Gezondheid

Vergif op recept: Warfarine, de bloedverdunner die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt als rattengif

Help anderen door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Warfarine is een bloedverdunner die al meer dan 60 jaar wordt gebruikt om bloedproppen en beroertes tegen te gaan. Het middel wordt vooral voorgeschreven aan mensen met boezemfibrilleren of mensen die een trombosebeen hebben gehad.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart veel te snel en onregelmatig samentrekken. Daardoor neemt de kans op een beroerte toe, een aandoening waarbij een bloedprop de bloedstroom naar het brein blokkeert. Zo’n 1 tot 2 procent van de bevolking lijdt hieraan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Warfarine verlaagt het risico op een beroerte met twee derde, van 4,2 procent naar 1,4 procent. Patiënten die warfarine krijgen voorgeschreven voor boezemfibrilleren moeten de medicatie hoogstwaarschijnlijk de rest van hun leven slikken.

Pesticide

Het medicijn is afgeleid van coumarine. Het remt de werking van vitamine K, dat nodig is om stollingsfactoren aan te maken. Vandaag de dag is warfarine één van de meest voorgeschreven antistollingsmiddelen ter wereld. Ongeveer 1 tot 2 procent van de volwassenen in de ontwikkelde wereld slikt het medicijn.

In de jaren vijftig werd het middel op grote schaal gebruikt als pesticide om ratten en muizen te doden. Warfarine wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als rattengif. De knaagdieren sterven na vier tot 14 dagen door interne bloedingen.

Bloedingen

Het medicijn staat erom bekend ziektes en dood te veroorzaken. Uit studies blijkt dat 11 procent van de patiënten die in het ziekenhuis belanden door toedoen van medicijnen, antistollingsmiddelen slikt. De belangrijkste bijwerking van warfarine is het verhoogde risico op bloedingen, met name bij mensen ouder dan 65.

In Nederland worden vooral de antistollingsmiddelen acenocoumarol (Sintrom) en fenprocoumon (Marcoumar) gebruikt.

[The Conversation]

4 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
realitycheck
realitycheck
8 jaren geleden

Er zijn wel meer middelen die dodelijk zijn maar die in kleine doses je gezondheid kunnen bevorderen. Denk dan bijv. ook maar eens aan (vetoplosbare) vitamines…. Teveel daarvan is ook verre van gezond.
Zo schokkend hoeft bovenstaand artikel dus niet te zijn.

Wim
Wim
8 jaren geleden

Ik drink lauw citroenwater of limoenwater voor de schoonmaak van de bloedbaan.

Franss
Franss
8 jaren geleden

Het artikel zegt niets anders dan ‘je kunt met bloedverdunners ratten doden’.
Wat is nu de suggestie? Dat mensen rattengif slikken?
Nieuws! Zout nog steeds ingezet om slakken te doden! Levensgevaarlijk dat spul!

Rory
Rory
8 jaren geleden

Ik vind het ook een beetje gehyped artikel. Het is niet puur een rattengif. Het is ook een konijnengif als je het overdoseert of gif voor ons ja.

Het is echter kiezen uit 2 kwaden. Risico lopen op trombosebeen -> long-embolie -> beroerte
of risico op inwendige bloedingen.

Dat laatste word over het algemeen nauw gecontroleerd door de trombosedienst. Mensen die dit type bloedverdunners gebruiken worden wekelijks of maandelijks (afhankelijk van stabilitiet van de waarden) op INR gecontroleerd en de dosis bijgesteld. De kans blijft echter altijd bestaan en het is belangrijk op grote haematomen te controleren en occult bloed in de ontlasting (zwart en ruikt naar ijzer) bij twijfel. Abnormale vermoeidheid is ook een teken.

Het komt er niet compleet duidelijk uit in dit artikel maar warfarine, sintrom en marcoumar zijn alle drie op basis van coumarine. Ze verschillen echter voornamelijk in halveringstijden.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x