Homepagina » Universum » Belangrijke doorbraak: voor het eerst water gevonden op exoplaneet. Is hier leven?
Belangrijke doorbraak: voor het eerst water gevonden op exoplaneet in bewoonbare zone. Is hier leven?

Belangrijke doorbraak: voor het eerst water gevonden op exoplaneet. Is hier leven?

Wetenschappers hebben voor het eerst een planeet gevonden buiten het zonnestelsel waar water is. Er wordt gesproken van een belangrijke doorbraak in de zoektocht naar bewoonbare werelden.

Op een superaarde op 110 lichtjaar afstand is waterdamp aangetroffen.

De planeet is naar schatting twee keer zo groot en acht keer zo zwaar als de aarde.

Nieuwe details

K2-18b heeft ook een atmosfeer en verder is het er niet te warm en niet te koud, aldus wetenschappers van University College London.

De exoplaneet werd in 2015 al ontdekt met behulp van NASA’s Kepler-telescoop, maar een analyse van de gegevens heeft nieuwe details opgeleverd.

Met de huidige apparatuur kunnen astronomen vaak alleen bepalen hoe ver de planeet van ons af staat, hoe zwaar hij is en hoe warm het er is.

Veel water

De onderzoekers van University College London hebben echter tools ontwikkeld waarmee kan worden gespeurd naar waterdamp.

“Het is de enige bekende planeet buiten ons zonnestelsel die de correcte temperatuur, een atmosfeer en water heeft,” zei dr. Angelos Tsiaras.

De aanwezigheid van waterdamp in de atmosfeer van de planeet wijst op een rotsachtige of ijzige wereld met veel water.

Geen manier

Wetenschappers zeggen dat er op dit moment geen manier is om te achterhalen of er leven op K2-18b is.

Coauteur Ingo Waldmann voegde toe: “We weten niet hoeveel water er is. De modellen laten duidelijk zien dat er een atmosfeer is en dat er water is.”

[Daily Mail]


Vind je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. Belangrijke doorbraak… Laat me niet lachen. Het is allang bekend dat Lemurianen op aarde zijn geweest, dus naar buitenaards leven hoeven we niet te zoeken, dat weten we al. Het gaat er nu om dat wij onszelf als mensheid naar een hogere bewustzijnstoestand brengen, zodat wij opgenomen kunnen worden in de kosmische familie. We zijn van harte welkom, maar alleen als we onze primitieve instincten achter ons laten. We moeten stoppen met de destructie van de aarde en onze oorlogszucht. Het is nog niet te laat, maar ze zullen niet eeuwig op ons wachten.

  5 likes
  • @Aquarius

   Volgens sommige bronnen hebben we hier op en in de planeet al diverse andere soorten, sommigen mensachtig, andere niet mensachtig. Er zijn ook berichten geweest dat in het verre verleden soorten, die aan de oppervlakte leefden, in heftige tijden ondergronds zijn gegaan.

   2 likes
 2. Dat je de grootte van zo’n object kunt bepalen, daar kan ik nog bij … maar 8x zo zwaar? Dat terwijl we helemaal niet kunnen weten, hoe de zwaartekracht zich verhoud op die afstand, of hoe massa zich daar gedraagt. Denk aan drukverschillen onder water, bijv. Slecht als je onze aardse berekeningen erop loslaat, kun je tot een redelijke aanname komen. Maar verkoop het verhaal dan ook als zodanig. Want het is allemaal gebaseerd op onze berekening en op onze natuurwetten.

  3 likes
 3. Kan dus betekenen dat er elementair E.T.-leven aanwezig is op deze planeet, of zelfs vergevorderd intelligent-E.T._leven/beschaving.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

wetenschappers

Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

magnetisch veld

Magnetisch veld van de aarde verzwakt en niemand weet waarom. Wat is er aan de hand?

Het magnetisch veld van de aarde verzwakt, ...