Homepagina » Archeologie » Mayatempel van de ‘avondzon’ gevonden in Guatemala (video)
Mayatempel van de 'avondzon'

Mayatempel van de ‘avondzon’ gevonden in Guatemala (video)

Archeologen hebben onder een piramidevormige graftombe in het noorden van Guatemala een 1600 jaar oude Mayatampel blootgelegd die is gewijd aan de ‘avondzon’.

De tempel is midden in het bos ontdekt en bevindt zich dicht bij de grens met buurland Mexico.

“De zon was van groot belang voor de Mayakoningen,” zei archeoloog Stephen Houston die in El Zotz sinds 2006 leiding geeft aan een team van Guatemalteekse en Amerikaanse onderzoekers.

Diablo-piramide

“De zon komt iedere dag op en doordringt alle hoeken en gaten, net zoals bij de koninklijke macht het geval zou zijn,” zei Houston, een hoogleraar van de Brown-universiteit in Rhode Island. “Dit gebouw werd gebruikt om het nauwe verwantschap tussen de koning en het meest krachtige en overheersende hemellichaam te vieren.”

Volgens de archeologen is de tempel mogelijk gebouwd om een oude leider te eren die begraven ligt onder de Diablo-piramide. Het zou gaan om de gouverneur en oprichter van de eerste dynastie van El Zotz, genaamd Pa’Chan of ‘gefortificeerde lucht’.

Het leefgebied van de Maya’s strekte zich uit van het zuiden van Mexico tot Guatemala, Honduras, El Salvador en Belize. De beschaving floreerde tussen 250 en 900 na Christus. De archeologen hebben vastgesteld dat de tempel ergens tussen 350 en 400 is gebouwd.

Mayatempel van de 'avondzon'

Enorme maskers

Het bouwwerk is rijk versierd met enorme maskers van 1,5 meter hoog die de verschillende fasen van de zon uitbeelden terwijl het hemellichaam van het oosten naar het westen beweegt. Het team trof ook een beschilderde fries aan die door de leden werd omgeschreven als ‘indrukwekkend’.

Meer dan de helft van de tempel moet nog worden uitgegraven, aldus projectleider Thomas Garrison van de Universiteit van Zuid-Californië op een persconferentie in Guatemala-Stad.

“De tempel was ter hoogte van de fries voorzien van zo’n 14 maskers, maar slechts acht daarvan zijn tot nu toe gedocumenteerd,” voegde archeoloog Edwin Roman (foto) van de Universiteit van Austin toe.

Het team van Guatemalteekse en Amerikaanse archeologen begon in 2006 te graven in El Zotz, maar de tempel werd pas drie jaar geleden ontdekt.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
9 jaren geleden

is het toeval dat de temple van de avondzon nu is gevonden. op het moment dat alles definitief zal gaan veranderen? volgens mij een teken.

homosapiens
homosapiens
9 jaren geleden

Dit is wel frappant. Het laat mij denken aan de strips van Kuifje. “De Zonnetempel” maar ook “Vlucht 714”, waar ook zulke grote hoofden te vinden zijn, die echter geheime poorten zijn naar nieuwe geheimzinnigheden….

Red Skywalker
Red Skywalker
9 jaren geleden

Nu zullen de echte Maya’s daar wel weer bij vandaan gehouden worden. Net als bij de overige bouwwerken van hun voorouders. Zij mogen daar niet hun rituelen uitvoeren en worden bij hun culturele erfgoed weggejaagd. Ze mogen zelfs niet in de buurt komen! Diep triest en schandalig.

Gerard
Gerard
9 jaren geleden

“Dit gebouw werd gebruikt om het nauwe verwantschap tussen de koning en het meest krachtige en overheersende hemellichaam te vieren.”

Wat een onzin toch…

x

Check Also

hoog

‘Twintigers hebben een 7 keer zo hoog overlijdensrisico na vaccinatie dan door COVID-19’

Bij ouderen en zorgmedewerkers is in vergelijking ...

verpleeghuizen

Sterftecijfer in verpleeghuizen weer net zo hoog als vóór vaccinaties: ‘Stop met die injecties!’

In de verpleeghuizen is het percentage coronadoden ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

8
0
We lezen graag je reactie!x