Homepagina » Archeologie » Mayatempel van de ‘avondzon’ gevonden in Guatemala (video)
Mayatempel van de 'avondzon'

Mayatempel van de ‘avondzon’ gevonden in Guatemala (video)

Archeologen hebben onder een piramidevormige graftombe in het noorden van Guatemala een 1600 jaar oude Mayatampel blootgelegd die is gewijd aan de ‘avondzon’.

De tempel is midden in het bos ontdekt en bevindt zich dicht bij de grens met buurland Mexico.

“De zon was van groot belang voor de Mayakoningen,” zei archeoloog Stephen Houston die in El Zotz sinds 2006 leiding geeft aan een team van Guatemalteekse en Amerikaanse onderzoekers.

Diablo-piramide

“De zon komt iedere dag op en doordringt alle hoeken en gaten, net zoals bij de koninklijke macht het geval zou zijn,” zei Houston, een hoogleraar van de Brown-universiteit in Rhode Island. “Dit gebouw werd gebruikt om het nauwe verwantschap tussen de koning en het meest krachtige en overheersende hemellichaam te vieren.”

Volgens de archeologen is de tempel mogelijk gebouwd om een oude leider te eren die begraven ligt onder de Diablo-piramide. Het zou gaan om de gouverneur en oprichter van de eerste dynastie van El Zotz, genaamd Pa’Chan of ‘gefortificeerde lucht’.

Het leefgebied van de Maya’s strekte zich uit van het zuiden van Mexico tot Guatemala, Honduras, El Salvador en Belize. De beschaving floreerde tussen 250 en 900 na Christus. De archeologen hebben vastgesteld dat de tempel ergens tussen 350 en 400 is gebouwd.

Mayatempel van de 'avondzon'

Enorme maskers

Het bouwwerk is rijk versierd met enorme maskers van 1,5 meter hoog die de verschillende fasen van de zon uitbeelden terwijl het hemellichaam van het oosten naar het westen beweegt. Het team trof ook een beschilderde fries aan die door de leden werd omgeschreven als ‘indrukwekkend’.

Meer dan de helft van de tempel moet nog worden uitgegraven, aldus projectleider Thomas Garrison van de Universiteit van Zuid-Californië op een persconferentie in Guatemala-Stad.

“De tempel was ter hoogte van de fries voorzien van zo’n 14 maskers, maar slechts acht daarvan zijn tot nu toe gedocumenteerd,” voegde archeoloog Edwin Roman (foto) van de Universiteit van Austin toe.

Het team van Guatemalteekse en Amerikaanse archeologen begon in 2006 te graven in El Zotz, maar de tempel werd pas drie jaar geleden ontdekt.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. is het toeval dat de temple van de avondzon nu is gevonden. op het moment dat alles definitief zal gaan veranderen? volgens mij een teken.

  0 likes
 2. Dit is wel frappant. Het laat mij denken aan de strips van Kuifje. “De Zonnetempel” maar ook “Vlucht 714”, waar ook zulke grote hoofden te vinden zijn, die echter geheime poorten zijn naar nieuwe geheimzinnigheden….

  0 likes
 3. Nu zullen de echte Maya’s daar wel weer bij vandaan gehouden worden. Net als bij de overige bouwwerken van hun voorouders. Zij mogen daar niet hun rituelen uitvoeren en worden bij hun culturele erfgoed weggejaagd. Ze mogen zelfs niet in de buurt komen! Diep triest en schandalig.

  0 likes
 4. “Dit gebouw werd gebruikt om het nauwe verwantschap tussen de koning en het meest krachtige en overheersende hemellichaam te vieren.”

  Wat een onzin toch…

  0 likes
 5. Had Edgar Cayce dit al niet voorspeld?

  Dat we belangrijke historische vondsten zouden doen wanneer het bewustzijn van de mens hoger zou worden..?

  Groet.

  0 likes
 6. “De tempel was ter hoogte van de fries voorzien van zo’n 14 maskers, maar slechts acht daarvan zijn tot nu toe gedocumenteerd,” Wat of wie wordt er bedoeld met DE FRIES???Ik ben namelijk zelf een Fries, en zou graag hier meer info over willen hebben.Team Niburu ook u mag mij inlichten via [email protected] tenzij iemand op dit forum dit verhaal kent!!Jammer dat in het begin van het filmpje het geluid hapert!!Het verhaal Maya is een zeer intressante,als je bedenkt dat ze zelf zeggen, dat een deel van hen in de bestaande bevolking is opgegaan,een deel is meegegaan met de buitenaardsen, en een deel is in de jungle gebleven, en leeft nog als vroeger, en maakt de wereld “wijs” op dit moment.

  0 likes
 7. wordt dit met de fries bedoeld????Een fries is in de kunstgeschiedenis en archeologie de term voor iedere uitgebreide, verhalende voorstelling van mensen, mythologische figuren en/of dieren binnen een duidelijk kader. Friezen hebben vaak een decoratieve functie (hetgeen overigens een diepere betekenis niet per definitie uitsluit) en kunnen op velerlei wijzen en in vele materialen zijn vervaardigd.Als dit wordt bedoeld ben ik eruit!!!!!

  0 likes
 8. Waarde Sipco, een fries is in de kunstgeschiedenis en archeologie de term voor iedere uitgebreide, verhalende voorstelling van mensen, mythologische figuren en/of dieren binnen een duidelijk kader. Friezen hebben vaak een decoratieve functie (hetgeen overigens een diepere betekenis niet per definitie uitsluit) en kunnen op velerlei wijzen en in vele materialen zijn vervaardigd:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fries_(kunst)

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

Er is een ware crisis gaande, die ...

internist

Internist deelt belangrijke informatie over coronavaccin: ‘Dit beangstigt me’

Internist Carrie Madej doet naar eigen zeggen ...