Financieel

Is de tijd inmiddels rijp voor een basisinkomen?

Help anderen door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Historicus Rutger Bregman, columnist van de Volkskrant en redacteur van De Correspondent, is pleitbezorger van het basisinkomen.

In Tegenlicht Meet Up wordt onderzocht of de tijd inmiddels rijp is geworden voor een onvoorwaardelijk basisinkomen.

In de jaren zeventig werd serieus overwogen een basisinkomen in te voeren. Het onderwerp keert met regelmaat terug op de agenda. Saar Boerlage, sinds 2007 erelid van de Vereniging Basisinkomen, legt uit waar het destijds op stuk liep.

Bezwaar

Als het aan Bregman ligt, krijgt iedere burger gratis geld van de overheid. Op die manier wordt de radicale ongelijkheid bestreden en een einde gemaakt aan de verzorgingsstaat als betuttelcomplex. Volgens hem is het de hoogste tijd de utopie van het basisinkomen nieuw leven in te blazen.

Een belangrijk bezwaar hiertegen is de gedachte dat mensen door de invoering van een basisinkomen minder gaan werken. Uit verschillende experimenten is echter gebleken dat de invloed van het basisinkomen op de motivatie van mensen om te werken niet per definitie negatief is.

Daarnaast lijken onderzoekers het inmiddels eens dat we inmiddels zo rijk zijn dat de collectieve invoering van een basisinkomen rendabel is en opweegt tegen de kosten van het huidige (westerse) sociale stelsel. Wanneer uitkeringen, kinderbijslagen, studiebeurzen en de bijbehorende controleapparaten vervallen, komt er voldoende geld vrij om iedereen een basisinkomen te geven. Armoede zou zo uitgeroeid zijn.

Aandacht

Dat experimenten niet zijn doorgezet, ligt aan de politiek. Regeringen hebben de resultaten van de experimenten in de wind geslagen. Intussen loopt de werkloosheid op en zal 47 procent van alle banen door automatisering verdwijnen.

Het basisinkomen krijgt steeds meer aandacht. Het Europees Burgerinitiatief voor het basisinkomen haalde 285.000 handtekeningen op in Europa, in Zwitserland wordt binnenkort gestemd over invoering van een basisinkomen en op 19 maart doet de Basis Inkomen Partij (BIP) in vier plaatsen in Nederland mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De noodzaak van een utopie, zondag 23 februari 21:05 Ned 2

Bron: VPRO.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
65 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
8 jaren geleden

Nee, het is nooit tijd voor een basisinkomen.

Dat komt omdat de meeste mensen gelukkig begrijpen dat dat geld eerst verdient moet worden, door de werkenden wel te verstaan. En die zitten er niet op te wachten om het basisinkomen van een ander te betalen zonder er iets voor terug te zien behalve een sigaar uit eigen doos.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Natuurlijk een basisinkomen, dan zijn we tegelijkertijd, voor diegene die nu in de bijstand zitten, af van dat 20-uur verplicht achterlijke vrijwilligerswerk.

huisheks
huisheks
8 jaren geleden

We worden geregeerd door n stel idioten.
Hoe kun je van zulke mensen verwachten dat ze luisteren naar het volk. Het zijn “volksvertegenwoordigers” maar mogen deze naam eigenlijk al decennia niet meer dragen. I.p.v. service te verlenen aan de burgers, moeten wij hen betalen voor hun wanprestaties en moeten we dat nog waarderen ook. Dus ik vrees dat u even geduld moet hebben. In de tussentijd moeten wij wakker worden en alles wat niet in de haak is aan de kaak stellen.

Wesley
Wesley
8 jaren geleden

[quote name=”Kalki”]Natuurlijk een basisinkomen, dan zijn we tegelijkertijd, voor diegene die nu in de bijstand zitten, af van dat 20-uur verplicht achterlijke vrijwilligerswerk.[/quote]
De reden dat die mensen nu werk moeten gaan doen, heeft te maken omdat het anders onbetaalbaar wordt.

Kun je mij uitleggen hoe het veranderen van de naam van bijstand naar basisinkomen ervoor zorgt dat het wel betaalbaar blijft?

(nog los van de onwenselijkheden)

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

65
0
We lezen graag je reactie!x