Bewustzijn

Is de dood een illusie?

Help mee door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Toen een vriend van hem was overleden zei Einstein: “Nu heeft Besso afscheid genomen van deze vreemde wereld. Dat betekent niets. Wij weten dat het onderscheid tussen verleden, heden en toekomst niets meer is dan een illusie.”

Het lijkt erop dat Albert Einsten gelijk had en dat de dood een illusie is. Leven is een avontuur dat onze lineaire manier van denken overstijgt.

We denken dat de wereld een objectieve waarnemer heeft die onafhankelijk is. Uit een lange lijst experimenten blijkt het tegendeel. We denken dat leven slechts de activiteit is van koolstof en een mix van moleculen: we leven enige tijd en verdwijnen vervolgens in de aardbodem.

Biocentrisme

We geloven in dood omdat we geleerd hebben dat we sterven en omdat we onszelf vereenzelvigen met ons lichaam en weten dat lichamen sterven. Biocentrisme leert ons dat dood niet permanent is. Wanneer je leven en bewustzijn toevoegt aan de vergelijking kun je enkele van de grootste raadsels in de wetenschap oplossen. Het wordt duidelijk waarom ruimte en tijd, en zelfs de eigenschappen van materie, afhankelijk zijn van de waarnemer. Het wordt ook duidelijk waarom de wetten, krachten en constanten van het universum speciaal zijn gemaakt voor het ondersteunen van leven.

Tenzij we het universum in ons hoofd erkennen blijven pogingen om de realiteit te begrijpen uitkomen op een doodlopende weg.

Kijk naar het weer ‘buiten’: je ziet een blauwe lucht, maar de cellen in je brein kunnen worden aangepast zodat je een groene of rode lucht ziet. Met een kleine genetische aanpassing kunnen we alles met de kleur rood laten vibreren of geluid laten maken. Je denkt dat het buiten licht is, maar je brein kan worden veranderd zodat het buiten donker lijkt. Je denkt dat het warm en vochtig is, maar voor een tropische kikker voelt het koud en droog. Deze logica gaat voor vrijwel alles op. Moraal van het verhaal: wat je ziet kan er niet zijn zonder je bewustzijn.

Je kunt namelijk niets zien door het bot rond je brein. Je ogen zijn geen poorten naar de wereld. Alles wat je nu ziet en ervaart, zelfs je lichaam, is een draaikolk van informatie die plaatsvindt in je bewustzijn. Volgens biocentrisme zijn ruimte en tijd geen harde en koude objecten zoals we denken. Zwaai met je hand door de lucht. Wat resteert wanneer je alles wegneemt? Niets. Hetzelfde geldt voor ruimte. Ruimte en tijd zijn simpelweg gereedschappen om alles samen te voegen.

Tweespletenexperiment

Kijk naar het tweespletenexperiment. Wanneer wetenschappers onderzoeken hoe een deeltje door twee spleten met een barrière gaat gedraagt het deeltje zich als een kogel en beweegt het door één van de twee spleten.

Wanneer je niet kijkt gedraagt het deeltje zich als een golf en kan het tegelijkertijd door beide spleten gaan. Hoe kan een deeltje zijn gedrag aanpassen? Het antwoord is simpel: realiteit is een proces waar je bewustzijn bij betrokken is.

Onzekerheidsrelatie van Heisenberg

Neem de onzekerheidsrelatie van Heisenberg. Als er werkelijk een wereld bestaat waarin deeltjes in het rond stuiteren zouden we al hun eigenschappen moeten kunnen meten. Maar dat blijkt onmogelijk. De exacte locatie en impuls van een deeltje zijn onmogelijk op hetzelfde moment vast te stellen. Waarom zou het een deeltje uitmaken wat je wilt meten? Hoe kunnen paren verstrengelde deeltjes die zich aan beide uiteinden van het universum bevinden op hetzelfde moment met elkaar zijn verbonden alsof tijd en ruimte niet bestaan? Het antwoord is wederom simpel: ze bestaan niet ergens, ruimte en tijd zijn eenvoudigweg gereedschappen voor ons bewustzijn.

Dood bestaat niet in een wereld zonder tijd en ruimte. Onsterfelijkheid betekent niet een oneindig bestaan in tijd, maar bestaat buiten de tijd.

Overmeesterd

We doen het multiversum in Star Trek vaak af als fictie, maar het komt dichter bij de werkelijkheid dan we denken. Een bekend aspect van de kwantummechanica is dat observaties niet volledig kunnen worden voorspeld. Vele verschillende uitkomsten zijn mogelijk. Volgens de veel-werelden-interpretatie correspondeert elke mogelijke observatie met een ander universum. Er is een oneindig aantal universa en alle mogelijke gebeurtenissen spelen zich af in verschillende universa. Alle mogelijke universa bestaan tegelijkertijd, ongeacht wat er in elk universum gebeurt.

Leven is een avontuur dat onze lineaire manier van denken overstijgt. Leven bestaat uit niet-lineaire dimensies, het is als een altijd bloeiende bloem die keer op keer opbloeit in het multiversum.

“Het bewustzijn van de meeste mensen is dusdanig overmeesterd door de invloed van de zintuigen dat de muren van ruimte en tijd er echt en onbedwingbaar uitzien,” zei essayist en één van de meest invloedrijke Amerikaanse denkers Ralph Waldo Emerson. “Met lichtzinnigheid spreken over deze grenzen in de wereld wordt gezien als het teken van gekheid.”

Bron: Psychologytoday.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Moondust
Moondust
10 jaren geleden

Het duizelt mij altijd als men begint over gelijktijdige oneindige universa. Mijn brein kan het niet bevatten. Voorheen zou ik het dan amar hebben laten zitten, maar inmiddels heb ik 2 zeer dierbare mensen aan de andere kant zitten en blijft het me interesseren. Ik wil zo graag weten wat er met ze gebeurd is, waar ze zijn en hoe het met hen gaat. Blijkbaar is de sluiter die ons gescheiden behoorlijk dik.

Belief
Belief
10 jaren geleden

Leuk bedacht en wie weet ook waar-Maar is de dood een illusie? Wat ik me dan gelijk afvraag-Voel je dan ook nog pijn bij een crematie of krijg je het Spaansbenauwd als je wordt begraven?
Waar houdt die gevoels grens op dan?

wholyness
wholyness
10 jaren geleden

What you see is what you get.
Als een kind geboren wordt wat is dan zijn/haar beleving?
Er wordt door opvoeders een gedachte aan gekoppeld, gelinkt van hoe we denken dat iets zou moeten zijn.
Het is de belevenis die iets maakt tot wat het is.
Verwonder je zelf.
Grenzeloos…

Sipco
Sipco
10 jaren geleden

Ik vergelijk dood gaan altijd met een lamp.Je doet de lamp aan(je leeft) Je doet de lamp uit(je bent dood).Maar waar is het licht van de lamp gebleven???Die is er met de snelheid van het licht vandoor gegaan!!Wat als je weet gebeurd er met de electrische stroom van de mens??Die verlaat het lichaam, en verplaatst zich eveneens met de snelheid van het licht.Wie weet waar naartoe?Dat zou een teruggekomen dode kunnen zeggen,maar ik reken erop dat het simpel verhuist naar een ander lichaam, op een andere plaats!!Ik zie de theorie van Einstein wel zitten zoals het artikel vermeld!!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

49
0
We lezen graag je reactie!x