Archeologie

1500 jaar oud ‘magisch’ amulet met palindroom gevonden op Cyprus

Help ons door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Poolse archeologen hebben bij Nea Paphos in het zuidwesten van Cyprus een 1500 jaar oud ‘magisch’ amulet ontdekt. Aan de ene kant van de amulet werden afbeeldingen van verschillende goden gevonden, de andere kant was voorzien van een bijzondere tekst.

Op de voorkant van de amulet staat de gemummificeerde Egyptische god Osiris in een boot. Een andere figuur moet Harpocrates, de Griekse god van de stilte, voorstellen. De tekst op de achterkant van de amulet kan zowel van links naar rechts als van rechts naar links worden gelezen, wat het een palindroom maakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
1500 jaar oud 'magisch' amulet met palindroom gevonden op Cyprus
De amulet met Griekse tekst (Marcin Iwan)

De tekst luidt als volgt: “Yahweh is de drager van de geheime naam, de leeuw van Ra veilig in zijn tempel.”

De schrijver heeft wel een paar spelfouten gemaakt, aldus dr. Joachim Sliwa van de Jagiellonische Universiteit in Krakau. De afbeeldingen zijn gebaseerd op Egyptische bronnen, maar die bronnen werden niet goed begrepen door de maker van de amulet. Dat is niet vreemd omdat Cyprus 1500 jaar geleden tot het Byzantijnse Rijk behoorde, waar het christendom de overhand had gekregen.

Dergelijke amuletten werden gebruikt als geluksbrenger en suggereren dat christenen en heidenen naast elkaar leefden in Paphos. De ontdekking is gepubliceerd in het tijdschrift Studies in Ancient Art Civilization.

[LiveScience]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
rop
rop
9 jaren geleden

De boot, is de stroming van een mens, de gemummificeerde god , was een overleden mens die als een god werd vereerd die mens drijft voortdurend op een stroming vooruit naar de toekomst, waarmee zij voortdurend met goede en slechte tijden mee zij word geconfronteerd.
De Griekse god was geen mens maar een beeld van de stilte in de mens,De stilte, zelf is geen stroming maar een waarneming van die stroming , iedereen houd op zijn tijd van stilte, even niets, even leeg zijn …de waarlijke zuiverheid , is stilte,,, de amulet , een magische amulet met een betekenis zo gezegd , geeft een betekenis aan maar er is niks magische aan , het is gewoon een amulet met een beschrijving van een mens die zocht en vond naar betekenis van het leven en beelden deze uit in woorden en gaf zijn kennis op deze wijze door op een amulet….de tekst luid als volg , Jahweh is de drager van de geheime naam…als iets geheim is ,zet het mensen aan het zoeken en als je het vind komt en vind je het dan is het geheim geen geheim meer, , de tempel die genoemd word, deze tempel is het lichaam van de mens waar Jahweh woont, de leeuw van ra , dat is de leeuw in de mens die zijn gedrag als een verscheurend dier kan temmen, pas als men deze tempt worden de deuren van de tempel geopend, de naam Jahweh of de wel de liefde word dan de stroming naar de toekomst…en worden deuren geopend voor meerdere mensen.. toen en nu waren de mensen er al mee bezig met afbeeldingen die verwijzen naar het mooiste wat de mens in zijn leven kan bereiken..

bluffbloff
bluffbloff
9 jaren geleden

Rothschilds hebben die daar neergelegd

Lord
Lord
9 jaren geleden

Ben ik de enige die overeenkomsten ziet tussen de Yahweh van dit amulet en de Jahweh uit de Torah?

Op het amulet staat in het Grieks: “Yahweh is de drager van de geheime naam”.

Zo ook is de Hebreeuwse naam van god JHWH met mysterie omgeven. In de Torah staat dat god zichzelf ‘ik ben die ik ben’ noemt. Voor geïnteresseerden: zoek eens op ‘Nomen sacrum’.

Verder vind ik de titel van dit artikel nogal tendentieus. En dan met name de stelling dat het een magisch amulet zou zijn. De bron waar dit artikel zich op baseert heeft het nergens over magisch.

Wat Rop hierboven schrijft is interessant, maar ik vraag me ernstig af of de drager van het amulet in de oudheid dezelfde filosofie had.. Logischer is dat de drager een boot voer of visserman was die met het amulet zodoende stilte op het water en stormen wilde afdwingen.

Wat hiervoor pleit is dat volgens het bronartikel de afbeeldingen van de godheden niet overeenkomen met hoe egyptenaren en grieken hun godheden normaal gesproken afbeeldden.

Hopenlijk zal meer onderzoek uitsluitsel bieden.

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Hier hoeven we geen complot theorieën op los te laten, gelukkig

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x