Universum

Er bestaat mogelijk dan toch een Planeet X voorbij Pluto

Help ons door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Over Planeet X doen allerlei complottheorieën de ronde: aan de rand van ons zonnestelsel zou zich een planeet schuilhouden die zo groot is als Jupiter en waarvan het bestaan geheim wordt gehouden door NASA. Er komt steeds meer bewijs dat voorbij Pluto nog een planeet bestaat.

Richard A. Lovett bespreekt het nieuwste bewijs in tijdschrift Cosmos. Het bewijs voor het bestaan van Planeet X kan volgens hem worden gehaald uit simulaties die laten zien dat Charon, de grootste maan van Pluto, niet altijd rond de dwergplaneet heeft gedraaid. Op een bepaald punt kwamen twee hemellichamen mogelijk met elkaar in botsing, waarna Charon een natuurlijke satelliet van Pluto werd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Volgens New Horizons-hoofdonderzoeker Alan Stern houdt een dergelijke botsing in dat Pluto en Charon gezelschap hebben. Lovett schrijft:

Het buitenste deel van het zonnestelsel is reusachtig. De kans op een botsing zou miniem zijn als Pluto en Charon de enige objecten waren in dat gebied. Stern heeft uitgerekend dat het 10.000 keer de leeftijd van het hele heelal zou duren voordat een botsing tussen een eenzame Pluto en Charon aannemelijk zou worden. Maar als er ‘1000 Pluto-achtige objecten’ in de regio waren, zou een botsing veel waarschijnlijker worden, zo zei Stern afgelopen jaar tijdens een bijeenkomst in San Francisco.

“Er bevinden zich mogelijk zelfs Mars- en aardachtige dingen,” vertelde Stern aan Lovett. Wetenschappers weten al dat er meer dwergplaneten zijn voorbij Pluto. Vorig jaar kondigde Scott Sheppard, een astronoom van het Carnegie Instituut, aan dat hij een dwergplaneet had gevonden die hij Biden had genoemd.

Afwijkingen in de omloopbanen van Biden en andere dwergplaneten hebben geleid tot theorieën over het mogelijke bestaan van een planeet of planeten met een massa die groot genoeg is om deze verschillen te verklaren.

[Smithsonian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sander
Sander
8 jaren geleden

En waarom zou NASA dit geheim willen houden?

wolfje
wolfje
8 jaren geleden

mooi zo

henk001
henk001
8 jaren geleden

Even naar het filmpje gekeken en ja hoor, daar is de IRAS-mythe weer. In 1983 stond in de Washington Post dat twee astronomen, Neugebauer en Houck met de IRAS een jupiterachtige planeet in het infra-rood zouden hebben ontdekt.
De werkelijkheid is helaas een beetje minder spannend. Kort nadat IRAS was begonnen met waarnemen werd een aantal min of meer puntbronnen in het infra-rood ontdekt. Tijdens een persconferentie zeiden deze twee astronomen dat deze puntbronnen van alles konden zijn, van donkere planeten tot ver verwijderde sterrenstelsels; ze wisten het nog niet. Een journalist van de WP nam alvast een voorschotje op het nodige nadere onderzoek en maakte daar een nieuwe planeet van.
Maar nader onderzoek wees uit dat deze puntbronnen deels gaswolken in ons eigen melkwegstelsel waren en deels inderdaad andere sterrenstelsels met explosieve stervormingsgebieden, later URILG’s genoemd. Er zat geen planeet tussen.
Hier is het artikel van Houck uit 1985: http://articles.adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-iarticle_query?db_key=AST&bibcode=1985ApJ…290L…5H&letter=L&classic=YES&defaultprint=YES&whole_paper=YES&page=5&epage=5&send=Send+PDF&filetype=.pdf
Opmerkelijk genoeg wordt in het filmpje wel gemeld dat na de Voyager 2 missie langs Uranus en Neptunus door nauwkeuriger massabepalingen van die planeten de vermeende rest-storingen in de baan van Uranus konden worden geschrapt, maar dat wordt afgedaan als een poging om planeet X te verhullen.

Het New Horizons team mag graag een beetje overdrijven, nu de passage van Pluto op 14 juni a.s na 15 jaar dichtbij komt en de publiciteit dus wordt gezocht. Dat er meer objecten zoals Pluto in de kuipergordel zullen worden gevonden is iets waar geen enkele astronoom aan twijfelt. Ze waren door Kuiper voorspeld en, zo lastig als ze te vinden zijn, zijn er ondertussen al tientallen bekend. Dat die veel groter zullen zijn dan Pluto enigszins in de buurt van Neptunus wordt echter door vrijwel niemand geloofd, want dan zouden daar duidelijke sporen van te zien moeten zijn. Recent is wel gespeculeerd over een planeet heel ver weg, als verklaring voor een opmerkelijke regelmaat in de baanparameters van een stuk of 13 sterk elliptisch kuipergordelobjecten. Nader onderzoek moet dit nog bevestigen, maar dan gaat het over een object gigantisch ver weg, op 250 AE (bijna 10x zo ver als Neptunus) en in feite al bijna buiten de kuipergordel.

pleiadian
pleiadian
8 jaren geleden

De kans is groot dat er nog andere grote objecten in de kuipergordel bestaan.
De kans dat zon’object bewoond wordt door oud testamentaire reuzen? astronomisch klein!

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x