Homepagina » Natuur en Milieu » Studie: Elektrische auto verre van klimaatvriendelijk. ‘Grote misrekening’
elektrische auto

Studie: Elektrische auto verre van klimaatvriendelijk. ‘Grote misrekening’

In Duitsland is de elektrische auto ‘verre van klimaatvriendelijk’, onthult nieuwssite Business Insider. De elektriciteit die in Duitsland wordt opgewekt, is grotendeels afkomstig uit kolencentrales.

Daarnaast moeten benodigde materialen ergens uit de grond worden gehaald en zijn er enorme hoeveelheden energie nodig voor de productie van de accu’s. Het gevolg is dat het heel lang duurt voordat een elektrische auto onderaan de streep minder CO2 uitstoot dan een auto met een verbrandingsmotor.

Dat alles staat nog los van andere nadelen zoals lange laadtijden, hoge aanschafprijs en een kleine actieradius.

Onjuiste aannames

De bewering dat elektrische auto’s het klimaat beschermen, is gebaseerd op ‘een grote misrekening’, aldus het Institut für Weltwirtschaft (IfW). Ulrich Schmidt van dit IfW heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat elektrische auto’s klimaatverandering juist verergeren.

Dit heeft vooral te maken met de Duitse energiemix, die grotendeels bestaat uit steenkool. Beweringen dat elektrische auto’s schoon zijn, zijn gebaseerd op onjuiste aannames, aldus Schmidt.

Volle 100 procent

Hij stelt: “Een volledige overstap op elektrisch rijden doet de vraag naar elektriciteit alleen al in de Duitse autosector met ongeveer 20 procent stijgen. Er moet in dat geval meer elektriciteit opgewekt worden uit fossiele brandstoffen.”

“Je elektrische auto rijdt voor de volle 100 procent op elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen, in dit geval steenkool. Dit betekent dat elektrische auto’s niet bijdragen aan klimaatbescherming, maar global warming juist verergeren.”

Dit zal volgens hem zo blijven zolang het aandeel fossiele brandstoffen in de energiemix groter is dan 20 procent. Business Insider wijst erop dat zelfs de Europese Commissie schat dat de energiemix in 2050 nog voor ongeveer 40 procent uit fossiele brandstoffen bestaat.

[Business Insider]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • sjake schreef:

  Over een aantal jaar kun je voor een prikkie een tesla aanschaffen,je zult alleen rond 15000€ voor een accu moeten betalen van een tesla van 10 jaar oud.

  9 likes
 • Brickshooter schreef:

  Die accu’s zijn echt belachelijk. Als je elektrisch wilt rijden dan doe je dat op waterstof via de zogenaamde brandstofcel. Dat was in 2001 al goed mogelijk (zie necar bv). Ik zie echt aan alle kanten iets dat niet anders dan het kwaad beschreven kan worden wat erop uit lijkt te zijn om alles te verwoesten. Biobrandstof wat dan gewoon bomenkap blijkt te zijn. Windmolens die maar een beperkt aantal jaar mee gaan en dan vervangen moeten worden welke tevens het merendeel vd tijd stil staan en niet ingezet worden om bv waterstof op te wekken (laatst een fragment over vaste waterstof, uitzending terug gekeken hebben ze dat deel eruit geknipt maar het potje met vaste waterstof stond wel gewoon op tafel). Zonnepaneel parken die ook niet lang mee gaan waarbij je je ook moet realiseren hoe inefficient die dingen zijn nog geen 25% van de energie die ze opvangen wordt daadwerkelijk omgezet in elektriciteit en dan heb je ook nog al het transport verlies. Waar zijn de thorium reactoren, toegang tot goedkope energie moet ook kapot want ja dat speelt “te veel mensen hè” in de hand etc…

  5 likes
 • PREDATOR schreef:

  Misrekeningen genoeg hier in het land…Wanneer word er eens wat aangedaan en wanneer word er een misrekening gemaakt in ons voordeel???
  juist…En maar betalen….hun misrekeningen en terug krijgen hoo maar..Ik zeg …..DIESEL

  4 likes
 • Driek schreef:

  Populistische kletspraat.
  https://www.knack.be/nieuws/wereld/duitsland-haalde-vorig-jaar-meer-stroom-uit-groene-energie-dan-uit-kolencentrales/article-normal-1414019.html.amp
  En er worden nog steeds veel zonnepanelen en windmolens geplaatst in Duitsland.

  Verder vergeet je het belangrijkste voordeel van elektrische auto’s: de lucht in (binnen) steden wordt aanzienlijk schoner en dat is fijn voor de mensen die er wonen.

  Er is – inderdaad – nog veel fossiele energie nodig, maar dat kan veel schoner opgewekt worden dan in een benzinemotor.

  Nu de grondstoffen nog op een nette manier winnen, dan blijven de kinderen ‘daar’ ook gezond.

  1 likes
  • Jonathan schreef:

   Volkswagen beloofd zelfs dat je auto’s altijd met groene stroom opgeladen worden met hun abbonement. Lijkt me een gek statement om te zeggen dat het 100% energie uit een kolencentrale komt zolang +/- 20% van de stroom opgewekt. Elke basisschoolleerling weet dat dat niet juist is, wat een artikel.

   2 likes
   • AlbertV schreef:

    Een belangrijke component van de luchtvervuiling door autoverkeer komt van de slijtage van banden en wegdek. De mate van slijtage is mede afhankelijk van het gewicht van het voertuig en het rijgedrag van de bestuurder. Een elektrische auto is zo’n 250 tot 400 kg zwaarder dan een vergelijkbare diesel/benzine auto en daarbij kun je met een elektrische scheurbak veel sneller optrekken. Dit betekent meer banden/wegdek slijtage dus fijnstof. Dus zelfs met 100% groene stroom is elektrisch rijden niet schoon.

    2 likes
  • exegese schreef:

   @Driek, Populistische kletspraat ????? Kijk eens wat verder als je durft !

   kijk voor de aardigheid eens naar de documentaire van Michael Moore met de naam Planet of the humans. Gemaakt door de meest linkse man die ooit geboren is. Kijkend naar de ware feiten kan hij niet anders dan zijn eigen kerk afvallen omdat die hele zogenaamd groene beweging doorgestoken kaart is waarbij alleen de rijksten op aarde beter van worden en zeker milieu en de natuur er heel bekaaid vanaf komen. Over populisme gesproken, voor hen goed renderend populisme dat wel.

   hier vind je hem : https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE

   Hier is wat Marcel Crok daarvan vindt : https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE

   0 likes
 • Rayoflight schreef:

  Lijkt me dat er eerst een betere batterij moet uitgevonden en dat dan de eletrische auto echt een alternatief wordt.

  1 likes
 • Ricky Tjin schreef:

  Elektrische auto’s rijden twee keer zo vaak schade als brandstofauto’s en ook is het duurder om die schade te herstellen. Dat vertaalt zich in hogere premies voor elektrische auto’s. https://www.businessinsider.nl/elektrische-auto-verzekering-premie-vergelijken-juli-2020/.

  0 likes
 • x

  Check Also

  timmermans

  Europees klimaatactieplan: ‘De stoppen in het hoofd van Timmermans zijn nu echt doorgeslagen’

  Terwijl de meeste landen nog worstelen met ...

  NPO

  NPO waarschuwt dat zeespiegel steeds sneller stijgt: ‘Dat is pertinent onwaar’

  Weerman Gerrit Hiemstra mocht gisteravond aanschuiven in ...

  >