Homepagina » Binnenland » Overheidscensuur in Nederland: Politici bepalen wat er wel of niet wordt uitgezonden
Overheidscensuur in Nederland: Politici bepalen wat er wel of niet wordt uitgezonden

Overheidscensuur in Nederland: Politici bepalen wat er wel of niet wordt uitgezonden

Wanneer journalisten een politicus aanspreken met draaiende opname-apparatuur, lopen ze het risico het beeld en geluid te moeten wissen. Dat heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg bij aanvang van het nieuwe politieke seizoen bepaald.

“Als een Kamerlid aangeeft niet te willen meewerken, worden de opnames gestopt en wordt het opgenomen materiaal niet gebruikt,” schreef Van Miltenburg. Rond het Binnenhof wordt gesproken van censuur. Bram Schilham van de NOS noemt het een ‘rare regel’. Frits Wester van RTL Nieuws vindt het absurd als dergelijke opnames verboden worden.

“Dit zou dus betekenen dat de politicus altijd bepaalt wat er wel of niet wordt uitgezonden. Dat doen ze in Noord-Korea maar,” voegde Jan Roos van Powned toe.

De nieuwe regel geldt alleen voor audiovisuele media. Als een bewindspersoon zich voor de camera verspreekt, kunnen journalisten dat nog via Twitter of in de krant vermelden, maar het mag niet op televisie komen.

Onder het nieuwe gebod staat opvallend genoeg niet alleen de naam van Van Miltenburg, maar ook die van journalist Jos Heymans. Hij is verslaggever voor RTL Nieuws en voorzitter van de parlementaire persvereniging voor journalisten die rond het Binnenhof werken. Volgens sommige journalisten wil vooral Anouchka Miltenburg zelf niet met draaiende camera’s worden aangesproken.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt de regel onacceptabel en roept de Kamer op om de nieuwe regel te schrappen. “Een politicus mag dus zeggen dat de journalist stopt met filmen en mag ook het bandje opeisen. Dat is van de gekke,” aldus NVJ-voorzitter Max van Weezel. “De NVJ heeft begrip voor gedragsregels, maar er kan geen sprake van zijn dat politici eisen dat het interview wordt gestopt als het hen niet bevalt of als het gesprek een vervelende wending neemt.”

[NRC, NVJ]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jos Ripken schreef:

  CENSUUR???….De zakelijke belangen en het kapitaal wat achter de maatschappijen die
  achter de -vrijwel- gehele pers aan de touwtjes trekt stelt niet ineens die censuur in….dat doen ze al jaren en jaren !
  Het mooiste voorbeeld blijkt toch uit de uitlatingen in de pers, het journaal etcetera dat de
  MH-17 is geraakt door “OBJECTEN” !!
  Het kwam politiek gezien natuurlijk niet uit om gewoon te zeggen dat de cockpit doorzeeft is met 30 mm kogels wat al weken geleden door twee duitse experts is vastgesteld en wat IEDEREEN al kon zien en weten door de foto,s van de daar aanwezige RTL verslaggever, die weliswaar dit niet hardop zei, maar WEL talloze foto,s liet zien !…Het gehele verhaal van de Nederlandse regering en DUS de Nederlandse reguliere pers LIEGT tegen de familie, Vrienden in het bijzonder en het Nederlandse volk in het Algemeen…en dan loopt er ook nog eentje in de Kamer te roepen dat we OOK naar OekraIne moeten voor de Russen….laat de Oekraine het maar lekker zelf oplossen, wij moeten geen moordenaars van Nederlanders en overige nationaliteiten ondersteunen, of snappen ze niet dat als het geen BUK raket was…en dat weten ze allang, het dus met een gevechtsvliegtuig neergeschoten moet zijn…eigenlijk twee omdat de MH-17 van twee kanten beschoten is…en wie vlogen er tot kort voor de crash met de MH-17 mee…JUIST JA…twee gevechtsvliegtuigen uit de Oekraine….vanaf de grond is een vliegtuig niet met 30 mm kogels te raken…OBJECTEN????denken ze in de Regering en in de Pers dat we achterlijk zijn?…Ik kan me zo kwaad maken over het verraad dat ik me schaam dat we dergelijke lui aan de macht laten..MONDIG worden en OOGJES open…!!

  55 likes
  • Nobel schreef:

   Uit je commentaar mag ik opmaken dat je er bij bent geweest? (je bent zo stellig) of…. is dit iets wat je op internet hebt gelezen? tja…. dan moet dit wel de echte waarheid zijn.
   Mensen die er echt verstand van hebben, en die de gaten in het vliegtuig hebben bekeken, zijn het er over eens dat het géén kogelgaten zijn, maar gaten veroorzaakt door een fragmentatie-explosief. Zo’n explosief spat in duizende (ongelijke) stukken uiteen, en zijn niet allemaal 30mm. Als het Jets waren geweest die kogels afvuurden, zou er ook meer op de voicerecorder hebben gestaan. Maar een wolk van schroot, met een inslag van een paar duizend km/u die desintergreer zo’n vliegtuig in een paar seconden.

   5 likes
   • inge spruit schreef:

    Maar…het vliegtuig had daar nooit mogen vliegen. Heb je daar voor mij een uitleg voor…. Ik snap dat niet. Ongelooflijk wat voor een wapens er worden gebruikt.

    0 likes
    • Nobel schreef:

     @inge spruit. Voordat MH17 is neergehaald vlogen op die route iedere dag 10 tallen vliegtuigen, het was gewoon een open en veilige vliegroute. Als er een gek met een granaatwerper op Schiphol een vliegtuig tijdens het opstijgen uit de lucht schiet, moet je dan zeggen dat hij daar niet had moeten vliegen? Want dit is wel de realiteit van de dag, er zijn mensen die makkelijk aan zo’n wapen kunnen komen, en het is een kwestie van tijd dat het gebruikt gaat worden.

     1 likes
   • Hans schreef:

    30 mm kanonskogels zijn ook explosieven voor diegene die dat niet willen inzien een kogel uit een boordkanon explodeert bij inslag,voor mij staat vast dat het vliegtuig is neergehaald door de bilderclub,ik heb alles gelezen,van alle kanten en kom maar tot een conclusie het waren niet de russen,het enigste wat ze zeiden laatst was dat het oekrainse leger het niet had gedaan hahah ja ik lach erom nou omdat het zo doorzichtig is dat zelfs een kind het nog snapt.

    1 likes
  • Ton schreef:

   Wat jij hier schrijft is niet DE waarheid, maar jouw waarheid. Ook het verhaal dat jij nu oprakelt is van diverse kanten weerlegd. De MH17 is geraakt door een object afgevuurd door een BUK raket systeem volgens de meeste experts.

   3 likes
   • vrijheid blijheid schreef:

    Pannekoek… sinterklaas komt ook elk jaar uit spanje om pakjes aan lieve kindjes te geven en de paashaas verstopt eieren in het bos. Leuk he al die sprookjes? Elke avond weer een nieuwe aflevering om 8 uur op de nos. Nog één verhaaltje voor het slapen gaan?

    5 likes
   • Hans schreef:

    De waarheid kom je nooit meer achter,mensen vertrouwen teveel op onze politiek,maar in feite worden we allemaal voor de gek gehouden,om een lang verhaal kort te houden,censuur en de feite doelbewust achter te houden,ook gezien nou weer dat er weer word gevochten op de rampplek nadat onze premier had aangekondigd dat het nog gevaarlijk was op de rampplek,en anderen daar gewoon vrijelijk rondlopen,is een teken dat de oekrainse nepregering reageert op bevelen van brussel,daarbij heb ik honderden bewijzen van de russen gezien en anderen maar van onze kant niks,vraag je ook eens af waarom dan de cockpit de meeste gaten heeft,een denkende raket misschien hahahah.

    0 likes
  • Marc Juncker schreef:

   Proficiat met jouw scherpe analyse. Met vriendelijke groet, Marc, Dresden, Germany

   0 likes
 • herman de graaf schreef:

  Zo zie je dat onze volksvertegenwoordiging zich vrijheden wil veroorloven door de rest van de wereld uit te sluiten op momenten dat zij dat willen. Openheid en eerlijkheid vergt dat iemand zich kwetsbaar op durft te stellen. Dat vereist een publiekelijke functie nou eenmaal.
  Het geeft aan waar de volksvertegenwoordiging vindt dat ze staat t.o.v. de kiezers.
  Onze democratie stelt in de praktijk al zo weinig voor.
  Nu gaan Kamerleden ook nog bepalen waarvan de pers verslag mag doen.
  Nederland is een democratie op de helling, waarbij het volk wordt gezien als klootjesvolk.
  De volksvertegenwoordiging zou het volk moeten vertegenwoordigen, en het volk dient de volksvertegenwoordiging te kunnen controleren.
  Dan kan niet met de geheimzinnigheid die hand over hand toeneemt in Den Haag.

  32 likes
  • Marc schreef:

   Helemaal eens met Herman

   “Openheid en eerlijkheid vergt dat iemand zich kwetsbaar op durft te stellen. Dat vereist een publiekelijke functie nou eenmaal”.

   10 likes
   • frans schreef:

    Als de mainstream-media al bepaald wat er Nederland binnenkomt aan nieuws, dus buitenlandse censuur. Dan is het nederlandse nieuws toch total fake.
    Je kunt je met alle recht de vraag stellen waarom specifiek dat vliegtuig, de MH 17??
    Wie zaten erin? is dat een reden? waarom het 2e Maleisische vliegtuig? Wil iemand anders maleisie airlines hebben? en waarom is Poetin continu afgeschilderd als de boosdoener? OOk vandaag ging het weer over een mogelijke dreiging het gas af te sluiten. Opnieuw angst zaaien. Kernenergie noemen als mogelijkheid, wanneer houdt dat op? Gas uit Amerika, het is wel Frakking-gas!! en dus Fucking gas.
    Wat wordt hier Poetin verschrikkelijk neergezet!! Ik kan er niet over uit!

    4 likes
  • exegese schreef:

   Precies @herman de graaf, en het voltallige electoraat zou zich nu hardop af moeten vragen waarom ze nog zouden moeten stemmen op politici die zich alleen onder strikt voorbehoud willen verantwoorden over hun doen en laten. Politici die openlijk toegeven onder (door hun) bepaalde omstandigheden de “vrije” pers”het zwijgen op wil kunnen leggen. Ze hebben toch niks te verbergen hoop ik ????
   We kunnen die psychopatische leugenaars buiten spel zetten door niet meer op ze te stemmen !!!!!

   1 likes
 • realitycheck schreef:

  Aha.. we zijn dus eigenlijk een provincie van de marionetten aan de overkant van de plas nu.. En iedereen vindt het best, let maar op. Het is wachten op militairen in de straat vermomt als politie want ja.. de dagelijkse dreigingen nemen immers ook steeds meer toe voor/volgens diezelfde lui.. Wálgelijk!
  Iedereen in het gelid en ja knikken.

  22 likes
 • Pascal schreef:

  Jullie vergeten ook nog de pers!!

  Wat er wel en niet in het nieuws mag komen.

  Vrije pers is er nooit geweest!!

  7 likes
 • W. Ludwig schreef:

  Hallo meine lieben niederländische Freunde, diese Entwicklung gab es bei uns auch!
  Es nannte sich in meinem Land “Maulkorberlass”. So etwas bildet sich meist im
  Spektrum rechter Parteien. So war es zumindest bei uns. Wie sich so etwas in den
  Niederlanden biilden kann, keine Ahnung.
  Ich hoffe die niederländische Presse hat genügend Rückgrad um sich diesen Versuchen
  zu erwehren!!!
  Wenn ich jetzt Kommentare bekomme, ich sollte mich aus diesen Angelegenheiten raushalten,
  mache ich nicht.
  Ich bin 63 Jahre und habe aus der “Deutschen Geschichte” gelernt!!!

  Mit freundlichen Grüßen,

  W.Ludwig.

  13 likes
 • mario schreef:

  wie heeft er nu boter op het hoofd?
  sinds jaar en dag wordt er volgens de redaties bepaald wat erin de krant of op tv komt en de journalisten werken hieraan mee omdat,ze bang zijn voor hun baantje.

  de waarheid komt maar zelden in beeld de leugen regeert nu eenmaal.

  12 likes
 • Nobel schreef:

  De Telegraaf is wel de ergste in het censureren. Wie wel eens een commentaar geeft op een artikel in de Telegaaf, welke ook nog eens nauwkeurig zijn uitgekozen, want je kan niet op alle artikelen reageren, heeft ongetwijfelt ook dit mailtje wel eens ontvangen:

  “Beste lezer,
  U heeft gereageerd op een artikel op De Telegraaf. Ons moderatingteam heeft uw reactie beoordeeld en niet vrijgegeven voor publicatie op De Telegraaf. ”

  Dit zou niet mogen omdat ze hier de berichtgeving kleuren, en een tegengeluid mag niet worden gegeven. Dat is volgens mij pure Censuur.

  Dus ook in een Democratisch land hebben we met Censuur te maken, en is de berichtgeving altijd gekleurt. Ik snap niet dat mensen zich daar nog over verwonderen. De mensen worden ook steeds goedgeloviger. Kijk eens naar de belofte van Marc Rutte met zijn 1000,- Euro, hij is daarmee wel de grootste partij geworden, en trekt nu aan de touwtjes. Liegen en bedriegen zit nu eenmaal in het karakter van de mens, en daarom laten ze zich ook makkelijk manipuleren.

  9 likes
 • paul schreef:

  Hahaha, ken je die gare reclame op tv: “Wat wil jij lezen in de krant?”
  DIT artikel wil ik lezen in de krant!

  5 likes
 • m.b schreef:

  Waren we er al niet achter dat deze media toch al een verlengstuk van de politiek zijn ?!?!

  4 likes
 • rop schreef:

  IN de overheid is het zo geregeld dat iedereen een marionet is , zelfs de overheid is een marionet, ze bedenken regeltjes en wetten hokjes en vakjes, maar als ze het te benauwt krijgen die overheidsdienaren veranderen ze gewoon de regels die bij hun macht status horen, vooral de mensen die dienen in het leger , jonge jongens die ze nog kunnen plooien waarin deze zijn geplooid en het geaai met mooie beloftes zijn marionetten, deze mensen laten hoe dan ook zichzelf door regeltjes en wetjes begroeten met handgebaren en woorden ,dat deden de Duitsers ook in oorlogstijd groeten en gebaren met uiteindelijk een medaille een teken van onderwerping en een gebaar van onderwerping waarin je behoort te luisteren naar je meerdere, hoe onbewust kan je dan wel dan niet zijn als men dat niet door heeft? inderdaad overheidscensuur bepaalt het lot wel of niet uitgezonden te worden , niet alleen de media die dienen en afspraken maken hoe zij het willen zien waarin alles men mooie woorden en leugens worden bedekt maar ook dienaren de pionnen die zij in dienst hebben kunnen opdracht krijgen om uitgezonden te worden naar het [slacht]veld om de onderwerping van hun denken die uit dualiteit bestaat te voltooien ..

  3 likes
 • Polleke schreef:

  Straf: de kamervoorzitter van Nederland heeft niet eens voldoende intelligentie om haar eigen maatregelen te verdedigen. Ook niet het fatsoen. Plots zie je ze beseffen dat ze niet zomaar wegkomt met alles en ze gaat lopen…

  Dan zal ik me in haar plaats schamen een dergelijk zielig figuur te slaan.
  Dat is dan voorzitter van het democratische symbool bij uitstek. Weg, graag. En hopelijk een stevige boycot

  2 likes
 • hendrick schreef:

  Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat de heren en dames in de politiek,die hun huis, auto,vakantietripjes,kinderen, brood op de plank etc etc,kunnen bekostigen, dankzij de brave belastingbetaler, zomaar hun verantwoordelijkheid jegens de belastingbetaler kunnen verwerpen door te te liegen, bedriegen, stelen enz. Het is als de werknemer tegen zn baas zegt: ja ik heb vandaag gewerkt maar je kunt beter je smoel houden als me vraagt wat ik gedaan heb….. Min of meer

  2 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  Nederland verandert meer en meer in een socialitisch paradijs, daar zijn zulke praktijken dagelijkse kost. Waarom verbaast deze regel mij niet een smeer….

  2 likes
 • eNdEmiOn schreef:

  En weer vergeten ze dat ze in dienst zijn van het volk en niet andersom.

  1 likes
  • Pascal schreef:

   Daar vergis jij je geheel in!!

   Ze zijn in dienst van het Vaticaan, omdat alle regeringen over de gehele wereld bij de geheime genootschappen zitten die in dienst staan van het Vaticaan.

   1 likes
 • Hans schreef:

  Dan dit als het vliegtuig was geraakt met een buk,dan was het in de lucht geexplodeerd,een scherf van een buk heeft een kinetische kracht van een vrachtwagen die met 60 km per uur tegen een dikke muur riijd en zo kan ik uren doorgaan,die worden zo warm dat de kerosine ontstoken zou zijn,ze hebben een stress call gedaan is een nabestaande verteld door insiders,hij is beschoten en omgedraaid het vliegtuig is 30 km terug neergekomen dus denk maar na in die tijd is ie uit mekaar gevallen,ik kan wel een boek schrijven erover,teveel onduidelijkheden en het enige wat onze regering doet is het tegenhouden het onderzoek een politie comissaris erop zetten die in de zaak demmink als zeer onbetrouwbaar overkwam en misschien wel meineed pleegde,en ze vanaf het begin maar een de schuld geven en dat is rusland,rutte wil helemaal niet de onderste steen omdraaien.

  0 likes
 • brnds schreef:

  Volgens een Russische generaal zou een BUK van boven aanvallen.
  Dat strookt niet met de gaten in de cockpit.
  Bovendien laat een BUK een rookspoor na datg op 25 km nog te zien is en langdurig zichtbaar blijft.
  Een Duitse expert heeft gezegd dat een BUK zulke gaten niet maakt.
  Volgens hem was het een mitrailleur. Maar een vliegtuig dat 900 Km /u vliegt legt een flinke afstand af tussen twee kogels en de aanvliegroute op een cockpit is niet echt handig.
  Ook een BUk valt geen cockpit aan maar de motoren (hittezoekend)
  De gaten kunnen best op de grond zijn gemaakt.
  De persvrijheid is een mythe. De CIA en RIVD bepalen, neen dicteren wat er geschreven staat.
  Wie niet meewerkt staat op straat, aldus een Duitse journalist die een boekje open deed over die praktijken. Ook de politiek heeft niets te vertellen dan wat hen gedicteerd wordt door de macht achter de schermen. Alles wat de EU en de VS onwelgevallig is moet worden gecensureerd.
  Dus de pers moet pro Amerika zijn en anti Rusland. Vrijheid en democratie is er nog nooit geweest en zal er ook nooit komen. Dat was nota bene in de oprichting van de VS opgenomen.
  Maar zolang het volk gelooft in sprookjes………… en naar het stemhokje sukkelt.
  De MH17 was heus geen ongelukje, het had een poltiek doel.
  Het gaat er minder om, wie het gedaan heeft, maar wie er de schuld van krijgt.
  Een soort Pearl Harbor false flag. Niet toevallig startte dat de mediacampagne en de warmongering onder aanvoering van b*tch Hillary, die de volgende dag al kraaide dat Putin de booswicht was en Obomba dirigeert de EU in onwettige want onbewezen sancties, terwijl hij zelf de Coup d’etat van de Ukraïne met neo nazi’s had bewerkstelligd.
  Gas and oil, daar gaat het om en alweer een nucleaire basis onder de buik van Rusland, a la Cuba.

  0 likes
 • Censuur schreef:

  Begint al aardig dictatoriaal staatje te worden. Nu nog een barcode op mijn achterhoofd of hand en Wilders aan de macht en de cirkel is rond. Had Hitler toch gelijk, ein folk ein reich, meer weet ik niet.

  0 likes
 • x

  Check Also

  artsen

  Artsen in frontlinie coronacrisis slaan terug: ‘Wij laten ons niet de mond snoeren’

  Maandag censureerden de social media een persconferentie ...

  coronawet

  Aangepaste coronawet is nog gevaarlijker: ‘Dit gaat veel te ver’

  Het kabinet heeft het aangepaste voorstel van ...

  >