Homepagina » Gezondheid » Waarom mondkapjes lang niet zo onschuldig zijn als gedacht
mondkapjes

Waarom mondkapjes lang niet zo onschuldig zijn als gedacht

Het gebruik van mondkapjes is lang niet zo onschuldig als gedacht en kan zelfs negatieve effecten hebben op de gezondheid, schrijft immunoloog Carla Peeters voor HP/De Tijd. Veel mensen die er één dragen, ervaren ongemak. Dat is volgens Peeters niet raar.

Door het dragen van een mondkapje is het moeilijker om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Het zuurstofgehalte in het bloed kan bij langdurig gebruik dalen. Tegelijkertijd neemt het CO2-gehalte toe. Hierdoor kunnen ontstekingen toenemen en verzwakt de immuniteit, legt dr. Peeters uit.

Daarnaast kunnen (toxische) stoffen die gebruikt worden voor mondkapjes in de longen terechtkomen. Die kunnen daar schade veroorzaken en het risico op bacteriële en virale infecties vergroten.

Te klein

Mondmaskers kunnen zelfs bijdragen aan de verspreiding van virussen, zo blijkt uit onderzoek dat in The BMJ is verschenen. Bij mensen die mondkapjes droegen, werden hogere virusconcentraties aangetroffen. Dr. Peeters, die jarenlang werkzaam was voor het RIVM, voegt toe dat de verspreiding van het virus kan toenemen door onverantwoord gebruik van mondkapjes.

De maskers helpen in ieder geval niet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een virusdeeltje is ongeveer 80 tot 150 nanometer in diameter. Dit is te klein om door de stoffen van mondkapjes geblokkeerd te worden, aldus Peeters.

[HP/De Tijd]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rayoflight
Rayoflight
9 maanden geleden

Gezond Boerenverstand zonder stikstof.

Heb een tijdje geleden dagelijks lang, gemiddeld meer dan 4 uur per dag een mondkapje gedragen. Was niet verplicht maar dacht dat dit de beste manier was om corona te bestrijden. Na ongeveer drie weken voelde ik me behoorlijk ziek en had — koppijn en griepsymptomen – maar geen corona.

Daarna weer gestopt met dragen, veel buiten gelopen. Naar een aantal dagen begon ik me weer beter te voelen. Ben steeds voorstander van mondkapjes maar, alleen als het echt niet anders kan. Zoals de toestand nu in Coronaland is valt het allemaal wel mee dus, geen mondkapje voor mij.

Gewoon je ‘gezond boerenverstand zonder stikstof’ gebruiken want mensen zijn echt niet gemaakt om mondkapjes te dragen je word er beroert van, en een lap stof voor je mond die verstikkend werkt helpt dan niet echt.

Lucie
Lucie
Reactie op  Rayoflight
9 maanden geleden

Dom,dom,dom.
Hoe kan een mens zich zo in de maling laten nemen!
Heb die gestoorde muilkorven nooit gedragen.

Rayoflight
Rayoflight
Reactie op  Lucie
9 maanden geleden

yep, was een domoortje , maar nu wat wijzer 😉

Peter
Peter
9 maanden geleden

U MOET er een dragen in het openbaar vervoer, MAAR U MAG GEEN exemplaar dragen die bestemt is voor de medische wereld want dan bemt u strafbaar…. ja mensen, echt waar.
Conclusie? De overheid wil dat u langzaam ziek wordt, u mag feitelijk creperen…

Madeloes
Madeloes
Reactie op  Peter
9 maanden geleden

@ Peter

is het weer belangenverstrengeling? zoals ik tegen ben gekomen dat Apple Foxcomm Hon Hai de mondkapjes verzorgen zo ook de coronavirus ventilators??

Het is weer een diepte investering voor de medemens om de economy van…… te redden pffff….

Rob
Rob
Reactie op  Peter
9 maanden geleden

Peter. Sterker nog, ze willen mensen gewoon ziek hebben om dan te kunnen zeggen dat ze gevaccineerd moeten worden. Dan krijg je nog meer gif binnen me een nog grotere kans dat je nog eerder dood gaat. Mij maken ze niet meer wijs dat dit onbedoeld is. Het wordt doelgericht afgedongen om mensen de dood in te jagen. We kunnen natuurlijk ook gewoon lekker allemaal thuis blijven. Waarom moet iedereen overal naartoe, behalve misschien voor zijn werk? Het is niets anders dan vermaak omdat niemand zijn eigen leven werkelijk leeft. Blijf lekker thuis, de hele maatschappij en alle bezigheden is altijd een prestatie en concurentie geweest, ook als onderdeel van het macht systeem. Iedereen probeert ergens beter in te zijn dan een ander. Kap daar mee. Dat is ook mensen tegen elkaar uitspelen. Voor de lol hoef je ook niet ergens meer een café of restaurant in te gaan. Voor de prijs van een kop koffie of biertje heb ik bijna twee pakken koffie van de Aldi. Waanzin. Er zijn zoveel mensen die tekort komen dat ik net begrijp dat mensen überhaupt nog zoveel geld uit kunnen geven aan een café of restaurant. Vroeger zat je voor 20 tot 30 gulden met het hele gezin in een restaurant. Nu ben je met hetzelfde aantal mensen (4 personen gerekend) al 12 euro kwijt als iedereen 1 drankje neemt. Dat is ook al zo’n 26,50 gulden. Gekkenwerk. En nu moet je van tevoren reserveren via een app omdat er maar een bepaald aantal mensen in mogen. Dan weten ze dus ook al waar iedereen is.

salvar
salvar
9 maanden geleden

nou wat moet je er dan mee?
diegeen die hem wil dragen veel plezier ermee.

GeenNL
GeenNL
9 maanden geleden

Virus deeltjes? Welke virusdeeltjes of virussen? Het dringt misschien niet door bij de gemiddelde aardbewoner, maar er is nog nooit een virus daadwerkelijk (aan)getoond. Ook al beweren wetenschappers van wel.

duitinzakje
duitinzakje
9 maanden geleden

‘De maskers helpen in ieder geval niet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een virusdeeltje is ongeveer 80 tot 150 nanometer in diameter. Dit is te klein om door de stoffen van mondkapjes geblokkeerd te worden’ aldus de virologe.

Dat is precies wat een Italiaanse viroloog meteen in het begin al zei: ‘het is zoiets als een hek om je huis plaatsen in de hoop dat je de muggen buiten houdt’.

Matt
Matt
9 maanden geleden

Begin dit jaar had ‘onze’ minister van “gezondheid” Maggie De Block (B) als eerste reactie dat mondmaskers zorgen voor schijnveiligheid en dus tegen het virus absoluut niet werken.
Blijkbaar is zij flink teruggefloten door diegenen die verantwoordelijk zijn om de angst er goed in te houden en zij nu dus zelf ook een muilkorf opzet en met de leugenverhalen meedraait.

Henk
Henk
9 maanden geleden

Virussen kunnen ook via de ogen het lichaam binnenkomen, daarom draagt het leger volledig afsluitende gelaatsmaskers. De rest is onzin.

vladi
vladi
Reactie op  Henk
9 maanden geleden

als het waar is dat een virus overdraagbaar is.
dat is het volgens mij niet.
en of militairen afsluitende maskers dragen tegen virussen betwijfel ik ten zeerste.

fff

Elise
Elise
9 maanden geleden

Nog effe en we moeten verplicht een boerka met zonnebril gaan dragen. Reden: De zon zorgt voor huidkanker en het virus komt de neus, mond en ogen binnen. Je kunt ook gewoon stoppen met ademhalen. Is ook een optie.

Leon
Leon
9 maanden geleden

Het mondkapje is voor mij een groot probleem. Ik heb 14 jaar in de steenkoolmijn gewerkt, en bij mij zijn mijn longen aangetast door stof . (stoflongen) In normaal omstandigheden krijg ik vooral bij warm weer een aanval van zuurstof tekort. Nu met een mondkapje op begin ik na een paar minuten al hoofdpijn te krijgen en na een tijd later begin ik draaierig te worden . Maar ja , als ik doodga van zuurstoftekort word ik ook maar weer bij de coronadoden geteld waarschijnlijk.

x

Check Also

de jonge

De Jonge geeft toe dat AstraZeneca-vaccin linke soep is

Lange tijd beweerde zorgminister Hugo de Jonge ...

florida

Gouverneur Florida: lockdowns waren ‘gigantische vergissing’

Gouverneur van Florida Ron DeSantis kondigde op ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

14
0
We lezen graag je reactie!x