Homepagina » Gezondheid » “Vleesindustrie bedondert de boel met vleeslijm”
Vleesindustrie bedondert de boel met 'vleeslijm'

“Vleesindustrie bedondert de boel met vleeslijm”

Dat er in ons vlees hormonen of antibiotica kunnen zitten weten we ondertussen wel. Dat de dieren vaak geen voer krijgen dat ze in de natuur zouden eten is ook een open deur. Maar er zijn nog andere manieren waarop vreemde stoffen in ons vlees terechtkomen.

Vlees wordt dermate hard gemanipuleerd dat het een lichtroze kleur heeft, in perfecte hompen van 500 gram in de supermarkt ligt en dat het naar vlees ruikt wanneer we het bakken. Er wordt van alles aan ons vlees toegevoegd en het is een hele klus om te begrijpen wat precies.

Onlangs werd een partij rundvlees van de markt gehaald omdat twee van de verwerkte karkassen afkomstig waren van een Slowaakse boerderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld. Dat is een infectieziekte waarbij de gezondheidsgevolgen voor mensen zeer ernstig kunnen zijn.

Een populair product in de vleesindustrie is trombine. Dat is een eiwit dat voor ons van belang is bij de bloedstolling. De gangbare – maar niet erg smakelijke – naam ervoor is vleeslijm. Zoals de naam suggereert wordt het gebruikt om grote en kleine stukken vlees samen te voegen tot één grote lap. Dat lijmen gebeurt op twee manieren: met transglutaminase, een enzym in poedervorm dat uit een bacterie wordt gehaald, of met fibrinogeen, een eiwit gewonnen uit het bloed van slachtdieren.

In 2010 stelde de Europese Commissie voor om vleeslijm op de lijst van toegelaten additieven te zetten. Het Europees Parlement stak daar een stokje voor. De parlementariërs oordeelden dat trombine de consumenten misleidt. Ze denken dat ze een volwaardig stuk vlees kopen, maar eigenlijk is het een puzzel van kleinere stukken.

Bovendien vreesde het Parlement dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid omdat bacteriën zich gemakkelijk aan het eiwit kunnen hechten. In Nederland is het omstreden additief wel toegelaten. Vleeslijm wordt ook gebruikt bij de productie van sommige melkproducten en yoghurt, viskroketten en surimi.

In de Verenigde Staten hoeven restaurants niet te vermelden dat ze vleeslijm gebruiken. Het wordt al decennia gebruikt door vele koks en is veilig bevonden door de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA. Het gebruik van vleeslijm heeft tot de nodige ophef geleid. Sommige bedrijven hebben zich ervan gedistantieerd terwijl andere producenten het gebruik van transglutaminase blijven verdedigen.

[NaturalNews]


Vind je dit artikel interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

28 reacties

 1. wat een zeikerds, weet je wat mij ‘misselijk’ maakt? Mensen die hun eigen Nederlands taal niet eens zonder taalfouten kunnen schrijven.

  Geef mij maar een lekker stuk vlees. Koe, hert, varken, ik vind het allemaal heerlijk. Lijm het om het als 1 geheel te laten lijken, lekker boeiend. Met transglutaminase, een enzym in poedervorm dat uit een bacterie wordt gehaald (die echt niet schadelijk is), of met fibrinogeen, een eiwit gewonnen uit het bloed van slachtdieren (bloed is door de eeuwen heen gebruikt door de mens als voedselbron, en nog steeds in sommige landen).
  Een voedingsadditief of voedseladditief is een stof die wordt toegevoegd aan een voedingsmiddel. Bijvoorbeeld kleurstof, conserveermiddel, antioxidant, emulgator, stabilisator, zoetstof, smaakstof, geurstof of smaakversterker. Veel additieven zijn gewoon natuurlijke stoffen, zoals bijvoorbeeld vitamine C, citroenzuur, of rode bieten. Niet iedere natuurlijke stof is echter automatisch ongevaarlijk. De sterkste giffen komen uit de natuur.

  In de Europese wetgeving worden maximale toegestane hoeveelheden aangegeven, die afhangen van het soort levensmiddel. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) geeft aan hoeveel je van zo’n stof dagelijks mag innemen zonder dat er, zover bekend, noemenswaardige gezondheidsrisico’s zijn.

  Het liefst heb ik mijn vlees vers net als vele andere mensen maar bio vlees is duurder, mensen steeds armer.. wat denk je zelf dat ze zullen kopen al kijkende naar hun knip? Anyway, straks weer lekker jagen op m’n eigen grond voor vers vlees , een luxe die niet veel mensen hebben en die ik koester.

  Als je blindelings geloofd dat je vlees uit de supermarkt gezond is zonder additieven.. good luck to you. Don’t be so shocked when you read ‘news’ like this.

  6 likes
  • wie had het hier over taalfouten? Ik houd niet zo van pingpongen, dat is een soort van aanval, maar in deze wil ik toch even kwijt dat als je blindelings gelooft dat….hahahaha
   wei maake geen voute…

   ontkalk je pijnappelklier…
   dus….neem een biol.dyn. groentenpakket, rechtstreeks van de boer…

   6 likes
  • IK vind dat jij heel erg asociaal bent naar mensne toe die woordeblind zijn of niet zo goed zijn in de NLse taal. Volgends jouw moeten mensen die woordeblind zijn maar niet meer op het net? Jammer voor jouw, ik blijf netjes schrijven op het net of je het leuk vind of niet.

   6 likes
  • Hoi Sonja
   Aardig stukje tekst heb je geproduceerd; alleen jammer van de taalfouten…
   ‘Mensen die hun eigen Nederlands taal niet eens zonder taalfouten kunnen schrijven.’
   Zullen we daar ‘NederlandsE taal’ van maken?!
   En zullen we in de laatste zin ‘geloofT’ met een T schrijven in plaats van met een D?!
   ‘Wie kaatst…’
   Fijne avond! 😉

   2 likes
  • Buiten de natuur bestaat er niets.

   0 likes
 2. dank God dat ik geen vlees (meer) eet! En die beslissing heb ik niet alleen op grond van deze misselijkmakende praktijken genomen, maar zeker ook, omdat ik geen grafkist ben voor een dier…
  namaste

  7 likes
  • De reguliere groenten zijn ook uitgeput van mineralen en besmet met pesticiden en kunstmest.

   Ik beschouw niet biologische landbouw als een misdaad tegen de aarde (en de toekomst van de mensheid).

   Ook hebben we meer CO2 productie nodig! De planten hebben het hard nodig met alle chemtrail en pesticide vervuiling. Meer C02 betekend sterkere plantgroei met reikere bloei en hogere groenten productie wereld wijd.

   5 likes
 3. De biefstukjes hier van de locale jumbo zijn ook gelijmd. Gaat niets boven zelf een koe vangen en dan met de familie bbq’en.

  9 likes
 4. Mensen worden zelf ook gegeten, door reptiele ET wezens die zelfs hele vleesmarkten hebben waar mensenvlees wordt verkocht. Ik verzin het niet, de verhalen worden steeds sterker dat het zo is.
  Daarom geven ze altijd de Illuminati (die de reptiele slaafjes zijn) de opdracht om steeds oorlogen te voeren.
  En ergens vindt ik dat erg lachwekkend mocht dat zo zijn, die arrogante mens met hun gruweldaden tegen het dierenrijk.

  2 likes
  • Welke verhalen worden steeds sterker dat het zo is dan?
   Ik denk dat die mensen die dat verkondigen vroeger te vaak naar de serie V gekeken hebben. Leuke serie was dat trouwens 🙂

   7 likes
 5. Ik eet steeds minder vlees de behoefte is net als met alcohol aan het verdwijnen. Ik begon mij jaren terug te ergeren aan de kwaliteit zoals de schandalen en het injecteren van vlees met vloeistoffen en al die nare verhalen eromheen zoals veeziekten door dieren op een kluitje te houden met stress en de bijbehorende ellende.
  Net als fenomeen de warme bakker is er ook zoiets als een keurslager welke de zelfde kwaliteit als de supermarkt verhandeld, evenals roken zit smaakbeleving ook tussen de hersenhelften, vleesconsumptie is een milde verslaving je bent er zo vanaf.

  Mijn ervaring is als je mindert met vleeseten de behoefte ook afneemt ik gebruik smakelijke alternatieven zoals paddestoelen en verse kruiden.
  Vlees eten schaad de gezondheid zoals ongevoeligheid voor penicilline, Creutzfeldt-Jakob Disease en wat al die hormonen en andere toevoegingen de mens aandoen ik zou het niet weten maar goed is het zeker niet.

  Verwacht niet dat de Europese wetgeving voorziet in zoiets als veilig voedsel, alles is schijnveiligheid men voert de goederen de Europese grenzen over en voert het weer opnieuw in en het wordt als legaal geconsumeerd.
  Groenten uit Egypte bijvoorbeeld welke vol zitten met DDT bestrijdingsmiddelen het kan en mag allemaal, de toezichthouders ook wel waakhond genoemd hebben allemaal een bureaustoel functie veldwerkers zijn lange tijd geleden wegbezuinigd of gepromoveerd tot een bureaustoel manager welke zich alleen nog zorgen maakt om zijn baan en inkomen.
  De mens heeft zowel dier en gewas gemanipuleerd houdt dat in gedachten nu is er momenteel een betrekkelijk nieuw fenomeen Spelt brood best aantrekkelijk vooral de nutriënten maar helaas er is een broodbesluit welke toestaat er mee te rotzooien je proeft de roggebloem er zo tussen uit je wordt opnieuw bedonderd, er is gewoon geen wetgeving welke toeziet op ons voedsel.

  1 likes
  • Koop dus je voedsel lokaal en mijdt de supermarkt zoveel mogelijk. En ook qua vlees is het niet altijd zoals u schetst. Er lopen bijvoorbeeld veel zoogkoeien die alleen maar gras eten en het kalf drinkt bij de moeder. Die dieren hebben een mooi leven en lopen lekker buiten. Schapen idem dito en Nederlands lamsvlees is heerlijk.

   Veganisten en vegetariers grijpen dit soort knoeierij wat zeker plaatsvindt in met name de vleesindustrie nogal eens aan om vlees eten te demoniseren. Nogal wat veganisten en vegetariers willen eigenlijk dat iedereen vegetarier wordt. Over mijn lijk !

   1 likes
   • welke lokale boer bedoel je?? hier in nederland mag een boer zijn eigen koe of varken niet meer slachten dat moet gedaan worden op het slachthuis en weet jij wat deze boer van wat hij zijn koeien gegeven heeft ?? nee dat denk ik niet .zijn het land of stal koeien weet je dus ook niet .dus vertel geen onzin graag of je moet een BELG zijn daar mag het nog .

    0 likes
    • De lokale boer werkt dan samen met een kleinere ambachtelijke slachterij daar gaat het vee naartoe en daar wordt het op een ambachtelijke manier in alle rust geslacht. Vaak hebben die boeren dan een diepvries aan huis waar je goed en eerlijk vlees kan kopen. Ik ken heel wat boeren die zo werken. Ook met allerlei oude veerassen die zo in stand worden gehouden. De eneige manier om oude veerasssen te laten bestaan is om die uiteindelijk op te eten (van kop tot staart).

     6 likes
 6. En dat is dus waarom Biologisch vlees zo duur is… het is echt vlees, en niet vlees afval producten vermond als vlees.

  Het geld is minder waard, en producten zijn goedkoper gemaakt (slechter van qualiteit) om de achteruitgang van de waarde van het geld te maskeren.

  6 likes
 7. Ben zo blij dat ik al jaren geen vlees meer eet !

  5 likes
 8. Koop je vlees bij lokale slagerijen of bij de boer. Dan wordt je niet snel belazerd want je weet van wie je je vlees koopt dusss.

  Goed biologisch vlees is er genoeg in dit land.

  Als je dus vlees eet ga dan dan kopen bij een bekende lokale slager en die zijn overal te vinden.

  En ook je vis en groenten kopen bij degene die je kent.

  4 likes
 9. In alle andere gevallen ook de mens wil graag bedondert worden!!!

  3 likes
 10. ik zet gewoon een koe in de tuin en als ik honger heb snij ik er iedere keer een stukje vanaf

  3 likes
 11. Niet wijzen naar de overheden; zij zijn een afspiegeling van de bevolking. Als wij niet zouden vinden dat ze “goed ” werk deden , zouden wij ze niet gekozen hebben en op die plaatsen laten zitten.
  Ieder volk krijgt de regering die het verdient.
  Als wij unaniem ( wat trouwens een utopische gedachte is, maar dat terzijde) zouden kiezen voor Moeder Aarde en ons allen zouden bekommeren om het wel en wee van mens, dier en plant, zouden deze mensen niet onze “regering” zijn en ons allerlei giftigs in onze strot duwen. Dan zouden zij Monsanto en consorten verachten en uitbannen. Dan zouden zij zich inzetten voor een systeem waarin dieren een dierwaardig bestaan krijgen, ongeacht of ze wel of niet ter consumptie worden aangeboden. Dan zouden wij ons geen zorgen hoeven maken om de E-tjes, of de chemische additieven. ….. met gevolgen voor onze kinderen.
  Maja, das een hele mooie droom, zal wel een droom blijven, want NIEMAND is bereid consequenties te nemen. En te zeggen; nu opgehoepeld jullie met je rare ideeën….
  Wie durft het voortouw te nemen ? Pim Fortuyn was zo iemand, en we weten allemaal hoe zijn leven afliep……. Schuldig dus aan deze wantoestanden zijn WIJ ALLEMAAL. GEEN VERANTWOORDING NEMEN IS MOND HOUDEN EN ACCEPTEREN DAT ER NIETS VERANDERD !!!

  3 likes
 12. De mens wil graag bedondert worden!!!

  1 likes
 13. Gewoon zelf kippetjes houden en wat konijnen, dan weet je wat je eet. Wel goed uitkijken welk voer je ze geeft, want in de meeste voer zit behoorlijk wat rotzooi in en meer dan je denkt.

  0 likes
  • @ josie:

   Nou er is zat gras overal te vinden en ook bijvoorbeeld koolstronken voor je konijnen. Echte ouderwetse scharrelkip is er ook dol op.

   http://www.youtube.com/watch?v=tQ1EbdQzFCk

   Goed idee als je ruimte hebt om dit te kunnen doen

   1 likes
  • Waar zouden de stads mensen bv. hun kippen moeten houden ? 3 hoog – achter ? U geeft zelf al aan dat het voer ook niet meer ok is, dus zelf dieren houden is dan ook niet ok. En zelf slachten is volgens mij verboden. ( zo je dat al zou willen). Dus is onze keuze heel beperkt , zo niet nihil.
   Het probleem is niet het wel of niet houden van eigen dieren; het probleem zit hem in wat wij via de overheid en industrieconglomeraten gedicteerd krijgen. Waar wij genoegen mee moeten nemen , als de eerste de beste bedelaar. Waar jij je konijn of kip niet mee wilt voeren, wordt wel gedaan in de bio industrie. En dat krijgen wij weer voorgeschoteld. Het wordt steeds moeilijker gemaakt om er geen gebruik van te hoeven maken. Want al zal je dan dat ” lekkere” stukje vlees niet meer kopen, het zit nog steeds wel verwerkt in salade’s of in andere producten. Wil je dit aanpakken zal het via Brussel moeten. Nou, veel succes, we weten allemaal wel hoe dat er in Brussel aan toe gaat.

   0 likes
 14. Wat is tegenwoordig nog wel echt gezond? Al vraag ik me af of deze ‘lijm’ schadelijk is. Ik maak me meer zorgen over alle antibiotica e.d. die de dieren krijgen en wij zo via het vlees binnen krijgen. Hetzelfde geldt ook voor groente, fruit en zuivel, alles is behandeld met pesticides of weet ik wat om het beter houdbaar en een mooier kleurtje te geven.
  Zelfs bio spullen zijn vaak niet echt bio. Als ik fabrikant van een of ander vleesproduct was en voor biovlees 3x zoveel kan rekenen dan is zo’n stickertje gauw op de verpakking geplakt!

  1 likes
 15. Koop je vlees bij de lokale slager

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

Het Amerikaanse Congres is omgekocht door Big ...

Het is ongehoord dat een hoge Brusselse ambtenaar ons even komt vertellen dat Nederlanders de portemonnee moeten gaan trekken. Wat hebben ze nu weer bedacht?

Het is ongehoord dat een Brusselse ambtenaar ons even komt vertellen dat we de portemonnee moeten gaan trekken. Wat hebben ze nu weer bedacht?

De nieuwe meerjarenbegroting van de EU zal ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.