Homepagina » Natuur en Milieu » Energietransitie wordt fiasco van 4600 miljard euro. Deze professor waarschuwt voor ‘economische en ecologische nachtmerrie’
energietransitie

Energietransitie wordt fiasco van 4600 miljard euro. Deze professor waarschuwt voor ‘economische en ecologische nachtmerrie’

In een nieuwe studie wordt de droom van de energietransitie ontmaskerd als een nachtmerrie. Dit fiasco gaat de burger 4600 miljard kosten.

In Duitsland wil men steenkool tegen 2038 afschaffen. De groene politicus Robert Habeck riep daarnaast op tot een verbod op verbrandingsmotoren in 2030.

Er wordt volledig ingezet op ‘duurzame energiebronnen’. Zonnepanelen en windmolens dus.

Uit een studie van de unie van Duitse academies van wetenschappen blijkt dat de plannen nagenoeg onhaalbaar zijn.

Bijna alle daken

Momenteel komt 1,5 procent van de energie uit windmolens en 1 procent uit zonnepanelen. Samen is dat 2,5 procent.

Om tegen 2050 90 procent minder CO2 uit te stoten, is er bijna twee keer zoveel elektriciteit nodig als vandaag.

In de studie valt te lezen dat de output van wind- en zonne-energie in dit geval zevenvoudig zou moeten worden verhoogd.

Dat betekent dat bijna alle daken bedekt moeten worden met zonnepanelen en dat het hele landschap vol moet komen te staan met windmolens.

Nachtmerrie

De zoete droom van een zachte energietransitie is in werkelijkheid een ecologische nachtmerrie, schrijft de Duitse professor Fritz Vahrenholt (SPD) voor het Zwitserse weekblad Die Weltwoche.

De studie suggereert daarnaast dat we op een economische en sociale afgrond afstevenen.

Als men alle CO2-doelstellingen wil halen, dan gaat dat een slordige 4600 miljard euro kosten, blijkt uit het onderzoek.

Duitse huishoudens moeten vervolgens 4600 miljard gaan ophoesten om 800 miljoen ton minder CO2 uit te stoten. Dat komt neer op 320 euro per huishoudens per maand, 30 jaar lang.

Armoedegrens

Ter vergelijking: dit is de hoeveelheid die China in een jaar uitstoot.

De overstap op duurzame energiebronnen brengt ook nog eens allerlei kosten met zich mee, waardoor de burger nog dieper in de buidel moet tasten.

Het gevolg is dat veel Duitsers onder of rond de armoedegrens moeten leven, aldus professor Vahrenholt.

Zonneactiviteit

En als klap op de vuurpijl moet de consument het maar zonder energie doen als er door de grillen van het weer te weinig wind- of zonne-energie voorhanden is.

In 2012 publiceerde Vahrenholt samen met geoloog Sebastian Luning een boek waarin het tweetal betoogt dat klimaatverandering wordt gedreven door zonneactiviteit.

Ze voorspellen dat de aarde de komende tijd gaat afkoelen als gevolg van de zonnecycli.

[Climategate via Die Weltwoche]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rob schreef:

  Het is inmiddels toch wel duidelijk? Het gaat niet om een energietransitie maar om een financiële transitie. En wel met de hele klimaatleugen die wordt gebruikt om de mens een ‘nieuwe schuld’ op te leggen die betaald moet worden. Het financiële systeem, dat alleen maar op schuld is gebaseerd, begint te haperen. Dus moet er een nieuwe schuld komen. Daarom geven ze de mens ‘de schuld’ van verandering van het klimaat. Dat terwijl het klimaat altijd aan verandering onderhevig is geweest. De enige reden dat ze de mens de schuld geven is vanwege het geld dat moet blijven binnen komen. Er moet aan schuld verdient worden. De banken hebben gigantische bergen schulden maar de mens heeft geen geld meer om uit te geven. En lenen kost veel geld. Geld dat we niet meer hebben. Dus verdient de bank niet veel meer omdat we het met minder moeten doen. Het klimaat is daarom de nieuwe schuld, ingevoerd om aan te verdienen en meer niet.

  25 likes
 • Elise schreef:

  Ik weet een hele goede bezuiniging. Stop met huidige technologie. Data kost al meer vervuiling dan alle vliegtuigen in de lucht. En dan heb je het niet eens over de vervuiling van productie van de middelen, die je hierbij allemaal nodig hebt. Internet mag van mij ook wel weg. Mensen kopen teveel via internet, zodat onze winkels leeg komen te staan.(mensen worden werkloos/persoonlijk/oogcontact met product vermindert etc.) De spullen die men koopt worden vervoert in dozen en andere verpakkingen, is ook extra vervuiling. De wagens/vliegtuigen die het rondbrengen ook. Inmiddels is deze verandering dus een grotere vervuiling, dan voorheen. Internet werd aangeschreven als goed, want dan kon men minder papier gebruiken. Nu mag je zelf printen en inktverbruiken om de kosten van een ander te drukken. Dat was niet de bedoeling.
  We hebben inmiddels zoveel communicatie middelen, dat het overal een chaos is geworden.
  3, 4 en 5g is ook nog slecht voor de natuur/mens.
  Dus waarom gaan we door? Het is pure zelfvernietiging, die gewoon niet nodig is.
  Wij(de mens) vergaat niet, de aarde vergaat niet, maar het huidige systeem mag van mij onderhand wel eens weg en plaats maken voor iets nieuws wat meer in balans is.(haalbaar/uitvoerbaar/natuurlijker/menselijker).
  Das mijn wens voor het nieuwe jaar/komende jaren.

  23 likes
  • Bart schreef:

   Jij bent ook besmet met het Greta T virus Elise geloof ik want veel verstand van materie heb je niet . Een kartonnen doos en data en hopla de wereld is schoon en clean . Wat een bullsh*t verhaal . Ga je eerst eens algemeen ontwikkelen en dan praten we verder .

   9 likes
   • Rob schreef:

    @Bart, een gemakkelijk oordeel. Ze heeft echter wel een punt. Watdenk je dat die enorme data centra aan energie verbruiken om de data op te slaan, systemen te koelen enz. In grote lijnen ben ik het met Elise eens maar ik denk dat het innternet wel op een andere manier gebruikt zou kunnen worden. Het zou een puur communicatie systeem kunnen zijn. Veel van de zaken die op het internet gebeuren zijn in wezen waardeloos. Het kopen van van alles via het internet is wat dat betreft wel de reden dat veel winkels de afgrond in gaan. Dat is luiheid van de mensen. Plus dat mensen inkopen doen bij de grootste en machtigste bedrijven die daardoor nog meer macht krijgen. Daardoor gaan lokale winkels de afgrond in. Voor communicatie kan het een mooi systeem zijn. Maar er is veel bullsh*t waar het internet voor wordt gebruikt en dat gaat alleen maar om de controle over de mens. DAT is de reden dat alles wordt opgeslagen in data centra.

    Als je werkelijk bewust wordt dan heb je het internet helemaal niet (persé) nodig. Het is niet het leven. Als het om het leven gaat dan kent het leven helemaal geen systemen die op technologische basis draaien. Zeker niet als er bewustzijn bij komt. Het s alleen niet mogelijk om het hele systeem zomaar uit te schakelen. Dat kan de mensheid helemaal niet aan. Dan zal er eerst bewustzijn moeten groeien en dan kan het wel degelijk volledig uitgeschakeld worden want dan is de mens niet meer gehecht aan de materie. Wat niet betekent dat materie niet meer gebruikt kan worden. Als het dan wel nog gebruikt wordt dan heeft het een heel andere betekenis dan nu omdat het nu alleen maar gebaseerd is op macht en controle. Dan konden er wel eens veel effectievere en betere systemen komen die ook nog eens veel meer kunnen. Als de capaciteit om omgezet van controle naar dienstbaarheid dan krijgt zo’n systeem een veel grotere betekenis. En dan zal ook alle bullsh*t weg vallen waar het nu voor wordt gebruikt. mensen zijn zelf ook nog onderdeel van die wereld van macht en controle en dat zit in hun hoofd. Als de mensheid bewust wordt dan zal ook de vervuiling stoppen want vervuiling is ook onderdeel of gevolg van een wereld van macht en controle. Dat omdat de mens, als gevolg van het huidige zogenaamde welvaart systeem, hebzuchtig is. Dat houdt in dat de mens aan materie gebonden is. Maar als je bewust wordt dan dan ben je daar niet meer aan gebonden en heb je ook niet meer zoveel nodig. Nu barst het van de zinloze producten die absoluut geen waarde aan het leven toe voegen. Er moet wat dat betreft een heel ander systeem komen waar die hebzucht niet meer in bestaat.

    De mens is al aan het veranderen, dat laten de jonge generaties zien. Die hebben al een andere bewustzijnstoestand dan de oude generaties. En volgens veel berichten staat het hele huidige op macht gebaseerde welvaart en financiële systeem op instorten. We leven in tijden waarover wordt gezegd dat het uniek is wat er niet gebeurt. Voor veel mensen zal het geen gemakkelijke verandering zijn omdat ze moeten gaan omschakelen van materie naar het leven. Als het om het leven zelf gaat dan heb je niet veel materie nodig. Het enige punt hier is dat de elite de mens de schuld geeft terwijl de elite zelf de oorzaak is. Zij hebben van de wereld gemaakt wat het nu is, een slavernij systeem. Slavernij, dan daar past het woord ‘verslaafd’ bij. De mens is verslaafd aan de materie, gebonden, en dar moet je van los komen om bij het leven zelf te komen.

    17 likes
    • René schreef:

     Inderdaad Rob, het bewustzijn van jongere generaties is aan het veranderen ten opzichte van de oudere generaties.

     De D-evolutie is in volle gang, Daar heb je gelijk in.

     2 likes
   • vladi schreef:

    ze heeft het ook nog over 5G.
    wel een beetje opletten als je iets schrijft met een kater.
    Elise heeft een wens.
    jij kan ook een wens voor het goede hebben.

    als je Elise vaker hebt gelezen dan lees je meer diepgang in haar reactie.
    jouw reactie is een beetje zo een clickbait titel.

    Elise is een greta fan want kartonnen doos en data.
    en dan praat jij over algemene ontwikkeling?
    de omgedraaide wereld.

    fff

    6 likes
    • Elise schreef:

     Dank je. Je slaat de spijker op zijn kop. Ik een Greta fan? Haha.
     Zo zie je maar weer hoe makkelijk er miscommunicatie ontstaat. Hoe snel dingen een eigen leven gaan leiden. Als mijn schrijven een face to face gesprek was geweest, dan was het zeker anders verlopen.

     5 likes
   • Elise schreef:

    @ Bart, Hedde gij teveel brugse zot gedronken? Da moete niet doen jonge! Eh je Proost op het nieuwe jaar!

    5 likes
   • Jan Doornbos schreef:

    In vroeger tijden waren het ingenieurs die zich bezig hielden met energievraagstukken. Thans zijn het gekochte ‘politici. Links, rechts? Maakt geen bal uit. Artiesten zijn het en niks anders. En…alles is lang geleden (zeer) zorgvuldig gepland.

    5 likes
 • Willem schreef:

  Zo dit is dus ongeveer wat het echt gaat kosten dat wat de burgers moeten inleveren om het capatalistische systeem te redden , en de weg vrij te maken voor de mega controle staat die Europa heet , waar alle burgers al dan niet gehersenspoeld van al hun vrijheden en rijkdommen zijn berooft .

  Heil Europa !!!

  9 likes
 • Eelke Piers schreef:

  ……Ze voorspellen dat de aarde de komende tijd gaat afkoelen als gevolg van de zonnecycli…….
  Uit eigen ervaring weet ik dat een warmtepomp het meest economisch werkt bij ongeveer 6 graden. Wordt het kouder dan stijgt het stroomverbruik meer dan de opbrengst.
  Als de aarde dus afkoelt dan hebben we nog meer stroom nodig

  7 likes
 • Eksegese schreef:

  De energietransitie en de hele op leugens gebaseerde klimaat hysterie is bedoeld om onze economie te slopen, ons kaal te plukken en uiteindelijk de pensioenpotten te plunderen. Door de angst die hier mee gezaaid wordt moeten mensen de maatregelen zonder morren gaan accepteren. Voorlopig ziet het in ons kikkerlandje naar uit dat ze dat nog gaat lukken ook.

  7 likes
 • lammert schreef:

  Problem, Reaction. Solving, DE gebruikte formule, we mogen het elke x weer meemaken, en nog……..

  Wanneer een club zonder leden, gefinancierd met roverheidsgelden, gebruikmakend van een simpel in de 90’er jaren ingevoerd wetsartikel, in dit land de zgn. democratie om zeep helpt, tja …..dan is er toch veel aan de hand, vind ik.

  En intussen is de wetgeving geldig die ons de ogen gaat openen, zeker en vast. 2020 gaat een in alle opzichten roerig jaar worden…………Gelukgewenst en gezondheid daarbij…

  6 likes
 • salvar schreef:

  niet door het CO2 / stikstof etc. maar het gaat om macht het plan moet uitgevouwen worden en wij doen lustig mee zonder morren en gaan weer op de leugenaar rutte stemmen.
  misschien wordt klaver onze aanvoerder met de partij des doods.
  welkom in de hel 2020.

  ik wens iedereen het beste in 2020

  4 likes
 • thomas schreef:

  meschien zonnepanelen in de ruimte lijkt me ideaal volgens mij zijn ze daar efficienter en ze kunnen maar energie blijven leveren geen last van dag nacht er gaan toch in hoog tempo steeds meer raketten de lucht in

  1 likes
 • Eddie de Gans schreef:

  7 X 2.5% = 15% nu, maar electra moet verdubbeld, dus dan 15/2=7.5% zon en wind, hoe wordt dan de overige 92.5% opgewekt?

  “…Samen is dat 2,5 procent.

  Om tegen 2050 90 procent minder CO2 uit te stoten, is er bijna twee keer zoveel elektriciteit nodig als vandaag.

  In de studie valt te lezen dat de output van wind- en zonne-energie in dit geval zevenvoudig zou moeten worden verhoogd.”

  Trouwens, in 2050 hebben een berg onverwerkbaar afval van niet te overziene proporties van ouwe zonnepanelen, tesla- en volkswagenaccu’s en al evenmin recyclebare wieken, dat zal ook wel weer tegen die tijd vijftigduizend miljard kosten om het op te ruimen…

  1 likes
 • x

  Check Also

  maan

  Er is beslist iets gaande op de maan, maar wat?

  Midden in de coronacrisis heeft de regering-Trump ...

  chinese viroloog

  Chinese viroloog publiceert bewijs dat corona in lab is gemaakt: ‘Smoking gun’

  Enkele dagen geleden zei de Chinese viroloog ...

  >