Homepagina » Mens en Dier » Dit Belgische gezin produceert maar één zak afval per jaar
Dit Belgische gezin produceert maar één zak afval per jaar

Dit Belgische gezin produceert maar één zak afval per jaar

Geen douche, geen zeep, geen wc op water, geen tv, geen radio, geen koelkast, geen diepvriezer, geen grasmachine, geen stofzuiger, geen dierlijke voeding. Evelien Matthijssen – bijgenaamd Green Evelien – en haar gezin hebben alle energieverslindende troep uit hun leven gebannen. “We zijn gelukkiger zo.”

Enkele jaren geleden verhuisden Evelien en haar gezin van het Vlaamse Essen naar het rustieke Vielsalm in de Ardennen. Ze wilde weg uit de jachtige maatschappij en koos radicaal voor een ecologische levensstijl, zonder elektrische apparaten, zonder plastic verpakkingen, zonder suiker, zonder vlees, vis of dierlijke producten en met zo weinig mogelijk waterverbruik en afval.

“We verbruiken 400 kWh elektriciteit per jaar en vier liter water per persoon per dag,” zei ze. “Per maand betalen we 10 euro aan water en acht euro aan elektriciteit.” Voor praktische besparingstips kun je terecht op Eveliens blog Greenevelien.com.

In het jaar 2014 heeft het gezin slechts één zak afval geproduceerd. Het gezin koopt groenten en fruit onverpakt. Voedingswaren worden in papieren bulkverpakkingen gekocht. Evelien maakt haar eigen tandpasta en gebruikt geen shampoo, zeep of andere verzorgingsmiddelen. Ook maakt ze alle schoonmaakproducten zelf.

[VTM]


Vind je dit artikel interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Ik kan geen andere conclusie trekken dan dat deze mensen van een uitkering leven. Het is wel een schoolvoorbeeld dat de uitkeringen makkelijk omlaag kunnen want je ziet hoe weinig een mens kennelijk nodig heeft om rond te komen. In gewone mensentaal: Helemaal top!

  Zal in Nederland met de hoge huren wat moeilijker zijn maar misschien kunnen we milieufreakerige uitkeringsbehoeftige Nederlanders naar Belgie sturen. Dat is een sociaal paradijs waarn niet de politiek maar de vakbonden het voor het zeggen hebben.

  3 likes
  • Jemig, wat een negatieve reactie… Als je even de moeite zou nemen om haar blog te bezoeken, zou je weten dat zij noch haar man een uitkering hebben, maar geheel voor zichzelf zorgen én deels betaald werk hebben. Wat is dat toch met zoveel Nederlanders dat er zo snel azijn gepist moet worden als andere mensen iets goeds proberen te doen?

   22 likes
   • Ik voel mij niet aangesproken als azijnpisser; heb familie in Vlaanderen wonen, dus ben enigszins op de hoogte van het reilen en zeilen daar.
    Heb alleen mijn twijfels over het rücksichtlos afstoten van al onze verworvenheden en dan net te doen alsof dat allemaal zo slecht is. Er is in mijn optiek best een gulden middenweg te vinden EN te bewandelen en daarvoor hoef je echt niet als een puritein te leven. Nl. niet alle zaken van deze consumptie maatschappij zijn slecht of overbodig.
    Voorbeeld; ik ben in het bezit van een mobieltje; zo’n eenvoudig app. waarmee je alleen maar kunt bellen, verder niks. Die gebruik ik in noodgevallen ( is nog prepaid ook). Soms vergeet ik dat ik er eentje heb. Maar in nood kan zo’n item levensreddend zijn. Wil dat dan zeggen dat, omwille van event. vervuiling ik zo’n app. niet moet aanschaffen? Ik hoef niet ieder jaar een andere en dan het nieuwste van het nieuwste. Snapt u, maar dat is een verworvenheid, die je ten dienste staat en niet omwille van luxe. Dat wilde ik even duidelijk maken.

    5 likes
  • @Bert reken eens uit wat dat kost in NL die uitkering waar je blijkbaar zo’n afkeer van hebt. Dit is voor alle werkelozen in NL bij elkaar nog niet 1 miljard Euro. Minder dus als er in 1 keer aan Brussel moest worden betaald als NAHEFFING (er is dus veel meer geld naar Brussel gegaan) En zo kun je nog meer voorbeelden noemen waar de staat vele miljarden verspilt. Ga je daar eens druk over maken ipv over uitkeringen.

   8 likes
  • @ Bert:
   Je trekt niet alleen een totaal ongefundeerde conclusie, je hebt ook nog eens geen greintje realiteitsbesef.

   0 likes
 2. Ik wil wel even zeggen dat Vielsalm niet in Vlaanderen ligt zoals hierboven vermeld staat, dit dorp ligt in de Ardennen in provincie Luxemburg. Maar de geografische kennis van de berichtschrijver is blijkbaar niet zo goed.

  Het produceren van huisvuil wordt niet afgemeten met het aantal huisvuilzakken die men buitenzet, de laatste jaren zie ik hier in mijn buurt inwijkelingen uit andere landen die nooit huisvuil zakken buitenzetten dus dat wil dan zeggen dat die de properste zijn.

  Wel die komen uit landen waar men gewoon alles in de straat kiepert en dit gebeurt hier ook, meestal gedumpt langs de weg in verpakt in plastiek draagtassen van winkelketens.
  Veel van die zakjes worden ook gedumpt ergens in een weide waar vee loopt, koeien eten dan van die troep en worden er ziek van.
  De laatste 5 jaren deze vorm van sluikstorten enorm toegenomen dank zij die instroom uit Afrikaanse landen.
  Een zeer goede opmerking van Huisheks i.v.m. tijd, het lijkt wel een full time job om zoiets toe te passen in de praktijk.
  Ik stel mij dus ook dezelfde vraag, en wat als beiden dagelijks gaan werken?

  4 likes
  • leer eerst eens lezen dat op zich is u blijkbaar nog steeds niet gelukt
   ook het suggereren is een kunst die na heel veel leren en doen pas echt werkt hoor
   dus wel te rusten met al je negatieve reacties
   groeten robv

   2 likes
   • robv; Uzelf blinkt trouwens ook niet uit in intelligentie want leestekens blijken u vreemd te zijn. Wat ziet gij de splinter in andermans oog terwijl gij niet eens de heipaal in eigen ogen opmerkt.

    3 likes
   • @roby misschien hebt u vandaag wat langer geslapen want deze morgen voor 9u stond er wel een heel andere kop bovenaan dit item dan deze, maar mijn reactie hierop werd niet in dit forum opgenomen daarom had ik het later op de dag nog eens herhaald maar was de tekst inmiddels al aangepast van Vlaanderen naar België.

    Dat dit velen niet eerder op de morgen gezien hadden verwonderd mij ten zeerste en hieruit blijkt dat men hier het spel niet eerlijk speelt, ik vind het unfair van de moderator.
    Bezint eer ge begint te schelden.

    0 likes
 3. vreemd geen elektronische apparaten maar wel een website

  7 likes
 4. voor diegene die denken dat ze leeft van één loon, dat is helemaal niet zo. Slim gezien wel, zo veel in de media komen, zodat haar b&b lekker volzit ..

  3 likes
 5. Dit is wel heel minimalistisch. Heel begrijpelijk dat wel, maar werkt er dan iemand ook nog in dat gezin?
  Of leven ze van een uitkering? Want hoeveel tijd neemt dat in beslag als je alles zelf moet/wilt maken ?
  Dat is zowat een dagtaak. Ik kraak dit niet af- ik kijk alleen naar de uitvoerbaarheid.
  Als ik de verhalen hoor van mensen die de 2de WO hebben meegemaakt, een tijd waarin ook niet veel voorhanden was, dan zijn daar de herinneringen niet positief over.
  Ik denk dat ik – verwend als ik ben- niet overal afstand van zou kunnen doen. Een heerlijke hete douche met heerlijke zeep of de radio met heerlijke muziek, heerlijke knapperige appeltaart uit mijn electr. oven. Spijt mij echt, maar ik ben voor mijn leven verpest…

  3 likes
  • In de 2e WO was er zo goed als niets op het laatst.
   Je kon niet kiezen in iets te willen hebben.
   Het voornaamste was brandstof, voedsel.
   In onze tijd is alles in overvloed.
   Je kunt nu vrij kiezen hoe besparend je wilt leven terwijl alles er om je heen is waarmee je wordt doodgegooid door reclame.
   En vergeet 1 ding niet De mogelijkheid tot scherp nadenken over dingen hadden de mensen niet.
   Voor 1899 dacht en voelde de mens heel anders.!
   Wij van deze tijd, eh.. velen, zo niet allemaal, denken dat de mensen van voor 1899 net zo dachten als wij nu kunnen.
   Je zou eigenlijk iemand moeten kunnen spreken die met je deelt hoe er bv in 1914 gedacht en gevoeld werd. Even terug naar de Ardennen, die mw heeft daar geen water nodig voor de wc.
   Dat moet je in het centrum van Brussel maar eens voor elkaar zien te krijgen. Alhoewel het wel kan!! in de stad.
   Maar ik denk dat zeer oude wetten omtrent hygiëne weer uit het stof worden gehaald.
   toen de wc binnenshuis kwam , dus uit de tuin werd gehaald, (gat in de Grond), kreeg de putjesschepper en de strontkar zijn verschijning. Pas daarna riolering. Lees over de aanleg, ( INternet) van de massale omvang van het LOndense rioleringsstelsel. Een megaplan , met de hand gemetseld. Kanalen die manshoog zijn met bogen ondersteund. Arbeid had toen nog heel andere waarde.
   Dus woonomgevingsfactoren spelen echt een grote rol. In het bos speelt het probleem van het kwijt raken van een drol geen rol, ik bedoel, andere natuurlijker verterings/composterings methoden.
   IK ben dus ook voor het afschaffen van grote steden. Die zijn er alleen maar voor de rijken, veel euro’s per vierkante meter verdienen. Hoe dichter bevolkt hoe meer verdienen per vierkante meter en controle is makkelijker voor de overheid denk ik maar. Wie heeft er baat bij verstedelijking.? De burger werkt er zelf aan mee.
   Ik ben voor buiten leven.

   2 likes
   • “IK ben dus ook voor het afschaffen van grote steden. Die zijn er alleen maar voor de rijken, veel euro’s per vierkante meter verdienen. Hoe dichter bevolkt hoe meer verdienen per vierkante meter en controle is makkelijker voor de overheid denk ik maar. Wie heeft er baat bij verstedelijking.? De burger werkt er zelf aan mee.
    Ik ben voor buiten leven. ”

    Met een wereldbevolking van bijna 7 miljard is het ‘afschaffen van steden’ niet echt realistisch hoor… Eens kijken hoeveel echte, z’n gang gaande, natuur er overblijft als iedereen ‘buiten leeft’.

    0 likes
  • Ik volg de website van Evelien al jaren en ben blij dat hier nu eindelijk ook op NFN aandacht voor is. De man in het gezin heeft een parttime baan en tot niet zo lang geleden had Evelien zelf ook werk als lerares. Door de grote hoeveelheid tijd die haar blog kost, naast de tijd die ze besteedt aan de kinderen en het huishouden, heeft ze haar baan opgezegd. Overigens hebben ze natuurlijk niet half zoveel geld nodig als een doorsnee gezin! En een uitkering hebben ze dus niet, zij zijn geheel zelfvoorzienend.

   Hoewel het mij ook te ver zou gaan om zo te leven, heb ik wel veel van haar geleerd en pas ik een hoop dingen toe. Haar blog is een enorme inspiratiebron voor velen.

   1 likes
 6. Ik ben een oorlogskind. Opgegroeid in een tijd dat alles kon, geen radio, geen tv. enz.enz. Als je wilt leven zoals Evelien kan dat prima met een baan. Een voorbeeld? Opstaan om een uur of half zes. Geen tv of computer met social media die tijd vreet. Gewoon bezig zijn met een voedzaam ontbijt, wat groenten in je eigen tuin, een composthoop, een gewone kachel, heb je papier dan maak je daar de kachel mee aan. Ik weet nog hoe onze ouders dit deden en afval was er niet. Saai ?? Nee leerzaam en boeiend. Onder dit dak bakken we werkelijk alles zelf, wel in een gewone oven i.p.v. een takkenoven. Voorgesneden groente, wat is dit?? Enz.enz. Overleven met wat je hebt en met verbazing kijken naar medemensen die hun tijd op een manier gebruiken die jezelf niet snapt. Ik weet waar ik mijn tijd aan verspil !! Ik kan het vele malen nuttiger besteden………..Oordeel niet maar veroordelen is erger.

  4 likes
 7. Jammer dat dmv dit soort berichten steeds wordt gesuggereerd of het een of het ander en dat technologische vooruitgang en ecologische balans niet hand in houd zouden kunnen. Ze zegt dan wel dat “ze” er gelukkiger door worden maar zij heeft al een bijnaam en al. Denk dat die kinderen er wellicht niet gelukkig van worden als ze wat ouder zijn.

  (dat filmpje eronder, wat een toegevoegde waarde zeg :sarcasme:)

  4 likes
 8. Dit soort mensen zorgen ervoor dat de Mens linea recta naar de afgrond wordt gedreven. Afval is handel, en is dus van economische waarde. Hoe minder afval, hoe minder werk, hoe meer mensen in armoede moeten leven. Deze mensen moeten gewoon ergens in de Sahel gaan wonen, en daar ecologisch leven.

  2 likes
 9. Dat lijkt mij in deze consumptie industrie geheel onmogelijk. Ik denk dat we wel realistisch moeten blijven met wat de winkels uitgeven aan verpakking dat het “NU” geheel onmogelijk is. Als je jezelf voorliegt kan alles en is dus alles mogelijk.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

elektrische auto

Elektrische auto vervuilender dan groene diesel. Dit zijn de verschillen

Moderne auto’s die op hernieuwbare diesel rijden, ...

elektriciteit

Na 2025 ‘niet altijd genoeg elektriciteit beschikbaar’. Dit zijn de verstrekkende gevolgen van de energietransitie

De komende jaren moeten er miljarden euro’s ...