Homepagina » Binnenland » Eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland geopend
Eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland geopend

Eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland geopend

Groningen heeft de strijd om de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland gewonnen. Na een succesvolle crowdfundingcampagne heeft de winkel zijn deuren officieel geopend.

Opgeweckt Noord is de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland. De winkel biedt producten aan in dispensers, weckpotten en kisten. Het assortiment bestaat uit houdbare producten zoals pasta, zaden en granen. Ook verse zuivel, fruit, groenten en brood zijn verkrijgbaar. Klanten bepalen zelf precies hoeveel ze kopen, wat verspilling moet tegengaan.

De verpakkingsvrije winkel aan de Astraat 16 in Groningen is een idee van Dorothea Piek en Tonny Straatman. Door middel van crowdfunding haalde de winkel in drie maanden 50.000 euro op, twee keer zoveel als het streefbedrag.

“We hebben de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland,” zei Piek. “Het is een grote legpuzzel geweest, maar we zijn heel trots op het eindresultaat.” Het assortiment is biologisch en de prijzen liggen bij Opgeweckt Noord onder het gemiddelde. Door de regionale herkomst worden geen hoge vervoerskosten doorberekend. Ook wordt natuurlijk aanzienlijk bespaard op verpakkingen.

In Utrecht kunnen mensen binnenkort ook verpakkingsvrij boodschappen doen. Daar opent de Bag & Buy naar verwachting na de zomer de deuren. Londen en Berlijn hebben al langer verpakkingsvrije winkels. Het idee voor supermarkten zonder verpakking komt uit de VS, waar sommige biologische supermarkten volgens dit principe werken.

[Duurzaam Bedrijfsleven]


Vond je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Grappig dat ze het idee uit Amerika hebben gehaald, terwijl het 100 jaar geleden iets normaals was, ook in Nederland.
  Maar wel leuk dat zoiets er weer is. Zal er eens binnen lopen, het is voor mij om de hoek 🙂

  6 likes
 2. jammer, voor mij niet om de hoek!
  wie begint zoiets in de omgeving van Capelle/Krimpen aan den IJssel?
  Graag!

  1 likes
  • Het is inderdaad jammer. Ik woon zelf toevallig in Krimpen aan den IJssel.

   0 likes
   • Ben er vandaag geweest. Ze hebben goede producten en de prijs valt mee. Wel vond ik de winkel erg klein en het assortiment ook. Betwijfel dus of deze winkel het overleeft tussen goed gesorteerde supers en de Ekoplaza.

    0 likes
    • Als je al zegt dat het klein is, dan betwijfel ik het ook, tenzij het in de toekomst goed verloopt en een grotere pand te kunnen krijgen.

     0 likes
 3. Hier waar ik woon, 34 jaar, mag ieder één zijn producten verkopen of ruilen, de kleine handelaren produceren zelf, dus seizoen gebonden producten, en dat is wel zo leuk, en lekker.
  Je kunt met ze praten, en raad vragen, het is nooit echt duur, maar wel altijd heel vers, en dat proef je, ook rauw smaken de groentes lekker, wij gebruiken tamelijk veel pers sap van groente, en dat heeft een wonderlijk effect, mijn laatste bezoek uit Nederland na drie weken, zagen er beter uit, en voelden zich ook veel beter, minder vermoeid, probeer het maar !

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

viroloog

Geen bewijs dat coronavirus kan worden verspreid in supermarkt, zegt deze vooraanstaande Duitse viroloog

Er is geen bewijs dat het coronavirus ...

groenlinks

‘Graaiend’ GroenLinks-Kamerlid wordt locoburgemeester: ‘Kwalijk dat ze blijft meedraaien in baantjescarrousel’

Het omstreden GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks verlaat de ...