Blog

Overstappen van energieleverancier: is het voordelig?

Help anderen door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vraag je je af of het slim is om van energieleverancier te wisselen? Elk jaar stappen veel huishoudens en natuurlijk ook bedrijven over. Ze doen dit vaak vanwege de duurzaamheid en de herkomst van de energie. Het gaat niet altijd om geld, hoewel dat voor de gemiddelde consument zeker een belangrijke reden is. Het is hoe dan ook een positieve ontwikkeling! D

aarnaast zijn ook eventuele welkomstkortingen een factor die meespeelt in de beslissing. Maar eerst, waarom betalen zoveel Nederlanders nu te veel voor hun stroom en gas? En hoe kunnen ze besparen door over te stappen naar een andere leverancier?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png
Leveranciers willen alleen maar nieuwe klanten werven

Energieleveranciers richten zich vooral op het binnenhalen van nieuwe klanten. Dat verklaart vaak waarom er zulke grote verschillen zijn in de tarieven. Veel Nederlanders blijven uit gewoonte bij hun huidige leverancier en lopen daardoor allerlei tijdelijke aanbiedingen en kortingen mis die alleen voor nieuwe klanten gelden.

De vaste tarieven zijn hoger dan de nieuwe vaste overeenkomsten

De vaste tarieven voor stroom en gas zijn op dit moment flink lager dan in 2023, bijna op historisch lage niveaus rond eind maart. Wie vorig jaar een vast energiecontract afsloot, betaalt nu aanzienlijk meer dan degenen die onlangs een nieuw vast contract hebben genomen. Behoor jij ook tot die groep? Dan kan het slim zijn om de overstap te maken.

Om je een idee te geven: per 1 maart 2024 is de gemiddelde stroomprijs met 5,3 cent gedaald ten opzichte van juni 2023 (na aftrek van energiebelastingen). De gemiddelde kale gasprijs is op diezelfde datum met 18,5 cent gedaald vergeleken met vorig jaar juni.

Variabele tarieven grote leveranciers aan de hoge kant

De variabele tarieven van grote energieleveranciers zoals Essent, Vattenfall en Eneco blijven begin dit jaar en vanaf 1 april 2024 nog steeds behoorlijk hoog. Volgens cijfers van de ACM zitten ongeveer 3,3 miljoen mensen nog vast aan een variabel energiecontract en dat zou ze flink wat geld kunnen besparen.

Kijk bijvoorbeeld naar Essent. Hier is het variabele tarief voor elektriciteit op 1 april 2024 €0,338 per kWh en voor gas €1,328 per m3. Bij Vattenfall zijn deze tarieven respectievelijk €0,304 voor elektriciteit en €1,256 voor gas.

Door over te stappen naar een vast of dynamisch contract kunnen huishoudens makkelijk tussen de 5 en 10 cent per kWh op elektriciteit en tussen de 10 en 20 cent per m3 op gas besparen. Je kunt dus ook een dynamisch energiecontract vergelijken om tot een goedkopere optie te komen.

Waarom overstappen?

Er zijn dus verschillende redenen waarom overstappen naar een andere energieleverancier slim kan zijn. De belangrijkste reden is vaak de wens om minder te betalen. Door te kiezen voor een leverancier met lagere tarieven kun je flink besparen op je maandelijkse energiekosten. Ook de keuze voor duurzaamheid speelt steeds meer. Stap je over naar een leverancier die groene energie aanbiedt, zoals wind- of zonne-energie, help je het milieu.

Daarnaast zijn sommige mensen gefrustreerd over slechte klantenservice bij hun huidige leverancier. Ook dit kan een reden zijn om te switchen naar een leverancier die betere service biedt. Tenslotte kunnen betere contractvoorwaarden, zoals flexibelere betaalopties of gunstigere opzegvoorwaarden, je motiveren om over te stappen naar een leverancier die beter bij je behoeften past.

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x