Universum

“Er zijn negen dimensies die naar andere universa leiden”

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een theorie suggereert dat er geen drie, maar negen dimensies zijn en dat we die extra dimensies kunnen bereiken via zwarte gaten. Dat betekent dat zwarte gaten mogelijk poorten zijn naar andere universa.

Wetenschappers speuren met de Large Hadron Collider (LHC) naar bewijs voor het bestaan van andere universa. Extra dimensies zouden antwoord kunnen geven op vragen over de kwantumfysica en zwaartekracht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De zogeheten braantheorie stelt dat de andere dimensies zich schuil kunnen houden in extra universa. “De braantheorie is onderdeel van de snaartheorie,” legt dr. Chris White van de Queen Mary University in Londen uit. De snaartheorie probeert de fundamentele natuurkrachten in één allesomvattende theorie onder te brengen.

Andere mensen

Snaren bevinden zich in een negendimensionale ruimte. Als je tijd meetelt als een dimensie, is er sprake van 10 dimensies. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? “Zwarte gaten linken branen aan elkaar middels een buis van verstoorde ruimtetijd,” legt dr. Christophe Galfard uit.

“Je vraagt je af of er misschien andere mensen zijn die in die branen leven,” gaat hij verder. “Zijn er zwarte gaten die een doorgang zijn van onze wereld naar de hunne?”

Met de LHC zoeken wetenschappers naar tekenen van extra dimensies. Als er extra dimensies zijn, zou de LHC piepkleine zwarte gaten moeten kunnen produceren, aldus dr. White. Dergelijke zwarte gaten zouden snel verdwijnen, maar tegelijkertijd een stralingspiek veroorzaken.

Niet bekend

Waarom is de zwaartekracht zoveel zwakker dan alle andere krachten? Een koelkastmagneet kan een elektromagnetische kracht opwekken die groter is dan de aantrekkingskracht die de aarde uitoefent.

Volgens één theorie komt dat omdat de zwaartekracht zich uitspreidt over meerdere dimensies. Deze dimensies kunnen in theorie andere universa bevatten. Wanneer de LHC bewijs hiervoor zal vinden is niet bekend.

“We kunnen niet voorspellen wanneer we resultaten kunnen tonen,” zei een woordvoerder van CERN. “Maar je kunt er zeker van zijn dat we de wereld op de hoogte brengen als het zover is.”

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sergio
Sergio
7 jaren geleden

Fascinerend.

InnerPeace
InnerPeace
7 jaren geleden

“We kunnen niet voorspellen wanneer we resultaten kunnen tonen,” zei een woordvoerder van CERN. “Maar je kunt er zeker van zijn dat we de wereld op de hoogte brengen als het zover is.”

Hier ben ik allerminst zeker van.

Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Buitenaardsen beheersen die andere dimensies.

J.G. Bosman (werktuigkundige)
J.G. Bosman (werktuigkundige)
7 jaren geleden

Negen dimensies? Toe maar!

De ruimte waarin we leven is vier-dimensioneel. We zijn allemaal vertrouwd met de drie dimensies lengte, breedte en hoogte en meer is er ook echt niet. En daarmee zijn de drie coördinaten van ons orthogonale cartesische coördinatenstelsel ook “verbruikt”. Nu doet zich de omstandigheid voor dat haaks op deze door iedereen voorstelbare ruimte elk punt in die ruimte ook nog eens door de tijd reist. Deze z.g. tijdlijn onttrekt merkwaardig genoeg één dimensie aan onze drie-dimensionele ruimte. Het is natuurlijk niet mogelijk om nog een vierde lijn door ons coördinatenstelsel te trekken die onder een hoek van 90 graden met de reeds bestaande drie coördinaten staat. Daarom is de tijd-ruimte waarin we leven vier-dimensioneel.

Men kan hier trouwens zelf ook achter gekomen door eerst terug te grijpen op een eenvoudiger voorstelling van de ruimte (één of twee-dimensioneel, b.v. een lijnstuk of een vierkant) en haaks daarop de tijdlijn eens uit te zetten. Dan wordt de vier-dimensionaliteit van de tijd-ruimte al gauw helemaal duidelijk.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x