Gezondheid

Veelgebruikte E-nummers in bewerkte voeding gelinkt aan darmkanker bij muizen

Help mee door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onlangs deed Honig E-nummers in de ban. Steeds meer consumenten denken dat E-nummers niet gezond zijn.

De media proberen de gevaren van E-nummers te bagatelliseren met koppen als ‘De mythe van de E-nummers’ en ‘Het slaat nergens op om tegen alle E-nummers te zijn’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Toch komen er steeds meer wetenschappelijke studies bij die aantonen dat veel E-nummers – hulpstoffen die veilig zijn bevonden door de Europese Unie – zeker niet zonder gevaren zijn.

Bevorderen

Uit een nieuwe studie blijkt dat emulgatoren, die worden toegevoegd aan het meeste bewerkte voedsel, ontstekingen kunnen veroorzaken in de darmen.

Die ontstekingen kunnen darmkanker bevorderen, zo laat het onderzoek zien. Emulgatoren versnelden bij muizen de tumorgroei.

Darmkanker was in 2012 verantwoordelijk voor zo’n 700.000 sterfgevallen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat darmbacteriën een rol spelen bij deze ziekte.

Steeds vaker

“De ziekte komt sinds halverwege de 20e eeuw steeds vaker voor,” aldus professor Emilie Viennois van de Georgia State University.

“Deze ziekte kenmerkt zich door een veranderde samenstelling van de darmmicrobiota die tumorvorming mogelijk maakt,” voegde ze toe.

Het onderzoeksteam toonde eerder al aan dat emulgatoren in bewerkte voeding ontstekingen veroorzaken in de darmen doordat ze de samenstelling van de darmmicrobiota veranderen.

Gemakkelijker

De muizen kregen twee veelgebruikte emulgatoren, te weten polysorbaat 80 (E433) en carboxymethylcellulose (E466).

De darmbacteriën begonnen daarop meer flagellin en lipopolysacharide aan te maken, waardoor ontstekingen optraden en tumoren gemakkelijker konden ontstaan.

Het team gaat nu kijken welke specifieke darmbacteriën verantwoordelijk zijn voor het schadelijke effect.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research.

[GSU]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan12345
Johan12345
7 jaren geleden

Big Pharma zal nu een medicijn ontwikkelen die er voor zorgt dat darmbacteriën die meer flagellin en lipopolysacharide aanmaken worden afgeremd.

Probleem is dan opgelost, men kan van 2 kanten verdienen.

Peter
Peter
7 jaren geleden

Een vorm van Methylcellulose komt ook voor in de omhulsels van capsules, bijvoorbeeld voor voedingssupplementen, óók de goede supplementen uit de bio-winkel. Slik de capsules dus niet door wat eigenlijk de bedoeling is, maar je kunt zo’n kapje makkelijk opentrekken met een nagel en
dan het vulsel (bijvoorbeeld magnesium) op een stukje brood strooien of gewoon opnemen met de tong. De maag heeft ook veel moeite om zulke capsules te verteren, dat komt er nog bij.

Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
7 jaren geleden

Ik heb ook gelezen dat het darmkanker veroorzaakt bij bevers en otters.

Aluhoedje
Aluhoedje
7 jaren geleden

Enig idee hoeveel een puur gerecht of voedingsmiddel nu al kost? Pondje biologisch gehakt, 7euro50? Gewoon even vlak 35 ouderwetse guldens voor je kilootje half om half. Veel meer producten zou je op deze manier berekenen maar ik doe het niet. Lieve mensen je huis is al 10 jaar nauwelijks meer waard geworden dus de inflatie zit in de consumentengoederen. Je geld wordt gewoon minder waard door al die stimuleringen. Daarom moeten ze er zoveel rotzooi in stoppen, anders valt het op dat een reepje 100g goede chocola of een pondje gehakt, pure yoghurt e.d. nu ineens hartstikke duur is. Kilo biologische kaas? 15 euro ja? Ik vind het wel fijn om wat goedkoper boodschappen te kunnen doen. Wat ik niet fijn vind is dat zonder stijgende koopkracht ik gedoemd ben om steeds meer rotzooi te eten want elke dag vers kan ik gewoon niet betalen. Ik ben zo iemand die gedoemd is om te sterven aan plastic in kaas, of houtpulp in brood. Tuurlijk. 1 broodje en 1 plakje kan vast geen kwaad. Maar het is mijn dieet for life, want geld. Laat maar. Ik zou willen dat ik gewoon ergens die euthanasie spuiten kon ophalen. Mijn leven is niet af maar op deze manier wel voltooid zeg maar, laat maar, useless

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x