CoronaBinnenland

Wob-bommetje: de staatsgreep door middel van de coronaspoedwet in 1 e-mail gevat

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!

In 2020 diende GroenLinks een amendement in op de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19, dat regelt dat een vijfde deel van de Eerste of Tweede Kamer kan eisen dat een ministeriële regeling wordt vervangen door een wetsvoorstel. De ministeriële regeling kan dan niet worden vastgesteld. Na het indienen van dit amendement schoot het ministerie van VWS in een kramp, blijkt uit vrijgegeven Wob-documenten.

Dit is een funest amendement, schreef een ambtenaar van het ministerie op 25 augustus 2020. Om half zeven ’s ochtends. “Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat FVD en PVV in de Eerste Kamer elke ministeriële regeling kunnen tegenhouden en dat de daarin vervatte maatregel dan pas tot stand kan komen als er een wet is,” aldus de ambtenaar.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Heel machtig wapen

Het ministerie was in paniek. “Lieve help, dit amendement kan potentieel akelig uitpakken,” valt te lezen in een e-mail die dateert van 21 augustus 2020. “Dertig Tweede Kamerleden en 15 Eerste Kamerleden krijgen een heel machtig wapen in handen, want zij kunnen elke ministeriële regeling blokkeren door regeling bij wet te eisen. In de Tweede Kamer hebben PVV (20) en FVD (2) 22 zetels, dus dan moeten ze er nog acht bij sprokkelen van de SP of GroenLinks (allebei 14), maar in de Eerste Kamer hebben FVD (10) en PVV (5) er samen al de benodigde 15.”

En nu komt het: “En zo’n amendement gaan wij dan ontraden omdat de slagvaardigheid vereist dat je een minderheid een democratisch recht moet onthouden.”

En ook: “Hadden we maar in maart een Belgische of Franse machtigingswet door de Kamers gejaagd.”

Oppositie moest uitgeschakeld worden

Data-analist Cees van den Bos, die de stukken opdiepte, schrijft: “De staatsgreep door middel van de Twm (spoedwet) in één e-mail gevat. Regeren per ministeriële regeling, zonder tussenkomst van een parlementair proces om uw grondrechten te schenden. Men wist wie de enige oppositie was (FVD en PVV). Die moest uitgeschakeld worden.”

“[Het amendement] moest voorkomen worden, want de Twm ging er juist om dat men kon regeren bij decreet. Oók bij een demissionair kabinet.”


4.9 134 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

105 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
1 jaar geleden

Ik ben er sprakeloos van…

Wullempie
Wullempie
1 jaar geleden

Ook hier zullen Pinokkio c.s. zich wel weer uitkletsen.

Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Zo zie je maar wat een enorme smeerlapperij de politiek geworden is en daarvoor moeten we dan ook nog eens betalen via belastingen!

Herman R
Herman R
1 jaar geleden

Ridicuul, die spoedwet🙈, dit tart de democratie!🤢

Back to top button
105
0
We lezen graag je reactie!x