Blog

Energie besparen doe je zo!

Help ons door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een doorsnee huishouden verbruikt elk jaar bijna 3.000 kilowattuur elektriciteit. Bij een stroomprijs van €0,25 per kWh komt dit neer op een jaarlijkse rekening van ongeveer €750. Door slimmer om te gaan met energie, kun je niet alleen geld besparen, maar ook het milieu een handje helpen.

Wij hebben een aantal handige tips voor je verzameld om te besparen op je stroomverbruik.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png
Vergelijk energieprijzen en -leveranciers

Je kunt simpelweg energie vergelijken om te besparen op je energierekening. Kijk gewoon naar wat verschillende leveranciers aanbieden en leg hun tarieven naast elkaar. Zo kun je in 1 oogopslag de voordeligste optie voor jouw situatie vinden. Dit kan gemakkelijk online met verschillende tools die je laten zien welke leverancier de goedkoopste energie biedt.

Het vergelijken van energieprijzen kan je soms wel honderden euro’s per jaar schelen, dus het is zeker de moeite waard om hier even tijd voor te maken.

Was op een lagere temperatuur

Het is is dus een goed idee om op zoek te gaan naar actuele energie aanbiedingen, maar er is nog meer te doen. Was op lagere temperaturen en bespaar zo €18 per jaar. Wist je dat?

Wassen op 30 graden kost de helft minder dan op 60 graden en is ook goedkoper dan op 40 graden. Dit komt doordat de wasmachine het meeste energie verbruikt om het water op te warmen. Door kouder te wassen, verbruik je dus veel minder stroom.

Voor een schone was op lagere temperaturen is een langere wastijd nodig, daarom duren eco-programma’s vaak langer dan gewone wasprogramma’s. Gebruik ook de eco-stand op andere apparaten om nog meer te besparen, zoals je computer en vaatwasser.

Maak gebruik van waslijnen of een droogrek

Wist je dat je tot wel €100 per jaar kunt besparen door je was op een waslijn of droogrek te hangen? Een gemiddelde wasdroger kost bijna twee euro per gebruik aan stroom en dat telt flink op over een heel jaar. Elke keer dat je kiest voor een waslijn of droogrek, bespaar je dus geld.

Kun je echt niet zonder je droger? Ga dan voor een warmtepompdroger met een uitstekend energielabel.

Investeer in energiezuinige apparaten

Kies dus voor energiezuinige apparaten. Moderne apparaten zijn nu eenmaal ontworpen om minder energie te verbruiken. Ze zijn misschien wat duurder bij aankoop, maar op de lange termijn bespaar je flink op je energierekening. Kies bij voorkeur voor apparaten met een A+++ label; die zijn het zuinigst.

Zet apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt

Veel apparaten verbruiken nog steeds energie, zelfs als ze op stand-by staan of helemaal uit zijn. Om echt stroom te besparen, kun je het beste de stekkers uit het stopcontact halen. Is dat toch niet zo handig? Ga dan voor een bespaarstekker. Deze schakelt de stand-by functie helemaal uit.

Volgens Milieu Centraal kost sluipverbruik een huishouden gemiddeld zo’n 450 kilowattuur per jaar, wat neerkomt op ongeveer €100.

Gebruik een slimme thermostaat

Tot slot kan een slimme thermostaat ook flink wat geld besparen op je energierekening. Je kunt de temperatuur in huis op afstand regelen, waardoor je nooit meer onnodig hoeft te verwarmen. Bovendien leert een slimme thermostaat van jouw energieverbruik en past hij zich automatisch aan om energie te besparen.

Je hebt een aantal slimme functies waarmee je op een eenvoudige manier energie en geld kunt besparen op je energierekening. Waar wacht je nog op? Start vandaag nog met besparen!

4 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Chris
Chris
1 maand geleden

Je kunt op twee manieren energie besparen:

  1. minder met minder ofwel minder comfort met minder energieverbruik door bijvoorbeeld de thermostaat lager te zetten zodat het kouder wordt in huis
  2. meer met minder ofwel meer comfort met minder energieverbruik bijvoorbeeld door je huis te isoleren zodat het wooncomfort verbetert én het energieverbruik verlaagd wordt.

De meeste tips gaan over de minder met minder besparingen waarbij je dus wel minder energie verbruikt maar daar ook minder voor terug krijgt. Het voordeel van deze minder met minder is wel dat daar doorgaans geen of weinig investering voor nodig is en daarmee vooral interessant voor mensen met een krappe beurs.

Veel interessanter is uiteraard de meer met minder maar daar moet de portemonnee flink voor getrokken worden. Die investering verdient men echter terug met lagere stookkosten en de waarde van de woning neemt toe.

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x