Homepagina » Gezondheid » Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)
Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)

Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)

Zonder E131 zien de kersen op je gebak er een beetje beige uit. Een stuk minder aantrekkelijk dan de paarsrode kleur die de fabrikant ze heeft gegeven.

E131 of Patentblauw V is een donkerblauwe kleurstof die wordt gebruikt in voedselproducten. Daarnaast wordt E131 bij medisch onderzoek ingespoten om lymfevaten zichtbaar te maken.

Alle additieven tussen E100 en E200 zijn kunstmatige of natuurlijke kleurstoffen. E131 zit in talloze producten waaronder textiel, papier, tabletten en cosmetica. Je vindt de kleurstof terug in puddingpoeder, vla, kersen op sap, limonadesiropen, fruitsnoep, chocoladesnoepjes, gebak, vieux, keelpastilles, yoghurtdrankjes, kroepoek, kauwgom, fruitcocktail op siroop en sauzen.

Koolteer

E131 is een koolteerkleurstof. Dergelijke kleurstoffen werden oorspronkelijk gewonnen uit koolteer, maar dat is vandaag de dag verboden voor voedselproducten. Dat wil niet zeggen dat de kleurstoffen geen componenten bevatten die zijn gewonnen uit koolteer of olieteer.

E131 bestaat onder meer uit natrium- of calciumchloride en natrium- of calciumsulfaat, maar ook zware metalen zoals arseen, lood, koper en cadmium. Dit hoeft de voedselfabrikant niet te vermelden.

Mensen kunnen overgevoelig raken voor E131 omdat ze regelmatig in aanraking komen met de stof. De meest heftige bijwerking van E131 is een anafylactische shock. Deze en andere bijwerkingen zoals jeuk en astma worden veroorzaakt door de histamine die in het lichaam vrijkomt na consumptie van E131. Histamine kan verschillende allergische reacties veroorzaken.

Verboden

Andere bijwerkingen die worden toegeschreven aan E131 zijn: oedeem, puntbloedingen, spierspasmen, hyperactiviteit, netelroos, eczeem, lage bloeddruk, misselijkheid en trillen. In landen als de Verenigde Staten, Noorwegen en Australië is E131 daarom verboden.

Natuurlijke alternatieven voor E131 zijn het paarsrode anthocyanine (E163), bietenrood (E162), paarse wortel, rode fruitconcentraten en chlorofyl (E140). Een ander alternatief is de kittelbloem (Clitoria ternatea), een plant die in de tropen is te vinden.

Opnieuw beoordelen

Hoewel E131 formeel niet kankerverwekkend is, veroorzaakte inspuiting van de stof tumoren bij ratten. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA moet alle E-nummers die voor 2009 zijn goedgekeurd opnieuw beoordelen, maar dat is voor E131 nog niet gebeurd.

Van de kleurstof moet 85 procent uit echte kleurstof bestaan. De overige 15 procent mag zware metalen zoals arseen, lood en kwik bevatten. Zelfs de variant aluminiumlak mag aan voedsel worden toegevoegd. Deze variant wordt gebruikt voor tabletten, cakes of kauwgom. Aluminium is in verband gebracht met ziektes als dementie.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 Vond je dit waardevol? Deel het dan met je vrienden op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. E Labels zijn niets anders dan door de Europese unie goedgekeurde gifstoffen.

  1 likes
 2. De overige 15 procent mag zware metalen zoals arseen, lood en kwik bevatten. Zelfs de variant aluminiumlak mag aan voedsel worden toegevoegd. Deze variant wordt gebruikt voor tabletten, cakes of kauwgom. Aluminium is in verband gebracht met ziektes als dementie. Dit zit er dus ook in.Net zoals iedere oudejaaravond de lucht barstens vol zit met zware metalen van het vuurwerk, wat ook in onze voedselketen terecht komt.En dan hoor je niemand meer over het milieu.

  0 likes
 3. Zo hé… Lijkt verdacht veel op symptomen waar een oud klasgenote destijds mee te kampen kreeg.

  van de ene op de andere dag had ze regelmatig aanvallen van spasmen, hyperactiviteit, trillen en misselijkheid.

  ze is vaker onderzocht in klinieken voor zover ik weet, maar nooit iets gevonden destijds.

  0 likes
 4. [quote name=”Nee”]Zo hé… Lijkt verdacht veel op symptomen waar een oud klasgenote destijds mee te kampen kreeg.

  van de ene op de andere dag had ze regelmatig aanvallen van spasmen, hyperactiviteit, trillen en misselijkheid.

  ze is vaker onderzocht in klinieken voor zover ik weet, maar nooit iets gevonden destijds.[/quote]

  En wel gewoon blijven shoppen bij de AH of Aldi ?

  Vermijden al die z.g.n goedgekeurde ellende.

  0 likes
 5. [quote name=”Hunting Wolf”]De overige 15 procent mag zware metalen zoals arseen, lood en kwik bevatten. Zelfs de variant aluminiumlak mag aan voedsel worden toegevoegd. Deze variant wordt gebruikt voor tabletten, cakes of kauwgom. Aluminium is in verband gebracht met ziektes als dementie. Dit zit er dus ook in.Net zoals iedere oudejaaravond de lucht barstens vol zit met zware metalen van het vuurwerk, wat ook in onze voedselketen terecht komt.En dan hoor je niemand meer over het milieu.[/quote]

  Inderdaad Huntingwolf, ik probeer ook zo veel mogelijk binnen te blijven of ga naar een ‘vuurwerk vrije’ omgeving.
  Pure rotzooi al dat vuurwerk, ik kom nu nog pijlen en papier ervan tegen. Die shit ligt ook op plekken waar we niet kunnen komen, lekker voor het water en en voor de grond.

  Zo stoorde ik mij ook aan de kinderen die vuurwerk in de sloot gooien/schieten.
  Heb het zelf ook gedaan toen ik jong was, heb er nu spijt van. Toen wist ik niet beter, net als de kinderen die het nu doen. Geen ouder of vuurwerkshop die wijst op de gevaren voor moeder aarde.

  0 likes
 6. Daarom moet er ook een verbod komen, dat iedereen maar met vuurwerk mag gooien, net zoals in heel veel andere landen.
  De PvdD strijd hier al jaren voor.
  17 miljoen mensen op een kluitje die allemaal met vuurwerk mogen spelen, te gek voor woorden.

  0 likes
 7. EINDELIJK gerechtigheid….
  lees mijn site http://www.detuinkamer.org
  onder ervaring….2002 schildklier operatief verwijderd en gebruikt sinds 2007 geen thryrax (schilklierhormoon meer)….in dit medicijn zit het stofje E131 waar ik allergisch voor ben…..
  Ik sta in mijn eigen kracht dank je wel voor dit geweldige artikel….

  0 likes
 8. heeft er iemand van jullie al eens kersen van dichtbij gezien? Die hebben namelijk van nature een rode kleur. Er bestaan inderdaad gele versies, maar die worden nauwelijks nog gekweekt.

  0 likes
 9. de farma chemie en de fabriekanten vergiftichen ons allemaal dat weten we maar al te goed ! als wij nu eens deze bedrijven de wacht aan gaan zeggen .met de woorden eruit met die rotsooi en anders oplazeren uit dit werelddeel .wij maken onze eigen eten wel weer lekker dan zijn we op de goede weg maar nee wat intereseerd het jullie wat er allemaal in ons voedsel zit.onze kinderen die vol gestoud worden met hdhd troep waar je zelf gek van wordt.omdat je de kinderen niet meer aankan .maar ja wat maakt het uit om hierover te schrijven !het zit em tussen jullie oren hoor niet tussen die van mij .

  0 likes
 10. wordt het niet eens tijd omdat sooitje toel laatbare idioten bij kop en kont op te pakken en ze daarvoor aan de hoogste boom op te hangen .of vastnaggelen aan het schafot en dan maar laten bekogelen door dat gene wat ze in ons voedsel achterlaten ??pas dan zijn we goed bezig nu lullen we er over e denken och???? het zal wel .

  0 likes
 11. Zit in veel voedsel en lekkernijen om e.e.a. er aantrekkelijk uit te laten zien.
  Verkoop, dus geldelijk belang gaat voor de gezondheid.
  Het vuurwerkverhaal raakt kant nog wal, verkeer is vele malen erger en dagelijks.

  0 likes
 12. [quote name=”Dr. Who”]heeft er iemand van jullie al eens kersen van dichtbij gezien? Die hebben namelijk van nature een rode kleur. Er bestaan inderdaad gele versies, maar die worden nauwelijks nog gekweekt.[/quote]

  He’s alive! God bless the United states of Belgium!

  0 likes
 13. [quote name=”Hunting Wolf”]De overige 15 procent mag zware metalen zoals arseen, lood en kwik bevatten. Zelfs de variant aluminiumlak mag aan voedsel worden toegevoegd. Deze variant wordt gebruikt voor tabletten, cakes of kauwgom. Aluminium is in verband gebracht met ziektes als dementie. Dit zit er dus ook in.Net zoals iedere oudejaaravond de lucht barstens vol zit met zware metalen van het vuurwerk, wat ook in onze voedselketen terecht komt.En dan hoor je niemand meer over het milieu.[/quote]

  Vuurwerk is mooi en leuk. Zeuren kan altijd nog.

  0 likes
 14. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Hunting Wolf”]De overige 15 procent mag zware metalen zoals arseen, lood en kwik bevatten. Zelfs de variant aluminiumlak mag aan voedsel worden toegevoegd. Deze variant wordt gebruikt voor tabletten, cakes of kauwgom. Aluminium is in verband gebracht met ziektes als dementie. Dit zit er dus ook in.Net zoals iedere oudejaaravond de lucht barstens vol zit met zware metalen van het vuurwerk, wat ook in onze voedselketen terecht komt.En dan hoor je niemand meer over het milieu.[/quote]

  Vuurwerk is mooi en leuk. Zeuren kan altijd nog.[/quote]
  Als het te laat is??Vuurwerk is inderdaad mooi om te zien.Kost ieder jaar een behoorlijk aantal mensen ogen etc.en de milieuramp is de kater van het mooie.Ben je wakker aardbewoner??Een beter milieu begint bij jezelf weet je nog??

  0 likes
 15. [quote name=”Fredo”]Zit in veel voedsel en lekkernijen om e.e.a. er aantrekkelijk uit te laten zien.
  Verkoop, dus geldelijk belang gaat voor de gezondheid.
  Het vuurwerkverhaal raakt kant nog wal, verkeer is vele malen erger en dagelijks.[/quote]
  Het vuurwerk verhaal daar spreken we toch echt over een milieu ramp, en de auto is de leverancier van fijnstof en heelijke uitlaatgassen.Maar vertel nooit dat het vuurwerk verhaal kant noch wal raakt, terwijl als je de rook van die rommel inhalleert, je de longen uit je lijf hoest.Wakker worden de zon schijnt al hoor!!

  0 likes
 16. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Fredo”]Zit in veel voedsel en lekkernijen om e.e.a. er aantrekkelijk uit te laten zien.
  Verkoop, dus geldelijk belang gaat voor de gezondheid.
  Het vuurwerkverhaal raakt kant nog wal, verkeer is vele malen erger en dagelijks.[/quote]
  Het vuurwerk verhaal daar spreken we toch echt over een milieu ramp, en de auto is de leverancier van fijnstof en heelijke uitlaatgassen.Maar vertel nooit dat het vuurwerk verhaal kant noch wal raakt, terwijl als je de rook van die rommel inhalleert, je de longen uit je lijf hoest.Wakker worden de zon schijnt al hoor!![/quote]
  Toch vind ik vuurwerk altijd erg lekker ruiken.

  0 likes
 17. Laat iedere stad een eigen vuurwerk show geven van een kwartiertje tot half uur, maar laat niet iedere idioot met dit spul aan de gang gaan.
  Het is niet alleen ellende voor het milieu, maar nog een grotere ellende voor dieren, die nergens meer naar toe kunnen omdat ze overal beschoten worden en hebben ze een schuilplaats weten te vinden dan komen onze stoere jagertjes op oudjaarsdag om de boel eens lekker uit te roeien. Bij ons in de omgeving zijn er al jaren veel meer jagers dan wild, dat noemt men wildbeheer, ik noem het lustmoord.

  0 likes
 18. [quote name=”kengai”]Laat iedere stad een eigen vuurwerk show geven van een kwartiertje tot half uur, maar laat niet iedere idioot met dit spul aan de gang gaan.
  Het is niet alleen ellende voor het milieu, maar nog een grotere ellende voor dieren, die nergens meer naar toe kunnen omdat ze overal beschoten worden en hebben ze een schuilplaats weten te vinden dan komen onze stoere jagertjes op oudjaarsdag om de boel eens lekker uit te roeien. Bij ons in de omgeving zijn er al jaren veel meer jagers dan wild, dat noemt men wildbeheer, ik noem het lustmoord.[/quote]

  Je bent een zeur. Weet je wel waar je over praat? Heb je opgezocht of geteld hoeveel wild er is dan? En over het vuurwerk.. Hoeveel percentage zware metalen zou dat vuurwerk nu op jaarbasis de lucht inbrengen? Kom eerst maar met cijfers voordat je ongegrond begint te schreeuwen dat vuurwerk afgeschaft moet worden.

  @Dr.Who
  Blijven kersen van nature ook zolang goed? Zelfs als ze doormidden gesneden zijn…

  @schrijven van dit artikel:
  Super erg leerzaam!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...