Buitenland

Dit is waarom iedereen het gas van Gaza wil hebben

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!

De Palestijnse gebieden en Israël zitten bovenop een voorraad fossiele brandstoffen waarvan de waarde in 2011 werd geschat op een half biljoen dollar.

Eerder werd Irak binnengevallen omdat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië toegang wilden tot de olievoorraden van het land.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De afgelopen 15 jaar zijn grote gasvoorraden ontdekt voor de kust van Israël en de Palestijnse gebieden. Het Leviathanveld in het oosten van de Middellandse Zee, in het gedeelte van de Levantijnse Zee, kan Israël de komende 40 jaar van gas voorzien.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Dit kan verklaren waarom de EU Israël steunt

Dit is belangrijk omdat Israël een netto-importeur van energie is, wat betekent dat het land voor brandstoffen afhankelijk is van andere landen.

Nadat Rusland Oekraïne binnenviel en de Europese Unie de Russen allerlei sancties oplegde, is Europa op zoek naar nieuwe gasbronnen. In 2022 sloot de EU een deal met Israël en Egypte rond de levering van gas dat is ontdekt voor de kust van Israël en de Palestijnse gebieden.

Dit kan verklaren waarom de EU Israël steunt, zegt journalist Rachel Donald.

Maar dit gaat nog verder terug

In 2011 publiceerden de VN een rapport waarin wordt gesteld dat de fossiele brandstoffen die zijn ontdekt op de Westoever, voor de kust van Gaza en in de Middellandse Zee niet alleen van Israël zijn.

Maar dit gaat nog verder terug. In 1991 had de Palestijnse Autoriteit een vergunning om fossiele brandstoffen voor de kust van Gaza te winnen en te exporteren. De Israëlische overheid stemde hier in eerste instantie mee in.

Toen kwam er een nieuwe regering die de deal verscheurde en zei dat de Palestijnse Autoriteit dit niet mocht doen. De Israëlische regering begon te onderhandelen met het bedrijf BGG, waar de Palestijnen een deal mee hadden gesloten.

Het is een smerig spel

Die onderhandelingen vonden plaats op het moment dat de Israëlische regering de invasie van Gaza in 2008 voorbereidde.

We weten dat voor de kust fossiele brandstoffen in de grond zitten waar de Israëlische overheid zijn zinnen op heeft gezet, we weten dat de Israëliërs doelbewust Palestijnse deals hebben gesaboteerd, we weten dat de wereld wanhopig verlegen zit om gas, we weten dat de EU wanhopig verlegen zit om Israëlisch gas en we weten dat die schatting van een half biljoen dollar in 2011 nu nog veel hoger is.

“En dat is waarom iedereen het gas van Gaza wil hebben,” besluit Donald.

Theatermaker George van Houts merkt op: “Het gaat nooit over goed versus kwaad of godsdienst. Het is een smerig spel. Om energie en grondstoffen. Om geld. Ik zeg dit al sinds 8 oktober.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 132 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

57 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rose
Rose
4 dagen geleden

Tja die bakermat verspreidelingen van de satanische zionisten , alles stelen ze van anderen en maken mensen op de wereld kapot in oorlogen, chaos, farma, de pensioenfondsen op hun banken…..Georgia guide stones – Henry Kissinger- slechts 500 miljoen op de Aarde en slaven….

Jack
Jack
4 dagen geleden

In lijn met dit artikel:
De schoonvader van Rishi Sunak (UK) is Narayana Murthy, mede-oprichter van het Indiase IT-bedrijf Infosys.

https://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/infosys-wins-1-5-billion-deal-from-bp/articleshow/100289149.cms?from=mdr

Georg
Georg
4 dagen geleden

Dit is “oud nieuws” voor de mensen die nadenken onder ons en zich niet blind staren op een oorlog om een “stukkie” land.😇😇 Geopolitieke, economisch/financiële belangen die een link hebben met onze Europese energievoorziening. Palestijnen weg en dan is de weg vrij. De slachtoffers doen er niet toe. Collateral damage😭😭😭

Dubito
Dubito
4 dagen geleden

….en vergeet het Ben Gurion Canal niet – alternatief voor Suez Canal, dwars door het ‘schoongeveegde’ Noord Gaza, dus onbedreigd door Palestijnen.

https://www.eurasiareview.com/17112023-the-ben-gurion-canal-israels-potential-revolutionary-alternative-to-suez-analysis/

Back to top button
57
0
We lezen graag je reactie!x