Homepagina » Gezondheid » Door kunstmatige smaakstoffen krijg je letterlijk een hekel aan gezond voedsel
Door kunstmatige smaakstoffen krijg je letterlijk een hekel aan gezond voedsel

Door kunstmatige smaakstoffen krijg je letterlijk een hekel aan gezond voedsel

In 2030 zal er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een obesitas-epidemie woeden in Europa. Een derde van alle Amerikanen is te dik. Zeven op de 10 Mexicanen hebben overgewicht, een derde is klinisch obees.

Je kent het wel. Die zak chips moet en zal leeg. Je spoelt alles weg met een zoete frisdrank die de dorst niet lest, maar alleen maar naar meer doet verlangen.

Hoe komt dit? Het aantal chemicaliën, kleur- en smaakstoffen, dat aan voeding is toegevoegd, is geëxplodeerd. Daardoor is onze smaak en smaakbeleving ingrijpend veranderd, stelt de Canadese voedingsjournalist Mark Schatzker in zijn boek The Dorito Effect.

Afgestompt

Smakeloos bewerkt voedsel bevat verslavende kunstmatige smaakstoffen die aanzetten tot overeten. Bewerkt voedsel heeft weinig smaak, en daarom voegt de voedingsindustrie kunstmatige smaakstoffen toe.

Uit Duits onderzoek blijkt dat de smaakbeleving van obese kinderen afwijkt van die van andere kinderen. Ze hebben letterlijk meer smaakstoffen nodig voordat ze iets proeven. Ze eten daardoor meer dan hun lichaam nodig heeft. Hun smaakreceptoren raken op den duur als het ware afgestompt.

Gevecht

Het moderne westerse dieet vol onnatuurlijke smaakstoffen leidt er volgens Schatzker toe dat de smaakpapillen ongevoeliger worden. In zijn boek legt hij uit hoe ons brein voortdurend een gevecht moet leveren om die onnatuurlijke smaken en de vaak tegengestelde communicatiesignalen die ze afgeven, te verwerken.

Vijftig jaar geleden zaten er 700 chemische smaakstoffen in voedingsproducten, tegenwoordig zijn dat er meer dan 2200. Ze worden toegevoegd om ons brein te verleiden meer te eten, maar ook om te maskeren dat de voedingsproducten zelf door de industriële wijze waarop ze worden geproduceerd minder smaak en voedingsstoffen hebben.

Volgens Schatzker moeten we natuurlijke producten, zonder kunstmatige toevoegingen en suiker, opnieuw leren proeven. De tong blijkt te kunnen worden getraind om weer te proeven en zo de juiste signalen aan de hersenen te kunnen geven.

[Mashable, FTM]


Vond je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

  1. Ik eet al jaren voedsel bereid met verse ingrediënten en gebruik heel weinig (riet) suiker per dag.
    Een jaartje terug herinnerde ik mij dat ik vroeger wel eens een pizza uit de super at en ik dat best lekker vond. Dus besloot ik tot een pizza/film avondje met mijn zoontje. Nou, wij hebben die troep toen aan de buurman gegeven. Wat viel dat tegen! Wij vonden het beide niet te vreten.
    Mijn zoontje eet wel eens een kitkat. Ik dacht, mmmm, die at ik vroeger ook wel eens. Dus ik een kitkat eten. Wat een sugar rush! Het leek wel coke! Misselijk en zweten. En mijn hele hoofd op hol.
    Nu weet ik ook weer waarom ik die dingen niet meer eet.

    12 likes
  2. ik las laatst in een advertentie dat “a brain is always looking for the next fix”. dus aanpakken die grijze cellen

    ”'””‘

    8 likes
  3. MSG hoord dezelfde weg te gaan als Sigaretten.

    5 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Crohn-patiënt stelt al zijn artsen voor een raadsel. Zo wist hij te genezenCrohn-patiënt stelt al zijn artsen voor een raadsel. Zo wist hij te genezen

Crohn-patiënt stelt al zijn artsen voor een raadsel. Zo wist hij te genezen

Een patiënt die aan de ziekte van ...

Dokters en experts roepen op tot uitstel 5G vanwege gezondheidsrisico's. Hoe gevaarlijk is deze nieuwe technologie?

Dokters en experts roepen op tot uitstel 5G vanwege gezondheidsrisico’s. Hoe gevaarlijk is deze nieuwe technologie?

5G, de vijfde generatie draadloze technologie, zal ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.