Homepagina » Innovatie » Eenvoudig drinkwater zuiveren met zonlicht en titanium
Eenvoudig drinkwater zuiveren met zonlicht en titanium

Eenvoudig drinkwater zuiveren met zonlicht en titanium

De combinatie van zonlicht en een veel gebruikt titaniumpigment blijkt een goedkope manier te zijn om medicijnen, pesticiden en andere schadelijke vervuiling uit ons drinkwater te zuiveren. Onderzoekers van de Dublin City University gebruikten titaniumdioxide – een poeder dat wordt gebruikt in verf, papier en tandpasta – als katalysator voor een chemisch proces waarbij vervuiling uit het water wordt gehaald.

Titaniumdioxide (E171) kan bij belichting met ultraviolet bijna alle organische verbindingen verbreken, zowel in lucht als in water. Hoofdonderzoeker Anne Morrissey legde uit dat de nieuwe technologie op een dag kan worden gebruikt voor een eenvoudig product dat deze vervelende stoffen uit het drinkwater verwijdert, nadat het al op een conventionele manier is gezuiverd.

Onder bepaalde omstandigheden kan het pigment fungeren als katalysator, een molecuul dat de snelheid van chemische reacties beïnvloedt, en op deze manier pesticiden en medicijnen uit drinkwater filteren. Morrissey zei dat moderne waterzuiveringsinstallaties deze vervuilende stoffen vaak niet afbreken.

Normaal gesproken wordt titaniumdioxide alleen geactiveerd door ultraviolet. Morrissey en haar collega’s deden enige aanpassingen zodat TiO2 zichtbaar licht beter kon absorberen. Nanobuisjes 1000 keer dunner dan een menselijke haar bleken het beste te werken. De buisjes waren echter niet voldoende om het gewenste resultaat te bereiken.

De onderzoekers combineerden de nanobuisjes met grafeen, een enkele laag koolstofatomen die in een patroon van zeshoeken aan elkaar gehecht zijn. De vervuilende stoffen bleven kleven aan het oppervlak van grafeen, waardoor TiO2 ze kon afbreken.

Het systeem werd succesvol getest op diclofenac, een populaire pijnstiller die eind jaren negentig op het Indisch subcontinent een grote sterfte veroorzaakte onder gieren. Wanneer de gieren kadavers eten, worden ze vergiftigd door het opgehoopte medicijn en sterven ze aan nierfalen, een bekend bijverschijnsel van diclofenac.

Morrissey werkt aan een waterfilterelement om je water in één gemakkelijke stap te filteren. Dit element moet eenvoudig aan te brengen zijn in de waterleiding. De technologie kan met name van pas komen in landen zoals bijvoorbeeld Ierland, waar vele rurale gemeenschappen kleinschalige waterzuiveringssystemen gebruiken die slechts enkele tientallen huizen voorzien van schoon water. Met hulp van de zon kan dit element het drinkwater een stuk veiliger maken, aldus Morrissey.

[ACS]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
6 jaren geleden

Een lekker technisch verhaal waar ons DNA een opkikker van krijgt.

Henk001
Henk001
6 jaren geleden

Ons drinkwater hoeft helemaal niet gezuiverd te worden

kengai
kengai
Reactie op  Henk001
6 jaren geleden

Nee, natuurlijk niet Henk, alles is hier in Nederland heel zuiver, vraag maar aan de regering, alles gebeurd netjes en zuiver.

Alex
Alex
6 jaren geleden

Wat ook helpt is het volgende:

Neem 250 liter water uit de kraan. (En geen ml minder).
Leg op de bodem een metalen staaf met verchroomde afwerking; een douche-stang volstaat bijvoorbeeld prima.
Voeg hier 25 maas keien aan toe van verschillende formaten en kleuren.
Breng dit goedje aan de kook (>99°C) met de deksel op de pan.
Goed blijven roeren zodat de maas keijen niet vast koeken aan de bodem.
Wacht tot het helemaal is afgekoeld, dat duurt normaal enkele uren.
Bij voorkeur doe je dit dan ook buiten, in de winter, dan duurt het afkoelen niet zo lang.
Wanneer je hiermee klaar bent, bel dan met het Welterhof in Heerlen en geef ze aan dat je net 250 liter Nederlands kraanwater spiritueel hebt gezuiverd.
Dan zal alles goed komen met je.

Johan
Johan
Reactie op  Alex
6 jaren geleden

Heeeeeeeerlijk dit!
Dank:)

Roeland
Roeland
6 jaren geleden

Nederland heeft het schoonste drinkwater van de wereld. Dat is officieel.

Er was in de jaren 50 de vraag of er fluoride zou worden toegevoegd, maar de Nederlandse bevolking van toen bleek FEL tegen. Ondanks verwoede pogingen van de regering (het is hygiensch, het is anti-bacterieel) hield het volk, in grote getalen, de poot stijf en moest er uiteindelijk af worden gezien van fluorisatie van het drinkwater. Tot op de dag van vandaag is het Nederlandse drinkwater een ‘parel der zuivering’.
Het merk Bar-le-duc verkoopt het Nederlandse kraanwater in het buitenland. In van die grote pakken. Het kraanwater blijk van zo’n hoge puriteit dat het de strijd aan kan tegen bronwater en mineraalwater.

Ons kraanwater is zelfs ZO schoon, dat als wij in het buitenland uit de kraan gaan drinken, dat we diaree krijgen. In Spanje heb ik gevraagd of ik uit de kraan kon drinken. De man zei: Ja, dat kan wel hoor, maar het is beter om een fles te kopen in de winkel. Ik dronk het water en het smaakte naar chloor. Letterlijk. Alsof je uit het zwembad dronk… Maar dat was de fluoride die er in zat.

Ik heb gewerkt bij een waterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder. Voor die mensen daar is het een trots om dat drinkwater zo perfect mogelijk te maken. Voor hun is het alsof ze een hoge kwaliteit wijn aan het produceren zijn. Constant lab testen en constante hygiëne alom.

Nederlanders hoeven zich absoluut niet druk te maken om de kwaliteit van het drinkwater. Het is ZO schoon dat je je bijna gaat afvragen of het niet TE schoon is…

days of our lives
days of our lives
Reactie op  Roeland
6 jaren geleden

Klopt wat je zegt. Zit de bar-le-duc fabriek zelfs niet naast het Utrechtse waterleidingbedrijf? Ik meende ooit gelezen te hebben dat ze in dezelfde bron boren.

Fluoride komt overigens wel in extreem kleine concentraties voor in ons drinkwater, omdat het van nature in de grond zit, een product van moeder natuur!

Nick
Nick
Reactie op  days of our lives
6 jaren geleden

Er zit idd 5ppm fluoride in ons drinkwater (net als ong. 5ppb lood) maar fluoride is niet natuurlijk. Het is een afvalproduct van uraniumverrijking en chemische industrieen. Fluor komt in de natuur alleen voor als fluoriet-, kryoliet- en een aantal andere kristallen

Vandattem
Vandattem
Reactie op  Roeland
6 jaren geleden

Onzin, de waterleidingbedrijven zeggen zelf dat ze er niet alle medicijnen uit kunnen halen.

We zijn bijvoorbeeld allemaal aan de anticonceptiepil, en dan nog wat andere stoffen.

henryk
henryk
6 jaren geleden

Allemaal stellingen hierboven zonder onderbouwing!

henryk
henryk
6 jaren geleden

Sorry, hieronder.

pietter van starrenkamp
pietter van starrenkamp
6 jaren geleden

zilver oxyde is nog beter aanmengen met zink en een uurtje laten staan alle rotzooi uit het water trekt zodoende het metaal in waardoor je puur en zuiver water overhoud als je me niet geloofd kijk dan na het reinigen even naar het metaal afal en zie hoeveel rotzooi ern in bkijft hangen nee ik ga noiit meer terug naar kraan water voor dat ik het gezuiverd heb

hans van Maanen
hans van Maanen
Reactie op  pietter van starrenkamp
6 jaren geleden

ik vrees alleen dat je hierna nooit meer foutloos kan schrijven.

x

Check Also

kraanwater

Kraanwater niet zo veilig als gedacht: vele duizenden kankergevallen in de EU. Loopt u gevaar?

Een chemische stof in kraanwater veroorzaakt in ...

voedingscentrum

Dit veelgebruikte E-nummer kan darmziektes en kanker veroorzaken, maar volgens het Voedingscentrum is het veilig

Op de website van het Voedingscentrum lezen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x