Homepagina » Universum » Einsteins zwaartekrachttheorie moet mogelijk worden herschreven
Einsteins zwaartekrachttheorie moet mogelijk worden herschreven

Einsteins zwaartekrachttheorie moet mogelijk worden herschreven

Einsteins zwaartekrachttheorie moet mogelijk worden herschreven. Onderzoekers van de Universiteit van St Andrews in Schotland hebben namelijk een gigantische groep sterrenstelsels gevonden die veel sneller van ons af bewegen dan voorspeld.

Deze cluster van kleine sterrenstelsels, die een doorsnee heeft van 10 miljoen lichtjaar, dijt in rap tempo uit.

Het onderzoeksteam denkt dat buurstelsel Andromeda ooit langs ons eigen sterrenstelsel is gevlogen en daarbij diverse kleine sterrenstelsels de ruimte in heeft gekatapulteerd.

Regendruppels

“Als Einsteins zwaartekrachttheorie klopte, zou ons sterrenstelsel nooit dicht genoeg bij Andromeda in de buurt komen om iets met zo’n grote snelheid weg te schieten,” zei coauteur dr. Hongsheng Zhao.

Als de ontdekking klopt moeten we op een andere manier gaan kijken naar de zwaartekracht en onze kosmos.

“Deze kleine sterrenstelsels zien eruit als regendruppels die van een ronddraaiende paraplu zijn geslingerd,” zei hoofdonderzoeker Indranil Banik.

Twee mogelijkheden

“De kans dat willekeurig verspreide sterrenstelsels bij toeval zo’n patroon vormen is 1 op 640,” voegde hij toe.

Gedacht wordt dat de Melkweg en Andromeda altijd om elkaar heen draaiden en dwergstelsels daarbij de ruimte inslingerden.

Volgens Zhao en zijn team zijn er twee mogelijkheden: Einsteins theorie klopt en er moet een andere verklaring zijn voor het feit dat de sterrenstelsels zo snel van ons af bewegen of ons huidige zwaartekrachtmodel moet worden herzien.

Op de schop

Vorig jaar publiceerde natuurkundige Erik Verlinde een nieuwe theorie over de zwaartekracht, die een doorbraak zou kunnen betekenen in de natuurkunde.

“Onze gangbare ideeën over ruimte, tijd en de zwaartekracht moeten hoognodig op de schop,” zei hij.

“We weten al heel lang dat Einsteins theorie van de zwaartekracht niet door één deur kan met de kwantummechanica.”

Het onderzoek is verschenen in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

[University of St Andrews]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Dan moeten we voor C2 iets anders bedenken.
  Erik, kom er maar in.

  0 likes
  • Ik heb niets interessants toe te voegen.
   Buiten dat onze zwaartekracht theorie inderdaad op de schop moet.
   E=Mc2 lijkt me nog steeds toepasbaar, maar zal moeten evalueren naar nieuwe modellen.
   Of zoals Einstein het zelf zei: als je een theorie hebt die niet met de feiten klopt, dan moet je de feiten aanpassen.

   Erik out 🙂

   1 likes
 2. Hmm, eigenlijk niet echt nieuws. Er zijn meerdere stelsels bekend waarvan de snelheid van de beweging bij ons vandaan met geen natuurwet verklaard kan worden. Ik moest bij dit bericht ook gelijk weer aan die nieuwe theorie van Verlinde denken.

  3 likes
 3. Gezien het aantal sterrenstelsels en mogelijke configuraties is 1 op 640 eigenlijk helemaal niet zo “hoog” dat het niet een toevalstreffer kan zijn.

  Maar goed, daarom is het ook een theorie: het is werkbaar en lijkt te passen, tot er iets wordt gevonden dat “beter” past. Dus als het zo is, mooi gaan bewijzen en herschrijven die hap :).

  3 likes
 4. E=MC2 is achterhaald.

  2 likes
 5. Ik heb ook mijn twijfels over de snelheidslimiet. Licht (fotonen) is niet het snelst en er zit ook geen “begrenzer” op snelheid. Ik heb de overtuiging, dat wanneer deze hoge snelheden bereikt worden, hele andere natuurwetten het overnemen. Einstein moest roeien met de riemen die hij had, maar zoals zo vaak worden theorieën in de loop der tijd achterhaald. De aarde staat niet in het middelpunt van het universum, alleen de maan draait om de aarde, de aarde is niet plat, er zijn meer sterrenstelsels dan alleen het onze en zo kan ik nog wel uren door gaan. Toch was men daar vroegen (niet eens zo heel erg lang geleden) van overtuigd. Theorieën komen en gaan. Zo is het altijd geweest en misschien reizen we binnen afzienbare tijd met vele malen de snelheid van het licht naar andere beschavingen, om daar op vakantie te gaan. E=MC2 is op sterven na dood, dus op naar de volgende mooie theorie…..

  2 likes
 6. Het was ook niet voor niets dat Tesla door de duivel aanbidders verketterd en de dood ingejaagd werd en ze Einstein op een voetstuk plaatsten.

  1 likes
 7. Energie=Massa en de snelheid van Licht in het kwadraat

  0 likes
 8. er is al een veronderstelling ,,dat licht niet het snelst is in de kosmos…er is al een ander vermoedelijke snelheid ontdekt … 1 miljard x 300.000 km per seconden… en daar blijft het niet bij…

  0 likes
 9. Niet alleen dat………ALLES…….EN ALLES MOET HERSCHREVEN WORDEN!
  Naar mijn gevoel zijn we overgegaan……. naar wat ik allemaal in het nieuws en nu overal om me heen zie…………IN EEN ANDERE DIMENSIE!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

studie

Studie: Melkweg huisvest meer dan 30 actieve buitenaardse beschavingen

Er kunnen meer dan 30 buitenaardse beschavingen ...

ruimtesignaal

Harvard-prof: Dit ruimtesignaal is mogelijk van een buitenaardse beschaving

Eerder deze maand kondigden Canadese onderzoekers aan ...