Binnenland

‘De wet zegt gewoon: bij overtreden avondklok tot €8700 boete of half jaar cel’

Help ons door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gisteravond sprak korpschef Henk van Essen in talkshow Op1 ferme taal: “De avondklok is niet voor niets ingevoerd. De fase van waarschuwen laten we op dit moment achter ons. Als je op straat bent en je hebt er geen geldige reden voor, en je moedwillig de regels overtreedt dan krijg je een bekeuring.”

De richtlijn is 95 euro, maar fractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij wees erop dat je volgens de wet tot een half jaar in de gevangenis gezet kunt worden of een boete van 8700 euro kunt krijgen als je je niet aan de regels houdt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Geeft dit niet aan dat wij met heel vergaande wetgeving te maken hebben?” vroeg Van der Staaij tijdens het debat over de avondklok aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. “Hoe vindt u het eigenlijk als minister om niet terug te vallen op een wet die er is voor de aanpak van de publieke gezondheid, maar op een noodwet die gaat over heel grote openbare orde- en veiligheidsproblemen?”

Oude noodwet

“We hebben een groot veiligheidsprobleem. Wat het kabinet betreft, zitten we in een ernstige situatie,” zei Grapperhaus. Hij voegde toe dat je normaal gesproken een boete van 95 euro krijgt als je zonder geldige reden buiten bent, maar dat je moet rekenen op ‘hogere straffen’ als je bijvoorbeeld gaat frauderen of valsheid in geschrifte pleegt.

Van der Staaij benadrukte dat we de Wet publieke gezondheid hebben, die echt gaat over de aanpak van besmettelijke ziektes. “Er ligt dus een heel instrumentarium voor het kabinet. Nu wordt die wet verlaten en gaan we naar een oude noodwet, die primair helemaal niet over de aanpak van besmettelijke ziektes gaat.”

Hij vroeg minister Grapperhaus of hij er geen moeite mee heeft om voor de aanpak van besmettelijke ziektes – waarvoor we een aparte wet hebben – terug te gaan naar een noodwet met heel zware strafbedreigingen die helemaal niet voor dit soort situaties bedoeld is.

Heel andere categorie van het strafrecht

Grapperhaus antwoordde dat ‘dit geen noodwet is’. “Dit is een wet die een heel bijzondere bevoegdheid regelt, omdat er op basis van hetzij de openbare orde, hetzij de veiligheid, aanleiding is om de bewegingsvrijheid te beperken.”

Van der Staaij klaagde dat de minister zijn vraag ontweek en vroeg hem nogmaals: “Het klopt toch dat het zich niet houden aan de avondklok een boete van maximaal 8700 euro of een half jaar hechtenis betekent?”

Grapperhaus: “Ik waarschuw de mensen die over die boete van 90, 95 euro, die ik nog altijd hoog vind, menen: nou, daar kom ik wel overheen. Dan zeg ik: denk erom, ga niet formulieren vervalsen of dat soort dingen, want dan zit je in een heel andere categorie van het strafrecht.”

4.8 38 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

142 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rollie
Rollie
3 jaren geleden

Welkom in Nazi Nederland, Hitler is trots op jullie!

Mar
Mar
3 jaren geleden

Kom me maar halen in “naam der koning” wat ook niet veel meer zegt,van een kale kip kun je niet plukken!!

Nijntje
Nijntje
3 jaren geleden

Als dit geen dictatuur is, wat dan wel? Volgende stap de kogel?

Jacob
Jacob
3 jaren geleden

En zo spreken de rechters “krom” wat werkelijk recht is volgens onze grondwet.

Back to top button
142
0
We lezen graag je reactie!x