Homepagina » Buitenland » Deze 10 succesvolle bedrijven worstelen met hun nazi-verleden
Deze 10 succesvolle bedrijven worstelen met hun nazi-verleden

Deze 10 succesvolle bedrijven worstelen met hun nazi-verleden

Een aantal bedrijven heeft tientallen jaren gezwegen over nauwe banden die ze onderhielden met de nazi’s. De misdaden die de nazi’s in het Derde Rijk begingen, hadden ze zonder steun van het volk en grote bedrijven nooit op zo’n grote schaal kunnen uitvoeren.

Hugo Boss

Kledingfabrikant Hugo Boss verzorgde de kleding van het Hitler-regime. De SA, SS, Hitlerjugend, Wehrmacht en de lijfwachten van Hitler liepen rond in uniformen van Hugo Boss. De topmannen van de ‘kleermaker van de nazi’s’ waren fervent aanhangers van het naziregime. Hugo Ferdinand Boss was lid van de NSDAP.

Volkswagen

Volkswagen stelde 20.000 dwangarbeiders aan het werk om voor het hele volk auto’s te maken. Sadistische opzichters knuppelden arbeiders neer die van vermoeidheid in elkaar zakten. De toenmalige topman Ferdinand Porsche kreeg alle ruimte om zijn bedrijf uit te bouwen. Hij stelde daarbij geen morele vragen.

Bayer, BASF en IG Farben

Het conglomeraat IG Farben bestond uit meerdere bedrijven. In de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijke schakel in de wapenindustrie van Hitler. IG Farben zette duizenden dwangarbeiders aan het werk. In 1941 werd er zelfs een extra fabriek gebouwd naast Auschwitz, waar 10.000 arbeiders werden uitgebuit. Na de oorlog werd het bedrijf opgesplitst in onder meer Bayer, BASF en Wacker.

Deutsche Bank

Deutsche Bank financierde concentratiekampen zoals Auschwitz. Met het geld van de bank kon het kamp gebouwd worden. Deutsche Bank sluisde ook het vermogen van Joodse klanten door naar het naziregime. Daarmee kon Hitler zijn wapenprogramma financieren.

Degussa

Een dochteronderneming van chemieconcern en betonfabrikant Degussa produceerde in de Tweede Wereldoorlog het gas Zyklon B, waarmee Joden in concentratiekampen werden gedood. Het bedrijf was ook verantwoordelijk voor het omsmelten van het goud dat door de nazi’s van vermogende Joden was geroofd.

Krupp

Staalreus ThyssenKrupp speelde een grote rol in nazi-Duitsland. Gustav Krupp von Bohlen und Halbach was onder Hitler de baas over de Duitse industrie. Krupp voerde onder meer het uitgebreide bewapeningsprogramma van minister Albert Speer uit. In de Tweede Wereldoorlog werkten er bijna 100.000 dwangarbeiders in de fabrieken van de staalreus.

Bertelsmann

Heinrich Mohn, de man achter Bertelsmann, was een actief lid van de Waffen-SS. Daardoor werd het bedrijf de grootste uitgeverij van de Wehrmacht. Het merendeel van de antisemitische fictie werd uitgebracht door Bertelsmann. Het bedrijf, oprichter van Bol.com, verdiende een fortuin aan het drukken van staatspropaganda.

Oetker

August Oetker kwam er na onderzoek achter dat zijn vader Rudolf-August Oetker een fervent aanhanger van het naziregime was. Het bedrijf was zelfs een schoolvoorbeeld voor de nationaal-socialisten. De opa van August, Richard Kaselowsky, wilde zijn kinderen opvoeden volgens de nazi-ideologie en financierde de uitgave van het boek Mein Kampf. Hij was ook bevriend met SS-leider Heinrich Himmler.

Audi

Audi heeft zich uit economische belangen ingezet voor de nazi’s zonder daarbij morele vragen te stellen. Wetenschappers schatten dat er tussen de 14.000 en 18.000 dwangarbeiders en gevangenen uit concentratiekampen voor de Auto-Union hebben gewerkt. Een kwart daarvan heeft het niet overleefd.

BMW

Günther Quandt, die een belang had in BMW, zweeg lang over zijn banden met de nazi’s. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat de familie Quandt veel nauwere banden had met de nazi’s dan altijd was aangenomen. Er werkten ruim 50.000 dwangarbeiders in fabrieken van BMW, waar wapens en munitie werden gemaakt. Om hun honger te stillen aten de arbeiders materialen die werden gebruikt om batterijen te maken.

[Duitslandnieuws]


Vond je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

25 reacties

 1. Ze zijn allemaal speelballen van o.a. de Bilderberggroep en de Illuminati.

  12 likes
  • Bilderberg groep heeft al een tijd zijn glans en glorie verloren. De gastenlijst (expres of uitgelekt) is de laatste jaren niet interessant meer en de achterliggende bedrijven verliezen ook terrein. Wij krijgen nu last van de Aziätische elite die graag dezelfde fouten willen maken als onze elite nu zij aan rijkdom en welvaart gesnoven hebben.

   Terug naar het onderwerp moet er niet zo hypocriet gedaan worden over handel tijdens een oorlog. Handel gaat nou eenmaal door ook tijdens een oorlog, het is overleven of jij nou bij de winnende of verliezende partij handel bedrijft. Zij konden ook allemaal weigeren maar dan hadden er 10 andere namen gestaan en hadden wij wederom de dezelfde discussie.

   5 likes
   • Johannes slaat de plank volledig mis. De tweede wereldoorlog werd gevoed door de elite en hun bedrijfsleven. Het gaat dus iets verder dan een beetje handeldrijven, het was allemaal gepland. Het waren zij, die zichzelf de Nieuwe Wereld Orde noemen en hoeveel burgerslachtoffers er om het leven kwamen of getraumatiseerd raakten, deed er niet toe. Het slechte nieuws is dat de Nieuwe Wereld Orde nog steeds door de zelfde elite word geleid en op de zelfde wijze te werk gaat. Het goede nieuws is dat deze duivelse bende ooit kopje onder zal gaan. Het klinkt als een utopie maar als we een betere wereld willen dan begint dat zelfs volgens sommige politici bij je zelf. Vandaar dat we blij mogen zijn dat er een hoop onafhankelijk nieuws op het world wide web te vinden valt waar een hoop bagger ten sprake komt, die zij hoopten te verbergen. Niet altijd leuk maar wel noodzakelijk op weg naar een eerlijke, open, en echte democratie.

    7 likes
   • “Deze 10 succesvolle bedrijven worstelen met hun nazi-verleden”. Uh huh, ja hoor… en als mijn tante wieltjes had gehad dan was zij een karretje geweest.

    @Johannes…. Uw comment slaat alles!!! Of ze hebben u in slaap gesust met de sprookjes die u worden ingefluisterd door de MSM-trekpoppen van Rutte en de EU, OF u bent zo’n een door hen aangestelde mol die ons in slaap moet sussen. Is het de eerste optie, dan… slaap dan maar lekker verder!!!!

    2 likes
  • Die Bilderberg oprichter waren toch allemaal nazi’s? En volgens mij zijn de nazi’s nooit verslagen. Ze zitten overal. Zelfs in het logo van Microsoft zit het hakenkruis verborgen. En volgens berichten willen ze heel graag ergens een atoombom laten ontploffen (waarschijnlijk in Virginia) dan kunnen ze de derde oorlog starten. Ik snap er de lol niet van…

   5 likes
   • Initiatiefnemers van de Bilderberggroep waren, de Pool Józef Retinger, Unilever-topman Paul Rijkens, de Belgische ex-premier Paul van Zeeland en prins Bernhard.

    Józef Retinger verbleef in het buitenland al voor WW2 en adviseerde de Poolse Regering in balligschap tijdens WW2. Retinger benaderd Prins Bernhard der Nederlanden ivm de samenwerking waar later de Bilderberggroep uit voort komt. Bernhard gecontacteerd op zijn beurt Walter Bedell Smith, vervolgens hoofd van de CIA, die vroeg Eisenhower adviseur Charles Douglas Jackson om te gaan.
    Bernhard was eerste voorzitter van het “Steering Committee.
    Retinger Secretaris

    Paul Rijkens was in de 2de WW gevlucht naar Engeland

    Paul van Zeeland was ook gevlucht naar Engeland, over de periode van 1940 tot 1944 wordt niets vermeld. Vanuit Engeland zette hij zich in 1944 in voor repatriëring van uitheemse belgen.

    Prins Bernhard bleef ontkennen dat hij lid was geweest van de NSDAP, terwijl er bewijs was geleverd. Vervolgens heeft hij toegegeven dat hij aspirant-lid is geweest van de SA en de paramilitaire Schutzstaffel (SS). In zijn geautoriseerde biografie uit 1962 geeft hij toe dat hij het bruine uniform van de SA en het zwarte van de SS gedragen heeft. Dan zitten we nog met het vooral IG Farben en de brieven aan Hitler om een soort stadshouder van Nederland te mogen zijn.

    Van de CIA weten we inmiddels dat er ook veel ex oorlogsmisdadigers te werk werden gesteld. (Generaal-Majoor Reinhard Gehlen, Wehrmacht Heer, liep met zijn hele spionagegroep over naar de CIA en zou een belangrijke rol spelen in de jaren vijftig.)

    Kortom was het begin al een lekker zooitje bij elkaar.

    2 likes
 2. Vrijwel alle hedendaagse Duitse bedrijven waren actief in WO2 en maakten gebruik van dwangarbeiders, Opel, Siemens etc.
  En allemaal worstelen deze met hun verleden, het is voorbij men moet vergeven.

  De politiek zou eerder de naoorlogse Nederlandse regeringen moeten vervolgen deze hebben niet actief aan opsporing gedaan aangaande gemeenten welke het onroerend goed van de Joden zich hebben toegeëigend ook bleven vele Nederlandse oorlogsmisdadigers buiten schot, nu deze misdadigers in hoge ouderdom verkeren komen deze pas in beeld, schaamteloos respectloos voor de vele slachtoffers.
  Wiesenthal wist dit en zag zich genoodzaakt om zelf te gaan rechercheren met de media als beschermheer.
  Wij Nederlanders waren niet beter, als onze geschiedkundigen eens in percentage’s zouden praten dan kan je wel stellen dat meer als 50% van het Nederlandse volk collaboreerden met de vijand vermoedelijk is het percentage hoger, uiteindelijk begrijpelijk men moest zich staande houden.

  We waren toen net zo laf dat als wij nu zijn, na de oorlog bleken velen in het verzet te hebben gezeten, me hoela. dat was maar een heel onbeduidend percentage.
  Mijn vader heeft mij de notabelen in ons dorp aangewezen welke heulden met de vijand deze zijn fortuinlijk uit de oorlog gekomen en hadden al snel na de oorlog een eigen bedrijf winkel etc
  Zelfs een gevangenis directeur was daarbij, de poppetjes zijn eenvoudig in de samenleving geherschikt, er over praten mocht/kon blijkbaar niet, het was toen net als nu als je praat is er geen werk voor jou de mens is te afhankelijk van zijn broodheer de overheid.
  Af en toe is er eentje ontmaskert zoals Aantjes deze stak zijn hooft te ver boven het maaiveld uit dat viel teveel op.
  Lijkt mij vreselijk als je opgevoed bent in een villa welke je ouders via via met medewerking van het plaatselijke gemeentebestuur zich hebben toegeëigend van een Joods gezin.
  Dan ben je net zo slecht als de Nazi in de oorlog, recent heeft een Joodse familie moeten procederen om hun schilderijen terug te krijgen wat deze via een schikking deels hebben terug gekregen en dan heb je het nog niet eens over de vele huizen welke gestolen zijn door de ambtenarij en waar een deel van onze bevolking zich mee heeft verrijkt.

  Goed Nederland moest opnieuw opgebouwd worden er was maar een beperkt aantal middelen om deze aasgieren te ontmaskeren, maar in de jaren zeventig waren we boven Jan en konden deze aasgieren toch alsnog vervolgd worden, wat dus niet is gebeurd.

  Schande.

  11 likes
 3. Ik denk dat het goed is om nu pakweg 70 jaar na dato niet meer dit soort zaken met ons mee te sjouwen.
  De bedrijven van nu kun je niet meer kwalijk nemen wat er zich allemaal toendertijd heeft afgespeeld. Het is uiteraard niet goed te praten, maar ergens moet er een streep worden getrokken en vergeving plaatsvinden voor de kwalijke zaken van die tijd. Er moet ruimte zijn om zijn leven te beteren. Het kan niet zo zijn dat we tot in lengte van jaren dit blijven meeslepen. Want zo heeft ieder volk/maatschappij/cultuur zijn negatieve uitwassen gekend…

  6 likes
 4. Ik dacht vroeger ook dat Hitler een hele foute gast was, onlangs de documentaire “Hitler the greatest untold story” bekeken op Youtube (verboden in Duitsland,Zwitserland en OOstenrijk).
  In deze docu wordt een hele andere versie beschreven als wat ons op school wordt onderwezen.
  Ik begrijp hier een gevaarlijke uitspraak te doen maar dat heeft weer te maken met onze brainwashing die wij hebben ondergaan.
  Ik verheerlijk geen geweld ben er absoluut op tegen, maar feit is dat de VS,UK meer oorlogdmisdaden op hun naam hebben dan Nazi Duitsland.
  Alleen al in Irak zijn 500.000 onschuldige burgers vermoord als gevolg van zogenaamde colletaral damage.
  En dat Hitler gefinancierd werd door Opa Bush vergeten we effe voor het gemak

  5 likes
 5. Volgens mij is het wel redelijk bekend dat bedrijven, banken, mensen, regeringen de nazi’s (waren echt niet alleen duitsers) gesteund hebben, en eigenlijk nog steeds (wie hebben er baat bij oorlogen en onrust in hun streven naar geld en macht ?).

  3 likes
 6. ik mis een bedrijf… namelijk het propaganda kanaal van de moffen
  dat bedrijf is RTL
  ik kan me niet voorstellen waarom dit bedrijf wordt overgeslagen in dit lijstje
  het is namelijk nog steeds bezig nazi propaganda te voeren tot de dag van vandaag

  1 likes
  • Hoi Sneaky,

   Het bedrijf RTL Group is eigendom van Bertelsmann.

   1 likes
   • Het is wel jammer dat we altijd naar namen van personen vragen terwijl het uiteindelijk om de Geheime genootschappen gaat en leden van die genootschapen die handelen in naam van die genootschappen of hun baas in het Vaticaan.

    Namen geven is er om het zoekplaatje moeilijk te houden en nooit bij de echte bron te komen.

    1 likes
   • klopt redactie en wat verteld wiki ons over dit bedrijf?
    hier een linkje naar de desbetreffende wiki pagina 😀
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Bertelsmann
    ik persoonlijk denk dat hun tak van televisie erger is als een webwinkeltje maar goed ik bemoei me er maar weer niet verder mee [plaatje van kermit met een bakkie thee]

    0 likes
 7. Dwangarbeiders zijn mensen die onder een regime onder dwang moesten werken waarin het gevraagde artikel de vraag erna moest worden geproduceerd , en onder deze dwang vielen slachtoffers ,men moest wel deze dwangarbeiders wel in leven zien te houden door hun voedsel te verstrekken , ze werden niet uitbetaald in geldvorm , functioneerde men gewoon niet meer knuppelde ze men gewoon dood ,dat scheelde ook voedsel die toch al zeldzaam is in oorlogshandelingen van de ene mens tegen de ander mens , complete krankzinnig gedrag, die geld op moest brengen voor het gevraagde product voor de leiders en machthebbers die dwangarbeiders zag en als slaaf worden gezien voor het product waarna werd verlangt ter aanbieding van het aangeboden product als opbrengst voor hun macht als machthebbers die het volk dient en tevens hen ook slaaf maakt van het product,, in deze huidige tijd is het niet veel anders ,de sporen van deze dwang zitten nog verwerkt in het verdienen van geld die als optie de mensheid moet dienen , de samenleving is wel wat erop vooruit gegaan met de huidige verzekeringen medische zorg woon en voedsel en bestaansrechten worden beter nageleefd , maar toch als men het onderzoekt zitten er sporen in van dwang , nu met de huidige geldmiddelen als men verplichtingen en schulden niet nakomt , kunnen ze het slachtoffer die gebrek heeft van geldmiddelen schulden of ander verplichtingen het heel moeilijk gaan maken , die in deze tijd bij veel mensen psychische wonden veroorzaken, ze knuppelen je niet dood , maar men veroorzaakt psychische depressie lusteloosheid onder velen mensen , het is betalen of je leven word een psychische depressie waarin men het leven van zichzelf of andere ontneemt , zodat de huidige machthebbers leiders beleidsmakers nu de regels en wetten zo hanteert dat ze handen in onschuld wassen dat men nu er niet meer zo op aangekeken word als de veroorzaker van depressie en andere narigheden , maar deze legt het bij de gewone burger neer die als men de verplichtingen niet nakomt je leven moeilijk kunnen maken met de huidige geldmiddelen als inzet, ze worstelen wel met deze samenleving de leiders de productie de wetmakers de regels en al wat nog meer, en zoeken naar oplossingen met geldmiddelen die als dwang voor verbetering aan het systeem en de mens als slaaf van het huidige regime moet voldoen, de geldmiddelen zullen nooit een oplossing brengen voor een volwaardig leven als mens het word eerder een product daarvan…

  2 likes
 8. De naam dwangarbeiders die onder dwang moesten werken , zonder een vergoeding op voedsel na die al gering was maar om net in het leven te blijven kreeg men dit als ondersteuning om net in het leven te blijven functioneerden men niet meer goed knuppelde ze gewoon dood , als het product de handel maar naar gewenste en ideeën zo te vormen was en te realiseren is dat mensen die onder dwang moesten werken als een slaaf word gezien wat geld en productie moest opleveren wat dacht men van deze huidige tijd dan , nu is de mens enigszins wel beter af met de huidige voorzieningen en verzekeringen , maar als men er zich in verdiept zitten er sporen in van dwang die men met geld en onder dwangmiddelen en op de angsten inspeelt om betalingen van schulden of wat dan ook deze middelen inzet ,als menn iet betaald dan heeft het gevolgen

  1 likes
 9. Persoonlijk vind ik dat de nazitijd dringend aan revisie en nuance toe is.
  Revisie (uitgezonden op NTV):
  https://www.youtube.com/watch?v=k09mA5-oL84
  Nuance:
  http://www.rheinwiesenlager.de/Englisch.neu!.htm
  http://www.rheinwiesenlager.de/

  0 likes
 10. Het Arische ras is het NAZI ras alleen is dat gekomen door manipulatie en weet het gros daar geheel niets van of begrijpt het geheel niet.

  Het is heel makkelijk te zien als je gaat zien wie deze gehele wereld opgebouwd heeft. Als je dat gaat zien moet er een vorm van duidelijkheid komen.

  0 likes
 11. Zouden ze wel echt er mee zitten? welnee, nu nog worden in het geheim afspraken gedaan speculaties en manipulaties is de weg die bedrijven volgen om hun bestaan te verzekeren om hun handel te verkopen en aan het publiek te brengen , handel is handel en handel mag slachtoffers kosten daar drijft de hele samenleving op, de afnemers het volk stellen geen vragen men wil gewoon het artikel kopen, geen gezeur over daden die gepleegd zijn in het verleden daar zit men niet op te wachten, mensen zetten hun geld op banken, koopt in vertrouwen bij bedrijven die in verleden daden hebben begaan die eigenlijk gewoon groot zijn geworden door wandaden misbruik en geweld te plegen tegen mensen en de mensen zien als een product voor het verkoop van het artikel, neem maar de slachtoffer van de katholieke kerk , ze proberen het gewoonweg het af te kopen met geld, dit artikel dit getal gedrukt op een stukje papier beheerst een bezeten moraal die als gewoon word gezien, zo gewoon dat men de krankzinnigheid ervan niet meer zien en blind worden van [geld]getallen waardoor en waarin slachtoffers gewoon als een product is van bevrediging van het artikel wat men koopt, dus geen gezeur over het verleden , het product verkoopt slachtoffers mogen daar in vallen als en bijzaak.. geld en handel is belangrijker dan een leven ding die mens heet.

  0 likes
 12. moet mercedes daar ook niet bij staan

  0 likes
 13. Ik mis IBM die zorgde dat de treinen naar BV concentratie kampen op tijd reden, bombardementen op Londen met hun ponskaart technologie waarvoor hun het alleenrecht hadden die te maken….
  En Siemens die ovens bouwde….
  De lijst is veel langer dan 10.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

banken

Ontluisterend verhaal: U mag straks opdraaien voor het redden van Duitse en Italiaanse banken. ‘Niemand wil dit’

En weer zijn de banken negatief in ...

deutsche bank

Hoe u gaat meebetalen om Deutsche Bank, de bank van foute miljardairs en terreurverspreiders, overeind te houden

Deutsche Bank is technisch failliet. Hetzelfde geldt ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.