Homepagina » Mens en Dier » Emeritus hoogleraar: ‘De overheid is de grootste producent van nepnieuws’
emeritus hoogleraar
Foto: Cees Hamelink (Universiteit van Nederland CC BY 3.0)

Emeritus hoogleraar: ‘De overheid is de grootste producent van nepnieuws’

Zorgminister Hugo de Jonge beweerde maandag dat nepnieuws en desinformatie het vertrouwen in vaccinatie ondermijnen. Waar komt dat nepnieuws vandaan? Volgens emeritus hoogleraar Cees Hamelink is de overheid juist de grootste producent van nepnieuws.

Hamelink vindt dat overheden en media de hand in eigen boezem moeten steken, in plaats van anderen te beschuldigen van nepnieuws. Hij adviseert geen NOS Journaal meer te kijken. “Als je het NOS Journaal kijkt om te weten wat er in de wereld gebeurt, dan is het zonde van je tijd,” zei de emeritus hoogleraar in een interview met journalist Eric van de Beek, dat is gepubliceerd in De Andere Krant en op de website Novini.nl.

Overheden zijn altijd de grootste leugenaars geweest

Hamelink merkte op dat kranten, met name de Volkskrant, erg opiniërend zijn geworden. Het is volgens hem een illusie dat je goed op de hoogte bent als je maar genoeg kranten in huis haalt. “Ze behandelen dezelfde thema’s en hanteren dezelfde invalshoeken. Vaak weinig kritisch en afstandelijk.”

De emeritus hoogleraar legde uit dat de media meestal niet zelf liegen, maar vooral leugens van anderen, met name overheden, verspreiden. “Dat zijn altijd de grootste leugenaars geweest, de grootste producenten van wat we nu nepnieuws noemen.”

Het bestrijden van nepnieuws is een groter kwaad dan het bestaan ervan

“Op zijn minst kun je dus zeggen dat de media medeplichtig zijn aan het verspreiden van nepnieuws,” benadrukte hij.

Het bestrijden van nepnieuws door overheden ziet Hamelink als een groter kwaad dan het bestaan ervan. “Overheden hebben altijd geprobeerd nieuws te manipuleren, te beïnvloeden. Ze kunnen dus het argument van nepnieuws gebruiken om nieuws te bestrijden dat niet nep is.”

Hamelink vindt dat het publiek best wat kritischer mag worden. “De mediaconsument die tevreden is met brood en spelen en die niet wil weten hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt, roept de leugens over zich af.”

“Het begint met mensen die de krant op de mat krijgen en gemakshalve aannemen: het zal wel waar wezen. Dan kun je die krant net zo goed niet lezen,” aldus de emeritus hoogleraar.

Lees hieronder het hele interview:

4.8 87 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Starseed
Starseed
2 maanden geleden

Het NOS verspreid propaganda.

https://postimg.cc/gLp0kJ1s

Harry de Transgevaccineerde
Harry de Transgevaccineerde
2 maanden geleden

en het plebs beschuldigen voor het verspreiden van nepnieuws onze overheid doet niks anders wie had dat gedacht samen met NOS dus schaapjes kijken naar de TV u houdt ervan om bedonderd te worden ik zelf kijk al jaren geen tv meer voelt heerlijk allemaal b******t op die popppenkast

Johan
Johan
2 maanden geleden

De weledelgeleerde heer Hamelink heeft helemaal gelijk.

Als ik Hugo de Jonge was, zou ik mij helemaal niet druk maken over “nepnieuws”, wetende dat meer dan 70% van de Nederlandse bevolking inmiddels gevaccineerd is, zoals onze geloofwaardige media voortdurend rondbazuinen.

Dat we niet bij de nationale (mainstream) media moeten zijn om goed geïnformeerd te worden is geen nieuws, dat is al sinds jaar en dag zo. Door de zogenaamde pandemie komt het opeens veel duidelijker aan het licht, dat is alles.

Ik ben het met hem eens dat de term “nepnieuws” uitsluitend is uitgevonden om de positie van de machthebbers te consolideren, hetzelfde geldt voor de term “complotdenker”.

Wat het kritisch kijken betreft zal ik hem moeten teleurstellen: mensen die heden ten dage hun informatie nog uit de mainstream-media halen zijn het kritisch denken verleerd. Dat geldt voor de consument, maar ook voor de verantwoordelijke redacties. Jammer maar helaas.

Voor de kritische lezer: vul deze mainstream-enquête in en laat weten hoe u over de maatregelen en de overheid denkt:
ttps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5251420/rivm-onderzoek-coronamaatregelen-nederlanders-vaccinatie-druk-op

Johan
Johan
2 maanden geleden

Ik word altijd weer hoopvol en blij wanneer ik mensen als Cees Hamelink hoor. TOP!

x

Check Also

verpleeghuizen

Sterftecijfer in verpleeghuizen weer net zo hoog als vóór vaccinaties: ‘Stop met die injecties!’

In de verpleeghuizen is het percentage coronadoden ...

vvd

Voormalig VVD-fractievoorzitter: ‘Wat ben ik blij dat ik op tijd uit deze sekte ben gestapt’

In een interview op het VVD-congres zei ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

50
0
We lezen graag je reactie!x