Universum

Enorme sluier koud plasma hoog boven de Aarde ontdekt

Help mee door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wolken koud plasma strekken zich uit van de bovenste laag van de atmosfeer van de Aarde tot tenminste een kwart van de afstand van onze planeet tot de Maan, zo blijkt uit data van Europese satellieten.

De Aarde genereert in haar atmosfeer koud plasma, langzaam bewegende geladen deeltjes, op de plaats waar zonlicht gasatomen ontdoet van elektronen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Onderzoekers dachten dat deze moeilijk te detecteren deeltjes te maken hebben met de zonneactiviteit, zoals de zonnestorm afgelopen week. Niemand was echter zeker wat de effecten van koud plasma kunnen zijn zonder te weten hoeveel er zich rond onze planeet bevindt.

Afstoten

Wetenschappers wisten al dat er enig koud plasma op zo’n 100 kilometer boven het aardoppervlak in de ionosfeer was te vinden. Maar weinigen van hen zochten tussen 20.000 en 100.000 kilometer hoogte naar de wolken.

Op dezelfde manier waarop koud plasma wordt gecreëerd ontdoet zonlicht ruimteschepen van elektronen zodat hun romp positief geladen wordt. Een ruimteschip zou daarom koud plasma afstoten.

Halverwege

Dat maakte het plasma lastig te vinden. Onderzoekers van het Zweedse Instituut voor Ruimtefysica zochten naar anomalieën in data van Cluster II, een ruimteschip van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Dit groepje van vier satellieten reikt gedurende haar omloopbaan soms tot halverwege de Maan.

Deze enorme afstand geeft de wetenschappers een kans het magnetische veld van de Aarde te onderzoeken op onder meer elektrische activiteit. Anomalieën in de data bleken schokgolven te zijn, veroorzaakt door koud plasma dat rond de satellieten bewoog.

De onderzoekers concludeerden dat geladen deeltjes in de verre uithoeken van het aardmagnetisch veld voor 50 tot 70 procent bestaan uit koud plasma. Ze stellen voor koud plasma toe te voegen aan bestaande modellen. Tot nu toe is bijvoorbeeld niet bekend hoe het plasma mogelijk zonnestormen beïnvloedt.

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x