Universum

Enorme sterrenregen in aantocht

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wie een mooie meteorenregen wil zien moet komende vrijdag wakker blijven. Sterrenkundigen verwachten aankomend weekend namelijk een enorme sterrenregen die mogelijk deels in Nederland is te zien. Wellicht is het de grootste groep vallende sterren van dit jaar, meldt onderzoeksinstituut NOVA.

De sterrenregen vindt plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag, pakweg tussen middernacht en vier uur. De beste tijd om te kijken is kwart voor drie in de ochtend. De meteorenzwerm hoort niet tot de jaarlijks terugkerende zwermen, zoals de bekende Perseïdenzwerm die ieder jaar in augustus te zien is, en is daarom erg uitzonderlijk.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De deeltjes uit deze zwerm zijn in de negentiende en vroeg twintigste eeuw losgekomen van komeet 209P/LINEAR, die in vijf jaar om de zon cirkelt. De komeet werd in 2004 ontdekt door het LINEAR-project. Experts voorspelden drie jaar geleden dat de deeltjes dit jaar in de dampkring van de aarde terecht zouden komen. Volgens NOVA is de zwerm bijzonder omdat hij nog nooit eerder is waargenomen.

De meeste meteoren worden verwacht in de buurt van de Poolster, aan het einde van de steel van de Kleine Beer. NOVA verwacht tussen de 20 en 75 meteoren per uur.

Enorme sterrenregen in aantocht
De sterrenkaart op 24 mei 2014 met het sterrenbeeld Giraffe en daarboven de Poolster (klik om te vergroten). Beeld: SkySafari/A. Fazekas

Meteoren staan bekend als vallende sterren, maar hebben eigenlijk niets met sterren te maken. Meteoren worden veroorzaakt door ruimtegruis, steentjes die vaak niet groter zijn dan een zandkorrel, dat in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. De stofdeeltjes komen in botsing met de aardatmosfeer en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel.

De meteoren worden traditiegetrouw vernoemd naar het sterrenbeeld waaruit ze afkomstig lijken te zijn. De nieuwe vallende sterren hebben hun oorsprong schijnbaar in het sterrenbeeld Giraffe (Camelopardalis) en worden daarom Camelopardaliden genoemd.

[National Geographic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
9 jaren geleden

Nog een sterrenkundig nieuwtje:
Sinds 2012 krimpt de grote rode vlek op Jupiter steeds sneller.
Zie http://www.spacetelescope.org/news/heic1410/

Henk001
Henk001
9 jaren geleden

Enorm is een beetje overdreven. De jaarlijks terugkerende Perseïden en Geminiden laten gemiddeld meer meteoren per uur zien dan wat men hier tot de mogelijkheden rekent. Bijzonder is het wel, omdat deze zwerm nieuw is en we niets weten over de dichtheid van de zwerm, eventueel vuurbollen enz.. Maar het kan ook erg tegenvallen, juist omdat we deze zwerm nog nooit eerder hebben gezien.
De meteoren hebben overigens niet hun “oorsprong” in Camelopardalis; de astronomische term is “radiant”. Daar ligt een punt waaruit ze te voorschijn lijken te komen, maar dat is een perspectivisch effect. Je kunt het vergelijken met wat je ziet in een auto die door een sneeuwbui rijdt. Vanuit de auto lijken de sneeuwvlokken uit één punt weg te vluchten en net zo lijken de meteoren dat te doen als de Aarde door deze stofbui beweegt.
De Maan beweegt trouwens óók door de zwerm, dus men hoopt kleine inslagen op de maan te kunnen zien, al met een kleine telescoop wellicht.

Edwin Vlasveld
Edwin Vlasveld
9 jaren geleden

Waar ligt dat ? Aantocht

Romy
Romy
9 jaren geleden

En nu nog hopen dat het helder is die nacht

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x