Homepagina » Bewustzijn » Is de dood een illusie?

Is de dood een illusie?

Toen een vriend van hem was overleden zei Einstein: “Nu heeft Besso afscheid genomen van deze vreemde wereld. Dat betekent niets. Wij weten dat het onderscheid tussen verleden, heden en toekomst niets meer is dan een illusie.”

Het lijkt erop dat Albert Einsten gelijk had en dat de dood een illusie is. Leven is een avontuur dat onze lineaire manier van denken overstijgt.

We denken dat de wereld een objectieve waarnemer heeft die onafhankelijk is. Uit een lange lijst experimenten blijkt het tegendeel. We denken dat leven slechts de activiteit is van koolstof en een mix van moleculen: we leven enige tijd en verdwijnen vervolgens in de aardbodem.

Biocentrisme

We geloven in dood omdat we geleerd hebben dat we sterven en omdat we onszelf vereenzelvigen met ons lichaam en weten dat lichamen sterven. Biocentrisme leert ons dat dood niet permanent is. Wanneer je leven en bewustzijn toevoegt aan de vergelijking kun je enkele van de grootste raadsels in de wetenschap oplossen. Het wordt duidelijk waarom ruimte en tijd, en zelfs de eigenschappen van materie, afhankelijk zijn van de waarnemer. Het wordt ook duidelijk waarom de wetten, krachten en constanten van het universum speciaal zijn gemaakt voor het ondersteunen van leven.

Tenzij we het universum in ons hoofd erkennen blijven pogingen om de realiteit te begrijpen uitkomen op een doodlopende weg.

Kijk naar het weer ‘buiten’: je ziet een blauwe lucht, maar de cellen in je brein kunnen worden aangepast zodat je een groene of rode lucht ziet. Met een kleine genetische aanpassing kunnen we alles met de kleur rood laten vibreren of geluid laten maken. Je denkt dat het buiten licht is, maar je brein kan worden veranderd zodat het buiten donker lijkt. Je denkt dat het warm en vochtig is, maar voor een tropische kikker voelt het koud en droog. Deze logica gaat voor vrijwel alles op. Moraal van het verhaal: wat je ziet kan er niet zijn zonder je bewustzijn.

Je kunt namelijk niets zien door het bot rond je brein. Je ogen zijn geen poorten naar de wereld. Alles wat je nu ziet en ervaart, zelfs je lichaam, is een draaikolk van informatie die plaatsvindt in je bewustzijn. Volgens biocentrisme zijn ruimte en tijd geen harde en koude objecten zoals we denken. Zwaai met je hand door de lucht. Wat resteert wanneer je alles wegneemt? Niets. Hetzelfde geldt voor ruimte. Ruimte en tijd zijn simpelweg gereedschappen om alles samen te voegen.

Tweespletenexperiment

Kijk naar het tweespletenexperiment. Wanneer wetenschappers onderzoeken hoe een deeltje door twee spleten met een barrière gaat gedraagt het deeltje zich als een kogel en beweegt het door één van de twee spleten.

Wanneer je niet kijkt gedraagt het deeltje zich als een golf en kan het tegelijkertijd door beide spleten gaan. Hoe kan een deeltje zijn gedrag aanpassen? Het antwoord is simpel: realiteit is een proces waar je bewustzijn bij betrokken is.

Onzekerheidsrelatie van Heisenberg

Neem de onzekerheidsrelatie van Heisenberg. Als er werkelijk een wereld bestaat waarin deeltjes in het rond stuiteren zouden we al hun eigenschappen moeten kunnen meten. Maar dat blijkt onmogelijk. De exacte locatie en impuls van een deeltje zijn onmogelijk op hetzelfde moment vast te stellen. Waarom zou het een deeltje uitmaken wat je wilt meten? Hoe kunnen paren verstrengelde deeltjes die zich aan beide uiteinden van het universum bevinden op hetzelfde moment met elkaar zijn verbonden alsof tijd en ruimte niet bestaan? Het antwoord is wederom simpel: ze bestaan niet ergens, ruimte en tijd zijn eenvoudigweg gereedschappen voor ons bewustzijn.

Dood bestaat niet in een wereld zonder tijd en ruimte. Onsterfelijkheid betekent niet een oneindig bestaan in tijd, maar bestaat buiten de tijd.

Overmeesterd

We doen het multiversum in Star Trek vaak af als fictie, maar het komt dichter bij de werkelijkheid dan we denken. Een bekend aspect van de kwantummechanica is dat observaties niet volledig kunnen worden voorspeld. Vele verschillende uitkomsten zijn mogelijk. Volgens de veel-werelden-interpretatie correspondeert elke mogelijke observatie met een ander universum. Er is een oneindig aantal universa en alle mogelijke gebeurtenissen spelen zich af in verschillende universa. Alle mogelijke universa bestaan tegelijkertijd, ongeacht wat er in elk universum gebeurt.

Leven is een avontuur dat onze lineaire manier van denken overstijgt. Leven bestaat uit niet-lineaire dimensies, het is als een altijd bloeiende bloem die keer op keer opbloeit in het multiversum.

“Het bewustzijn van de meeste mensen is dusdanig overmeesterd door de invloed van de zintuigen dat de muren van ruimte en tijd er echt en onbedwingbaar uitzien,” zei essayist en één van de meest invloedrijke Amerikaanse denkers Ralph Waldo Emerson. “Met lichtzinnigheid spreken over deze grenzen in de wereld wordt gezien als het teken van gekheid.”

Bron: Psychologytoday.com

Gerelateerd:

 Vind je dit interessant? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

49 reacties

 1. Ik vergelijk dood gaan altijd met een lamp.Je doet de lamp aan(je leeft) Je doet de lamp uit(je bent dood).Maar waar is het licht van de lamp gebleven???Die is er met de snelheid van het licht vandoor gegaan!!Wat als je weet gebeurd er met de electrische stroom van de mens??Die verlaat het lichaam, en verplaatst zich eveneens met de snelheid van het licht.Wie weet waar naartoe?Dat zou een teruggekomen dode kunnen zeggen,maar ik reken erop dat het simpel verhuist naar een ander lichaam, op een andere plaats!!Ik zie de theorie van Einstein wel zitten zoals het artikel vermeld!!

  2 likes
 2. Het duizelt mij altijd als men begint over gelijktijdige oneindige universa. Mijn brein kan het niet bevatten. Voorheen zou ik het dan amar hebben laten zitten, maar inmiddels heb ik 2 zeer dierbare mensen aan de andere kant zitten en blijft het me interesseren. Ik wil zo graag weten wat er met ze gebeurd is, waar ze zijn en hoe het met hen gaat. Blijkbaar is de sluiter die ons gescheiden behoorlijk dik.

  1 likes
 3. http://www.nujij.nl/algemeen/is-de-dood-een-illusie.17667828.lynkx#axzz1ynfJbKuz Ik heb het artikel maar even op nujij geplakt, en zie ook de reactie,s daar!!!

  1 likes
 4. Leuk bedacht en wie weet ook waar-Maar is de dood een illusie? Wat ik me dan gelijk afvraag-Voel je dan ook nog pijn bij een crematie of krijg je het Spaansbenauwd als je wordt begraven?
  Waar houdt die gevoels grens op dan?

  0 likes
 5. What you see is what you get.
  Als een kind geboren wordt wat is dan zijn/haar beleving?
  Er wordt door opvoeders een gedachte aan gekoppeld, gelinkt van hoe we denken dat iets zou moeten zijn.
  Het is de belevenis die iets maakt tot wat het is.
  Verwonder je zelf.
  Grenzeloos…

  0 likes
 6. Ach ja, dat is waar ook! We gaan een keertje dood 🙂

  ben er best nieuwsgierig naar

  0 likes
 7. Hallo Allemal ..Willen jullie hier een antwoord op hebben raad ik iedereen nogmaals aan om het boek te lezen van Niels Jannink .Het kind dat niet voor niets leefde 😉

  Groetjes Robert

  0 likes
 8. [quote name=”Belief”]Leuk bedacht en wie weet ook waar-Maar is de dood een illusie? Wat ik me dan gelijk afvraag-Voel je dan ook nog pijn bij een crematie of krijg je het Spaansbenauwd als je wordt begraven?
  Waar houdt die gevoels grens op dan?[/quote]

  Je lichaam wordt niet meer als instrument gebruikt om de wereld(aarde) te ervaren dus zul je ook geen pijn meer ervaren. Je bent een soort van “lichtwezen” in het universum. Je voelt je ook geen individu meer maar een onderdeel van een groter geheel. Tenminste dat is hoe ik denk dat het zal zijn na alle verschillende verhalen en onderwerpen die ik heb gelezen in mijn levensjaren.

  0 likes
 9. De mens leeft na de dood verder, alleen in een andere wereld. Het werkelijke, échte leven begint pas na de dood, mits je natuurlijk naar God’s richtlijnen geleefd hebt. In het échte leven ervaar je alles veel sterker en veel bewuster, zonder ballast. Je zult je aardse leven dan beschouwen als een vage, korte droom. Tijdens die korte droom moet je door je daden voor of tegen God kiezen. Van overledenen zeggen ze niet voor niets: ‘Hij is ontslapen in de Heer’

  0 likes
 10. Belief, de pijnen die wij voelen komen door dat we zelf een blokkade om geen pijnen te voelen als klein kind al hebben gecreeerd ! Er zijn veel gevallen bekend van mensen die wel hun pijn kunnen uitschakelen door bvb gedachten en zelfhypnose zoals t genoemd word ! Ook in de dierenwereld wat wij wreed vinden als een tijger een hert dood en eet, maar dat hert heeft wel de mogelijkheid tot een stof aan te maken in zn brein (tje) waardoor hij geen pijn voelt ! Als kind al word ons door onze omgeving in onze opvoeding al geleerd wat pijn doet, door onze ouders en tv enz enz ! Een ieder ervaart ook pijn op zn eigen manier bvb als 2 mensen precies dezelfde wond hebben dan is dat voor de 1 peanuts terwijl de ander misch zelfs in shock raakt ! MAW pijn voelen is wat je zelf toestaat om t te voelen !

  0 likes
 11. [quote name=”Moondust”]Het duizelt mij altijd als men begint over gelijktijdige oneindige universa. Mijn brein kan het niet bevatten. Voorheen zou ik het dan amar hebben laten zitten, maar inmiddels heb ik 2 zeer dierbare mensen aan de andere kant zitten en blijft het me interesseren. Ik wil zo graag weten wat er met ze gebeurd is, waar ze zijn en hoe het met hen gaat. Blijkbaar is de sluiter die ons gescheiden behoorlijk dik.[/quote]

  Lieve schat, jouw dierbaren zijn nog steeds bij je, alleen hun lichamen niet. Wij zijn geen lichaam! Wij zijn onsterfelijke goddelijke wezens, lees liefde.

  0 likes
 12. [quote name=”Sipco”]Ik vergelijk dood gaan altijd met een lamp.Je doet de lamp aan(je leeft) Je doet de lamp uit(je bent dood).Maar waar is het licht van de lamp gebleven???Die is er met de snelheid van het licht vandoor gegaan!!Wat als je weet gebeurd er met de electrische stroom van de mens??Die verlaat het lichaam, en verplaatst zich eveneens met de snelheid van het licht.Wie weet waar naartoe?Dat zou een teruggekomen dode kunnen zeggen,maar ik reken erop dat het simpel verhuist naar een ander lichaam, op een andere plaats!!Ik zie de theorie van Einstein wel zitten zoals het artikel vermeld!![/quote]
  Verrassend eenvoudig uitgelegt, had ik nog nooit eerder gehoort.Dank je!

  0 likes
 13. Ons lichaam is een vessel voor onze energie of ziel denk ik en deze energie verlaat het lichaam wanneer we sterven. Waar het heen gaat wanneer we sterven zijn tientallen varianten op.

  http://wichm.home.xs4all.nl/paraps_nl.html

  0 likes
 14. [quote name=”Ik”][quote name=”Sipco”]Ik vergelijk dood gaan altijd met een lamp.Je doet de lamp aan(je leeft) Je doet de lamp uit(je bent dood).Maar waar is het licht van de lamp gebleven???Die is er met de snelheid van het licht vandoor gegaan!!Wat als je weet gebeurd er met de electrische stroom van de mens??Die verlaat het lichaam, en verplaatst zich eveneens met de snelheid van het licht.Wie weet waar naartoe?Dat zou een teruggekomen dode kunnen zeggen,maar ik reken erop dat het simpel verhuist naar een ander lichaam, op een andere plaats!!Ik zie de theorie van Einstein wel zitten zoals het artikel vermeld!![/quote]
  Verrassend eenvoudig uitgelegt, had ik nog nooit eerder gehoort.Dank je![/quote]

  Zeker mooi uitgelegd, ikzelf zie t ook zo en stel me dan een plant voor die er dood en verdroogd bijstaat in mn tuin maar ook al is ie dood dan nog zullen zn zaadjes eens de grond bereiken om weer opnieuw te leven !

  0 likes
 15. we moeten leven om te sterven. wie niet leeft die sterft ook niet maar wordt weer en weer geboren totdat ‘ie eindelijk leeft en dan zal ‘ie uiteindelijk ook sterven. als we niet leven en ook niet sterven dan moeten we wel slapen… zzzzz ~

  0 likes
 16. [quote name=”wholyness”]What you see is what you get.
  Als een kind geboren wordt wat is dan zijn/haar beleving?
  Er wordt door opvoeders een gedachte aan gekoppeld, gelinkt van hoe we denken dat iets zou moeten zijn.
  Het is de belevenis die iets maakt tot wat het is.
  Verwonder je zelf.
  Grenzeloos…[/quote]

  Mooi gezegd, en ja de belevenis van hoe een ieder iets ervaard is hoe je het zelf invult en om het 100% je eigen te laten zijn is om ten alle tijde bij jezelf te blijven en je niet te laten beinvloeden door media en anderen enz !

  0 likes
 17. In mijn ogen simpelweg geleuter. In mijn ogen is dood gewoon dood. Niks, nada, noppes. Leven na de dood of wat dan ook is gewoon aangepraat door en voor mensen die angst hebben om dood te gaan.

  0 likes
 18. Vonzie, mensen die een beter bestaan verwachten na de dood, zijn niet bang om dood te gaan.

  0 likes
 19. [quote name=”Belief”]Leuk bedacht en wie weet ook waar-Maar is de dood een illusie? Wat ik me dan gelijk afvraag-Voel je dan ook nog pijn bij een crematie of krijg je het Spaansbenauwd als je wordt begraven?
  Waar houdt die gevoels grens op dan?[/quote]

  Je bent het lichaam nooit geweest.
  en je bent er direckt uit.
  daarom noemen we het dood.
  Jij bent als het ware het leven.

  De druppel valt in de zee van liefde.
  We kennen deze eenheid allemaal.

  Is je tijd gekomen?
  Denk aan iets leuks en je komt in iets leuks.

  En kom je in iets “minder leuks” vraag hulp en er zij duizende engelen om je bij te lichten.

  Hier op aarde is het ook niet eng.
  lichaam is verkeert geschreven, het moet zijn: Lichtaan.

  0 likes
 20. Je kunt het ook vergelijken met de rups.Als de rups doodgaat,wordt de vlinder geboren!!

  0 likes
 21. Ik vind het grappig dat veel mensen redeneren vanuit het mens-zijn (de korte periode hier op aarde), en daar nog niet los van kunnen komen. Ik weet wat ik was, voor ik weer op deze planeet kwam. En heb ik ook het vertrouwen dat ik daar weer heen ga.Robsels.

  0 likes
 22. Inderdaad. Ik verwijs maar eens naar Monroe. Robert Monroe, een man die talloze uittredingen had, was zijn tijd ver vooruit, en hier wordt bevestigd wat hij allemaal meemaakte tijdens zijn uittredingen.. lees zijn boeken er maar op na;

  0 likes
 23. Bizarre redenering. Dat in onze kennis van de werkelijkheid onvermijdelijk een component zit van de waarnemer (Kant noemde Ruimte en Tijd al a priori) zullen weinig mensen bestrijden. Om daar uit te concluderen dat dood een illusie is? Dat de werkelijkheid in-zich-zelf iets anders is dan de werkelijkheid zoals we die kennen, is wellicht een argument voor de stellingen dat de werkelijkheid van het leven een illusie is, geschapen door het bewustzijn. Stopt het bewustzijn, dan rest de werkelijkheid in zichzelf. Stoppen de chemische processen in de hersenen, dan blijft er echt niet iets geheimzinnigs over dat verhuist naar een andere werkelijkheid zonder ruimte en tijd. Je hebt bewustzijn, noem het leven in ruimte en tijd. Je heb ook niet (meer) bewustzijn. Dan ben je niet meer in ruimte en tijd. Dood is een mooi woord daarvoor. Dat is akelig echt.

  0 likes
 24. De vlinder is bezig zich uit zijn cocon los te maken wat gepaard gaat met baringspijn, wanhoop en frustratie. Totdat het moment komt dat hij vrijkomt……daar kijk ik in alle vertrouwen naar uit terwijl ik andermans zienswijze die afwijkt van de mijne blijf respecteren. In lak’ech

  0 likes
 25. Gaat nu hard:

  http://filodivers.blogspot.nl/p/filodivers-over.html

  Zeer hoopvol! Het afwerpen van illusies!

  0 likes
 26. [quote name=”Joker”]De mens leeft na de dood verder, alleen in een andere wereld. Het werkelijke, échte leven begint pas na de dood, mits je natuurlijk naar God’s richtlijnen geleefd hebt. In het échte leven ervaar je alles veel sterker en veel bewuster, zonder ballast. Je zult je aardse leven dan beschouwen als een vage, korte droom. Tijdens die korte droom moet je door je daden voor of tegen God kiezen. Van overledenen zeggen ze niet niets: ‘Hij is ontslapen in de Heer'[/quote]

  Wat een armoede, om God te zien als een man met een baard die richtlijnen heeft, waar je naar moet leven.

  Leven doe je nu, hier en niet morgen of ergens anders.

  Er is maar een verandwoordeljk voor wat je doet en dat ben jij.

  Nu ga ik even vloeken:

  Er is Piepver de piepver al genoeg leed aangericht in naam van god, gloeiende, Piep piep piiiiiiiiiiep.

  Voor de rest is alles goed met mij hoor.

  0 likes
 27. Tja. Leven. Dood. Illusie. Het zijn slechts begrippen die wij als mens gedefineerd hebben. Je kunt zeggen dat de dood een ilusie is. Maar wat is dan de werkelijke betekenis van wat je zegt? Ik vind het vreemd dat het artikel allerlei wetenschappelijke experimenten aanhaalt en daar een zweverige interpretatie aan geeft. Wat is de geldigheid van zo’n interpretatie? Mag een wetenschappelijk experiment niet gewoon op zichzelf staan en iets zijn?

  Bij mijn vader is pas de diagnose terminaal gesteld. Dat betekent dat hij binnenkort er niet meer voor ons is. Je kunt allerlei vage ideeen er op na houden en zeggen dat hij ‘verder gaat’ in een andere vorm, plek, tijd of wat dan ook. Maar feit blijft dat hij straks weg is voor iedereen die op deze bol rondloopt. Daar is nog nooit iemand van teruggekomen. Dat is wat dood betekent. En dat is wat het altijd heeft betekend.

  0 likes
 28. The Universe

  http://www.youtube.com/watch?v=EgAixWHjqlE

  Hier word het double slit experiment duidelijk in besproken (vanaf 10 minuten in de documentaire). Sowieso een hele goede docu!

  0 likes
 29. Wij zijn oneindig veel meer dan dit fysieke lichaam; de werkelijkheid inderdaad is veel grootser en mooier dan deze realiteit waarin veel mensen zijn vergeten wie ze werkelijk zijn, een lichtwezen, en waarnaar wij terugkeren, het Liefdevol Licht. Alwaar ons bewustzijn grotendeels terugkeert. Want ook dat is afhankelijk van hoe bewust je hier leeft en denkt..

  0 likes
 30. de dag voor dat mijn vader stierf zei hij dat hij op de markt had gelopen,(hij lag toen al in het ziekenhuis 58 jr oud) met zijn zus en vader. Toen ik hem vroeg wat hij van plan was, zei hij dat hij binnenkort naar de bergen zou gaan om daar lekker uit te rusten en daar erg naar uitkeek. Toen ik de kamer verliet, riep hij mij. Ik draaide me om en hij zwaaide met de woorden, dag knul! De volgende dag was hij er niet meer. Ik weet genoeg!

  0 likes
 31. Dood moet niet eng zijn, je overlijdt ook niet maar je gaat over van de stof in een andere dimensie.

  Geboeren worden vond je toch ook niet eng?

  Death is not the opposite of life.
  Birth is the opposite of death.
  Life is eternal.

  0 likes
 32. Ik heb mijn schoonvader mogen ondersteunen tijdens zijn laatste dagen/uren/momenten in dit leven. Op enig moment werd hij heel erg angstig. Hij zei toen: “..alles van buiten wil naar binnen en dat van binnen wil naar buiten..”.
  Ik heb hem toen enkele teksten en mantra’s uit het boek: Tibetaans Boek van Leven en Sterven, voorgelezen. Daarin wordt onder meer ingegaan op de diverse kleuren en licht ervaringen die een stervende zou meemaken. Hij kreeg toen een glimlach op zijn gezicht. Deze dagen en de dood van zo nabij meemaken, heb ik als ongekend mooi ervaren. Bewustzijn is energie. Energie vergaat niet. Als de dood intreed, en de energie uittreed, zal bewustzijn worden gesynchroniseerd met een groter geheel. Het lijf wordt aarde en water, bewustzijn/energie gaat verder.
  Ik = Bewustzijn blijft. Dat is een fantastische constatering. En allerzins de moeite waard om er in dit leven iets prachtigs van te maken.

  0 likes
 33. Wat ik me soms afvraag:

  – Je hebt een ongeluk: de dokters redden je leven, maar na een coma leef je verder als plant. Ben je dan nog bewust? Wat met je geest na je dood?
  – Reïncarnatie: In je huidige leven herinner je je vorige niet. Je bent gelukkig in je huidige leven en hebt mooie herinneringen. Wat als je sterft? Wie ben je dan? Wat herinner je je dan? Ga je weer verder naar een volgend lichaam zonder kennis van het voorgaande?
  – Leeftijd: Wat als je te vroeg deze aarde moet verlaten? Een jong iemand zal niet dezelfde levenservaring hebben opgedaan als een ouder iemand.
  – Intelligentie: Wat met mensen die mentaal wat achterop hinken t.o.v. het gemiddelde?

  De fijnste gedachte is alvast het behouden van de herinneringen die je hebt opgedaan, verderleven in een andere dimensie en wachten op je dierbaren.

  Ben alvast benieuwd naar jullie meningen.

  0 likes
 34. Mooi al deze verklaringen en vooral diegenen die van nabij iets konden voelen zien en of geloven.
  Maar het leven is niets meer dan een droom van een illusie verbonden met een droom van een andere illusie enz……je kan mensen moed, kracht en vooral rust geven bij de overgang maar verder dan dat kun je niet omdat we in de materie van het universum niet bestaan. Dat willen we wel graag maar zijn enkel en uitsluitend leven wat hier op aarde zich heeft kunnen ontwikkelen tot dat wat we nu zijn…..dieren met een aantal bijzondere trekken…inderdaad dieren die als ze sterven soms op je bord terecht komen…..Dus geloof wat je wil ..verbloem de angst….maar uit is uit……

  0 likes
 35. Alle respect voor de reacties hier. We vergeten echter één ding. Iedere reactie die hier wordt geplaatst is exact even veel waard als de compleet tegenovergestelde andere reactie. Iedereen heeft zijn eigen theorie over de dood. Niemand weet wat er gebeurd, als er al iets gebeurd. Wat betekent “dood” eigenlijk? Een woord Lamp of stoel is te koppelen aan een fysiek voorwerp. Lucht kun je voelen, en vuur ook. Dood kun je echter met niks in verband brengen, en als iemand al een poging probeert te doen, is deze poging direct weer te verwerpen. Het is niet te controleren. Bestaat de Dood eigenlijk wel? Op dit punt komen we dan weer bij het woord “illusie”. Het zijn bizarre levensvragen die nooit door een levende te beantwoorden gaat worden. Ik denk nog altijd dat de wereld geschapen is. Alles zit te perfect in elkaar. Kijk is om je heen ; -)

  0 likes
 36. Nu ik zo de reacties lees krijg ik het gevoel dat de Dood iets is wat verdient moet worden – Iets wat je optilt naar hogere sferen- bevrijding-je moet uitverkoren zijn -zo lees ik sommige reacties.
  De Dood “verdienen” of “uitgekozen/verkoren” worden -om naar een betere wereld/omgeving te worden getransporteerd..Dus de Dood is de persoonlijke kroon op ons leven?

  0 likes
 37. [quote name=”Unknown1″]Niemand weet wat er gebeurd, als er al iets gebeurd.[/quote]

  Dat is niet waar, en ik heb het niet over bijna dood ervaringen. Er zijn mensen die stervenden begeleiden tot in het non-fysieke. Thomas Campbell bijvoorbeeld.

  0 likes
 38. Een van de mooiste teksten vind ik.Over hoe de illusie (leven) vanuit de 5 aggregaten ontstaat.

  De Prajna Paramita Hrydaya Sutra

  http://www.buddhanet.net/e-learning/heartstr.htm

  Voor uitleg over de 5 aggregaten

  http://www.buddhanet.net/e-learning/heartstr.htm

  leer ze te begrijpen en begrijp het “leven”.

  Namaste.

  0 likes
 39. welke genen uit de gekende biologie kunnen overleven zonder zuurstof en voeding en zijn bestand tegen de uitwendige invloeden van kosmos.In deze zin het menselijk cerebrale brein de genetisch ontleding, als het lichaam sterft sterft het brein niet af, blijft het voor bestaan ook de naast lijkverbranding in het crematorium, de woordenuitleg brein-geweten-ziel-wederopstanding,reïncarnatie… zijn wetenschappelijke hedendaagse vragen

  0 likes
 40. [quote name=”San”]de dag voor dat mijn vader stierf zei hij dat hij op de markt had gelopen,(hij lag toen al in het ziekenhuis 58 jr oud) met zijn zus en vader. Toen ik hem vroeg wat hij van plan was, zei hij dat hij binnenkort naar de bergen zou gaan om daar lekker uit te rusten en daar erg naar uitkeek. Toen ik de kamer verliet, riep hij mij. Ik draaide me om en hij zwaaide met de woorden, dag knul! De volgende dag was hij er niet meer. Ik weet genoeg![/quote]

  Ik had een gesprek met een hele goeie vriend van me. Op een gegeven moment zei hij me dat bijna dagelijks z’n moeder zag. Ja, zei ik, en wat dan nog? Nu is m’n moeder al verscheidene jaren overleden antwoordde hij. Vele zaken waren ‘anders’, maar hij kon het niet echt uitleggen.
  Vier dagen later kreeg ik het bericht dat m’n vriend was gestorven.

  Dat zijn zaken waar je toch echt een paar maanden mee in je hoofd loopt…

  0 likes
 41. M’n grootmoeder leed aan kanker. Ze was uitgemergeld en leed heel veel pijn. Ze was een schim en herkende niemand meer. Een dag voor ze stierf was ze plots heel lucide, herkende iedereen en had ‘pijn’ maar kon er lachend mee om.
  Ze was ook constant haar laken en deken aan het samentrekken (een pakje maken). Toen m’n moeder haar vroeg wat ze toch deed antwoordde ze dat ze eindelijk op reis mocht en ze aan het ‘inpakken’ was. ‘s Nachts is ze vreedzaam ‘vertrokken’.

  Zo mooi allemaal…

  0 likes
 42. [quote name=”to be me”]Mooi al deze verklaringen en vooral diegenen die van nabij iets konden voelen zien en of geloven.
  Maar het leven is niets meer dan een droom van een illusie verbonden met een droom van een andere illusie enz……je kan mensen moed, kracht en vooral rust geven bij de overgang maar verder dan dat kun je niet omdat we in de materie van het universum niet bestaan. Dat willen we wel graag maar zijn enkel en uitsluitend leven wat hier op aarde zich heeft kunnen ontwikkelen tot dat wat we nu zijn…..dieren met een aantal bijzondere trekken…inderdaad dieren die als ze sterven soms op je bord terecht komen…..Dus geloof wat je wil ..verbloem de angst….maar uit is uit……[/quote]

  Voor het ‘ego’ is het inderdaad uit, gedaan, finito, maar vergeet niet dat het ego een illusie is, net als de ‘werkelijkheid’… allemaal ‘maya’!

  0 likes
 43. [quote name=”Belief”]Nu ik zo de reacties lees krijg ik het gevoel dat de Dood iets is wat verdient moet worden – Iets wat je optilt naar hogere sferen- bevrijding-je moet uitverkoren zijn -zo lees ik sommige reacties.
  De Dood “verdienen” of “uitgekozen/verkoren” worden -om naar een betere wereld/omgeving te worden getransporteerd..Dus de Dood is de persoonlijke kroon op ons leven?[/quote]

  Waarschijnlijk zonder te beseffen heb je dat eigenlijk fantastisch verwoordt!!!

  De dood is inderdaad de kroon op ons/het leven…

  0 likes
 44. [quote name=”Ruben”]Wat ik me soms afvraag:

  – Je hebt een ongeluk: de dokters redden je leven, maar na een coma leef je verder als plant. Ben je dan nog bewust? Wat met je geest na je dood?
  – Reïncarnatie: In je huidige leven herinner je je vorige niet. Je bent gelukkig in je huidige leven en hebt mooie herinneringen. Wat als je sterft? Wie ben je dan? Wat herinner je je dan? Ga je weer verder naar een volgend lichaam zonder kennis van het voorgaande?
  – Leeftijd: Wat als je te vroeg deze aarde moet verlaten? Een jong iemand zal niet dezelfde levenservaring hebben opgedaan als een ouder iemand.
  – Intelligentie: Wat met mensen die mentaal wat achterop hinken t.o.v. het gemiddelde?

  De fijnste gedachte is alvast het behouden van de herinneringen die je hebt opgedaan, verderleven in een andere dimensie en wachten op je dierbaren.

  Ben alvast benieuwd naar jullie meningen.[/quote]

  er is weinig ruimte ik maak een nieuwe reactie aan.

  0 likes
 45. [quote name=”Ruben”]Wat ik me soms afvraag:
  Ben alvast benieuwd naar jullie meningen.[/quote]

  Hallo Ruben,
  Hier mijn beeld van een stukje van het geheel en het gaat meer over ziel.
  dan over de persoonlijkheid.

  Als de ziel incaneert trekt hij een lichaam, een persoonlijkheid en een karakter aan.
  De ziel komt thema,s belichten en als hij bijvoorbeeld iets wil leren over intimitijd word hij geboren in een gezin zonder liefde en niet in een liefde volle omgeving.
  Hij leert gaande weg door de opgedane problematiek, heling en door liefde te gaan geven en een vorm te vinden omdat te gaan doen.
  Zo zijn er vele thema,s en vele levens.
  Iemand kan in een ander leven zijn doelstelling net niet gehaalt hebben en hoeft dus maar even hier te zijn.
  Het is beter te spreken van andere levens.
  Liniaire tijd is een strutuur die gekreerd is om de gaos wat te verkleinen.

  De ziel kent enkelt overvloed.

  0 likes
 46. Dood ‘stel ik me zo voor’ is als het deel van je slaap waarin je niet droom. De invloed die ik tijdens mijn leven gehad heb op andere mensen zoals de denkbeelden die ik heb overgedragen zullen slechts voortbestaan en verder evalueren in andere mensen. Tot in de verre toekomst zullen mensen bepaalde keuzes maken omdat ik ooit heb geleefd. Mijn stoffelijk overschot zal bijdragen aan het voortbestaan van het hele universum.

  0 likes
 47. Deze stond gisteren ook bij ‘Best Gewaardeerd’ op nujij, maar in de loop van de avond haalden ze hem alweer weg…

  0 likes
 48. [quote name=”Hedwig”]Lieve schat, jouw dierbaren zijn nog steeds bij je, alleen hun lichamen niet. Wij zijn geen lichaam! Wij zijn onsterfelijke goddelijke wezens, lees liefde.[/quote]
  Ik wil het graag geloven, maar het blijft…..een geloof. Ik heb geen zekerheid totdat ik het zelf ervaar dat het zo is. Al vertellen een miljoen mensen dat het goed met ze is, ik weet het pas als ik het zelf kan ervaren. Loslaten is mijn enige optie…

  0 likes
 49. Ik zeg maar zo, je bent pas dood , als je vergeten bent!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

salam

Imam Salam tijdens verhoor in Tweede Kamer: ‘U moet naar mij luisteren, ik ben hier de baas’

Hij weigerde te staan bij de eedaflegging, ...

gas

Waarom we veel méér gas gaan verstoken door van het gas af te gaan

Het kabinet wil iedereen in Nederland aan ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.