Gezondheid

“Vleesindustrie bedondert de boel met vleeslijm”

Help door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dat er in ons vlees hormonen of antibiotica kunnen zitten weten we ondertussen wel. Dat de dieren vaak geen voer krijgen dat ze in de natuur zouden eten is ook een open deur. Maar er zijn nog andere manieren waarop vreemde stoffen in ons vlees terechtkomen.

Vlees wordt dermate hard gemanipuleerd dat het een lichtroze kleur heeft, in perfecte hompen van 500 gram in de supermarkt ligt en dat het naar vlees ruikt wanneer we het bakken. Er wordt van alles aan ons vlees toegevoegd en het is een hele klus om te begrijpen wat precies.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Onlangs werd een partij rundvlees van de markt gehaald omdat twee van de verwerkte karkassen afkomstig waren van een Slowaakse boerderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld. Dat is een infectieziekte waarbij de gezondheidsgevolgen voor mensen zeer ernstig kunnen zijn.

Een populair product in de vleesindustrie is trombine. Dat is een eiwit dat voor ons van belang is bij de bloedstolling. De gangbare – maar niet erg smakelijke – naam ervoor is vleeslijm. Zoals de naam suggereert wordt het gebruikt om grote en kleine stukken vlees samen te voegen tot één grote lap. Dat lijmen gebeurt op twee manieren: met transglutaminase, een enzym in poedervorm dat uit een bacterie wordt gehaald, of met fibrinogeen, een eiwit gewonnen uit het bloed van slachtdieren.

In 2010 stelde de Europese Commissie voor om vleeslijm op de lijst van toegelaten additieven te zetten. Het Europees Parlement stak daar een stokje voor. De parlementariërs oordeelden dat trombine de consumenten misleidt. Ze denken dat ze een volwaardig stuk vlees kopen, maar eigenlijk is het een puzzel van kleinere stukken.

Bovendien vreesde het Parlement dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid omdat bacteriën zich gemakkelijk aan het eiwit kunnen hechten. In Nederland is het omstreden additief wel toegelaten. Vleeslijm wordt ook gebruikt bij de productie van sommige melkproducten en yoghurt, viskroketten en surimi.

In de Verenigde Staten hoeven restaurants niet te vermelden dat ze vleeslijm gebruiken. Het wordt al decennia gebruikt door vele koks en is veilig bevonden door de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA. Het gebruik van vleeslijm heeft tot de nodige ophef geleid. Sommige bedrijven hebben zich ervan gedistantieerd terwijl andere producenten het gebruik van transglutaminase blijven verdedigen.

[NaturalNews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vleesje
Vleesje
9 jaren geleden

De biefstukjes hier van de locale jumbo zijn ook gelijmd. Gaat niets boven zelf een koe vangen en dan met de familie bbq’en.

louis
louis
9 jaren geleden

Walchelijk.

densie
densie
9 jaren geleden

dank God dat ik geen vlees (meer) eet! En die beslissing heb ik niet alleen op grond van deze misselijkmakende praktijken genomen, maar zeker ook, omdat ik geen grafkist ben voor een dier…
namaste

Peggy
Peggy
9 jaren geleden

In alle andere gevallen ook de mens wil graag bedondert worden!!!

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x