
Geen douche, geen zeep, geen wc op water, geen tv, geen radio, geen koelkast, geen diepvriezer, geen grasmachine, geen stofzuiger, geen dierlijke voeding. Evelien Matthijssen – bijgenaamd Green Evelien – en haar gezin hebben alle energieverslindende troep uit hun leven gebannen. “We zijn gelukkiger zo.”
Enkele jaren geleden verhuisden Evelien en haar gezin van het Vlaamse Essen naar het rustieke Vielsalm in de Ardennen. Ze wilde weg uit de jachtige maatschappij en koos radicaal voor een ecologische levensstijl, zonder elektrische apparaten, zonder plastic verpakkingen, zonder suiker, zonder vlees, vis of dierlijke producten en met zo weinig mogelijk waterverbruik en afval.
“We verbruiken 400 kWh elektriciteit per jaar en vier liter water per persoon per dag,” zei ze. “Per maand betalen we 10 euro aan water en acht euro aan elektriciteit.” Voor praktische besparingstips kun je terecht op Eveliens blog Greenevelien.com.
In het jaar 2014 heeft het gezin slechts één zak afval geproduceerd. Het gezin koopt groenten en fruit onverpakt. Voedingswaren worden in papieren bulkverpakkingen gekocht. Evelien maakt haar eigen tandpasta en gebruikt geen shampoo, zeep of andere verzorgingsmiddelen. Ook maakt ze alle schoonmaakproducten zelf.
[VTM]
Dit is wel heel minimalistisch. Heel begrijpelijk dat wel, maar werkt er dan iemand ook nog in dat gezin?
Of leven ze van een uitkering? Want hoeveel tijd neemt dat in beslag als je alles zelf moet/wilt maken ?
Dat is zowat een dagtaak. Ik kraak dit niet af- ik kijk alleen naar de uitvoerbaarheid.
Als ik de verhalen hoor van mensen die de 2de WO hebben meegemaakt, een tijd waarin ook niet veel voorhanden was, dan zijn daar de herinneringen niet positief over.
Ik denk dat ik – verwend als ik ben- niet overal afstand van zou kunnen doen. Een heerlijke hete douche met heerlijke zeep of de radio met heerlijke muziek, heerlijke knapperige appeltaart uit mijn electr. oven. Spijt mij echt, maar ik ben voor mijn leven verpest…
Dat lijkt mij in deze consumptie industrie geheel onmogelijk. Ik denk dat we wel realistisch moeten blijven met wat de winkels uitgeven aan verpakking dat het “NU” geheel onmogelijk is. Als je jezelf voorliegt kan alles en is dus alles mogelijk.
Ik wil wel even zeggen dat Vielsalm niet in Vlaanderen ligt zoals hierboven vermeld staat, dit dorp ligt in de Ardennen in provincie Luxemburg. Maar de geografische kennis van de berichtschrijver is blijkbaar niet zo goed.
Het produceren van huisvuil wordt niet afgemeten met het aantal huisvuilzakken die men buitenzet, de laatste jaren zie ik hier in mijn buurt inwijkelingen uit andere landen die nooit huisvuil zakken buitenzetten dus dat wil dan zeggen dat die de properste zijn.
Wel die komen uit landen waar men gewoon alles in de straat kiepert en dit gebeurt hier ook, meestal gedumpt langs de weg in verpakt in plastiek draagtassen van winkelketens.
Veel van die zakjes worden ook gedumpt ergens in een weide waar vee loopt, koeien eten dan van die troep en worden er ziek van.
De laatste 5 jaren deze vorm van sluikstorten enorm toegenomen dank zij die instroom uit Afrikaanse landen.
Een zeer goede opmerking van Huisheks i.v.m. tijd, het lijkt wel een full time job om zoiets toe te passen in de praktijk.
Ik stel mij dus ook dezelfde vraag, en wat als beiden dagelijks gaan werken?
Ik kan geen andere conclusie trekken dan dat deze mensen van een uitkering leven. Het is wel een schoolvoorbeeld dat de uitkeringen makkelijk omlaag kunnen want je ziet hoe weinig een mens kennelijk nodig heeft om rond te komen. In gewone mensentaal: Helemaal top!
Zal in Nederland met de hoge huren wat moeilijker zijn maar misschien kunnen we milieufreakerige uitkeringsbehoeftige Nederlanders naar Belgie sturen. Dat is een sociaal paradijs waarn niet de politiek maar de vakbonden het voor het zeggen hebben.