Natuur en Milieu

Een voorproefje van het zonnemaximum (video)

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens experts kunnen we in het jaar 2013 het zonnemaximum gaan verwachten. Op het hoogtepunt van de zonnecyclus zijn er meer zonnevlammen en coronale massa-ejecties dan normaal.

Daardoor krijgen we op aarde ook vaker te maken met geomagnetische stormen en kunnen we vaker gaan genieten van het poollicht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Op 14 juli jongstleden kregen we alvast een voorproefje. Een coronale massa-ejectie (CME) kwam in botsing met het aardmagnetisch veld en veroorzaakte een prachtig schouwspel aan de hemel. Meer dan 36 uur lang cirkelden magnetische stormen rond de Noord- en Zuidpool.

Miljard ton

In de Verenigde Staten bereikte het poollicht zelfs zuidelijke staten als Californië, Colorado, Kansas en Arkansas. Op het zuidelijk halfrond kleurde de lucht rood boven Tasmanië en Nieuw-Zeeland.

De bron van de CME was de enorme zonnevlek AR1520. Op 12 juli explodeerde het magnetische veld van de zonnevlek met een omvang van 15 keer die van de aarde. Het gevolg was een X-klasse zonnevlam die een miljard ton geladen deeltjes naar onze planeet stuurde.

Wereldwijd

Door de inslag van de CME werd de magnetosfeer van de aarde sterk ineengedrukt waardoor sommige satellieten korte tijd werden blootgesteld aan zonneplasma.

Het gevolg was dat poollicht zich uitstrekte tot plaatsen waar het natuurfenomeen zelden wordt waargenomen. De lucht kleurde rood, groen, blauw en paars. Het verschijnsel werd wereldwijd waargenomen. Toch was het maar een voorproefje van het zonnemaximum in 2013.

Bron: Nasa.gov

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Misschien is het handig om er nog bij te vertellen, dat deze door de 11 jarige cyclus iedere steeds terugkerende zonnemaximum, 2.5 jaar te laat is!!Bovendien is de aktvfiteit maar matig te noemen, in vergelijk met het vorige zonnemaximum.NASA geleerden denken dan ook dat onze zon richting een minimum aan uitbarstingen komt, net als in 1650 tot 1710. Toen dit ook zo matig aan aktiviteit was, en er sprake was van een mini-ijstijd.De aardse temperatuur zou in die periode met 2 a 3 graden zijn verlaagd.De grote vraag is staat ons weer een “Maunderminimum” te wachten??Dan nog een link waarbij u dagelijks de aktiviteit van de zon kunt volgen zie http://www.spaceweather.com of http://sdo.gsfc.nasa.gov/

Osiris
Osiris
11 jaren geleden

Wat velen onder ons niet beseffen is dat de zonnevlammen en stormen de grote transformatoren zijn,die onze aarde van tijd tot tijd zuiveren van bepaalde aardse energieeen.
Velen hoogsensitieve/spirituele mensen ( like myself) voelen de opbouwende spanning van grote zonne-uitbarstingen,waarna ontlading plaatsvind. Ze voelen fysieke en mentale verstoringen en spreken van veranderingen die plaatsvinden.
Naar mijn mening word er intern het karma gezuiverd.
Voor mij duidelijk als deze planeet in 2012/2013 de grote transformatie ondergaat,dit door de zonactiviteit plaatsvind in combinatie met andere cycli ( o.a. precessiecyclus,fotonengordel )

Osiris
Osiris
11 jaren geleden

Ook de oude culturen wisten dat de zon de creerende,maar ook vernietigende factor van leven was,vereerden haar daarom als ultieme godheid.
We zullen zien wat het allemaal brengt.
Hier nog een andere link voor de dagelijkse zonactiviteit; solarham.net

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x