Homepagina » Binnenland » Diederik Gommers: ‘Nee, IC-capaciteit niet drastisch vergroten’
gommers
Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY 3.0

Diederik Gommers: ‘Nee, IC-capaciteit niet drastisch vergroten’

De Haagse politiek zegt diep geschokt te zijn door de compleet vastgelopen coronazorg in de stad. Ingrid Wolf van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) sloeg groot alarm. “Dit is een regelrechte nachtmerrie.” De bestuursvoorzitter van HMC zei dat ambulances rondjes moeten rijden met patiënten omdat ze hen in de Haagse regio niet meer kwijt kunnen.

Het ANP meldde dat de druk op ziekenhuizen zo groot is geworden dat Nederland sinds vrijdag weer gebruikmaakt van de hulp van Duitsland. Een coronapatiënt die op de IC van het Flevoziekenhuis in Almere lag, is met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in het Duitse Münster. Later op de dag volgde een tweede patiënt.

Over de situatie in zorgregio Noordwest, waar Almere onder valt, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS): “Het is daar heel vol, het water staat ze aan de lippen.”

Dit weekend worden waarschijnlijk ook enkele patiënten vanuit de zorgregio’s Zuidwest en Midden naar Duitsland overgebracht. De IC’s behandelden vrijdag 948 mensen, waarvan 472 met corona. De IC-afdelingen hebben momenteel capaciteit voor 1073 patiënten. Dat betekent dat er nog plek is voor iets meer dan 100 mensen.

Wat vindt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, van de situatie? Hij deed eerder deze maand enkele opmerkelijke uitspraken tijdens de jaarlijkse Lof der Geneeskunst (vanaf 1:11:20). Op de vraag of de capaciteit op de IC’s drastisch vergroot moet worden, antwoordde hij: “Nee, want er is niks zo erg dat als wij straks IC-bedden hebben en allerlei personeel opgeleid, en er geen patiënten zijn. Dan verveel je je dood. Dat hou je niet lang vol.”

Wat klopt hier niet?

“Nu hebben we prachtig werk, dat hebben we aan heel Nederland mogen laten zien. We hebben ook echt heel mooi werk, maar het is alleen maar mooi – in ons geval – als er patiënten liggen. Niet als we niks te doen hebben.”

IC-baas Diederik Gommers zegt dus begin oktober, terwijl de coronacijfers volgens de media fors stijgen, dat de capaciteit op de IC’s niet drastisch vergroot moet worden omdat hij niet wil dat zorgmedewerkers zich dood vervelen. Diezelfde maand puilen de IC’s volgens ziekenhuizen zodanig uit dat moet worden uitgeweken naar Duitsland. Wel pleit diezelfde Gommers in de media voor een harde lockdown vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen. Wat klopt hier niet?

Of heeft Gommers het misschien te druk met zijn tv-optredens en het plaatsen van selfies op Instagram? De IC-chef zegt dat er niet opgeschaald hoeft te worden en vervolgens zegt de Haagse politiek diep geschokt te zijn door de compleet vastgelopen coronazorg.

Overigens is het aantal ziekenhuisbedden in de periode 2009-2017 met ruim 15 procent afgenomen. In de periode 2015-2017, dus in twee jaar tijd, daalde het aantal IC-bedden met liefst 7 procent.

4.2 33 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Larabalou
Larabalou
11 maanden geleden

Geen geld aan de zorg te besteden maar wel aan nutteloze vaccinaties.

Willem
Willem
11 maanden geleden

Het maakt niets meer uit,volgende week is alles voorbij en worden we opgesloten en langzaam maar zeker uitgemoord, psychisch en fysiek en de daders kunnen er gewoon mee doorgaan, lopen vrolijk over straat en niemand doet ze wat. Dinsdag wordt de noodwet er door de rest van de volksverrader doorheen gedrukt en WA zet er zijn handtekening onder en dezelfde avond zitten we nog vast, dan komt er heel veel politie met pistolen op straat en ze zullen je in elkaar trappen of afschieten alsof we honden zijn, het is nu echt gedaan, De meesten hier kunnen het zich niet voorstellen en denken dat het nooit zo kan gebeuren, dachten ze voor de 2eWO ook, het leven ging gewoon zijn alledaagse gangetje en in een klap werd het een hel. Nu weer net zo.

Pieter
Pieter
11 maanden geleden

Leugens. Kijk nergens meer van op.

Ivan
Ivan
11 maanden geleden

Sorry burgers en politici ben er zelf gister geweest en er was niets nada aan de hand, geen covid19 patiënten, zoals ‘t altijd was geweest ondanks de covid19 maatregelen. 🙄

x

Check Also

gezichtsscan

Gezichtsscans gekoppeld aan corona QR-codes? ‘Nederland glijdt steeds sneller af naar China-achtige controlestaat’

Gezichtsscans worden steeds populairder in Nederland. De ...

duits

In deze Duitse deelstaat mogen supermarkten ongevaccineerden WEIGEREN

In de Duitse deelstaat Hessen is een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

52
0
We lezen graag je reactie!x