Homepagina » Gezondheid » Experts slaan alarm over transvetten in voedsel
Experts slaan alarm over transvet in voedsel

Experts slaan alarm over transvetten in voedsel

Experts van de Belgische Hoge Gezondheidsraad willen een verbod op voeding met te hoge concentraties transvetten. Die zitten onder meer in margarine, koekjes en kant-en-klare maaltijden.

Er zijn twee soorten transvetzuren, te weten dierlijke en industriële. Die laatste soort is schadelijk, aldus voedingsdeskundige Stefaan De Henauw van de UGent.

Tijdens het bereidingsproces van bijvoorbeeld smeer- of bakvetten ontstaan industriële transvetten. Bij hydrogenering wordt een vloeibare plantaardige olie harder gemaakt tot margarine. De goede onverzadigde vetzuren worden daarbij deels omgezet in verzadigde vetten en schadelijke transvetten.

Bloedklonters

De Henauw merkt op dat we nauwelijks weten hoeveel transvetten er in onze voeding zitten. De slechte transvetten verhogen de kans op bloedklonters en ontstekingsreacties en kunnen de suikerhuishouding aantasten, wat het risico op diabetes type 2 verhoogt, aldus De Henauw.

In ons land hoeft de voedselindustrie het percentage transvetten niet duidelijk op de verpakking te zetten. De Hoge Gezondheidsraad wil daar verandering in brengen. In de Verenigde Staten zijn voedingsproducenten wel verplicht de hoeveelheid transvetten op de verpakking te vermelden. De Henauw vindt dat de consument ook in Europa een bewuste keuze moet kunnen maken.

Beter

De Henauw en zijn collega’s pleiten voor een verbod op producten met meer dan 2 gram vetzuren per 100 gram olie of vet. Dat verbod geldt al in Denemarken en sommige warenhuizen in Groot-Brittannië hebben transvetten helemaal in de ban gedaan.

“In die landen maakt de voedingsindustrie gebruik van andere bereidingsmethodes,” legde De Henauw uit. “Die processen hebben geen negatieve invloed op de verkoop of de economie, maar zijn veel beter voor de gezondheid.”

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) is in België het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Bron: Demorgen.be

Gerelateerd:

 



Vind je dit leuk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

  1. Becel “Goed voor hart en bloedvaten” !!!! ….. en voor de portemonee voor Unilever.

    2 likes
  2. Rijstfrituurolie is ook een hoogwaardig goed product met een hoge verbrandingstemperatuur van 245 graden en zonder transvetten.
    Een goedkoper alternatief voor kokosolie.
    Het bevat omega 3,6,9, vit E.
    Zit in bruine jerrycans van 2 liter en is verkrijgbaar bij AH.
    Daarnaast bevat het oryzanol die de spierkracht zou vergroten.

    2 likes
  3. Wie eet er dan ook margarine… wat een rotzooi. Roomboter -al dan niet geklaard- en olijfolie zijn voldoende. Echte dingen moet je eten, geen synthetische rotzooi.

    1 likes
  4. Eet gewoon niks wat uit de frituur komt, en bereid je eten met kokosvet, olijfolie of roomboter.

    Ook op brood is roomboter of kokosvet bijzonder lekker, en sowieso veeeel gezonder dan al die kunst-boters.

    v/d week zat er achter mij in de bus een jongen een snee’tje brood te eten met een dikke plakkaat margarine erop, ik rook het van een afstand gewoon ! kan niet goed zijn.

    0 likes
  5. Frituren doen we ook in kokosolie. Je proeft helemaal niks van de kokossmaak zoals sommigen denken. Gebruik wel Extra Vierge. Die ruikt nog naar de kokos en het liefst diegene die in glazen potten zit. Extra Vierge heeft geen behandeling ondergaan in tegenstelling tot de reukloze geraffineerde.

    0 likes
  6. Weet je wat ongezond is je uitlaatgas van diesel. chemtrails is daar niks bij

    0 likes
  7. En dan heb je ook nog Dierlijk industrieel, graag even vermelden, meneer de “expert”.
    Dat is namelijk de slechtste van allemaal.

    0 likes
  8. dat klopt maar genetisch gemanipuleerd voedsel naar binnewerken en als je kunt terug vinden waar deze stoffen allemaal uit bestaan, kun jenet zo goed een slokje diesel nemen, wel vies maar dat doet ook niet direct iets met je lichaam! Wij hebben het recht om te weten wat we eten! weet wat je jezelf te eten geeft, weet waarom je ouders vroegtijdig sterven! weet wat je je kinderen te eten geeft! gek he dat er zoveel zieken zijn? heeft niks alleen met uitlaat gassen te maken, want denk maar niet dat de rook die uit de genetisch gemanipuleerd voedselfabriekEN ook gezond is en die draaid ook 24/7!!! maar we blijven auto rijden en we blijven het eten! netzo lang tot we wel zo dom zijn dat we het niet eens meer kunnen beseffen, waar ze al een tijd mee bezig ..word toch eens wakker!!! allemaal zo onbenullig doen, genoeg bewijs dat het niet klopt onderhand.. maar met deze uitspraken komen we ook niet verder, mensen hebben hun woordje al klaar om erachter te verschuilen. ontkenningsfase

    0 likes
  9. 10 jaar geleden is er veel aandacht geweest in de media voor de transvetten. Het gevolg was toen dat de transvetten (meestal aangeduid als “Gedeeltelijk gehard plantaardig olie”) uit vrijwel alle producten zijn verdwenen. Afgelopen tijd is het mij opgevallen dat in veel producten de transvetten weer zijn teruggekeerd. Ook in de luxere merken zoals het Mona toetje en de Venz hagelslag. Ronduit zorgwekkend.

    0 likes
  10. tiptip:
    Bij de tuinen kan je twee soorten hennepzaadolie kopen, de ene te gebruiken als bv sla olie of vervanger voor lijnzaadolie of koolzaadolie (de omega’s) en met de andere kan je koken.
    En het is superspul, er zitten erg veel aminozuren in, bovendien erg lekker.
    Helaas is deze olie bij ekoplaza uit het assortiment gehaald.

    0 likes
  11. [quote name=”Hans”]Wie eet er dan ook margarine… wat een rotzooi. Roomboter -al dan niet geklaard- en olijfolie zijn voldoende. Echte dingen moet je eten, geen synthetische rotzooi.[/quote]

    Ik eet ook alleen echte roomboter die halvarine is net fietsen-vet hahahah

    0 likes
  12. Op de middelbare school had ik een klasgenoot wiens vader werkzaam was bij Jurgen & van den Berg. Een bekende margarine fabrikant uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Op mijn vraag of zij thuis ook margarine aten, was het antwoord : “Deze rommel komt bij ons niet op tafel, wij eten gewoon lekkere echte roomboter”. Dit zegt toch genoeg. Laat de rest van Nederland de media waanzin rondom Becel geloven, de verzekerings-
    maatschappij vergoed het ook nog, genoeg reden voor velen. Jammer. ‘Vroeger’ werd er ECHT, EERLIJK gegeten, zonder alle logo’s en andere verwijzingen op verpakkingen welke kennelijk tegenwoordig nodig zijn om de consument over te halen.

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Amerikaanse leger waarschuwt 827.000 alienjagers Area 51 niet te bestormen. Peentjes zweten voor het Pentagon

Amerikaanse leger waarschuwt 827.000 alienjagers Area 51 niet te bestormen. Peentjes zweten voor het Pentagon

Het aantal UFO-enthousiastelingen dat in september de ...

Astronomen ontdekken mysterieus zwart gat 'dat niet zou moeten bestaan'. Dit is 'm

Astronomen ontdekken mysterieus zwart gat ‘dat niet zou moeten bestaan’. Dit is ‘m

In het centrum van een sterrenstelsel hebben ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.