazi-verleden

Help anderen door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een aantal bedrijven heeft tientallen jaren gezwegen over nauwe banden die ze onderhielden met de nazi’s. De misdaden die de nazi’s in het Derde Rijk begingen, hadden ze zonder steun van het volk en grote bedrijven nooit op zo’n grote schaal kunnen uitvoeren.

Hugo Boss

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Kledingfabrikant Hugo Boss verzorgde de kleding van het Hitler-regime. De SA, SS, Hitlerjugend, Wehrmacht en de lijfwachten van Hitler liepen rond in uniformen van Hugo Boss. De topmannen van de ‘kleermaker van de nazi’s’ waren fervent aanhangers van het naziregime. Hugo Ferdinand Boss was lid van de NSDAP.

Volkswagen

Volkswagen stelde 20.000 dwangarbeiders aan het werk om voor het hele volk auto’s te maken. Sadistische opzichters knuppelden arbeiders neer die van vermoeidheid in elkaar zakten. De toenmalige topman Ferdinand Porsche kreeg alle ruimte om zijn bedrijf uit te bouwen. Hij stelde daarbij geen morele vragen.

Bayer, BASF en IG Farben

Het conglomeraat IG Farben bestond uit meerdere bedrijven. In de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijke schakel in de wapenindustrie van Hitler. IG Farben zette duizenden dwangarbeiders aan het werk. In 1941 werd er zelfs een extra fabriek gebouwd naast Auschwitz, waar 10.000 arbeiders werden uitgebuit. Na de oorlog werd het bedrijf opgesplitst in onder meer Bayer, BASF en Wacker.

Deutsche Bank

Deutsche Bank financierde concentratiekampen zoals Auschwitz. Met het geld van de bank kon het kamp gebouwd worden. Deutsche Bank sluisde ook het vermogen van Joodse klanten door naar het naziregime. Daarmee kon Hitler zijn wapenprogramma financieren.

Degussa

Een dochteronderneming van chemieconcern en betonfabrikant Degussa produceerde in de Tweede Wereldoorlog het gas Zyklon B, waarmee Joden in concentratiekampen werden gedood. Het bedrijf was ook verantwoordelijk voor het omsmelten van het goud dat door de nazi’s van vermogende Joden was geroofd.

Krupp

Staalreus ThyssenKrupp speelde een grote rol in nazi-Duitsland. Gustav Krupp von Bohlen und Halbach was onder Hitler de baas over de Duitse industrie. Krupp voerde onder meer het uitgebreide bewapeningsprogramma van minister Albert Speer uit. In de Tweede Wereldoorlog werkten er bijna 100.000 dwangarbeiders in de fabrieken van de staalreus.

Bertelsmann

Heinrich Mohn, de man achter Bertelsmann, was een actief lid van de Waffen-SS. Daardoor werd het bedrijf de grootste uitgeverij van de Wehrmacht. Het merendeel van de antisemitische fictie werd uitgebracht door Bertelsmann. Het bedrijf, oprichter van Bol.com, verdiende een fortuin aan het drukken van staatspropaganda.

Oetker

August Oetker kwam er na onderzoek achter dat zijn vader Rudolf-August Oetker een fervent aanhanger van het naziregime was. Het bedrijf was zelfs een schoolvoorbeeld voor de nationaal-socialisten. De opa van August, Richard Kaselowsky, wilde zijn kinderen opvoeden volgens de nazi-ideologie en financierde de uitgave van het boek Mein Kampf. Hij was ook bevriend met SS-leider Heinrich Himmler.

Audi

Audi heeft zich uit economische belangen ingezet voor de nazi’s zonder daarbij morele vragen te stellen. Wetenschappers schatten dat er tussen de 14.000 en 18.000 dwangarbeiders en gevangenen uit concentratiekampen voor de Auto-Union hebben gewerkt. Een kwart daarvan heeft het niet overleefd.

BMW

Günther Quandt, die een belang had in BMW, zweeg lang over zijn banden met de nazi’s. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat de familie Quandt veel nauwere banden had met de nazi’s dan altijd was aangenomen. Er werkten ruim 50.000 dwangarbeiders in fabrieken van BMW, waar wapens en munitie werden gemaakt. Om hun honger te stillen aten de arbeiders materialen die werden gebruikt om batterijen te maken.

[Duitslandnieuws]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
9 jaren geleden

Vrijwel alle hedendaagse Duitse bedrijven waren actief in WO2 en maakten gebruik van dwangarbeiders, Opel, Siemens etc.
En allemaal worstelen deze met hun verleden, het is voorbij men moet vergeven.

De politiek zou eerder de naoorlogse Nederlandse regeringen moeten vervolgen deze hebben niet actief aan opsporing gedaan aangaande gemeenten welke het onroerend goed van de Joden zich hebben toegeëigend ook bleven vele Nederlandse oorlogsmisdadigers buiten schot, nu deze misdadigers in hoge ouderdom verkeren komen deze pas in beeld, schaamteloos respectloos voor de vele slachtoffers.
Wiesenthal wist dit en zag zich genoodzaakt om zelf te gaan rechercheren met de media als beschermheer.
Wij Nederlanders waren niet beter, als onze geschiedkundigen eens in percentage’s zouden praten dan kan je wel stellen dat meer als 50% van het Nederlandse volk collaboreerden met de vijand vermoedelijk is het percentage hoger, uiteindelijk begrijpelijk men moest zich staande houden.

We waren toen net zo laf dat als wij nu zijn, na de oorlog bleken velen in het verzet te hebben gezeten, me hoela. dat was maar een heel onbeduidend percentage.
Mijn vader heeft mij de notabelen in ons dorp aangewezen welke heulden met de vijand deze zijn fortuinlijk uit de oorlog gekomen en hadden al snel na de oorlog een eigen bedrijf winkel etc
Zelfs een gevangenis directeur was daarbij, de poppetjes zijn eenvoudig in de samenleving geherschikt, er over praten mocht/kon blijkbaar niet, het was toen net als nu als je praat is er geen werk voor jou de mens is te afhankelijk van zijn broodheer de overheid.
Af en toe is er eentje ontmaskert zoals Aantjes deze stak zijn hooft te ver boven het maaiveld uit dat viel teveel op.
Lijkt mij vreselijk als je opgevoed bent in een villa welke je ouders via via met medewerking van het plaatselijke gemeentebestuur zich hebben toegeëigend van een Joods gezin.
Dan ben je net zo slecht als de Nazi in de oorlog, recent heeft een Joodse familie moeten procederen om hun schilderijen terug te krijgen wat deze via een schikking deels hebben terug gekregen en dan heb je het nog niet eens over de vele huizen welke gestolen zijn door de ambtenarij en waar een deel van onze bevolking zich mee heeft verrijkt.

Goed Nederland moest opnieuw opgebouwd worden er was maar een beperkt aantal middelen om deze aasgieren te ontmaskeren, maar in de jaren zeventig waren we boven Jan en konden deze aasgieren toch alsnog vervolgd worden, wat dus niet is gebeurd.

Schande.

Paul
Paul
9 jaren geleden

Persoonlijk vind ik dat de nazitijd dringend aan revisie en nuance toe is.
Revisie (uitgezonden op NTV):
https://www.youtube.com/watch?v=k09mA5-oL84
Nuance:
http://www.rheinwiesenlager.de/Englisch.neu!.htm
http://www.rheinwiesenlager.de/

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Ze zijn allemaal speelballen van o.a. de Bilderberggroep en de Illuminati.

Adriano
Adriano
9 jaren geleden

Ik denk dat het goed is om nu pakweg 70 jaar na dato niet meer dit soort zaken met ons mee te sjouwen.
De bedrijven van nu kun je niet meer kwalijk nemen wat er zich allemaal toendertijd heeft afgespeeld. Het is uiteraard niet goed te praten, maar ergens moet er een streep worden getrokken en vergeving plaatsvinden voor de kwalijke zaken van die tijd. Er moet ruimte zijn om zijn leven te beteren. Het kan niet zo zijn dat we tot in lengte van jaren dit blijven meeslepen. Want zo heeft ieder volk/maatschappij/cultuur zijn negatieve uitwassen gekend…

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x