Homepagina » Universum » Enorme sterrenregen in aantocht
Enorme sterrenregen in aantocht

Enorme sterrenregen in aantocht

Wie een mooie meteorenregen wil zien moet komende vrijdag wakker blijven. Sterrenkundigen verwachten aankomend weekend namelijk een enorme sterrenregen die mogelijk deels in Nederland is te zien. Wellicht is het de grootste groep vallende sterren van dit jaar, meldt onderzoeksinstituut NOVA.

De sterrenregen vindt plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag, pakweg tussen middernacht en vier uur. De beste tijd om te kijken is kwart voor drie in de ochtend. De meteorenzwerm hoort niet tot de jaarlijks terugkerende zwermen, zoals de bekende Perseïdenzwerm die ieder jaar in augustus te zien is, en is daarom erg uitzonderlijk.

De deeltjes uit deze zwerm zijn in de negentiende en vroeg twintigste eeuw losgekomen van komeet 209P/LINEAR, die in vijf jaar om de zon cirkelt. De komeet werd in 2004 ontdekt door het LINEAR-project. Experts voorspelden drie jaar geleden dat de deeltjes dit jaar in de dampkring van de aarde terecht zouden komen. Volgens NOVA is de zwerm bijzonder omdat hij nog nooit eerder is waargenomen.

De meeste meteoren worden verwacht in de buurt van de Poolster, aan het einde van de steel van de Kleine Beer. NOVA verwacht tussen de 20 en 75 meteoren per uur.

Enorme sterrenregen in aantocht

De sterrenkaart op 24 mei 2014 met het sterrenbeeld Giraffe en daarboven de Poolster (klik om te vergroten). Beeld: SkySafari/A. Fazekas

Meteoren staan bekend als vallende sterren, maar hebben eigenlijk niets met sterren te maken. Meteoren worden veroorzaakt door ruimtegruis, steentjes die vaak niet groter zijn dan een zandkorrel, dat in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. De stofdeeltjes komen in botsing met de aardatmosfeer en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel.

De meteoren worden traditiegetrouw vernoemd naar het sterrenbeeld waaruit ze afkomstig lijken te zijn. De nieuwe vallende sterren hebben hun oorsprong schijnbaar in het sterrenbeeld Giraffe (Camelopardalis) en worden daarom Camelopardaliden genoemd.

[National Geographic]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Henk001 schreef:

  Enorm is een beetje overdreven. De jaarlijks terugkerende Perseïden en Geminiden laten gemiddeld meer meteoren per uur zien dan wat men hier tot de mogelijkheden rekent. Bijzonder is het wel, omdat deze zwerm nieuw is en we niets weten over de dichtheid van de zwerm, eventueel vuurbollen enz.. Maar het kan ook erg tegenvallen, juist omdat we deze zwerm nog nooit eerder hebben gezien.
  De meteoren hebben overigens niet hun “oorsprong” in Camelopardalis; de astronomische term is “radiant”. Daar ligt een punt waaruit ze te voorschijn lijken te komen, maar dat is een perspectivisch effect. Je kunt het vergelijken met wat je ziet in een auto die door een sneeuwbui rijdt. Vanuit de auto lijken de sneeuwvlokken uit één punt weg te vluchten en net zo lijken de meteoren dat te doen als de Aarde door deze stofbui beweegt.
  De Maan beweegt trouwens óók door de zwerm, dus men hoopt kleine inslagen op de maan te kunnen zien, al met een kleine telescoop wellicht.

  7 likes
 • Bert schreef:

  Nog een sterrenkundig nieuwtje:
  Sinds 2012 krimpt de grote rode vlek op Jupiter steeds sneller.
  Zie http://www.spacetelescope.org/news/heic1410/

  4 likes
 • Edwin Vlasveld schreef:

  Waar ligt dat ? Aantocht

  3 likes
 • Romy schreef:

  En nu nog hopen dat het helder is die nacht

  2 likes
 • bokito schreef:

  Waar kan ik het beste deze sterrenregen gaan bezichtigen. Ik wil misschien met een vriendin naar de sterrenhemel gaan kijken alleen weet ik niet zo goed waar. Zelf dacht ik aan Gelderland/Zwolle. (het liefste Texel, maar daar varen zo laat geen ponden meer :P)

  1 likes
  • Tikal schreef:

   Tussen Apeldoorn en Deventer ligt een recreatieplas Bussloo genaamd. Hier staat ook een sterrenwacht. Wellicht dat dit een mooie locatie is om te gaan kijken.

   1 likes
 • Essie schreef:

  Ben om 02:50 op m’n dak gaan zitten. Een stijve nek en en half uur later heb ik één echt grote streep gezien een stuk of 2 oplichtende puntjes. Viel mij een beetje tegen. Wat hebben jullie gezien? Was ik te laat? Zat ik aan de verkeerde kant? Of was het inderdaad een matige shower?

  2 likes
 • ilona schreef:

  Ik heb geen sterrenregen gezien. Blijkt dat de tijd die jullie vermelden niet goed was. Lekker handig….

  0 likes
 • Romy schreef:

  Gister vanaf half 3 ‘s nachts op balkon gestaan, de hele tijd omhoog gekeken maar niks gezien. Wat is er niet goed gegaan?

  0 likes
 • x

  Check Also

  Amerikaanse overheid monitort in het geheim 'slangachtige UFO's'. Hier worden ze gezien

  Amerikaanse overheid monitort in het geheim ‘slangachtige UFO’s’. Hier worden ze gezien

  Een oud-rechercheur heeft gezegd dat de Amerikaanse ...

  Ligt diep in onze planeet nog een andere aarde verscholen? Dit zet je aan het denken

  Ligt diep in onze planeet nog een andere aarde verscholen? Dit zet je aan het denken

  Op 13 juni 2014 kondigden wetenschappers aan ...

  >