Homepagina » Gezondheid » Groot onderzoek naar gezondheidsrisico’s mobieltjes
Groot onderzoek naar gezondheidsrisico mobieltjes

Groot onderzoek naar gezondheidsrisico’s mobieltjes

Er is erg weinig bekend over de invloed van straling van draadloze apparaten op kinderen. Britse onderzoekers aan het Centrum voor Milieu en Gezondheid van het Imperial College in Londen beginnen daarom aan een groot onderzoek naar de invloed van mobieltjes en andere draadloze apparaten op de ontwikkeling van het kinderbrein.

De meeste onderzoeken zijn gericht op het effect van apparatuur op het brein van volwassenen en het verband tussen straling en het risico op hersenkanker. Het nieuwe onderzoek moet gaan uitwijzen of kinderen een hoger gezondheidsrisico lopen. Dat is mogelijk het geval omdat het zenuwstelsel van kinderen zich nog ontwikkelt en omdat kinderen gedurende hun leven langer blootstaan aan de straling.

Het onderzoek wordt gefinancierd door de Britse overheid en industrie. In totaal worden 2500 kinderen van 11 en 12 jaar onderzocht. Scholen in de omgeving van Londen krijgen een uitnodiging om leerlingen aan te melden. Het onderzoek heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de hoogste prioriteit. Volgens één van de onderzoekers is er nu nog geen bewijs dat straling schadelijk is, omdat het nog nooit goed is onderzocht.

Peter van der Vleuten, oprichter van het Kennisplatform Elektromagnetische Straling, is blij met het onderzoek. “Ze gaan precies datgene onderzoeken waar wij al jarenlang op wijzen: de gevaren voor de ontwikkeling van kinderhersenen. Op het gebied van denkvermogen, concentratie en geheugen.” Met zijn bedrijf Brainport Biotech Solutions wil Van der Vleuten apparatuur ontwikkelen om de effecten van straling op de mens te meten.

Uit een Europees onderzoek in 2008 bleek dat het mobieltje naast je bed leggen vanwege de straling een negatieve invloed kan hebben op je nachtrust. Proefpersonen deden er langer over om in slaap te vallen, sliepen minder diep en de remslaap was korter dan bij deelnemers die niet werden blootgesteld aan straling.

In België mogen sinds maart geen mobieltjes meer worden verkocht aan kinderen onder de 7 jaar. Ook is het maken van reclame voor mobieltjes die bedoeld zijn voor kinderen onder de 13 jaar er verboden. Daarnaast moeten volwassenen bij de aankoop van een gsm worden gewaarschuwd voor het risico van straling. Toen de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx het verbod vorig jaar aankondigde, wees ze nadrukkelijk op het gevaar van kankerverwekkende straling.

[BBC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Pffff…die onderzoeken zijn allang uit en treurig gedaan en het is allang aangetoond dat het schadelijk is. Moeten er nog meer gedaan worden!? Kun je nagaan hoe we langs elkaar leven!
  Of is dit weer een onderzoek waarbij men zo dadelijk gaat zeggen; zie je wel het is niet schadelijk!” tja dan weet je gewoon wie het onderzoek werkelijk heeft gefinancieerd.

  6 likes
 2. Gefinancieerd door overheid en industrie, welke industrie wil hierin investeren.
  Industrieen willen geld verdienen en gaan dit onderzoek gebruiken om er beter van te worden, niet andersom.
  Is het de mobieltjesmakers industrie, dan zal het onderzoek uitwijzen dat er zogenaamd geen schade is.

  4 likes
 3. Die onderzoeken zijn heel makkelijk te manipuleren. Meten ze de straling als iemand gedurende 1 uur word blootgesteld aan zn mobiel. Daar komt dan niet zoveel uit.
  Wat ze niet meten is de enorme wirwar aan dect, wifi, zendmasten etc waar we 24 u per dag doorheen lopen. Volgens andere onderzoeken is dat wel degelijk schadelijk… Nederland is zenmast land ten top..ze planten ze zelfs in t bos. Maargoed…hier is niks aan de hand.. Stel je voor zeg..

  3 likes
 4. Nogeens 3 jaar rekken op iets wat allang bekend is.. Het wordt een zoethoudertje om te zeggen, we zijn ermee bezig.. en in de tussentijd worden meer en meer van allerlei verslavingappelerende toestellen verkocht..

  De overheid/indrustrie (da’s ongeveer hetzelfde tegenwoordig) voelt dat zij niet langer door zwijgen kan communiceren dat schade door straling niet kan. Dit is wat zij tot nu wel heeft gelogen. Pas als je er helemaal op doorvraagt dan blijkt dat straling niet schadelijk is, omdat niet bewezen is dat het schadelijk is en ook niet bewezen is dat het onschadelijk is, dan dan doen we het voor het gemak maar zo.

  Enorm kwalijk dat er nu minstens 15 jaar na invoering van deze techniek pas een onderzoek wordt opgezet… Misselijke industrie en een zeer strategische zet om ons te sussen met een nieuw onderzoek wat 3 jaar gaat duren… Nog een generatie met hersenbeschadiging?!!

  Volg fb: https://www.facebook.com/pages/Straling-vervuilt-de-ether/243634865678722

  0 likes
  • Het erge is is dat de overheid nu niet meer terug kan..wat als opeens toegegeven word dat straling schadelijk is. Dat levert paniek op..Waar ik voorheen woonde staan zendmasten om de 500 meter..
   Rare vertoning zou het zijn als ze die weghalen. In principe kunnen ze niet meer terug, dus het experiment gaat vrolijk verder.

   0 likes
 5. Er wordt door kinderen nauwelijks gebeld met mobieltjes. Ze doen er vooral spelletjes op en zitten op social media. En daardoor zitten ze met hun hoofd op veilige afstand van hun telefoon. Niks aan de hand dus.

  0 likes
 6. Talitha,

  Een misverstand dat het gevaar alleen telt bij bellen…
  Kennis van ons heeft een zoon met zaadbalkanker; telefoon wordt in de broekzak bewaard. Het is de zaadbal waar de telefoon wordt bewaard waar de kanker in is geconstateerd. Oncoloog wijst er op dat er 4x zoveel zaadbalkanker is sinds mobiele telefonie (jeugd de mobiel in haar broekzak bewaard). Dochters bewaren ze vaak (aan!) in hun BH. Wie waarschuwt voor een continu straling bij mobiel die aanstaat? Niet onze overheid, die waarschuwt niet.
  Er zijn meer oor/hersentumoren, op de plaats waar de persoon veelvuldig mobiel belde, dan ooit tevoren.
  Maar geen oncoloog die aan de bel trekt!
  Nederland 2015; het nieuwe asbestdrama.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

WHO

WHO: ‘Coronapandemie voorbij? Het ergste moet nog komen’

Dus jij dacht dat de eerste coronagolf ...

professor

‘Professor Lockdown’ gefinancierd door vaccinmakers, onthult (verwijderde) docu

Neil Ferguson, de professor die de Britse ...