Binnenland

Overheidscensuur in Nederland: Politici bepalen wat er wel of niet wordt uitgezonden

Help door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wanneer journalisten een politicus aanspreken met draaiende opname-apparatuur, lopen ze het risico het beeld en geluid te moeten wissen. Dat heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg bij aanvang van het nieuwe politieke seizoen bepaald.

“Als een Kamerlid aangeeft niet te willen meewerken, worden de opnames gestopt en wordt het opgenomen materiaal niet gebruikt,” schreef Van Miltenburg. Rond het Binnenhof wordt gesproken van censuur. Bram Schilham van de NOS noemt het een ‘rare regel’. Frits Wester van RTL Nieuws vindt het absurd als dergelijke opnames verboden worden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Dit zou dus betekenen dat de politicus altijd bepaalt wat er wel of niet wordt uitgezonden. Dat doen ze in Noord-Korea maar,” voegde Jan Roos van Powned toe.

De nieuwe regel geldt alleen voor audiovisuele media. Als een bewindspersoon zich voor de camera verspreekt, kunnen journalisten dat nog via Twitter of in de krant vermelden, maar het mag niet op televisie komen.

Onder het nieuwe gebod staat opvallend genoeg niet alleen de naam van Van Miltenburg, maar ook die van journalist Jos Heymans. Hij is verslaggever voor RTL Nieuws en voorzitter van de parlementaire persvereniging voor journalisten die rond het Binnenhof werken. Volgens sommige journalisten wil vooral Anouchka Miltenburg zelf niet met draaiende camera’s worden aangesproken.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt de regel onacceptabel en roept de Kamer op om de nieuwe regel te schrappen. “Een politicus mag dus zeggen dat de journalist stopt met filmen en mag ook het bandje opeisen. Dat is van de gekke,” aldus NVJ-voorzitter Max van Weezel. “De NVJ heeft begrip voor gedragsregels, maar er kan geen sprake van zijn dat politici eisen dat het interview wordt gestopt als het hen niet bevalt of als het gesprek een vervelende wending neemt.”

[NRC, NVJ]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
realitycheck
realitycheck
9 jaren geleden

Aha.. we zijn dus eigenlijk een provincie van de marionetten aan de overkant van de plas nu.. En iedereen vindt het best, let maar op. Het is wachten op militairen in de straat vermomt als politie want ja.. de dagelijkse dreigingen nemen immers ook steeds meer toe voor/volgens diezelfde lui.. Wálgelijk!
Iedereen in het gelid en ja knikken.

herman de graaf
herman de graaf
9 jaren geleden

Zo zie je dat onze volksvertegenwoordiging zich vrijheden wil veroorloven door de rest van de wereld uit te sluiten op momenten dat zij dat willen. Openheid en eerlijkheid vergt dat iemand zich kwetsbaar op durft te stellen. Dat vereist een publiekelijke functie nou eenmaal.
Het geeft aan waar de volksvertegenwoordiging vindt dat ze staat t.o.v. de kiezers.
Onze democratie stelt in de praktijk al zo weinig voor.
Nu gaan Kamerleden ook nog bepalen waarvan de pers verslag mag doen.
Nederland is een democratie op de helling, waarbij het volk wordt gezien als klootjesvolk.
De volksvertegenwoordiging zou het volk moeten vertegenwoordigen, en het volk dient de volksvertegenwoordiging te kunnen controleren.
Dan kan niet met de geheimzinnigheid die hand over hand toeneemt in Den Haag.

Jos Ripken
Jos Ripken
9 jaren geleden

CENSUUR???….De zakelijke belangen en het kapitaal wat achter de maatschappijen die
achter de -vrijwel- gehele pers aan de touwtjes trekt stelt niet ineens die censuur in….dat doen ze al jaren en jaren !
Het mooiste voorbeeld blijkt toch uit de uitlatingen in de pers, het journaal etcetera dat de
MH-17 is geraakt door “OBJECTEN” !!
Het kwam politiek gezien natuurlijk niet uit om gewoon te zeggen dat de cockpit doorzeeft is met 30 mm kogels wat al weken geleden door twee duitse experts is vastgesteld en wat IEDEREEN al kon zien en weten door de foto,s van de daar aanwezige RTL verslaggever, die weliswaar dit niet hardop zei, maar WEL talloze foto,s liet zien !…Het gehele verhaal van de Nederlandse regering en DUS de Nederlandse reguliere pers LIEGT tegen de familie, Vrienden in het bijzonder en het Nederlandse volk in het Algemeen…en dan loopt er ook nog eentje in de Kamer te roepen dat we OOK naar OekraIne moeten voor de Russen….laat de Oekraine het maar lekker zelf oplossen, wij moeten geen moordenaars van Nederlanders en overige nationaliteiten ondersteunen, of snappen ze niet dat als het geen BUK raket was…en dat weten ze allang, het dus met een gevechtsvliegtuig neergeschoten moet zijn…eigenlijk twee omdat de MH-17 van twee kanten beschoten is…en wie vlogen er tot kort voor de crash met de MH-17 mee…JUIST JA…twee gevechtsvliegtuigen uit de Oekraine….vanaf de grond is een vliegtuig niet met 30 mm kogels te raken…OBJECTEN????denken ze in de Regering en in de Pers dat we achterlijk zijn?…Ik kan me zo kwaad maken over het verraad dat ik me schaam dat we dergelijke lui aan de macht laten..MONDIG worden en OOGJES open…!!

mario
mario
9 jaren geleden

wie heeft er nu boter op het hoofd?
sinds jaar en dag wordt er volgens de redaties bepaald wat erin de krant of op tv komt en de journalisten werken hieraan mee omdat,ze bang zijn voor hun baantje.

de waarheid komt maar zelden in beeld de leugen regeert nu eenmaal.

Back to top button
32
0
We lezen graag je reactie!x