Mens en Dier

Etherische dimensie: delen we de aarde met onzichtbare levensvormen?

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vergeet de buitenaardsen in de ruimte even. Sommige wetenschappers beweren dat we de planeet delen met ‘vreemde’ levensvormen die zo anders zijn dan de bekende soorten dat ze onzichtbaar zijn.

In de woestijn kan op sommige rotsen en keien een mysterieus laagje van mangaan, arseen en silicium worden gevonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Dit laagje wordt ook wel ‘woestijnlak’ genoemd. De laagjes laten de woestijn glinsteren en inheemse stammen hebben er intrigerende rotstekeningen mee weten te maken. Professor Carol Cleland van de Universiteit van Colorado denkt dat woestijnlak het werk is van een alternatieve, onzichtbare biologische wereld.

Elven

Cleland noemt deze etherische dimensie de ‘schaduwbiosfeer’. “Mogelijk delen we de aarde met micro-organismen die hele andere biochemische eigenschappen hebben dan de levensvormen die we kennen,” zei ze.

Delen we onze planeet met een totaal onbekende soort zoals het rijk van de feeën en elven? De ontdekking van een alternatieve biosfeer zou van cruciaal belang zijn voor de zoektocht naar leven elders in de kosmos.

Als blijkt dat we ondanks de wetenschappelijke ontwikkelingen in de 19e en de 20e eeuw niet beseffen dat we een planeet delen met onzichtbare levensvormen, moeten we wellicht gaan nadenken over de manier waarop we speuren naar leven op andere werelden.

Ruimtevaartuigen zoals Marsrover Curiosity zijn zonder meer geavanceerd, maar wat is de kans dat ze buitenaardse levenvormen ontdekken als de moderne wetenschap ze nog niet heeft weten te vinden op onze eigen planeet?

Zoals de Amerikaanse bioloog Craig Venter zei: “We zoeken naar leven op Mars en we weten niet eens wat er op aarde is!”

Schaduwmicroben

De theorie over een schaduwbiosfeer werd door Cleland en haar collega Shelley Copley in 2006 voor het eerst geopperd in het International Journal of Astrobiology en wordt inmiddels ondersteund door vele andere wetenschappers, waaronder astrobiologen Chris McKay van het Ames Research Center van NASA en Paul Davies van de Arizona State University.

Alle micro-organismen die we tot nu toe op aarde hebben ontdekt lijken qua samenstelling op ons: ze bestaan uit eiwitten die maximaal 20 aminozuren bevatten en hun genetische code is gebaseerd op vier nucleobasen: adenine, thymine, guanine en cytosine, aldus Cleland. “Toch bestaan er in de natuur tot wel 100 aminozuren en ruim een dozijn nucleobasen. Het is goed mogelijk dat er in het verleden combinaties zijn gevormd waar levensvormen uit zijn ontstaan met onbekende biochemische eigenschappen,” voegde ze toe.

Cleland stelt dat we micro-organismen detecteren op basis van methoden die gebaseerd zijn op onze eigen biochemische eigenschappen. Daarom zijn we volgens haar niet in staat om schaduwmicroben te vinden.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

De bacterieén laatst gevonden in een meer, gevuld met arsenicum, is eigenlijk het bewijs dat de‘schaduwbiosfeer’bestaat.En dan dit zinnetje:Cleland stelt dat we micro-organismen detecteren op basis van methoden die gebaseerd zijn op onze eigen biochemische eigenschappen. Daarom zijn we volgens haar niet in staat om schaduwmicroben te vinden.WE HEBBEN EN WETEN NU, dat de bacterie in het arsenicum-meer het bewijs is.Dus om meer te vinden, wordt simpelweg ANDERS zoeken!!

eensteen
eensteen
11 jaren geleden

delen we de aarde met onzichtbare levensvormen? jep!! daarom zien we die onzichtbare things ook niet. logisch toch??

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Wat onze ogen niet zien, en waar onze gedachten niet kunnen komen,wil niet zeggen dat iets er NIET is. Het getuigt alleen van onze achterstand in denken, en doen.Dus de tijd voor anders zoeken is aangebroken!!Anno 2013???Ik had dat denken, al heel wat eerder verwacht!!Zie mijn vorige reactie.

garriet60
garriet60
11 jaren geleden

een zeer intrigerend verhaal .maar het mooie hier in is dat ze buiten de aarde dingen zoeken ? en ze nog niet weten wat er hier op aarde te vinden is !is het zelfde als dat mensen naar het buitenland gaan en hun eigen kikkerlandje ook nog helemaal niet kennen .zoek uit wat je in nederland mist . ik weet het ZON

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x