Homepagina » Mens en Dier » De mythe van Christus: “Jezus heeft nooit bestaan”
De mythe van Christus: "Jezus heeft nooit bestaan"

De mythe van Christus: “Jezus heeft nooit bestaan”

Jezus van Nazareth was ‘een mythische figuur’ en heeft nooit bestaan. Dat zegt historisch onderzoeker Michael Paulkovich. Hij bestudeerde het werk van 126 schrijvers uit de eerste tot de derde eeuw en vond geen controleerbare verwijzingen naar Christus.

Paulkovich stelt dat Jezus een fictief persoon is die is bedacht door christenen om iemand te kunnen aanbidden. Hij schrijft over zijn bevindingen in een artikel voor de Free Inquiry en in een boek getiteld No Meek Messiah. In historische teksten trof Paulkovich geen bewijs aan voor het bestaan van Jezus.

De mythe van Christus: "Jezus heeft nooit bestaan"De 126 teksten zijn allemaal geschreven in de periode waarin Jezus geleefd moet hebben. De schrijvers zouden zeker gehoord moeten hebben van iemand die zo populair was als Jezus, maar hij wordt in geen van de teksten genoemd, aldus Paulkovich.

Hij stuitte ook op vele tegenstrijdigheden, mysteries en fouten, waarna hij concludeerde dat Christus een mythische figuur is. “Jezus van Nazareth is niets meer dan een legende, waarschijnlijk voortgekomen uit een bonte verzameling evangelische rabbijnen die mogelijk echt hebben geleefd,” zei Paulkovich.

In alle teksten die hij bestudeerde, vond hij slechts één verwijzing naar Jezus: het boek de Joodse oorlog, in 95 na Christus geschreven door de Romeinse historicus Flavius Josephus. Volgens Paulkovich zijn de verwijzingen later toegevoegd en heeft Josephus het woord ‘Jezus’ zelf nooit genoemd.

Zelfs in de Bijbel verwijst Paulus, de man die een centrale rol zou spelen in de vroege ontwikkeling en verspreiding van het christendom in de landen rond de Middellandse Zee, nooit naar Jezus als een echt persoon. “Paulus wist niet waar of wanneer Jezus had geleefd en zag de kruisiging als een metafoor.”

Paulkovich merkt op dat in het werk van de Grieks-christelijke Athenagoras nergens het woord ‘Jezus’ kan worden gevonden. En het oorspronkelijke Evangelie volgens Marcus zou zijn geëindigd bij 16:8. Vervalsers hebben later het verhaal van de wederopstanding van Christus toegevoegd, aldus Paulkovich.

[MailOnline]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Peter schreef:

  Nu nog buitenaards leven vinden en een aantal religies kunnen de deur uit,zou wellicht heel wat oorlogen schelen

  22 likes
  • Zoutoplossing schreef:

   Noem dan eens drie van de afgelopen 100 jaar waar de enige reden religie is?

   Dan noem ik er 10 die door machtsbeluste politici zijn veroorzaakt…

   23 likes
   • Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgen de nazi’s bepaalde groepen mensen op basis van hun afkomst of geloof……hmmmm

    1 likes
    • ferrimassi schreef:

     Ach gut, daar hebben we de eerste nazi referentie. Hitler was een katholiek hoor en het vaticaan deed lekker mee. Maar het is wel een goed toverwoord waarmee je iedere discussie kan arresteren..

     2 likes
    • Caesar Lion Cachet schreef:

     LS…

     Wel duidelijk zijn: Hitler en Stalin waren Joden. De Communisten / Bolsjewisten waren Joden en hebben 100.000.000 Russen vermoord waaronder de hele Tsaren familie.

     1 likes
    • Van Eijk schreef:

     Goed punt [email protected] !

     Dit is veel te onderbelicht. Hitler trok inderdaad naar Rusland om de Bolsjewieken een halt toe te roepen. 30 miljoen Christenen zijn vermoord door deze joden, de grootste, minst bekende Holocaust van onze geschiedenis.
     Verder mag jij je wel eens echt inlezen over de tweede wereldoorlog. De ‘gevreesde’ SS had divisie’s die bestonden uit joden, moslims, negers en ander arisch vreemden. Dat komt niet echt overeen met het beeld dat jij schetst… dat de Duitsers iedereen die anders was vervolgde.
     Een van de peilers van de NSDAP was Bloed en Bodem. Dit is geen voorrecht aan de Blanken, negers zijn veruit superieur aan blanken in Afrika. Net als Aziaten veruit superieur zijn aan de Blanke medemens in Azië. Zo heeft de natuur dat bedoeld… Het is juist die diversiteit die het leven mooi maakt. Het is die diversiteit die in stand moet gehouden worden.
     Voor een korte (alternatieve) samenvatting van de tweede wereldoorlog adviseer ik je eens te verdiepen in het “Vril-gesellschaft”. Dan snap je waarschijnlijk ook waarom Werner von Braun hoofd werd van de NASA.
     Je zal inzien dat alles bij elkaar gelogen is.

     0 likes
   • Peter schreef:

    De laatste 100 jaar lijkt me wat overdreven,laten we het op 2000 jaar houden en dan halverwege beginnen bij de kruistochten.
    Voor het gemak kunnen we dan ook oorlogen vertalen in conflicten waar het geloof een dominante rol speelt

    0 likes
   • Peter schreef:

    Wellicht is het wijzer om de klok tot 2000 jaar terug te zetten en dan oorlogen te vertalen in conflicten waar het geloof een rol in speelde.
    De kruistochten kunnen een goed begin zijn.

    0 likes
  • Peter C. schreef:

   Opgelet, Jezus (=Jmmanuel) is zelfs bij de buitenaardsen een bekend individu. Dit is het bewijs van zijn bestaan. Hij was niet opgezet met stenen gebouwen (kerken), ceremonies, dier-offers, religies, pristerkasten en dergelijke. Jezus niet associeren met religies!

   0 likes
 • Kalki schreef:

  Jezus als ‘zoon van GOD’ heeft nooit bestaan, wel een andere Jezus los van GOD. Er betaat uberhaupt geen GOD.

  15 likes
 • Boppie schreef:

  Voor mijn gevoel heeft Jezus bestaan. Ik heb niets met welke religie dan ook. Wat ik wel weet is dat de “monsters en trollen” achter het christelijke relegie ontzettend veel hebben kapot gemaakt.

  Als ik mij Jezus voorstel was het het een bijzonder lief mens die niemand tot iets dwong. Het enige wat hij wilde doen is zijn liefde delen. Mensen werden daardoor geraakt. Vervolgens raakten mensen in de ban van de liefde en keerden de kerk van de toentijdse machthebbers de rug toe. Dat heeft hem zijn leven gekost.

  Heden ten dage is het niet anders. Laat maar eens je liefde stromen op het internet… Je wordt van alle kanten besmeurd, belachelijk gemaakt en ja… zelfs bedreigd.

  De monsters en trollen hebben hun werk goed gedaan want mensen gaan nu geloven in datgene wat zij in de wereld hebben gezet…. indoctrinatie.

  Mijn kerk is de natuur of mijn vredige huis waarin ik vertoef. En nu maar hopen dat we elkaar in de waarde laten. Laat mensen lekker geloven waarin ze willen geloven. That’s life.

  9 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Matteüs 10:34 Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. 35 Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader, tussen een dochter en haar moeder en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder; 36 de vijanden van de mensen zijn hun eigen huisgenoten! 37 Wie meer van zijn vader of moeder houdt dan van mij, is mij niet waard, en wie meer houdt van zijn zoon of dochter dan van mij, is mij niet waard. 38 Wie niet zijn kruis op zich neemt en mij volgt, is mij niet waard. 39 Wie zijn leven probeert te behouden zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, die zal het behouden.

   Toch maar eerst eens de bijbel lezen, Boppie…

   1 likes
   • Boppie schreef:

    @Rob

    Ik heb mijn eigen bijbel en dat is mijn gevoel.

    Een groot deel van mijn familie is “geloofswaanzinnig”, kennen de bijbel uit hun hoofd, strooien met alle apostelen en geciteerde teksten uit de bijbel maar leven het leven van een Zombie.

    Zodra ik hen confronteer met hun eigen gevoel weten ze niet hoe snel ze hun hoofd opzij moeten draaien en schande spreken omdat ik over iets praat waarover alleen God mag praten. Mens zijn is in die club verboden.

    Sorry Rob, met mensen zoals jij heb ik niets. Lees lekker je bijbel maar zadel mij er niet mee op.

    Ik geloof in Jezus en God en voor mij is de liefde van beide krachten onvoorwaardelijk.

    4 likes
    • Rob ter Horst schreef:

     Volgens mij heb je de tekst Matteüs 10:34 niet helemaal begrepen…

     Wat is volgens jou dan zo liefdevol aan ene Jezus blijkens deze tekst, of is het zo dat je je eigen interpretatie hebt van Jezus en God, net als zovele andere “new age christenen” die de kerk afwijzen, maar niet de bijbel.

     Overigens, ik heb niks met de bijbel. Ben nog gelovig, nog atheïst.

     0 likes
     • Boppie schreef:

      Hahahaha Padja, jij bent leuk 🙂 . Maar om op jouw verhaal terug te komen… ik volg vooral mijn gevoel.

      1 van de wijsheden die in de bijbel staat (vraag me niet waar, ik heb het ooit gelezen en ben het nooit meer vergeten):
      Wat ik doe doorzie ik niet, want ik doe niet wat ik wil, ik doe juist wat ik haat.
      Dat vond ik destijds zo’n eyeopener. Vervolgens ben ik mijn passie gaan zoeken, wat geeft mij plezier in het leven.

      3 likes
     • Padja schreef:

      Is dat niet net het probleem…iedereen leest tussen de regels door en vindt zijn of haar eigen waarheid.
      De bijbel is dus iig niet helemaal duidelijk geschreven als er zoveel interpretaties mogelijk zijn.

      Wat ik niet begrijp is dat je zegt “degene die beschreven is wijs ik af en ik maak er van wat ik zelf leuk vindt.”

      Wat ik leuk vind, wijs ik dan weer toe aan jesus of god. Waarom? Waarom moet het een bestaande naam hebben? Waarom niet oneens zijn met wie er beschreven staat en je eigen gezellige god kiezen. Geef hem of haar een nieuwe naam dan. Ik vind Padja wel leuk klinken 😉

      2 likes
     • Padja schreef:

      Ha Boppie.
      ennehhhh…doe je dat dan omdat je plezier haat?

      vlouw grapje.
      Het is idd een mooie tekst. Of ik het vind kloppen zal ik maar nog ff over denken.
      hartelijke groet

      1 likes
     • Boppie schreef:

      Hallo Padja, nee hoor. Het woord haat neem ik niet letterlijk maar zie als “het niet leuk vinden”. Ik deed vroeger dingen die ik helemaal niet leuk vond maar deed om een ander te plezieren 😉 . Snappie 🙂

      Die tekst heeft destijds veel indruk op mij gemaakt en toen ben ik gaan doen waar ik plezier aan had en datgene wat ik niet leuk vond (haatte 🙂 ) heb ik losgelaten. Lieve groetjes.

      1 likes
     • Boppie schreef:

      Rob, dan heb ik jou tekst inderdaad verkeerd begrepen. Mijn excuses daarvoor.

      Laat ik het zo zeggen, ik heb mijn persoonlijke ervaring (o.a. hele harde leerschool en een BDE). Het enige waarin ik destijds in geloofde was mijn opgeblazen ego. Deze ervaringen hebben mijn leven totaal op zijn kop gezet.

      Mijn persoonlijke mening: Een groot deel van het hele bijbelverhaal is dusdanig geschreven waardoor de mensheid in een bepaald keurslijf gevangen blijft (angst/geweld). Maar als je de bijbel door de regels heen leest, zit er ook een stuk wijsheid in en dat is iets wat vaak niet gezien/gelezen word. Men gebruikt datgene wat hen het meeste voordeel opleverd (eigen gewin).

      Jezus is voor mij liefde. Dat geld ook voor God. In de bijbel worden deze twee als “boze” krachten neergezet. Toornig en boos op de mensheid en dat is voor mijn gevoel (en n.a.v. mijn ervaringen) niet de waarheid.

      0 likes
  • Arnoud schreef:

   Hallo Boppie. heb jij eens de brieven van Jezus zelf gelezen, een hele openbaring hoe het echt is gegaan.
   je kunt die lezen op de website: http://www.christuswijs.nl het zijn 9 brieven, die te downloaden zijn.
   gr Arnoud.

   0 likes
 • Bert schreef:

  Wie hoort er in dit rijtje niet thuis:
  a) Koning Arthur, b) Robin Hood, c) Sinterklaas, d) Zwarte Piet, e) Darth Vader, f) Jezus Christus ?

  Ik reken alle antwoorden goed, maar de beste uitleg krijgt de meeste duimen.

  3 likes
  • Robbedoes schreef:

   e!

   Want:
   a) Gaf om zijn onderdanen.
   b) Gaf aan de armen.
   c) Gaf (en geeft) aan de kinderen.
   d) Helpt c).
   f) Gaf liefde.

   e) Nam alleen maar.

   🙂

   11 likes
  • Bartjuh schreef:

   Sinterklaas want dat is de enige die daadwerkelijk heeft bestaan de rest is fictief….. Dus over een maandje allemaal lekker je schoene zetten 😉

   1 likes
   • Rob ter Horst schreef:

    Er zijn wel eens documentaires geweest waarin daadwerkelijk verwijzingen gevonden zijn naar “Robin Hood” en “Koning Arthur”. Waarschijnlijk waren dat niet hun echte namen, maar een verbastering, danwel fantasienaam voor “historische” figuren die daadwerkelijk hebben bestaan.

    1 likes
 • tjeu schreef:

  Waw, zo kunnen we nog een tijdje verder gaan!!! Eigenlijk is dit gel*l wat tot niets leidt. Wat proberen we te bewijzen??? dat we zelf bestaan??? wel…we bestaan niet…we zijn simpelweg een illusie maar wel een illusie die we zelf ervaren en meemaken!!…neem effe een hamer en klop op je “wijsvinger”!!

  hebben wij dat nu nog nodig…2000 jaar later…bewijzen wat toen was??? wel laat dat Jezus nooit bestaan heeft en dat jij tig jaren nutteloos naar de kerk liep!!!

  hij was een mooier voorbeeld dan menig van ons kon neerzetten…ook al was het maar fantasie..what’s the point… probeer te zijn als hem en de rest is echt niet zo belangrijk…denk ik 😉

  hartegroeten tjeu

  12 likes
  • frans schreef:

   Geen fantasie.
   ik hoop dat dit het laatste slotpleidooi is, dan is rationeel gezien het pleit beslecht.
   Dan kunnen we verder met wat het Christusbewustzijn aan wil met ons.

   Er wordt dan niets in de zg. geschiedenis gevonden, nou die geschiedenis waarin wordt gezocht bestaat hoofdzakelijk uit uitspraken die verdraaid en of verzonnen zijn. Dus daar vind je gelukkig niets anders dan over de 3D wereld verteld/gelogen/verzonnen. En alles wat wij weten komt ook uit die boekengeschiedenis.
   Dus zitten we vol met leugens gestopt door alle scholing die we gehad hebben. Daar draait dan onze wereld op en wordt fantastisch gecontroleerd van wieg tot het graf.
   Als er over Jezus wel in de geschiedenisboeken had gestaan dan was het er wel uitgehaald. Zo ongeveer als teksten in geheime stukken die dan vol staan met zwarte strepen omdat we dat wat onder die strepen staat niet mogen weten. Hou toch op nog langer naar bewijzen te zoeken. Belachelijk.

   4 likes
   • tjeu schreef:

    hi Frans,

    Ik bedoelde eigenlijk “ook al zou het maar fantasie geweest zijn”. Natuurlijk leefde hij en het Christusbewustzijn is de staat die wij allen ooit zullen bereiken. Ik wilde alleen maar aangeven dat het waanzinnig is alles te willen bewijzen met de maatstaf van onbegrip en onbewust zijn….

    0 likes
 • bert s schreef:

  Follow the money.
  Jesus, mohammed en god zijn fictief. Echter ze heiligen een oeroud doel, namelijk de gouden driehoek. Macht, geld en sex. Hoe krijg ik macht? controle over een grote groep mensen, vervolgens voer ik belastingen in en krijg ik geld. Geld trekt vrouwen en dus sex en ga maar door.
  Alle religie is er om een grote groep mensen onder controle te krijgen en houden. In zekere zin is de huidige situatie op wereldniveau ook een religie. Elke religie heeft een angstfactor om zijn volgers bij zich te houden. De hel is een mooi voorbeeld, ben je gehoorzaam dan wordt je beloont in de hemel, dit principe heeft bijna elke religie. De huidige overheden doen nu exact hetzelfde. Creëer wereldwijd angst bij de burgers. Isis, ebola, terreur, rusland en noem maar op, allemaal maken zij de overheden sterker want vele mensen `geloven`dat de overheid hun veiligheid brengt.
  Wordt allen alstublieft wakker, de overheden worden onze nieuwe religie, vandaar dat zij steeds meer afstand nemen van de huidige geloofsreligies. De huidige geloofsreligies functioneren niet meer voldoende en dus nemen zij dit over, zie naar de macht van Brussel in Nederland. Het proces is al volop gaande in de hele wereld. Het einddoel is een dictatoriale wereldregering die u allen een nep gevoel van geborgenheid en veiligheid geven. Democratie is al dood. er bestaat alleen nog een schijndemocratie.
  The Endgame is in volle hevigheid losgebarsten en 99% van de wereldburgers is stekeblind, niet begrijpend wat er nu eigenlijk allemaal gebeurd. Word wakker en bereid u voor op een tijd die zijn weerga niet kent. The game has just started door een stel pedofiele, satanistische, psychopathische machtswellustelingen.

  4 likes
  • Hanuman schreef:

   Beste Bert,

   Het is inderdaad zo dat deze wereld wordt geleid door een gewiekste duistere wereldmacht, dewelke zeer spoedig wreedaardige plannen hebben met de mensheid… en ik ben het ook eens met jou dat we gecreeerd zijn door zulk een intelligente macht. Laat het ons de demiurg noemen uit de gnostische scheppingsmythologie. Hoewel in alle leven dat in deze wereld is gecreeerd, wordt een ziel/geest ingeblazen, en dit is de grote mystiek waar het om gaat… Wij zijn niet dit lichaam en dit is niet onze wereld. Het hele concept God heeft immers betrekking op ons innerlijke zelf. Het draait allemaal om bewustzijn !!! Verder ga ik hier nu niet op uitbreiden vermits vele dit niet kunnen zien!

   Met gnostieke groeten,

   Hanuman

   6 likes
  • Faith schreef:

   Het blijven maar mensen Bert S. Hogere machten laten allang van zich spreken voor degene met ‘oren om te horen en ogen om te zien.’

   0 likes
  • Faith schreef:

   Goh, in die speech van Lagarde, van dezelfde club, was anders het volgende te horen ‘Yes, the crisis still lingers and optimism is in the air, the deep freese is behind and the horizon is brighter’. Voorlopig bezuinigen wij ons dus een breuk omdat die oorlog betaald moet worden. Ze lijkt daar net zo dronken als Hotlips Hennis gisteravond bij Pauw.

   0 likes
 • joost schreef:

  Als je bronnen gebruikt in de 1e en 3e eeuw tijdens de romeinse tijd dan weet je al dat je niet goed zoekt. Dit was de tijd van christenvervolging. Er zijn genoeg bronnen over waar jezus wel in staat geschreven.
  Jammer dat er zoveel onwetendheid is over jezus christus. Hij is gekomen om ons te redden, god komt naar de aarde toe zodat wij weer naar god toe kunnen komen. En waarom wordt je alleen gered door geloof? Ten eerste is het zodat iedereen weer naar god toe kan komen hoe zondig je ook bent. Als tweede sluit het menselijke trots uit, niemand kan er voor zorgen dat hij gered wordt door eigen werken. Verder zorgt het ervoor dat mensen erkent dat wij de wet niet kunnen houden en ook niet gods maatstaven kunnen voldoen, wij hebben hulp nodig.
  Het ontkennen van god betekent eigenlijk dat je niet wilt toegeven dat je zondig bent.

  7 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   ER zijn inderdaad vele buitenbijbelse teksten waarin ook over ene Jezus geschreven werd. Jammer dat gelovigen de grote verschillen in deze teksten niet willen onderkennen, en daarom zijn het buitenbijbelse teksten, niet bedoeld voor de christen, want dan zou deze wel eens kunnen gaan twijfelen aan het bestaan van.

   Er zijn zelfs oudere teksten over Jezus, ruim voor dat hij geboren was, een andere Jezus dus.

   “Het ontkennen van god betekent eigenlijk dat je niet wilt toegeven dat je zondig bent.”

   De zoveelste hersenspoeling…

   1 likes
 • Hanuman schreef:

  Voor sommige kan dit schrijven hun takken verlichten, voor sommige niet!

  Betreft Christus, het uiteindelijke doel van deze leer werd op een symbolieke, metaforische wijze overgeleverd met een zeer leerrijke mystieke betekenis voor diegene die het zien! Het gaat om de innerlijke transformatie in de mens, het hogere zelf. Ondanks de doelbewuste vervormingen en verwijderingen van teksten uit de Bijbel. Dat Jezus, de Christus nu als mens bestaan heeft is niet het belangrijkste. Christus heeft ook niets te maken met het R.K. en andere religies. Er zijn enkelingen door de eeuwen heen die hier het fijne van weten of wisten. Doch het gaat er uiteindelijk om dat men de Christus wordt, door deze te zoeken in zichzelve. Zuivere gnostieke mystiek kan hierin verlichting brengen. Er worden enkele verwijziging gegeven in de gevonden rollen uit Qumran en Nag Hammadi. Voor zei die willen begrijpen: http://www.theologienet.nl/documenten/Evangelie%20van%20Thomas.pdf of https://www.youtube.com/watch?v=lTnhNeuODes

  Met nederige groetjes aan alle zoekers,

  Hanuman

  8 likes
 • ton schreef:

  ach Micheal Paulkovich bestaat niet echt, dus waarom zou zijn mening interessant zijn?

  5 likes
 • Jayden schreef:

  Paulus verwijst zelf naar zijn onmoeting met Jezus toen hij op weg was naar Damascus. Deze gebeurtenis veranderde zijn leven. Jezus was dus een werkelijke persoon voor hem.
  Flavius Josephus noemt Jezus in zijn boek Oude Geschiedenis van de Joden. Flavius Josephus leefde van 37 tot circa 100.

  5 likes
 • hendrie schreef:

  Wat zegt de mens als hij voor Hem komt te staan

  0 likes
 • wolfje schreef:

  het verhaal van Jezus over de barmhartige sameritaan: ‘wat je voor de minste van mij gedaan hebt, dat heb je voor míj gedaan’ raakt aan de kern van wie wij (geacht worden te) zijn. léés het verhaal eens alstublieft. wat maakt het uit of de man ooit bestaan heeft

  4 likes
 • Andries schreef:

  Dit boek is van A tot Z gezwets.
  Jezus leeft, God leeft, engelen bestaan, de hemel is echt, en de Bijbel is waar van genesis tot openbaring.
  En wat betreft buitenaards leven: het heelal is ermee tot de rand gevuld.
  Mensen zijn gecreerd, door de Heer, onze God.

  Wat is er nu zo moeilijk om te geloven?

  Mensen hebben vaak een mening over de Bijbel zonder dat ze het boek daadwerkelijk gelezen hebben.
  Daar begrijp ik niets van.

  Iedereen kan hoog en laag springen, en daarna zijn meninkje 180 graden in mijn richting draaien, en vervolgens ja gaan knikken.
  Om daarna als de wiede weerga je best te doen om de Bijbel te begrijpen, en tot de conclusie komen dat 99% van hetgeen je dacht te weten over dat boek regelrechte onzin is.
  Het is een speurtochr naar patronen, die Bijbel. Er staat een beetje hier, en een beetje daar.
  Leer ook alles van de sumeriers, en de egyptenaren, de elamieten, kanaanieten, hittieten, syriers, de hele santekraam.
  En om dat verhaal over Sargon ( Nimrod) te begrijpen, moet je ook maar alles leren over de Neshamah, de Nefesh, Rauch, en de Gilgulim Nefesh.
  En dan concluderen dat Moses de reincarnatie is van Sargon, en Salomo weer die van Moses.
  Bring it on, die discussie.
  Nogmaals, Jezus leeft en komt in onze generatie nog terug, God leeft, engelen bestaan, de hemel is echt en de hel ook.
  En de profeten hebben overduidelijk aangekondigd wat er momenteel allemaal gebeurd.

  0 likes
  • Huisheks schreef:

   De hemel is echt en de hel ook; hoe verzin je het… Het is allemaal van “horen zeggen “. En wat de Bijbel schrijft is waar, maar dat vinden de Islamieten ook, zij hebben ook zo’n boekje en “herinnert U zich deze
   nog ” ? ; het rode boekje van Mao ? Was er ook zo eentje, und Mein Kamf, van ene A.H. zweert ook bij n boekje. Bij al deze boekjes zit 1 grote gemene deler nl ; Je moet het GELOVEN !!
   D.w.z. in gewoon Nederlands .. geloven = niet zelf je hersens gebruiken. Werkt per aanname.
   Wordt toch eens wakker, van zulks wordt toch niemand wijzer. ( behalve de klok, hahaha grapje)

   2 likes
   • wolfje schreef:

    heb je wel eens van bijna dood ervaringen gehoord huisheks

    0 likes
    • Edwin schreef:

     Dat zegt nog niets wolfje!
     Niet bij iedere BDE wordt er zoiets als een hemel ervaren,
     mijn BDE in 2004 had meer een taoistisch tintje:
     Ik ‘zag” dat we allemaal het leven/god/boeddha/whatever…ZELF zijn.
     Ik “zag” dat het ultieme waar mystici/shamanen, et cetera naar op zoek zijn, een eindeloos zoeken is, omdat alles waar we naar zoeken Hier En Nu…ZELF zijn…

     Datgene waar we zo naar op zoek zijn,
     zijn we ZELF, in sommige mystieke kringen wordt “het” ook wel “IK Ben” genoemd .
     Het probleem met de ratio is, is dat het alles wil objectiveren wat het ziet, en daar een waardeoordeel aan geeft van (goed/slecht).
     Het duo “God” versus “de Duivel” is het resultaat van dit analytische denken, en is dus ook niet meer dan dat: het zijn collectieve gedachtevormen (oftewel archetypes) die voor ieder individu pas tot leven zullen komen, indien men er in geloofd dat ze “echt” zijn.

     Een separate God buiten ons, die ons zal oordelen, heb ik nooit gezien tijdens mijn BDE, en OOK GEEN HEMEL EN HEL.

     Voor mij heeft mijn BDE een diepe indruk bij me achter gelaten, en inzichten welke nooit meer zullen veranderen.
     Geloof ik in een hemel of een hel? Nee!!
     Wat ik WEL zeker weet, is dat we oneindige wezens zijn, dat NIEMAND ons oordeelt, en dat het leven een goddelijke expressie van ons ZELF is, met andere woorden: Alles wat we zien, zijn we OOK….wij zijn dat!

     2 likes
   • Rens schreef:

    ‘En wat de Bijbel schrijft is waar’. Dat is ook zo echter wél mythologie die helaas letterlijk genomen werd/wordt. Als je de betekenis van de parabels gaat zien dan is het echt geweldig wat er wordt verteld.
    Pas toen ik bv. Bill Donahue ontdekte kwam ik ‘thuis’, eindelijk logica!

    En met de uitgifte van de Bijbel ‘in begrijpelijke taal’ worden weer velen een rad voor ogen gedraaid.

    0 likes
   • Faith schreef:

    Dus jij ziet planeet aardbol met al die nietige mensjes incl. enorme ego’s maar toch enorme dwaallichten, anders stonden we er niet zo rottig voor, als een onafhankelijke onderneming in het onmetelijke universum?
    Ik snap op mijn beurt weer niet dat mensen zo pietepeuterig kunnen denken.
    Eigenlijk druipt de wellicht onbedoelde arrogantie van zo’n overtuiging af.

    0 likes
 • ferrimassi schreef:

  Christus bashen is zo lekker hip tegenwoordig.. Probeer dat eens met andere zandbak religies zou ik zeggen.
  Die kunnen wel wat moderatie en kritiek gebruiken. Je kan dit gewoon doen tegen christenen en krijgt zelden te maken met geweld, labels of vervolging. Het christendom is verreweg het meest tolerant vandaag de dag. Ik ben niet religieus maar vind dit te makkelijk. Beter focust men zich ook op andere religies. Zie deze trend meer als een systematische poging het fundament onder de westerse beschaving te eroderen. Onze waarden zijn grotendeels op het christendom gebaseerd. Ik zie jezus meer als een filosoof die zijn tijd vooruit was.

  4 likes
 • Paco schreef:

  Deze heer Paulkovich bevestigt wat ik al vermoedde. Kijk maar eens naar het eerste deel van “Zeitgeist – The Movie”: Jezus Christus bestond niet! Dus het hele christendom is nergens op gebaseerd.

  Tja… religie… Dat mensen dingen geloven moeten ze helemaal zelf weten, maar het moet altijd zo nodig aan anderen opgedrongen worden.

  Zoals bidden voor het eten. Ik als niet-gelovige moet dan ook maar weer even stil zijn omdat een tafelgenoot die zich kennelijk nergens voor schaamt als een soort dwangneurose even wat moet zeggen tegen iets, inclusief gebaren, om dat iets te bedanken voor het dagelijks brood. Laat de landbouwer en de bakker niet horen dat een of ander iets met de eer strijkt!

  Maar ik heb er wat op gevonden. De volgende keer leg ik mijn schoen op tafel. Verklaring: “Ik heb net door de hondepoep gelopen. Ik geloof dat ik mijn vuile schoen over de rand van mijn bord moet afvegen voordat ik begin met eten, als een offer. Hoezo vind je dat erg? Je dient er maar respect voor te hebben: dat is mijn geloof.”

  2 likes
  • Padja schreef:

   hahahaha
   Elke religie heeft van die rare rituelen.
   Ik begrijp dat nooit zo goed. Ben 1 vd weinige wezens die rechtop kan lopen willen ze dat ik op m’n knieën kruip, als een dier.
   Onbegrijpelijk wat die goden daar leuk aan vinden.
   Maar ze hechten er blijkbaar allemaal nogal veel waarde aan. Bukken, buigen, knielen…wie weet was het bedoeld om ons in beweging te houden 😉

   2 likes
 • Faith schreef:

  In de religies wordt altijd al gesproken over hogere machten, daar zijn het toch religies voor? Het is helemaal niet iets wat ze even snel erkennen. Uiteindelijk komen alle religies op hetzelfde uit, en dat zijn de Hoger Ontwikkelden boven ons.
  Waarom zou Jezus hier niet als half mens, half aliën rondgelopen hebben? Als ze het 2000 jaar later nog over je hebben, dan moet je toch echt wel iets bijzonders geweest zijn. En waarom zou John Lennon niet inmiddels opgenomen zijn bij de Verheven Meesters? Misschien kwam hij daar ook wel vandaan. Misschien was hij ook wel een reincarnatie van Jesus, maar dan in ons tijdperk. Dergelijke boodschappers hebben door de eeuwen heen altijd bestaan.

  0 likes
  • Padja schreef:

   Een hoop onrecht en rariteiten die in de geloofsboeken als normaal beschreven staan, hebben WIJ (mensen) toch maar ff van de hand gedaan en verbeterd. (neem alleen al slavernij)

   Als ik dan ook nog bedenk dat menig mens tegenwoordig beter in staat is om het allemaal een beetje duidelijk op te schrijven dan al die vroegere “hoog ontwikkelde” machten bij elkaar. (al die boeken zijn zo multi interpreteerbaar, vaag en ingewikkeld omdat ze klaarblijkelijk niet duidelijk genoeg zijn)

   Dan kan ik alleen maar concluderen dat WIJ, de huidige mens al een stuk verder ontwikkeld zijn dan zij ooit waren.
   Dus om nou over “hoger ontwikkelden” te spreken…mwahhhhh…ik zie het niet hoor.

   1 likes
   • Faith schreef:

    Met hoger ontwikkelden bedoel ik ET’s mee. Uit hoger ontwikkelde beschavingen. Die met UFO’s rond kunnen vliegen.

    0 likes
    • Padja schreef:

     Jaaaa, die zijn in ieder geval technologisch verder ontwikkeld dan wij.
     Of dat ethisch ook zo is moeten we maar afwachten.

     1 likes
     • Padja schreef:

      Tja Faith, wat jezus allemaal al of niet gezegd heeft heb ik geen idee van. Wel wat sommige mensen dachten dat hij gezegd zou kunnen hebben.
      Ik snap dat niet zo goed. Er zijn zat mensen die hele prachtige dingen gezegd en geschreven hebben. Ook hedendaags.
      Waarom gaan we die niet fijn aanbidden. Weten we tenminste alles uit de eerste hand.

      Dat ET’s “natuurlijk” ethisch verder zijn dan wij…dat vind ik niet zo natuurlijk. Voor mij blijft het een open vraag.

      1 likes
     • Faith schreef:

      Je hoeft alleen maar naar de verhalen van Jezus te luisteren. Heeft hij wel bestaan heeft hij niet bestaan is eigenlijk niet eens belangrijk. Het verhaal, daar gaat het om. Dus wat ethisch betreft zit ik toch liever op die ET’s lijn. Ze zijn natuurlijk alleen zo hoog ontwikkeld geworden doordat ze ethisch ook verder waren dan wij. Zoals Jezus ook al zei en beloofde. Dan kan ik nog verhalen over de hogere energieen waardoor negatieve entiteiten geen vat meer op planeet aarde hebben maar eigenlijk ben ik daar wel klaar mee om daar nog over na te denken, laat staan er uitgebreid over te schrijven, niet meer dan: ze kunnen hier nu niet meer aarden.

      0 likes
  • Pascal schreef:

   De Religie is Onze Illusie!!

   De Bijbel is een ordinair geschiedenisboek die op een manier geschreven is die wij nog niet geheel begrijpen.
   Je moet daarbij zelf ook in een hoger iets komen om in te zien wat er duidelijk bedoeld word. Wij zijn onderweg naar die hogere iets.

   Zo zie ik het dus, religie is een illusie!

   0 likes
 • Nobel schreef:

  Door de geschiedenis heen zijn er veel van dit soort Jezus figuren geweest, alleen wordt door overlevering het verhaal steeds verder aangedikt, totdat je iemand over houd die de zoon van God is. Dan kom je weer op een ander dilemma, bestaat er wel een God? en… is er ook een Mevrouw God? (want ze hebben wel een zoon)
  God, Allah, Jehova, of hoe je het ook noemt, het is een verzinsel van de mens. Kijk eens hoe de bijbel is ontstaan, (en hier verwijzen alle gelovigen altijd naar) het is een bijeenraapsel van verhalen die opgeschreven waren op rollen perkament. Keizer Constantijn (ook wel de eerste paus genoemd) heeft met een aantal volgelingen een selectieve greep gedaan uit een grote hoeveelheid van deze rollen. Ze kozen die rollen die hun het beste uit kwam, en waarmee ze hun macht het meeste konden uitbuiten. Later zijn er rollen gevonden (die deze mensen niet in de bijbel wilden hebben) die vaak het tegenovergestelde schreven als in de rollen stond die zijn opgenomen. b.v. dat Jezus niet is gestorven aan het kruis, maar getrouwd is en kinderen heeft gekregen, en uiteindelijk van ouderdom gestorven. Dus…. waar geloven mensen nu in? als ze zeggen “dat staat in de bijbel” bedoelen ze dan de selectief uitgekozen stukken? en de overige rollen, spelen die dan geen rol in de geschiedschrijving? Dit heet nu geloof!

  3 likes
 • Kalki schreef:

  Volgens http://www.share-international.org/ ….. is Jezus NU terug in de wereld.

  3 likes
 • Huisheks schreef:

  In ieder geval levert het de schrijver 2 zaken op.

  1. Een pak geld. ( controversieële zaken verkopen nu eenmaal)
  2. Een hoop gezwets over welles – nietes.

  Dit alles leidt vast naar een 2de boek, met evenzo veel gezwets en weer een pak geld voor de schrijver.

  De vraag moet steevast zijn : Qui bono, wie wordt er beter van……..? Het antwoord is al bekend !

  3 likes
 • Same old story schreef:

  Geloof……….hmmmmmm
  Mijn kinderen geloven in Sinterklaas
  Geloof is hoop voor de domme …
  Ik weet hoe ik de aarde het liefst zie
  Ik weet dat andere mijn wil opleggen dictatuur is
  Ik weet dat mijn acties andere beïnvloeden
  Ik weet dat het beter is te geven ( al is ontvangen ook fijn )
  Ik weet dat helpen fijner is als slopen…
  Wat een fijn (IDEE) ….geloof ik?

  2 likes
 • c.e. schreef:

  Voor buitenaards leven hoeven we niet zover, enkele honderden kilometers boven het aardoppervlak vinden we nog steeds microben in de ruimte.
  Alleen jammer dat de 3 wereldreligies het bestaan van buitenaards leven opeens wel erkennen, die voelden de bui al aankomen…

  0 likes
 • Jos schreef:

  Hmmmm…..

  Deze onderzoeker heeft 126 bronnen onderzocht, vond hierin geen verwijzing naar Jezus en concludeert daaruit dat Jezus dus niet bestaan heeft. Het is maar net hoe je hiernaar wilt kijken.

  Wel een conclusie die veel mensen zal choqueren, hetgeen de nodige aandacht zal opleveren voor de onderzoeker. Hij heeft zich goed “in the picture” weten te werken.

  1 likes
 • PIETJE schreef:

  Ik denk echt dat jesus heeft bestaan ,een helderziend persoon was zoals zo vele vele mensen nu zijn !! Denk ook dat Maria (moeder) kunstmatig is geinseminmeerd door een andere beschaving ! Daarom de onbevlekte ontvangenis ! Jaa……. Het is allemaal een raadsel ! Maar wij zijn ontstaan door een andere beschaving ! Door kunstmatige inseminatie ! We waren een soort van apen en daarna werden we homo sapiens dit kan toch niet zonder inmening ???? Sorry denk na Daarna werden we mensen die kunnen nadenken ! Dat komt niet zomaar dat heeft een oorsprong ! We zijn gemengd en als bij bijdehand. kunnen we dat opzoeken ~! Overigens ben het niet eens met Darwin …..dat is onzin !!! We zijn gemengd met buitenaardsen en zo is ons ras ontstaan ! We zijn sterk en we kunnen alles aanmoeten alles bevechten !!!!

  1 likes
 • m.b schreef:

  Prima, die conclusie mag hij maken. Nu weer door met het hier en nu, waar het allemaal om draait.

  1 likes
 • new atheist world order schreef:

  een levendige fantasie is van alle tijden zo blijkt maar weer.

  1 likes
 • pietsnot schreef:

  jezus was geen son of god ,hij was een son of a bitch.

  1 likes
 • Anke schreef:

  De bijbel wordt nogal eens geciteerd; deze is even zovele keren herschreven en herschreven zodat de toentertijd heersende elite mooi uit de verf kwam. In grote lijnen zal er heus wel iets van waarheid in staan maar geloof nou niet dat alles wat er in staat daadwerkelijk zo gebeurd is; elke vertaling zal iets veranderd hebben, om het meer aan te passen aan die tijd. Ik geloof in een Kracht, God genaamd of iets anders, maar achter deze naam staat LIEFDE. Dat is best moeilijk, want je ontmoet dagelijks moeilijke situaties en om dan met liefde aan je medemens te denken, valt niet altijd mee. Dat is onze grote les die we moeten leren, denk ik

  0 likes
  • Padja schreef:

   Ha Anke,
   Ik vind jouw aanname net zo leuk als alle andere aannames hoor.
   En wat die grote les betreft: wat leerde je als je alleen maar liefde om je heen had?
   Dan is niet-liefde misschien nog wel belangrijker in het leerproces dan wel-liefde?
   Gegroet met liefde 😉

   PS. ikzelf word beroerd van het idee eeuwig in zalige bless of liefde te moeten verkeren.
   Misschien dat ik daarom nog hier mag rondhuppelen en nog niet hoef te “engelen” -:)

   1 likes
 • Rini schreef:

  Alles maar dan ook alles is ons voor gelogen.
  Men beweerd ook dat al dat gel*l over dat Hitler zoveel Joden heeft vermoord,moet ook een fabeltje zijn,en ik geloof het ook nog.
  Alles maar dan ook alles wat wij hier meemaken is allemaal in gemaakt en verteld hoe die schooiers van die Elite het gewild hebben,that’s it,zo ik kijk echt nergens meer van op.
  Grtjessssss aan alle normale gezond verstandige mensen,en hopen dat we er in slagen die grote vieze vuile ratten voorgoed van deze bol kunnen verwijderen,niet goed schiks,het liefst kwaatschiks 🙂
  Die ” mensen ” verdienen het niet om normaal behandeld te worden,in de vuilnisbak er mee.

  1 likes
 • anoniem schreef:

  In een van de boeken van de schrijver Jaap Hiddinga werd hem verteld dat in er in die periode 4 mannen het christusbewustzijn ontvingen. Een van de 4 kennen we als de Jezus uit de bijbel. Hij verteld ook dat Jezus niet is gestorven voor ons, maar zijn karma in balans bracht uit vorige levens. Deze Jezus werd gekruisigd omdat hij vele zondes had begaan in andere levens.

  1 likes
 • Pascal schreef:

  Ik weet van de hoed tot de rand maar ik weet niet of ik me van de Vrijmetselarij mag uiten.

  0 likes
 • Rens schreef:

  Bill Donahue legt in zijn vele lezingen (YouTube) de Bijbel perfect uit. Eyeopener!

  0 likes
 • zappfinger schreef:

  Als Jezus niet bestaan heeft, hoe kan hij dan de Course in Miracles geinspireerd hebben? Of is dat phenomenale boek aan het brein van Helen Schuckman ontsproten?

  0 likes
  • Rens schreef:

   Trouwe CIM volger die ik was moest ik concluderen na een aantal jaren dat ook dit een doodlopende weg is. The Course in Miracles: Zoek en vindt niet! Dát heb ik geleerd van CIM.

   0 likes
   • zappfinger schreef:

    Ken je de boeken van Gary Renard? Absoluut aan de raden, het geeft een frisse nieuwe kijk op de course.
    Ik heb juist hele goede en mooie ervaringen met CIM, maar het is zeker niet de enige weg, zoals de course ook zelf zegt.

    0 likes
 • The same old story schreef:

  Je kan een man/vrouw vermoorden,maar hun ideologie leeft voort .
  Een dove kan altijd zien.
  Een blinde kan altijd horen.
  Dus…….zelfs al hang je hem aan het kruis ……. (Hij)leeft.
  Dus……hoe vertel mij hoe vermoord jij een god…iemand een ( idee..)
  Mens leer toch van elkaar te leren.
  10 simpele regels en zelfs dit is te veel voor de kleine kinderen die even alleen gelaten zijn ,omdat ONZE vader even een boodschapje doet….
  Trouwens…….als ik me niet vergis verkondigde Jezus zelf ik kom terug met een nieuwe naam….
  Herken mij aan mij titels……………
  Uhmmm ….Conquering Lion of the Tribe of Judah, King of Kings, Lord of Lords, (Emperor) Elect of God”
  Look to Ethiopië

  0 likes
  • Edwin schreef:

   Ras Tafari ! Emperor Selassie I !
   Kings of Kings, Lords of Lords, Conquering Lion of the tribe of Judah!
   Elect of Jah, and elect of HIM-self!

   Jah is I light and I salvation, whom shall I fear?
   Jah is the protector of I life, of whom shall I be afraid?

   Only those who know the true concept of I and I shall live for Iva !!

   Selah
   “There’s a natural mystic rolling through the air,
   if you listen carefully now, you will hear “(Bob Marley)

   Jah Bless!!

   0 likes
 • Anke schreef:

  Wat fijn toch dat hier zoveel deskundigen aan het woord zijn, alleen wie spreekt nu de waarheid, wie weet nu echt hoe het is geweest??? Mensen, een ieder doet alsof hij of zij de waarheid in pacht heeft. Het zijn toch alleen maar aannames? Niemand weet het nog. Ooit zullen wij alles te weten komen; het is nog niet zo ver en tot die tijd, sla elkaar in ‘s hemels naam niet de hersens in. PEACE!

  0 likes
 • Pe Ter schreef:

  Net iets gelezen dat Jezus cannabis gebruikte. Moet je er wel in Jezus geloven? Of is het Je Zus? De oerknaltheorie met evolutie visje> dino > aap > mens is al bewezen. Zeer onlangs 2016 werd de door Einstein veronderstelde relativiteitstheorie met harde bewijzen, lees metingen bewezen. Dus geloof niet alles wat ze (religie) ons willen doen laten geloven. Uitleg relativiteitstheorie:
  http://wibnet.nl/natuurkunde/theorieen/relativiteitstheorie/albert-einstein-en-de-relativiteitstheorie-voor-beginners
  ——————

  Zoiets van wie was er eerder, de kip of het ei? Eva uit de rib van Adam? Adam de ouder(s)? van het mensdom? Sorry, maar ik geloof dit dus niet. Wel in de geneeskrachtige eigenschappen van cannabis btw. Er zijn voldoende bewijzen te vinden, maar deze geloof ik dus niet. Jezus zou zijn geboren uit een onbevlekte ontvangenis uit moeder Maria. Geboren in een voederbak voor dieren, wat men later maar kribbe noemde. Wie weet is hij dan wel geboren in een lokale coffeeshop of waren de getuigen dusdanig onder invloed dat dit verhaal de wereld in is geholpen. Sorry, maar vrijheid van meningsuiting en denken mag ook hier 😉

  0 likes
 • x

  Check Also

  jezus

  Jezus was een islamitische martelaar en een Palestijn, zegt deze leider

  Tijdens de kerst claimden diverse Palestijnse leiders ...

  steden

  Overal op aarde worden verloren steden ontdekt op de zeebodem. Deze video geeft een indrukwekkend overzicht

  In iedere uithoek van de aarde zijn ...

  >