Financieel

Emeritus hoogleraar pleit voor basisinkomen

Help ons door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoeveel werk zal er overblijven als de robots komen? Allerlei werk wordt langzaam maar zeker overgenomen door robots. Ook worden de werktijden steeds verder verkort. Naarmate er minder werk te verdelen is, wordt de logica van een basisinkomen sterker, zo stelt emeritus hoogleraar innovatiebeleid Bart Nooteboom.

Het is volgens hem vreemd dat in het debat over ongelijkheid en versimpeling van het belastingstelsel nergens het basisinkomen aan de orde komt. Een basisinkomen maakt deeltijdwerk aantrekkelijker omdat er minder verlies van inkomen is.

Het basisinkomen is een onvoorwaardelijk inkomen van 800 tot 1000 euro per maand voor iedereen van 18 jaar en ouder. Als het wordt ingevoerd kunnen vrijwel alle uitkeringen worden afgeschaft, aldus Nooteboom. Ook het minimumloon kan worden afgeschaft, wat volgens hem werk bevordert.

Hij wijst erop dat het basisinkomen een einde maakt aan de 100-procentbelasting op inkomen als uitkeringstrekkers gaan werken, die de impuls om te gaan werken wegneemt. Hij denkt niet dat mensen met het basisinkomen helemaal niet meer gaan werken. “De meeste mensen zullen met werk meer inkomen willen verdienen,” zegt hij.

Nu moeten mensen elkaar steeds meer gaan helpen vanwege bezuinigingen in de zorg, met weinig of geen beloning en met verlies van inkomen. Het basisinkomen legt volgens Nooteboom een bodem en stelt mensen in staat om sociale diensten te verrichten die nu te duur zijn. Dat nodigt uit tot zelfstandig ondernemerschap.

[Volkskrant]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ZonneMax
ZonneMax
7 jaren geleden

Een basisinkomen is niet uitsluitend een financieel economisch instrument. Het is juist en vooral een sociaal instrument.

Is het niet heel logisch dat door de hedendaagse enorm efficiënte, productieve economie, we als (gehele!) bevolking hiervan profiteren in termen van welvaart en welzijn.

De werkelijkheid lijkt op dit moment andersom te zijn. We hebben een enorm efficiënte, productieve economie maar steeds meer mensen maken gebruik van de voedselbank, komen in schuldsanering terecht en we praten alleen maar over “ombuigen, hervormen en bezuinigen”.
Er zit een systeemfout in onze Angelsaksische economische ordening (Zoals b.v. ook een Greenspan heeft toegegeven voor het Congres).

De invoering van een basisinkomen kan zorgen voor een eerlijker verdeling van de financiën, een veel eenvoudiger uitvoering EN zorgt voor een verandering in het denken bij de mens. Wantrouwen (gekweekt door concurrentie), korte termijn winst maximalisatie (i.p.v. het beste product voor je klant), bedenken hoe je, je baantje belangrijk kunt houden en de manier waarop je naar werken en leven kijkt, zal wezenlijk anders worden als je niet meer iedere dag hoeft te denken of je de maand wel doorkomt.

Deze impact (een verandering van de mindset) zal echter pas na een aantal jaren zichtbaar worden, een dergelijk project moet dus ook minimaal 10 jaar duren.

Het basisinkomen zal ook de basisbehoeften volledig moeten dekken anders is het inderdaad alleen een financieel economisch instrument dat nadelig zal gaan uitpakken voor de mensen die nu lagere en midden inkomens hebben. Om de basisbehoefte te dekken, praat je grofweg over 1.350 euro per maand in NL.

In berekeningen ter dekking zal ook rekening gehouden moeten worden dat toekomstige productiviteit stijging toekomt aan het basisinkomen (niet aan vermeerdering van het kapitaal) en dat geldt ook voor de mindere kosten voor de uitvoering. Daarnaast kan het ook een voordelig effect hebben op de kosten van de zorg en het onderwijs.

Het zou daarom zeker goed zijn na te denken over de invoering van een basisinkomen, een degelijk plan van aanpak te ontwerpen met een doordachte fasering en meetbare mijlpalen en gedekt door wetgeving waarmee het project 10 jaar door kan gaan.

Een fasering is noodzakelijk voor uitvoering van een dergelijk omvangrijk project, maar het is niet zinvol slechts één fase te doen en dan te kijken hoe het gaat. We hebben het hier over een majeure systeemverandering die je als geheel moet aanschouwen.

Maar als ik naar het huidige politieke landschap kijk, lijkt me een dergelijk project vrijwel niet uitvoerbaar omdat het al gelijk zal verzanden in het sluiten van compromissen. Hoe zijn indertijd ook al weer de spoorlijnen tot stand gekomen?

Arnold
Arnold
7 jaren geleden

“Als het wordt ingevoerd kunnen vrijwel alle uitkeringen worden afgeschaft, aldus Nooteboom”. En de huidige gepensioneerden dan, raken die hun pensioen dan kwijt?

densie
densie
7 jaren geleden

niet morgen maar NU…………….

rik
rik
7 jaren geleden

We werken om (samen) te leven. We leven niet om (alleen maar) te werken. Het wordt hoog tijd om tot een betere verdeling te komen van de welvaart.

En de leuze van dit kabinet “Werk, Werk, Werk” gaan we vervangen voor “Prettig samenleven, Prettig samenleven, Prettig samenleven”.

Marktwerking is echt iets van de theorieboekjes en bestaat in werkelijkheid al lang niet meer. Toch wordt al het beleid daar nog aan opgehangen. Echt wonderbaarlijke nonsens.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

36
0
We lezen graag je reactie!x