Homepagina » Archeologie » De Bosnische piramides: aantrekkingskracht versus controverse
De Bosnische piramides: aantrekkingskracht versus controverse

De Bosnische piramides: aantrekkingskracht versus controverse

Acht jaar geleden maakte een internationaal team archeologen bekend dat Visočica, een uitstulping ten noordwesten van Sarajevo, een piramide is.

Een aantal wetenschappers is niet erg te spreken over de manier waarop het team onder leiding van Semir Osmanagić met de piramide van Visoko omgaat.

Na de bekendmaking werden de archeologen geconfronteerd met veel weerstand en ontkenning. De Bosnische piramides zijn ondertussen uitgegroeid tot de meest controversiële bouwwerken in Bosnië en Herzegovina. Dat meldt de populaire portaalsite Klix.ba.

Tot de voltooiing van de Kathedraal van Lincoln in 1311 was de Grote Piramide van Gizeh met zijn 146 meter het hoogste gebouw ter wereld. De Maya-piramide El Mirador is 103 meter hoog. Beide bouwwerken vallen echter in het niet bij de Bosnische Zonnepiramide, die in totaal 220 meter hoog is.

De vele toeristen bezoeken de piramide onder meer om er rustig te worden en gezondheidsproblemen te verhelpen. Op de top van de piramide wordt elektromagnetische straling met een frequentie van 28 kHz gemeten. “Deze ultrasone trillingen zijn cruciaal voor levitatie,” zei Osmanagić. “Sommige bezoekers zeggen dat het net voelt alsof ze beginnen te zweven als ze de top bereiken. Beneden wordt een frequentie van 7,83 Hz gemeten. Deze zogeheten Schumann-resonantie is ideaal voor al het leven op de planeet, omdat het leven onder invloed van deze resonantie beter in staat is om fysieke, mentale en spirituele vermogens te ontwikkelen. De Schumann-resonantie wordt op veel plaatsen negatief beïnvloed door kunstmatige stralingsbronnen die zijn ontwikkeld door de mens.”

De Bosnische piramides: aantrekkingskracht versus controverse

In de tunnels onder de piramide worden grote hoeveelheden negatief geladen ionen gemeten. Deze ionen blijken schadelijke bacteriën en stoffen in het menselijk lichaam te neutraliseren. Veel toeristen zeggen dat ze zich veel beter voelen als ze uit de piramide komen.

“Deze bouwwerken zijn door mensen gecreëerd met behulp van natuurlijke materialen die in de omgeving kunnen worden gevonden,” legde Osmanagić uit. “Uit alle onderzoeken is gebleken dat deze materialen tot wel 38.000 jaar oud zijn.”

Onder de toeristen die naar de piramides zijn afgereisd is ook een 65-jarige Duitser die lijdt aan chronische bronchitis. “Ik las in een tijdschrift over de piramides en hoe een Amerikaanse kankerpatiënt er was genezen,” zei hij. “Toen zag ik de piramides voorbij komen tijdens een programma van History Channel, waarna ik besloot om ze te bezoeken.”

De Bosnische piramides: aantrekkingskracht versus controverse

Salko Novokmet hielp als vrijwilliger de Zonnepiramide uit te graven. Hij werkte voorheen altijd hard en had vaak last van hoofdpijn. Vanaf het moment dat hij in de piramide werkte heeft hij naar eigen zeggen nooit meer hoofdpijn gehad.

Omdat de lokale overheid de archeologische vindplaats boycot komen er minder toeristen naar Visoko, wat betekent dat er ook minder inkomsten zijn. De vrijwilligers die in de Bosnische Zonnepiramide werken geven de hoop niet op. “Het is een lang en moeizaam proces, maar ik ben ervan overtuigd dat het goed zal komen,” zei één van hen.

Bron: Klix.ba Foto: Fedja Krvavac

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie leuk? Deel het dan met anderen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Erg interessant, als ik het geld ervoor had was ik nu al onderweg. Misschien dat een lezer van Niburu wel de middelen ervoor heeft en ook zou willen afreizen en nog een plaatsje vrij heeft. Ik hou mij beschikbaar als longemfyseempatiént COPD Klasse Gold 3, een mooier bewijs zou er dan niet zijn als ik volledig zou helen en daar mag jij dan getuige van zijn 😉

  0 likes
 2. Het blijft apart die ‘piramides’, weet wel dat grenswetenschap.nl er aardig wat aandacht aan heeft besteed. Misschien een idee voor de gene die geintresseerd zijn daar eens de verslagen te lezen.
  Ze zijn er een paar keer heen gegaan en een zeer uitgebreid verslag is daaruit gekomen.

  0 likes
 3. Zoals die Semir Osmanagić alles wat hij zgn. heeft gevonden duidt is op zijn zachtst gezegd: zielig.
  Ook dat Niburu er een piramide van maakt en meedoet aan de verzinselen vind ik beschamend. Het is wel een vrije meningsuiting, dat wel weer.
  Op internet zijn wel kritische beschouwingen te vinden over Semir Osmanagić en zijn onderzoek.
  In het begin toen het nieuws doorsijpelde dat er mogelijk een piramide(s) was gevonden was ik enorm opgetogen….
  Net als ancient aliens. Als je jezelf kritisch durft op te stellen kijk je door hun boodschap heen en zie je $$. Kijk maar eens naar ancient aliens debunked. debunked

  0 likes
 4. [quote name=”Sven”]Zoals die Semir Osmanagić alles wat hij zgn. heeft gevonden duidt is op zijn zachtst gezegd: zielig.
  Ook dat Niburu er een piramide van maakt en meedoet aan de verzinselen vind ik beschamend. Het is wel een vrije meningsuiting, dat wel weer.
  Op internet zijn wel kritische beschouwingen te vinden over Semir Osmanagić en zijn onderzoek.
  In het begin toen het nieuws doorsijpelde dat er mogelijk een piramide(s) was gevonden was ik enorm opgetogen….
  Net als ancient aliens. Als je jezelf kritisch durft op te stellen kijk je door hun boodschap heen en zie je $$. Kijk maar eens naar ancient aliens debunked. debunked[/quote]

  Het is gewoon in het nieuws hoor:

  http://www.youtube.com/watch?v=5pf5-0FhGY4

  Debunken is zo jaren tachtig.

  0 likes
 5. gaan we weer, wederom ontkenning.
  Niets te zien mensen, doorlopen! Slaap rustig verder, niets te zien!

  Net als dat Amerikanen iemand gaan opsluiten omdat hij het openbaar maakt dat zijn regering, hem en zijn medelanders bespied, afluistert tot aan rechters aan toe!

  Het is niet meer tegen te houden, het spijt me zeer voor jullie, maar de waarheid sijpelt al overal uit de breuken.

  0 likes
 6. Ik zat bij dat team van GW wat is destijds is afgereisd. Het was erg gaaf om daar een kleine week te toeven. Op een gegeven moment zijn we idd tot de conclusie gekomen dat het ‘niet echt’ was. Wat meteen opviel bij het binnenrijden van Bosnië waren meerdere piramide vormige heuvels, zoals die in Bosnië wel vaker voorkomen. Heeft naar mijn idee alles met tektoniek, breccia, drukwerking van sedimenten en het myoceen te maken. Miljoenen jaren geleden lag Bosnië in een gigantische binnenzee. Lange tijd dus voor diverse typen kalkafzetting. Ze graven dus de druklagen af, en op de vijfde dag kwamen we erachter dat als dat op een plek was geprobeerd, en de ontdekkingen strookten niet met het verhaal, er snel ergens anders werd gegraven op de ‘piramide van de maan’. Maar net als met andere grenswetenschappelijke zaken is de factoor ‘geloof’ en ‘willen geloven’ in combi met ‘ZE’ willen ons dom houden, een niet te onderschatte factor. Ik mag hopen dat het waar is, maar van mijn overtuiging is er zo’n 1/10e procent overgebleven. Ook wat betreft ‘een modified hill’ zoals P.Coppens stelde. Nou ja, denk er het uwe van. Onze belevenissen zijn nu vrij te zien via youtube in vier delen: zoekterm ‘Bosnian Pyramids: the biggest hoax in history’. En wat ieder er ook van vindt, belangrijkst is om elkaars mening en meningsverschillen te respecteren. Toch?

  0 likes
 7. days of our lives

  Opvallend is dat de “piramide” meestal van één kant te zien is, precies die kant die lijkt op de piramides die we kennen.

  Zie je het van de andere kant, of vanuit de lucht, dan is duidelijk te zien dat de piramide geïntegreerd is in de bergketen, dat is geen mensenwerk.

  0 likes
 8. nieuwewereld: ik vind uw reactie er nogal één van oude wijn in nieuwe kruiken.

  Het mag op zijn zachtst gezegd typisch genoemd worden, dat Semir(Sam) Osmanagich met geen woord rept over Robert Schoch. Hoogleraar geologie aan de universiteit van Boston, met als hobby archeologie. Bij uitstek geschikt om zijn mening te geven over het gebeuren in Bosnië. http://www.robertschoch.com/ Hij heeft een erg open geest, houdt zich o.a. bezig met Göbekli Tepe, heeft de ‘Karpatische Sfinx’ bekeken, etc. etc. En hij jaren geleden een kleine week geloof ik, ter plekke geweest in Bosnië. En kwam tot de conclusie dat er alles behalve hard bewijs is. Maar volgens mij gelooft Semir er wel degelijk in. Ieder zijn waarheid. Zoals zo vaak op het gebied van grenswetenschappelijke zaken. Wat er echter sterk in dat wereldje gebeurd is het lukraak aan elkaar naaien van pseudo-wetenschappelijke theorieën welke zo ondertussen zijn ontaard in een sub-religie. Met als kers op de taart nare reacties en aanvallen van de meer fundamentalistisch ingestelde ‘gelovers’ van die aan elkaar genaaide brei. Met een geheel eigen jargon. Zoals; ‘je bent nog niet wakker’. Wat zich kan laten vertalen als ‘ik snap beter dan jij hoe de wereld reilt en zeilt’. Of ‘dit resoneert niet met me’ = niet leuk dat er een andere mening wordt gegeven(die misschien nog stukken beter is onderbouwd. ‘Ik sta in mijn kracht’ = ik voel me nu goed/lekker en zelfverzekerd. ‘Jij behoort tot de Dark Side’ = jammer dat jou mening niet de mijne is/if you are not with me you are against me. Die laatste komt u waarschijnlijk wel bekend voor. Ik snap die film analogiën wel. Want in een paar woorden kun je veel duiden. Daarom gebruikt C.Vermeeren ook ‘The Prime Directive’ als term(Star Wars). En ‘jij leeft nog in de Matrix’ wordt ook met grote regelmaat gebruikt om iets duidelijk te maken. Kan echter ook getuigen van hoogmoed en denigrerend denken t.o. van een ander. Oei, ben ik nu een NWO-agent? Gestuurd door de Illuminati? 😉

  0 likes
 9. By the way: wat dus vreemd was aan Sam’s gedrag was het feit dat hij het vertikte om naar de interviewer te kijken, en altijd maar in de lens ging spreken. Ondanks dat we hem zo’n 5 keer hadden gevraagd om dat toch niet te doen. Wat wilde hij? Zijn ‘energieën’ overbrengen? Of gewoon de grote ontdekker/presentator uithangen? Waar komt zijn ‘dr.’ titel vandaan? Waarom is hij überhaupt zomaar tot ‘doktor’ gebombardeerd? Door wie? En hoe geloofwaardig/neutraal zijn alle instanties die zijn verhalen hebben onderzocht/bevestigd/hebben opgehemeld? Heb je enig idee van de zwaarte van de nationalistische sentimenten die daar leven inzake Bosnië als een oerbeschaving op de map zetten? Kun je begrijpen waarom een buurman op de Balkan, na tien jaar elke ochtend een kop koffie drinken met de andere buur, de volgende dag zomaar die andere buur door zijn kop kan schieten? Dit hebben we letterlijk uit de mond van een reporter van het Visoko tv station daar, gehoord. ‘Als je niet van de Balkan komt dan zul je dat nooit begrijpen’. En daar heeft hij verdomde gelijk in. Onbegrijpelijk. ‘Binnen nu en 20 jaar kan hier zomaar weer de vlam in de pan slaan’, doelend op die verschrikkelijke en waanzinnige Balkan-oorlog. Zo werkt dat daar. In de 2e wereldoorlog schrok de ss van de bruutheid van de Ustasha’s(Kroatische fascisten geloof ik). Zulke zaken zegt nogal wat. Dus nu begrijpt u geloof ik wel dat je daar, helemaal als buitenlander, geen mot moet trappen. En wij dorsten Sam ook niet ‘on camera’ te confronteren met wat we allemaal tegenkwamen op ‘de heuvel van de maan’ omdat daar de hele scam in 1 wandeling(eindelijk een keer zónder Sam erbij), duidelijk werd. Bosnië is overigens een prachtig land, schitterende natuur. Met een unieke geologie. Een Nederlandse Bosniër vertelde ons dat overal waar je een schep in de grond steekt, je dergelijke lagen tegenkomt. Maar wie weet genereerd een piramide vormige heuvel energie? Ik weet het niet. Te duur om te laten testen. Vriendelijke groet.

  0 likes
 10. [quote name=”days of our lives”]Opvallend is dat de “piramide” meestal van één kant te zien is, precies die kant die lijkt op de piramides die we kennen.

  Zie je het van de andere kant, of vanuit de lucht, dan is duidelijk te zien dat de piramide geïntegreerd is in de bergketen, dat is geen mensenwerk.[/quote]
  Dat is ook precies de truuk die altijd wordt gebruikt. Daarom wil Sam ook elke keer vanaf dat punt, met die zijde op de achtergrond worden gefilmd. Omdat die heuvel er vanaf andere kanten steeds minder als een piramide uitziet. En dat ‘resoneert’ waarschijnlijk niet zo lekker met het gedachtengoed van Sam. Dus beste mensen, ga niet louter op je gevoel af, omdat het een mooi verhaal is en lekker voelt. Naar mijn idee ben je een drie-eenheid: ziel, geest(hersens die gevoel kunnen bepalen) en lichaam(gevoel). Hoe je ziel het verder regelt weet ik niet. Ik kan die ziel ook niet bewijzen. Maar wat ik wel voel is dat je het beste gebruik kunt maken van je nuchtere verstand in combinatie met je instinct. Maar het is natuurlijk ieders’ eigen keuze hoe en op wat voor een manier de zaken te beoordelen.
  De zogenaamde ‘artefacten’ die Sam liet zien waren op een paar na op het belachelijke af. Pak een steen met een beetje(of helemaal geen) vorm en zie erin wat je wilt zien. Dat was zo ongeveer de maatstaf. Behalve een stenen mal voor koper of ijzer. Die was wel spannend. Maar die ‘megalithen’ in de tunnels? Ehh..
  En het gekke was dat Sam elke keer zei ‘mother nature doesn’t make shapes like this’ als het om hoekige zaken ging. Maar dat doet moeder natuur wel degelijk, in overvloed zelfs! Er zou geen ijzer ontginning zijn geweest. Maar in de middeleeuwen wel degelijk, was de regio toen zelfs bekend om. Rest nog: de mysterieuze tunnels zelf. Met de ‘dry walls’. Geen idee hoe of wat. Wie weet ontdekt Sam zijn gehoopte schatkamer met mega-kristal voor energie generatie doeleinden. Ik durf dat te betwijfelen. Maar zonder hoop geen leven nietwaar?

  0 likes
 11. days of our lives

  @Edwin, bedankt voor je uitgebreide uiteenzetting. Ik volg uiteraard ook GW, waar de teneur van de berichten en reacties humoristisch van toon zijn, en behoorlijk respectvol.

  Soms moet je gewoon accepteren dat de realiteit minder spectaculair is. Ja, het is een mooie berg en meer is het niet. Wat kost het om daar op vakantie te gaan?

  0 likes
 12. Daar ga ik dan maar eens heen met me bosnische vrouwtje

  0 likes
 13. nou ik ben zelf erg gefacineerd in oude verloren beschavingen,over de ”pyramide’ontdekkingen in bosnie kan ik mijn mening niet geven,ik ben er namelijk zelf niet geweest maar ik geloof heilig dat ze vroeger dingen hebben gemaakt waarvan wij het bestaan nog niet eens weten..kijk naar ons..de mens.. na zolange evolutie..kijk naar gobekle tepi in tirkije waarvan maar 5% is opgegraven,,,ongelooflijk maar als je zoals dr ”sam” al vanaf zijn jeugd al is gefacineerd door pyramiden,,eat is er voor hem nog mooier om in zn thuisland er enkele te ”ontdekken” fokus op gobekle tepe en puma punku!!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

demonstratie

Demonstratie op de Dam laat vooral zien dat de coronaregels een lachertje zijn

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus heeft ...

bakstenen

Wat zit er achter de mysterieuze stapels bakstenen die relschoppers in Amerikaanse steden vinden?

Er zijn verschillende filmpjes opgedoken van grote ...