Innovatie

Eenvoudig drinkwater zuiveren met zonlicht en titanium

Help door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De combinatie van zonlicht en een veel gebruikt titaniumpigment blijkt een goedkope manier te zijn om medicijnen, pesticiden en andere schadelijke vervuiling uit ons drinkwater te zuiveren. Onderzoekers van de Dublin City University gebruikten titaniumdioxide – een poeder dat wordt gebruikt in verf, papier en tandpasta – als katalysator voor een chemisch proces waarbij vervuiling uit het water wordt gehaald.

Titaniumdioxide (E171) kan bij belichting met ultraviolet bijna alle organische verbindingen verbreken, zowel in lucht als in water. Hoofdonderzoeker Anne Morrissey legde uit dat de nieuwe technologie op een dag kan worden gebruikt voor een eenvoudig product dat deze vervelende stoffen uit het drinkwater verwijdert, nadat het al op een conventionele manier is gezuiverd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Onder bepaalde omstandigheden kan het pigment fungeren als katalysator, een molecuul dat de snelheid van chemische reacties beïnvloedt, en op deze manier pesticiden en medicijnen uit drinkwater filteren. Morrissey zei dat moderne waterzuiveringsinstallaties deze vervuilende stoffen vaak niet afbreken.

Normaal gesproken wordt titaniumdioxide alleen geactiveerd door ultraviolet. Morrissey en haar collega’s deden enige aanpassingen zodat TiO2 zichtbaar licht beter kon absorberen. Nanobuisjes 1000 keer dunner dan een menselijke haar bleken het beste te werken. De buisjes waren echter niet voldoende om het gewenste resultaat te bereiken.

De onderzoekers combineerden de nanobuisjes met grafeen, een enkele laag koolstofatomen die in een patroon van zeshoeken aan elkaar gehecht zijn. De vervuilende stoffen bleven kleven aan het oppervlak van grafeen, waardoor TiO2 ze kon afbreken.

Het systeem werd succesvol getest op diclofenac, een populaire pijnstiller die eind jaren negentig op het Indisch subcontinent een grote sterfte veroorzaakte onder gieren. Wanneer de gieren kadavers eten, worden ze vergiftigd door het opgehoopte medicijn en sterven ze aan nierfalen, een bekend bijverschijnsel van diclofenac.

Morrissey werkt aan een waterfilterelement om je water in één gemakkelijke stap te filteren. Dit element moet eenvoudig aan te brengen zijn in de waterleiding. De technologie kan met name van pas komen in landen zoals bijvoorbeeld Ierland, waar vele rurale gemeenschappen kleinschalige waterzuiveringssystemen gebruiken die slechts enkele tientallen huizen voorzien van schoon water. Met hulp van de zon kan dit element het drinkwater een stuk veiliger maken, aldus Morrissey.

[ACS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Een lekker technisch verhaal waar ons DNA een opkikker van krijgt.

Henk001
Henk001
10 jaren geleden

Ons drinkwater hoeft helemaal niet gezuiverd te worden

Alex
Alex
10 jaren geleden

Wat ook helpt is het volgende:

Neem 250 liter water uit de kraan. (En geen ml minder).
Leg op de bodem een metalen staaf met verchroomde afwerking; een douche-stang volstaat bijvoorbeeld prima.
Voeg hier 25 maas keien aan toe van verschillende formaten en kleuren.
Breng dit goedje aan de kook (>99°C) met de deksel op de pan.
Goed blijven roeren zodat de maas keijen niet vast koeken aan de bodem.
Wacht tot het helemaal is afgekoeld, dat duurt normaal enkele uren.
Bij voorkeur doe je dit dan ook buiten, in de winter, dan duurt het afkoelen niet zo lang.
Wanneer je hiermee klaar bent, bel dan met het Welterhof in Heerlen en geef ze aan dat je net 250 liter Nederlands kraanwater spiritueel hebt gezuiverd.
Dan zal alles goed komen met je.

Roeland
Roeland
10 jaren geleden

Nederland heeft het schoonste drinkwater van de wereld. Dat is officieel.

Er was in de jaren 50 de vraag of er fluoride zou worden toegevoegd, maar de Nederlandse bevolking van toen bleek FEL tegen. Ondanks verwoede pogingen van de regering (het is hygiensch, het is anti-bacterieel) hield het volk, in grote getalen, de poot stijf en moest er uiteindelijk af worden gezien van fluorisatie van het drinkwater. Tot op de dag van vandaag is het Nederlandse drinkwater een ‘parel der zuivering’.
Het merk Bar-le-duc verkoopt het Nederlandse kraanwater in het buitenland. In van die grote pakken. Het kraanwater blijk van zo’n hoge puriteit dat het de strijd aan kan tegen bronwater en mineraalwater.

Ons kraanwater is zelfs ZO schoon, dat als wij in het buitenland uit de kraan gaan drinken, dat we diaree krijgen. In Spanje heb ik gevraagd of ik uit de kraan kon drinken. De man zei: Ja, dat kan wel hoor, maar het is beter om een fles te kopen in de winkel. Ik dronk het water en het smaakte naar chloor. Letterlijk. Alsof je uit het zwembad dronk… Maar dat was de fluoride die er in zat.

Ik heb gewerkt bij een waterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder. Voor die mensen daar is het een trots om dat drinkwater zo perfect mogelijk te maken. Voor hun is het alsof ze een hoge kwaliteit wijn aan het produceren zijn. Constant lab testen en constante hygiëne alom.

Nederlanders hoeven zich absoluut niet druk te maken om de kwaliteit van het drinkwater. Het is ZO schoon dat je je bijna gaat afvragen of het niet TE schoon is…

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x