Homepagina » Binnenland » Misleiding door politie en justitie: “Bewust geknoeid met bewijsmateriaal tijdens onderzoek vuurwerkramp”
'Doofpotonderzoek': Rechterlijke macht bewust misleid rond vuurwerkramp Enschede

Misleiding door politie en justitie: “Bewust geknoeid met bewijsmateriaal tijdens onderzoek vuurwerkramp”

Bij het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede is bewust geknoeid met bewijsmateriaal. Dat zegt een groep klokkenluiders. Volgens de Expertgroep Klokkenluiders staat vast dat de rechters bewust zijn misleid.

Oud-Europarlementariër Paul van Buitenen heeft de strafdossiers namens de groep onderzocht. Hij ontdekte dat het belangrijkste bewijsmateriaal, de rode sportbroek van André de Vries, nooit als zodanig gebruikt had mogen worden.

De Vries werd verdacht van brandstichting op het terrein van SE Fireworks. Hij is daarvoor veroordeeld, maar werd later vrijgesproken. Uit de dossiers blijkt dat de politie verschillende rode sportbroeken heeft onderzocht.

Onder ede gelogen

“De ene keer zitten er urinesporen op, de andere keer dieselolie,” aldus Van Buitenen tegen RTV Oost. “Soms zit de zak links, een andere keer juist rechts.”

De rechtbank heeft De Vries onder meer veroordeeld op basis van belastende getuigenverklaringen. “Het OM wist op dat moment al dat die getuigen onder ede gelogen hadden,” zei Van Buitenen. Hij heeft bewijs gevonden dat het OM nog voor de uitspraak al een rechtszaak wegens meineed had aangespannen tegen de getuigen.

Belangrijkste getuigen niet gehoord

De Expertgroep Klokkenluiders kreeg de dossiers in handen via een lek bij justitie. Van Buitenen stelt dat onomstotelijk vaststaat dat het OM de rechters misleid heeft. Het Bureau Interne Zaken van de politie in Enschede concludeerde in 2003 al dat politie en justitie de rechterlijke macht bewust hebben misleid, maar in het onderzoek dat volgde werden de belangrijkste getuigen niet gehoord.

Van Buitenen laat in zijn rapport niets heel van dat Rijksrechercheonderzoek. Hij noemt dat een doofpotonderzoek, evenals het vervolgonderzoek van 2010 tot 2012. De Expertgroep Klokkenluiders wil nu dat er een parlementair onderzoek komt naar de vuurwerkramp, waarbij zo’n 950 mensen gewond raakten en 23 doden vielen. “De onderste steen moet boven komen,” besloot Van Buitenen.

Paul van Buitenen laat niets heel van de rapportage van de Rijksrecherche over de vuurwerkramp in 2004:

[RTV Oost]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. @wolfje: eens. zie Bijlmer-enquete – de verslaggeving door buitenlandse media is 100x completer dan die bij ons. IRT-, CTSV- enquêtes – eventueel ongewenste bevindingen mbv. de media in handen van de touwtjestrekkers weggepoetst, onder de mat geveegd, o.i.d.
  Voor relatief kleine vergrijpen wordt ‘Jan met de pet’ harder aangepakt dan de megafraudeurs, moordenaars door schuld, kindermisbruikers, en wat dies meer zij.
  Wat kennen we (toch) al – via onafhankelijke journalisten?
  Daar lag geen vuurwerk, maar het was een clandestiene opslag van landmijnen – illegale zelfproductie, van ondeugdelijk gebleken (Spijkers) landmijnen door een criminele organisatie binnen de Landmacht.

  Ik heb het hier zo niet bij de hand, maar er liggen meer dan zat bewijzen, rapporten, feiten om hele zooitje aan te geven, en te laten vervolgen. Gezien de corruptie binnen justitie (ref. Demmink, Lancée, talloze rechterlijk dwalingen) lijkt het raadzaam een eventuele zaak in een buitenland aan te brengen – waar advocaten minder exorbitante tarieven rekenen, termijnen niet onmenselijk lang mogen worden opgerekt)

  Op enig moment, kwam dat bij het Journaal in beeld – Defensie Den Haag. Vanaf die dag staakten de media (allemaal) hun naspeuringen – in die richting.

  De auteur van ‘Een man tegen de Staat’, zijn lotgevallen spelen boekdelen. Kafkaëske lotgevallen. De staat gaat als een wilde tekeer om haar misdaden toe te dekken. Dat machtsmisbruik blijft ongestraft.
  In 1996 ging journalist Eddy de Roever naar London, voor een interview naar de nazi geldstromen en de Thyssen link – een dag later dreef zijn lichaam in de Thames.

  Vermoedelijk is voor de geïnteresseerden op de site ‘herstelderepubliek’ over de intriges rondom de spontane zelfontploffing van de ondeugdelijke landmijnen in de bunkertjes van SE Fireworks – met clandestien geritselde vergunning door Defensie – wel meer te lezen.
  Hint: zoek dan ook nog na, de tegenwerking die de vuurwerkbranche heeft ondervonden, van TNO cq. de Staat om de impact van ontploffend vuurwerk in testen vast te stellen. Echt ontluisterend!

  12 likes
 2. Bij de Bijlmerramp zijn drie collega’s van mij allen later aan kanker overleden. (niet rokers en niet drinkers). Deze stonden gedurende lange tijd dicht op de brandhaard. Dienstverbanden van 12 uur op en 12 uur af. Zelf was ik (later bleek gelukkig) niet aanwezig wegens het breken van een arm.
  Na de vuurwerkramp in Enschede heb ik foto’s gezien, genomen vanuit een sportvliegtuigje boven de vuurwerkopslagplaats. Goed is een partytent te zien en een rookpluim van een BBQ. Tevens was duidelijk te zien dat een paar van de deuren van de opslagloodsen open stonden. Toen geen ruchtbaarheid aan gegeven, vanwege het behoud van mijn baan en van meerdere betrokkenen. Na de ramp was er totale paniek bij zowel Justitie als het Bestuur in Enschede. Een paar ambtenaren in schaal 7 moesten toen de eerste aanzetten geven. Reageerder Wolfje heeft geen feitenkennis.

  3 likes
  • Wat een held! Onder het mom van behoud van werkgelegenheid zwijgen. Nu anoniem jezelf op de borst kloppen. Ben benieuwd wat je allemaal persoonlijk hebt meegemaakt van de moord op JFK.

   1 likes
 3. jawel hoor, daar is weer. na al die tijd. weet je wat? gooi er nóg een onderzoekje tegenaan. en een schaduwcommisie om te zien of het onderzoek wel vordert. ze komen er op af als bijen op de honing. declaraties, lunches, u zegt het maar. er komt trouwens wéér niets uit. de belastingbetaler juicht het van harte toe. en over 10 jaar is ie alwéér rijp …

  2 likes
 4. Mijns inziens is de Nederlandse regering schuldig.

  In april 1999 werd een goedkeuring door het kabinet gegeven dat, in kader van de millenniumwisseling, professioneel vuurwerk door particulieren zou mogen worden afgestoken.
  Dit werd ineens in oktober omgezet in een cursus die 50 gulden zou moeten kosten.
  Daar is nauwelijks aanmelding voor geweest met als gevolg dat medio november 1999 ALLES WERD TERUGGEDRAAID!!!

  Het vuurwerk DAT NIET MOCHT WORDEN VERKOCHT was al lang en breed besteld!
  HET FEIT DAT ER ZOVEEL LAG LIGT ENKEL EN ALLEEN AAN DE BESLUITELOOSHEID VAN DE NEDERLANDSE REGERING!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

mh17

Spectaculaire telefoontaps: ‘Oekraïense straaljager schoot MH17 neer’

Als je na de ramp met vlucht ...

zorggeld

Zorgbestuurder verbrast 1,5 miljoen euro zorggeld in het casino. Dit is de bizarre reactie van justitie

Directeur Nina Barsamian van zorgbureau Victorie verbraste ...