Wetenschap

Er bestaat niet zoiets als tijd

Help mee door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoe informeert onze kennis over het universum en de kosmische tijd ons in het dagelijks leven? Wat als tijd een illusie blijkt te zijn?

De Britse natuurkundige, schrijver en voorstander van een tijdloze natuurkunde Julian Barbour heeft een oplossing voor het probleem van tijd in de natuurkunde en kosmologie: er is geen tijd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Als je probeert tijd te pakken te krijgen, glipt het altijd door je vingers,” zei Barbour. “Mensen weten zeker dat tijd bestaat, maar ze kunnen het niet vastpakken. Mijns inziens kunnen ze tijd niet te pakken krijgen om het niet bestaat.”

Parmenides

Isaac Newton zag tijd als een rivier die met dezelfde snelheid in alle richtingen stroomt. Einstein verenigde tijd en ruimte in een vierdimensionale entiteit. Barbour komt met de illusie van tijd. Hij ziet ieder moment net als de Griekse filosoof Parmenides als één geheel. Ieder moment vindt plaats in het ‘nu’.

Het uitgangspunt van Parmenides is dat de rede leert dat je alleen een ‘zijn’ kunt denken, niet een ‘niet-zijn’. Tegenover het ‘zijnde’ staat niets, dus ook niet het denken. Denken en ‘zijn’ is één en hetzelfde. Als iets gedacht wordt is het onmogelijk te zeggen dat het ‘niet is’.

Ieder moment in het ‘nu’ kan volgens Barbour worden gezien als een pagina die uit een boek is gescheurd en willekeurig op de grond wordt gegooid. Elke pagina is een afzonderlijke entiteit die zonder tijd bestaat, buiten de tijd bestaat. Door de pagina’s in een bepaalde volgorde te leggen wordt een verhaal duidelijk. Toch blijft iedere pagina een afzonderlijk en onafhankelijk geheel.

“De kat die springt is niet hetzelfde als de kat die neerkomt,” zei Barbour. Er is geen moment in het verleden dat in de toekomst vloeit. In plaats daarvan bestaat elke mogelijke configuratie van het universum, elke mogelijke locatie van iedere atoom van de creatie, simultaan.

Oerknal

Barbour denkt nooit na over de Big Bang omdat er in zijn kosmologie geen tijd bestaat. Er bestaat enkel een landschap van configuraties, van momenten in het nu. De structuur van dat landschap heeft een ingrijpende invloed op de natuurkunde die zich er afspeelt, aldus Barbour. Hij ziet de oerknal dan ook niet als explosie in een ver verleden, maar als punt in het landschap, zijn terrein van onafhankelijke momenten in het nu.

“Het enige bewijs dat je hebt van afgelopen week is je geheugen,” legde Barbour uit. “Maar je geheugen komt voort uit de huidige stabiele structuur van zenuwcellen in je brein. Het enige bewijs van de geschiedenis van de aarde zijn rotsen en fossielen. Maar dat zijn stabiele structuren in de vorm van een samenstelling van mineralen die we in het heden onderzoeken. Die bestaan enkel in het nu.”

Sommige momenten in het nu lijken met elkaar verbonden te zijn, hoewel ze allemaal simultaan bestaan. Het lijkt daarom alsof er sprake is van een volgorde van verleden naar toekomst. De feitelijke beweging van tijd van het ene moment in het nu naar het andere kan echter nergens worden getraceerd.

In een tijdperk waarin meerdere dimensies zijn gevonden in de zoektocht naar kwantumzwaartekracht en de ontdekking van donkere energie alle bestaande modellen overhoop heeft gehaald, lijkt het alsof alle fundamenten op losse schroeven staan. Het antwoord op de vraag ‘wat is tijd?’ is volgens Barbour dan ook: er is geen tijd.

Bekijk de Noorderlicht-aflevering ‘Killing Time’ met Julian Barbour uit 2008:

Bron: Popsci.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wakker
wakker
11 jaren geleden

is tjd niet gecreeerd door mensen in samen hang met de seizoenen en de lengte van een dag de snelheid waarmee de aarde draait .
als je buiten de aarde zweeft en continu in de zon bent heb je dan 1 lange dag en word je dan niet ouder ?….

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Tijd is bedacht door de mens, om afspraken etc. na te kunnen komen.De bijbel zegt gelijk al, dat in Gods ogen 1 dag, duidenden jaren is, en duizenden jaren één dag.Er zijn zelfs nog stammen op de wereld die geen tijd kennen maar aan de hand van een gebeurtenis de tijd bepalen maar een horloge hebben ze nog nooit gezien.Je leeft in het nu, en alles wat je hebt gedaan, kristaliseerd zich in verleden, maar tijd??Het bestaat simpel weg NIET.

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Volgens mij zit deze meneer er naast en is het concept van de ruimtetijd de enige juiste. Je kunt het ook heel eenvoudig zelf redeneren. Een positie in de ruimte zegt niets als je de tijd niet weet. Een tijd zegt niets als je positie in de ruimte niet weet.

Als je zegt: “zullen we afspreken in dat restaurant.” is het antwoord: “Hoe laat?”

Als je zegt “zullen we om 20:00 afspreken?” is het antwoord: “waar?” Zonder de locatie te weten heb je dus geen idee waar je om 8 uur moet zijn.

Je moet dus altijd weten waar (ruimte) en hoe laat (tijd).

Dat toont aan dat ruimte en tijd 1 is en dat tijd dus wel degelijk bestaat.

levi
levi
11 jaren geleden

onze tijd is niet volledig in samenhang met de seizoenen,… nl; om de 28 dagen is er een volle maan, dwz dat we ipv 12 maanden in een jaar er 13 zijn.

Back to top button
45
0
We lezen graag je reactie!x