Gezondheid

Door kunstmatige smaakstoffen krijg je letterlijk een hekel aan gezond voedsel

Help anderen door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 2030 zal er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een obesitas-epidemie woeden in Europa. Een derde van alle Amerikanen is te dik. Zeven op de 10 Mexicanen hebben overgewicht, een derde is klinisch obees.

Je kent het wel. Die zak chips moet en zal leeg. Je spoelt alles weg met een zoete frisdrank die de dorst niet lest, maar alleen maar naar meer doet verlangen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Hoe komt dit? Het aantal chemicaliën, kleur- en smaakstoffen, dat aan voeding is toegevoegd, is geëxplodeerd. Daardoor is onze smaak en smaakbeleving ingrijpend veranderd, stelt de Canadese voedingsjournalist Mark Schatzker in zijn boek The Dorito Effect.

Afgestompt

Smakeloos bewerkt voedsel bevat verslavende kunstmatige smaakstoffen die aanzetten tot overeten. Bewerkt voedsel heeft weinig smaak, en daarom voegt de voedingsindustrie kunstmatige smaakstoffen toe.

Uit Duits onderzoek blijkt dat de smaakbeleving van obese kinderen afwijkt van die van andere kinderen. Ze hebben letterlijk meer smaakstoffen nodig voordat ze iets proeven. Ze eten daardoor meer dan hun lichaam nodig heeft. Hun smaakreceptoren raken op den duur als het ware afgestompt.

Gevecht

Het moderne westerse dieet vol onnatuurlijke smaakstoffen leidt er volgens Schatzker toe dat de smaakpapillen ongevoeliger worden. In zijn boek legt hij uit hoe ons brein voortdurend een gevecht moet leveren om die onnatuurlijke smaken en de vaak tegengestelde communicatiesignalen die ze afgeven, te verwerken.

Vijftig jaar geleden zaten er 700 chemische smaakstoffen in voedingsproducten, tegenwoordig zijn dat er meer dan 2200. Ze worden toegevoegd om ons brein te verleiden meer te eten, maar ook om te maskeren dat de voedingsproducten zelf door de industriële wijze waarop ze worden geproduceerd minder smaak en voedingsstoffen hebben.

Volgens Schatzker moeten we natuurlijke producten, zonder kunstmatige toevoegingen en suiker, opnieuw leren proeven. De tong blijkt te kunnen worden getraind om weer te proeven en zo de juiste signalen aan de hersenen te kunnen geven.

[Mashable, FTM]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
8 jaren geleden

ik las laatst in een advertentie dat “a brain is always looking for the next fix”. dus aanpakken die grijze cellen

”'””‘

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

MSG hoord dezelfde weg te gaan als Sigaretten.

Richard
Richard
8 jaren geleden

Ik eet al jaren voedsel bereid met verse ingrediënten en gebruik heel weinig (riet) suiker per dag.
Een jaartje terug herinnerde ik mij dat ik vroeger wel eens een pizza uit de super at en ik dat best lekker vond. Dus besloot ik tot een pizza/film avondje met mijn zoontje. Nou, wij hebben die troep toen aan de buurman gegeven. Wat viel dat tegen! Wij vonden het beide niet te vreten.
Mijn zoontje eet wel eens een kitkat. Ik dacht, mmmm, die at ik vroeger ook wel eens. Dus ik een kitkat eten. Wat een sugar rush! Het leek wel coke! Misselijk en zweten. En mijn hele hoofd op hol.
Nu weet ik ook weer waarom ik die dingen niet meer eet.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x