Gezondheid

Waarom mondkapjes lang niet zo onschuldig zijn als gedacht

Help door deze informatie met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het gebruik van mondkapjes is lang niet zo onschuldig als gedacht en kan zelfs negatieve effecten hebben op de gezondheid, schrijft immunoloog Carla Peeters voor HP/De Tijd. Veel mensen die er één dragen, ervaren ongemak. Dat is volgens Peeters niet raar.

Door het dragen van een mondkapje is het moeilijker om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Het zuurstofgehalte in het bloed kan bij langdurig gebruik dalen. Tegelijkertijd neemt het CO2-gehalte toe. Hierdoor kunnen ontstekingen toenemen en verzwakt de immuniteit, legt dr. Peeters uit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Daarnaast kunnen (toxische) stoffen die gebruikt worden voor mondkapjes in de longen terechtkomen. Die kunnen daar schade veroorzaken en het risico op bacteriële en virale infecties vergroten.

Te klein

Mondmaskers kunnen zelfs bijdragen aan de verspreiding van virussen, zo blijkt uit onderzoek dat in The BMJ is verschenen. Bij mensen die mondkapjes droegen, werden hogere virusconcentraties aangetroffen. Dr. Peeters, die jarenlang werkzaam was voor het RIVM, voegt toe dat de verspreiding van het virus kan toenemen door onverantwoord gebruik van mondkapjes.

De maskers helpen in ieder geval niet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een virusdeeltje is ongeveer 80 tot 150 nanometer in diameter. Dit is te klein om door de stoffen van mondkapjes geblokkeerd te worden, aldus Peeters.

[HP/De Tijd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rayoflight
Rayoflight
3 jaren geleden

Gezond Boerenverstand zonder stikstof.

Heb een tijdje geleden dagelijks lang, gemiddeld meer dan 4 uur per dag een mondkapje gedragen. Was niet verplicht maar dacht dat dit de beste manier was om corona te bestrijden. Na ongeveer drie weken voelde ik me behoorlijk ziek en had — koppijn en griepsymptomen – maar geen corona.

Daarna weer gestopt met dragen, veel buiten gelopen. Naar een aantal dagen begon ik me weer beter te voelen. Ben steeds voorstander van mondkapjes maar, alleen als het echt niet anders kan. Zoals de toestand nu in Coronaland is valt het allemaal wel mee dus, geen mondkapje voor mij.

Gewoon je ‘gezond boerenverstand zonder stikstof’ gebruiken want mensen zijn echt niet gemaakt om mondkapjes te dragen je word er beroert van, en een lap stof voor je mond die verstikkend werkt helpt dan niet echt.

Peter
Peter
3 jaren geleden

U MOET er een dragen in het openbaar vervoer, MAAR U MAG GEEN exemplaar dragen die bestemt is voor de medische wereld want dan bemt u strafbaar…. ja mensen, echt waar.
Conclusie? De overheid wil dat u langzaam ziek wordt, u mag feitelijk creperen…

salvar
salvar
3 jaren geleden

nou wat moet je er dan mee?
diegeen die hem wil dragen veel plezier ermee.

GeenNL
GeenNL
3 jaren geleden

Virus deeltjes? Welke virusdeeltjes of virussen? Het dringt misschien niet door bij de gemiddelde aardbewoner, maar er is nog nooit een virus daadwerkelijk (aan)getoond. Ook al beweren wetenschappers van wel.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x