Buitenland

Franse regering zet parlement ondanks massale protesten wéér buitenspel en drukt omstreden wet door

Help mee door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Franse regering heeft dinsdag speciale bevoegdheden gebruikt om de omstreden arbeidswet er toch door te drukken, zonder zich wat aan te trekken van het parlement. Afgelopen maanden is in Frankrijk fel geprotesteerd tegen de wet.

Toen de Franse premier Valls bekendmaakte dat hij de wet doordrukt, liep een aantal parlementsleden boos weg. Een definitieve versie van de omstreden wet volgt later deze maand. De wet stelt werkgevers in staat makkelijker personeel aan te nemen en te ontslaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Afgelopen maand werd er nog een grootscheepse demonstratie georganiseerd tegen de nieuwe arbeidswet. Volgens de vakbonden waren er een miljoen mensen op de been die met ruim 600 bussen uit heel Frankrijk naar Parijs waren gebracht.

Trucje

“In zowel sociaal als economisch opzicht is dit een contraproductieve wet,” zei Marie-Jose Kotlicki van de vakbond CGT. “De overheid onderschat de mate van ontevredenheid over deze wet.”

Ondanks de felle weerstand tegen de wet kon premier Valls de arbeidswet dankzij een trucje door de Kamer van Volksvertegenwoordigers loodsen. De regering paste een grondwetsartikel toe waardoor het voorstel automatisch werd aangenomen.

‘Zonder debat is democratie een dode ster’

Verschillende parlementsleden riepen vervolgens om het aftreden van de premier. “Zonder debat is democratie een dode ster,” twitterde de Franse oud-minister van Justitie Christiane Taubira, die in januari aftrad omdat ze weigerde draconische antiterreurwetten te ondertekenen.


Vakbonden en andere organisaties zeiden dat activisten en werknemers later dit jaar wederom de straat opgaan, ook als de wet er komt. “We willen in de herfst andere protesten gaan organiseren,” zei secretaris-generaal Philippe Martine van CGT tegen de krant L’Humanité. “Ik wil mensen eraan herinneren dat er wetten zijn geweest die wel zijn aangenomen, maar nooit in werking zijn getreden.”

[Common Dreams]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
an argie
an argie
8 jaren geleden

En wij leven in een democratie? Hou toch op zeg. Alleen de Hamer en Sikkel ontbreekt nog in de vlag van de EUSSR!

De belangen van de burger zijn nog nooit gediend. “Volksvertegenwoordigers” kunnen beter worden omgedoopt tot volksverlakkers die alleen nog maar hun eigen portemonnee en dat het grootkapitaal dienen.

En volgend jaar moeten WIJ weer met zijn allen op deze zakkenwassers gaan stemmen?
Ze zijn me mijn tijd niet eens meer waard.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

De dictatuur van de elite is weer eens aan de macht.

Jeff
Jeff
8 jaren geleden

tis maar wie je te vriend wilt houden; een paar schreeuwers of zij die over je pensioen gaan. De tijd dat een politicus nog werkte voor het volk, beperkt zich tot de campagne. Eenmaal in het zadel, gaan ze iets doen wat concessies heet.

Wim
Wim
8 jaren geleden

Moeten ze de Guillotine uit de kelder halen.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x