Gezondheid

Vergif op recept: Warfarine, de bloedverdunner die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt als rattengif

Help door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Warfarine is een bloedverdunner die al meer dan 60 jaar wordt gebruikt om bloedproppen en beroertes tegen te gaan. Het middel wordt vooral voorgeschreven aan mensen met boezemfibrilleren of mensen die een trombosebeen hebben gehad.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart veel te snel en onregelmatig samentrekken. Daardoor neemt de kans op een beroerte toe, een aandoening waarbij een bloedprop de bloedstroom naar het brein blokkeert. Zo’n 1 tot 2 procent van de bevolking lijdt hieraan.

Warfarine verlaagt het risico op een beroerte met twee derde, van 4,2 procent naar 1,4 procent. Patiënten die warfarine krijgen voorgeschreven voor boezemfibrilleren moeten de medicatie hoogstwaarschijnlijk de rest van hun leven slikken.

Pesticide

Het medicijn is afgeleid van coumarine. Het remt de werking van vitamine K, dat nodig is om stollingsfactoren aan te maken. Vandaag de dag is warfarine één van de meest voorgeschreven antistollingsmiddelen ter wereld. Ongeveer 1 tot 2 procent van de volwassenen in de ontwikkelde wereld slikt het medicijn.

In de jaren vijftig werd het middel op grote schaal gebruikt als pesticide om ratten en muizen te doden. Warfarine wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als rattengif. De knaagdieren sterven na vier tot 14 dagen door interne bloedingen.

Bloedingen

Het medicijn staat erom bekend ziektes en dood te veroorzaken. Uit studies blijkt dat 11 procent van de patiënten die in het ziekenhuis belanden door toedoen van medicijnen, antistollingsmiddelen slikt. De belangrijkste bijwerking van warfarine is het verhoogde risico op bloedingen, met name bij mensen ouder dan 65.

In Nederland worden vooral de antistollingsmiddelen acenocoumarol (Sintrom) en fenprocoumon (Marcoumar) gebruikt.

[The Conversation]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
realitycheck
realitycheck
6 jaren geleden

Er zijn wel meer middelen die dodelijk zijn maar die in kleine doses je gezondheid kunnen bevorderen. Denk dan bijv. ook maar eens aan (vetoplosbare) vitamines…. Teveel daarvan is ook verre van gezond.
Zo schokkend hoeft bovenstaand artikel dus niet te zijn.

Wim
Wim
6 jaren geleden

Ik drink lauw citroenwater of limoenwater voor de schoonmaak van de bloedbaan.

Franss
Franss
6 jaren geleden

Het artikel zegt niets anders dan ‘je kunt met bloedverdunners ratten doden’.
Wat is nu de suggestie? Dat mensen rattengif slikken?
Nieuws! Zout nog steeds ingezet om slakken te doden! Levensgevaarlijk dat spul!

Rory
Rory
6 jaren geleden

Ik vind het ook een beetje gehyped artikel. Het is niet puur een rattengif. Het is ook een konijnengif als je het overdoseert of gif voor ons ja.

Het is echter kiezen uit 2 kwaden. Risico lopen op trombosebeen -> long-embolie -> beroerte
of risico op inwendige bloedingen.

Dat laatste word over het algemeen nauw gecontroleerd door de trombosedienst. Mensen die dit type bloedverdunners gebruiken worden wekelijks of maandelijks (afhankelijk van stabilitiet van de waarden) op INR gecontroleerd en de dosis bijgesteld. De kans blijft echter altijd bestaan en het is belangrijk op grote haematomen te controleren en occult bloed in de ontlasting (zwart en ruikt naar ijzer) bij twijfel. Abnormale vermoeidheid is ook een teken.

Het komt er niet compleet duidelijk uit in dit artikel maar warfarine, sintrom en marcoumar zijn alle drie op basis van coumarine. Ze verschillen echter voornamelijk in halveringstijden.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x