Financieel

ESM: Europa mag niet zomaar in monetair noodfonds graaien

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De voltallige Duitse Bondsdag moet een beslissing nemen op het moment dat Europa in het noodfonds wil graaien en niet een selectief groepje parlementariërs. Dat oordeelde het Duitse hooggerechtshof, meldt het Vlaamse dagblad De Tijd.

Op deze manier wordt de bewegingsvrijheid van Bondskanselier Merkel nog verder ingeperkt door de rechters.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Als Europa na de noodplannen voor Portugal, Ierland en Griekenland ook wil graaien in het Europees noodfonds is er een grote kans dat die steun niet in de achterkamertjes van politiek Berlijn mag worden getrancheerd.

Klacht

Het Duitse Grondwettelijk Hof in Karlsruhe sprak zich uit over een klacht die twee parlementsleden van de sociaal-democratische SPD, Peter Danckert en Swen Schulz, een half jaar geleden indienden. Ze vinden het niet kunnen dat een kleine groep parlementsleden, het zogenoemde Sondergremium, over de Duitse bijdrage aan een Europees reddingspakket mag beslissen.

De regering in Berlijn is van mening dat zo’n strakke besluitvorming noodzakelijk is. Een efficiënte aanpak van de Europese crisis vergt een snelle respons zonder perslekken, zo denkt de regering. “We hebben een handelingsbekwaam instrumentarium nodig dat in zijn daadkracht nog enigszins de markten kan overtuigen,” zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble eind vorig jaar voor het oppergerechtshof.

Gelijk

Voordat het noodfonds Duits geld kan aanwenden om lidstaten te voorzien van noodsteun of om banken te herkapitaliseren is het fiat van 620 Bondsdagleden nodig, oordelen de rechters. Ze geven de SPD’ers daarmee grotendeels gelijk.

Een streep door de rekening van Bondskanselier Merkel. Ze had maandagavond in eigen coalitie al steun van de oppositie nodig om het tweede Griekse reddingsplan door het parlement te loodsen.

Er is echter nog een uitzondering mogelijk. Als het Europese noodfonds op de secundaire markt staatspapier zou inkopen kan dit wel in beperkte kring goedgekeurd worden.

ESM

Het permanente noodfonds ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme) treedt in juli in werking en heeft dan in elk geval 500 miljard euro ter beschikking. Het tijdelijke fonds EFSF zal verdwijnen.

Omdat Duitsland voorlopig weigert een uitbreiding van het permanente noodfonds te bespreken heeft de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy de voor vrijdag geplande top van de 17 leiders van de eurozone geannuleerd.

De controle op de bestedingen van het ESM is volgens de Algemene Rekenkamer slecht geregeld. Nederland staat voor veertig miljard euro garant in het permanente ESM. Bekijk de uitzending van EenVandaag van maandag:

sitestat

Bronnen: Tijd.be en Eenvandaag.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x