Gezondheid

Experts slaan alarm over transvetten in voedsel

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Experts van de Belgische Hoge Gezondheidsraad willen een verbod op voeding met te hoge concentraties transvetten. Die zitten onder meer in margarine, koekjes en kant-en-klare maaltijden.

Er zijn twee soorten transvetzuren, te weten dierlijke en industriële. Die laatste soort is schadelijk, aldus voedingsdeskundige Stefaan De Henauw van de UGent.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Tijdens het bereidingsproces van bijvoorbeeld smeer- of bakvetten ontstaan industriële transvetten. Bij hydrogenering wordt een vloeibare plantaardige olie harder gemaakt tot margarine. De goede onverzadigde vetzuren worden daarbij deels omgezet in verzadigde vetten en schadelijke transvetten.

Bloedklonters

De Henauw merkt op dat we nauwelijks weten hoeveel transvetten er in onze voeding zitten. De slechte transvetten verhogen de kans op bloedklonters en ontstekingsreacties en kunnen de suikerhuishouding aantasten, wat het risico op diabetes type 2 verhoogt, aldus De Henauw.

In ons land hoeft de voedselindustrie het percentage transvetten niet duidelijk op de verpakking te zetten. De Hoge Gezondheidsraad wil daar verandering in brengen. In de Verenigde Staten zijn voedingsproducenten wel verplicht de hoeveelheid transvetten op de verpakking te vermelden. De Henauw vindt dat de consument ook in Europa een bewuste keuze moet kunnen maken.

Beter

De Henauw en zijn collega’s pleiten voor een verbod op producten met meer dan 2 gram vetzuren per 100 gram olie of vet. Dat verbod geldt al in Denemarken en sommige warenhuizen in Groot-Brittannië hebben transvetten helemaal in de ban gedaan.

“In die landen maakt de voedingsindustrie gebruik van andere bereidingsmethodes,” legde De Henauw uit. “Die processen hebben geen negatieve invloed op de verkoop of de economie, maar zijn veel beter voor de gezondheid.”

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) is in België het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Bron: Demorgen.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Chrissebis
Chrissebis
11 jaren geleden

Eet gewoon niks wat uit de frituur komt, en bereid je eten met kokosvet, olijfolie of roomboter.

Ook op brood is roomboter of kokosvet bijzonder lekker, en sowieso veeeel gezonder dan al die kunst-boters.

v/d week zat er achter mij in de bus een jongen een snee’tje brood te eten met een dikke plakkaat margarine erop, ik rook het van een afstand gewoon ! kan niet goed zijn.

Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

Frituren doen we ook in kokosolie. Je proeft helemaal niks van de kokossmaak zoals sommigen denken. Gebruik wel Extra Vierge. Die ruikt nog naar de kokos en het liefst diegene die in glazen potten zit. Extra Vierge heeft geen behandeling ondergaan in tegenstelling tot de reukloze geraffineerde.

sam
sam
11 jaren geleden

Weet je wat ongezond is je uitlaatgas van diesel. chemtrails is daar niks bij

J Boekelaar
J Boekelaar
11 jaren geleden

En dan heb je ook nog Dierlijk industrieel, graag even vermelden, meneer de “expert”.
Dat is namelijk de slechtste van allemaal.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x