Gezondheid

Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)

Help ons door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zonder E131 zien de kersen op je gebak er een beetje beige uit. Een stuk minder aantrekkelijk dan de paarsrode kleur die de fabrikant ze heeft gegeven.

E131 of Patentblauw V is een donkerblauwe kleurstof die wordt gebruikt in voedselproducten. Daarnaast wordt E131 bij medisch onderzoek ingespoten om lymfevaten zichtbaar te maken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Alle additieven tussen E100 en E200 zijn kunstmatige of natuurlijke kleurstoffen. E131 zit in talloze producten waaronder textiel, papier, tabletten en cosmetica. Je vindt de kleurstof terug in puddingpoeder, vla, kersen op sap, limonadesiropen, fruitsnoep, chocoladesnoepjes, gebak, vieux, keelpastilles, yoghurtdrankjes, kroepoek, kauwgom, fruitcocktail op siroop en sauzen.

Koolteer

E131 is een koolteerkleurstof. Dergelijke kleurstoffen werden oorspronkelijk gewonnen uit koolteer, maar dat is vandaag de dag verboden voor voedselproducten. Dat wil niet zeggen dat de kleurstoffen geen componenten bevatten die zijn gewonnen uit koolteer of olieteer.

E131 bestaat onder meer uit natrium- of calciumchloride en natrium- of calciumsulfaat, maar ook zware metalen zoals arseen, lood, koper en cadmium. Dit hoeft de voedselfabrikant niet te vermelden.

Mensen kunnen overgevoelig raken voor E131 omdat ze regelmatig in aanraking komen met de stof. De meest heftige bijwerking van E131 is een anafylactische shock. Deze en andere bijwerkingen zoals jeuk en astma worden veroorzaakt door de histamine die in het lichaam vrijkomt na consumptie van E131. Histamine kan verschillende allergische reacties veroorzaken.

Verboden

Andere bijwerkingen die worden toegeschreven aan E131 zijn: oedeem, puntbloedingen, spierspasmen, hyperactiviteit, netelroos, eczeem, lage bloeddruk, misselijkheid en trillen. In landen als de Verenigde Staten, Noorwegen en Australië is E131 daarom verboden.

Natuurlijke alternatieven voor E131 zijn het paarsrode anthocyanine (E163), bietenrood (E162), paarse wortel, rode fruitconcentraten en chlorofyl (E140). Een ander alternatief is de kittelbloem (Clitoria ternatea), een plant die in de tropen is te vinden.

Opnieuw beoordelen

Hoewel E131 formeel niet kankerverwekkend is, veroorzaakte inspuiting van de stof tumoren bij ratten. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA moet alle E-nummers die voor 2009 zijn goedgekeurd opnieuw beoordelen, maar dat is voor E131 nog niet gebeurd.

Van de kleurstof moet 85 procent uit echte kleurstof bestaan. De overige 15 procent mag zware metalen zoals arseen, lood en kwik bevatten. Zelfs de variant aluminiumlak mag aan voedsel worden toegevoegd. Deze variant wordt gebruikt voor tabletten, cakes of kauwgom. Aluminium is in verband gebracht met ziektes als dementie.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

De overige 15 procent mag zware metalen zoals arseen, lood en kwik bevatten. Zelfs de variant aluminiumlak mag aan voedsel worden toegevoegd. Deze variant wordt gebruikt voor tabletten, cakes of kauwgom. Aluminium is in verband gebracht met ziektes als dementie. Dit zit er dus ook in.Net zoals iedere oudejaaravond de lucht barstens vol zit met zware metalen van het vuurwerk, wat ook in onze voedselketen terecht komt.En dan hoor je niemand meer over het milieu.

Nee
Nee
11 jaren geleden

Zo hé… Lijkt verdacht veel op symptomen waar een oud klasgenote destijds mee te kampen kreeg.

van de ene op de andere dag had ze regelmatig aanvallen van spasmen, hyperactiviteit, trillen en misselijkheid.

ze is vaker onderzocht in klinieken voor zover ik weet, maar nooit iets gevonden destijds.

RRR
RRR
11 jaren geleden

[quote name=”Nee”]Zo hé… Lijkt verdacht veel op symptomen waar een oud klasgenote destijds mee te kampen kreeg.

van de ene op de andere dag had ze regelmatig aanvallen van spasmen, hyperactiviteit, trillen en misselijkheid.

ze is vaker onderzocht in klinieken voor zover ik weet, maar nooit iets gevonden destijds.[/quote]

En wel gewoon blijven shoppen bij de AH of Aldi ?

Vermijden al die z.g.n goedgekeurde ellende.

RRR
RRR
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]De overige 15 procent mag zware metalen zoals arseen, lood en kwik bevatten. Zelfs de variant aluminiumlak mag aan voedsel worden toegevoegd. Deze variant wordt gebruikt voor tabletten, cakes of kauwgom. Aluminium is in verband gebracht met ziektes als dementie. Dit zit er dus ook in.Net zoals iedere oudejaaravond de lucht barstens vol zit met zware metalen van het vuurwerk, wat ook in onze voedselketen terecht komt.En dan hoor je niemand meer over het milieu.[/quote]

Inderdaad Huntingwolf, ik probeer ook zo veel mogelijk binnen te blijven of ga naar een ‘vuurwerk vrije’ omgeving.
Pure rotzooi al dat vuurwerk, ik kom nu nog pijlen en papier ervan tegen. Die shit ligt ook op plekken waar we niet kunnen komen, lekker voor het water en en voor de grond.

Zo stoorde ik mij ook aan de kinderen die vuurwerk in de sloot gooien/schieten.
Heb het zelf ook gedaan toen ik jong was, heb er nu spijt van. Toen wist ik niet beter, net als de kinderen die het nu doen. Geen ouder of vuurwerkshop die wijst op de gevaren voor moeder aarde.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x