Gezondheid

Goedgekeurde chemotherapie veroorzaakt als bijwerking tumoren

Help door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers van de Harvard-universiteit en de Universiteit van Massachusetts Amherst hebben ontdekt dat een aantal goedgekeurde antikankermedicijnen een nare bijwerking hebben: ze brengen schade toe aan stamcellen waardoor tumoren kunnen ontstaan.

Hoofdonderzoeker Michele Markstein zei: “We hebben ontdekt dat verschillende soorten chemotherapie gericht op het bestrijden van snel groeiende tumoren bij dieren een omgekeerd effect hebben op stamcellen, waardoor ze zich te snel gaan delen. Dit was een verrassing.” De therapieën kunnen de groei van de ene tumor afremmen, maar stimuleren tegelijkertijd de groei van andere tumoren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Voor het onderzoek werden fruitvliegjes (Drosophila) gebruikt, omdat de stamcellen van de darmen van deze vliegjes erg lijken op de stamcellen in onze darmen. Daarnaast is het een stuk gemakkelijker om experimenten te doen op vliegjes dan op mensen of muizen. De studie is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Markstein legt uit dat de medicijnen die bij chemotherapie worden gebruikt op microniveau schade toebrengen aan stamcellen. In die cellen kan vervolgens hyperproliferatie ontstaan, wat inhoudt dat ze zich buitensporig snel gaan splitsen. Ze voegde een menselijk gen dat kanker veroorzaakt toe aan het genoom van de vliegjes, zette dat gen aan in de stamcellen van de darmen en ontdekte dat zich snel groeiende tumoren vormden.

Met behulp van een nieuwe technologie werd de omvang van de tumoren gemeten. Voorheen moesten de vliegjes worden ontleed om de tumoren zichtbaar te maken, maar in dit geval werd gebruikgemaakt van luciferase, een enzym dat in de natuur voor bioluminescentie zorgt. De onderzoekers kregen van het Amerikaanse kankerinstituut 88 monsters van medicijnen die bij chemotherapie worden gebruikt. De Harvard-universiteit leverde 6000 kleine moleculen die wellicht gebruikt kunnen worden voor het maken van nieuwe medicijnen. Er werden nieuwe verbindingen ontdekt, waarvan drie op basis van de traditionele Chinese geneeskunde, die tumorgroei kunnen afremmen zonder de nare bijwerking.

De goedgekeurde medicijnen werden aan de fruitvliegjes gevoerd. Het team ontdekte dat 14 daarvan tumorgroei in de darmen onderdrukten. De helft van de medicijnen beschadigde echter gezonde stamcellen. Als gevolg daarvan ontstonden gezwellen.

Onlangs deden andere wetenschappers onderzoek naar het effect van het medicijn doxorubicine bij muizen. Dit middel wordt gebruikt bij de chemotherapie van diverse soorten kanker. Het medicijn zorgde ervoor dat de cellen van de muizen ongebreideld groeiden door het signaalpad TNF-alfa te activeren. Bij de fruitvliegjes werd het signaalpad JAK-STAT geactiveerd. Beide paden leiden tot een ontstekingsreactie die over het algemeen wordt geassocieerd met kanker.

[Umass]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Dus dit land is niet de 1-ige die tumors veroorzaken.

M. Dane
M. Dane
10 jaren geleden

En vergeet niet, doxorubicine is cardiotoxisch. Het tast je hart aan.

rob
rob
10 jaren geleden

de hele natuur is een wissel werking van overleven ,virussen of bacteriën hebben nu eenmaal
een kracht in zich van overleven , als men het ene probeert te doden of te vernietigen ,zal er altijd
vanuit het natuurlijke overleving kracht wat natuurlijk de mogelijkheid heeft om te overleven, een heel normaal verschijnsel tot overleven, het leven bacteriën virussen daar valt mens en dier onder deze zijn
uit bacteriën ontstaan ,en zij hebben de mogelijkheid in zich tot overleven zijn niet te vernietigen omdat ze dan een verandering ontgaan als hun leven geweld word aangedaan door stralingen of chemie kuren kunnen ze zich veranderen tot anderen vormen of gedaantes ,dat is de kracht van de natuur die in al zijn vormen de mogelijkheid heeft om te overleven,dus een bacterie of virus vernietigen is alleen uitstel omdat we een dood van deze zien als een overwinning van een virus of bacterie waarin we denken dat deze over winbaar is ,maar daar denkt de virus wel anders over, zij laat zich niet overwinnen door straling of wat dan ook, zij hebben het leven geschept en deze ingrediënt valt niet te vernietigen, de kracht van overleven bezit een dier mens al het leven zelf is onvernietigbaar, virus of bacterie is ook leven dat zich aanpast aan omstandigheden ,dat doet de mens ook aanpassen en overleven ,zie het als en gevecht op leven en dood, waarin bacterie/virussen elkaar bestrijden ,zo heeft de mens een vorm zo heeft een virus een vorm ,beiden laten zich niet vernietigen..dat is de kracht van overleven waarin het leven de mogelijkheid bied tot verandering in overleven .. waarin het leven gehandhaafd blijft..

Sunshine
Sunshine
10 jaren geleden

Hoofdonderzoeker Michele Markstein zei: “We hebben ontdekt dat verschillende soorten chemotherapie gericht op het bestrijden van snel groeiende tumoren bij dieren een omgekeerd effect hebben op stamcellen, waardoor ze zich te snel gaan delen. Dit was een verrassing.”

Dit was een verrassing??????
Are you kidding?

Een lichaam dat tumoren maakt is een uiterst giftig lichaam dat ONTgift moet worden.
Hoe kun je nou verrast zijn met zo’n uitkomst als je er nóg een bak gif ingooit???

Op alle ‘anti’ kankermiddelen staat dat het als bijwerking kanker kan veroorzaken.

Onder welke steen leven die ‘onderzoekers’?

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x