Financieel

Finland overweegt burgers gratis geld te geven

Help door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Finse overheid overweegt een deel van de Finnen gratis geld te geven, ongeacht of ze al dan niet werken. De hoogte van zo’n basisinkomen is nog niet bekend, maar veel mensen zijn benieuwd hoe het gaat werken. Dat meldt de BBC.

De Finse premier Juha Sipilä is groot voorstander van het idee: “Voor mij betekent een basisinkomen een vereenvoudiging van het sociale zekerheidsstelsel.” Het plan is met name interessant voor mensen zonder werk. In Finland zijn dat er momenteel 280.000; dat is 10 procent van de beroepsbevolking.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Tachtig procent van de Finnen is voor een basisinkomen. “Een basisinkomen? Ja, ik zou wel 1000 euro per maand willen krijgen,” zegt een man uit Pori in West-Finland. Hij is één van de werklozen die naar een oud, houten gebouw moeten gaan waar ze goedkoop voedsel en tweedehands spullen kunnen krijgen.

“Mensen zitten al zo lang zonder werk,” zegt een andere man. “Een basisinkomen zou mensen aanmoedigen om een tijdelijke baan te nemen,” zegt Paivi Hietikko, die in het gebouw werkt. “Een basisinkomen zou ook de bureaucratie terugdringen.”

Ook in Finland kan het je duur komen te staan als je werk aanneemt terwijl je werkloos bent. Een tijdelijke betaalde baan resulteert in een lagere uitkering. Uit voorlopige plannen blijkt dat de Finse overheid van plan is te experimenteren met vier verschillende bedragen, tussen de 400 en 700 euro per maand. Vervolgens moet worden onderzocht wat de effecten daarvan zijn. Ben jij ook voorstander van het basisinkomen? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.

[BBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x