Homepagina » Gezondheid » Deskundige kijkt naar kerstdiner uit de supermarkt: “Bah, kaviaar? Dit zijn gewoon bolletjes kleurstof en conserveermiddel!”
Deskundige kijkt naar kerstdiner uit de supermarkt: "Bah, kaviaar? Dit zijn gewoon bolletjes kleurstof en conserveermiddel"

Deskundige kijkt naar kerstdiner uit de supermarkt: “Bah, kaviaar? Dit zijn gewoon bolletjes kleurstof en conserveermiddel!”

Wie gisteren nog zijn boodschappen voor het kerstdiner moest inslaan, belandde hier en daar in ellenlange rijen voor de kassa’s. In de Albert Heijn XL in Leiden brak de hel los. Parkeerwachten probeerden de drukte voor de supermarkt in goede banen te leiden.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel schat dat de supermarkten deze week een omzet van 750 miljoen euro hebben gedraaid, bijna 12 procent meer dan een normale weekomzet. Gisteren was de drukste dag van het jaar.

HUMO kocht een achtgangenmenu bijeen in de supermarkt en liet er een gerenommeerde voedingsexpert naar kijken. Als jouw kerstmaaltijd ook uit de supermarkt komt, pas op: misschien heb je na het lezen geen honger meer. “Bah, kaviaar? Dit zijn gewoon bolletjes kleurstof en conserveermiddel!”

Giftig voor het zenuwstelsel

In haar zevende boek Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten legt Joanna Blythman uit welke onsmakelijke chemische trucs de voedingsindustrie met ons eten uithaalt. Clouding agents (vezels die op sinaasappelpulp lijken) doen ons sap ‘natuurlijker’ ogen, met ‘vleeslijm’ worden nephammen geboetseerd uit brokken separatorvlees (vleesresten van uitgebeende karkassen) en gefrituurde scampi bestaan uit gestolde pap van garnalenafval.

In de eindejaarsperiode worden we verblind door grote letters bovenaan op de verpakkingen: ‘luxe’, ‘delicatesse’ of ‘gourmand’.

Het achtgangenmenu bestaat onder meer uit eendenpastei met 41 procent varkensvlees, 18 procent varkenslever, 18 procent eendenvlees en 9 procent eendenlever. Aan de pastei zijn soja-eiwitten en een vleesvermeerderaar toegevoegd.

Blythman: “Soja-eiwitten worden gewonnen door sojameel te wassen in aluminiumtanks. Tijdens dat proces kan aluminium, dat slecht is voor het zenuwstelsel en de hersenen, in het product terechtkomen. En ook het oplosmiddel hexaan, een component van lijm en cement, wordt bij de extractie van soja-eiwitten gebruikt. Hexaan is giftig voor het zenuwstelsel.”

E-nummers werken afstotend

Ze merkt op dat producenten vaak het woord ‘antioxidant’ op de verpakking zetten in plaats van ‘conserveermiddel’ omdat ons geleerd is dat antioxidanten gezond zijn. Op ingrediëntenlijsten betekent het vaak gewoon conserveermiddel, aldus Blythman. “Slimme fabrikanten gebruiken geen E-nummers meer tegenwoordig: veel te afstotend.”

We komen ook haringkaviaar tegen, bestaande uit water, gerookte haring, zout, maïszetmeel, citroensap, inktvisinkt en enkele E-nummers. “Het zijn dus een soort geleibolletjes waarin haringvlees zit, en vooral water,” zegt Blythman. “En verder conserveermiddel xanthaangom. Dit is echt oplichterij.”

Tussen de eindejaarsboodschappen vinden we ook ‘verse macarons’ die een maand houdbaar zijn en vol conserveermiddelen zitten. De verpakking zegt ‘zonder kleurstoffen’, maar bij de ingrediënten staat ‘natuurlijke rode kleurstof’.

Zware metalen in kleurstoffen

Een rekbaar begrip, aldus Blythman. Een kleurstof kan natuurlijk zijn, maar de extractie kan ook via chemische processen gebeuren. Stel dat de rode kleurstof paprika-extract (E160c) was, dan is dat op chemische wijze gewonnen uit gedroogde paprika, met hulp van methanol, ethanol, aceton, hexaan, dichloormethaan, ethylacelaat of propaan-2-ol.

Wettelijk mag de kleurstof dan ook nog eens sporen bevatten van die oplosmiddelen én van zware metalen lood, kwik en cadmium.

Nooit eerder werd ons zoveel supermarktwild – everzwijn, hert of haas – naar het hoofd geslingerd. Zelfs budgetsupermarkten verkopen nu wild, vaak ingevroren. “Ik heb in slachthuizen gezien hoe men met magnetrons ontdooit, versnijdt en weer invriest,” zegt Blythman. “Terwijl de huisvrouw denkt dat je nooit iets twee keer mag invriezen!”

Boekentip: Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten

[HUMO]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • frans schreef:

  Ik moet of mag nog eten.
  Pompoensoep indiase, zelf gemaakt.Bleekselderij, rode bieten salade. Makreel, waarvan ik hoop dat deze echt is. Rode peertjes.
  Geen toetje. Bilogische rode wijn. Biologische koffie na. Met demeter koffiemelk, en een schepje bio-honig.
  Geen koolhydraten , nee. Met 16234 fans moeten we toch een bewustzijnsommekeer nogmaals kunnen bekrachtigen.

  18 likes
  • Arwijn schreef:

   Klinkt lekker!
   Maak van 2016 een jaar van het biologische eten!
   Iedereen, ga alsjeblieft iig voor het biologische vlees, het maakt zoveel uit!
   Laten we biologisch vlees de nieuwe wereld standaard maken. De wereld zal er zoveel gezonder van worden, ik beloof het je!

   6 likes
 • Bataaf schreef:

  Eet smakelijk Nederland…

  12 likes
 • ROY schreef:

  Ik heb maar 1 wens en dat is dat ik liever lees: Er staan ellenlange rijen met mensen in Den haag te protesteren tegen de overheid en hun beleid dan dat ik lees: ellenlange rijen voor de AH 🙁

  13 likes
 • Anne schreef:

  Het is allemaal bekend, en toch word er niks tegen gedaan……wie is de verantwoordelijke die ons tegen dit soort eten moet beschermen. Of zijn we daarin vogelvrij………….

  7 likes
 • helder schreef:

  Op 21 december was de aarde het verst verwijderd van de zon en is weer op haar terugreis naar de zon toe want haar baan staat vast. Je kan deze gang doortrekken naar de mensen. Hoever de mensen ook verwijderd zijn van hun Lichtbron, ze zullen terugkeren. Hun baan staat ook – VAST-

  6 likes
  • brainwashed schreef:

   Zal best… ik snap alleen de link niet naar opgelicht worden in de supermarkt….
   15 graden met de kerst, dan is de zon niet zo heel ver.

   Fijne dagen

   1 likes
 • Lyra57 schreef:

  Alles wat is gebaseerd op winstbejag gaat om kwantiteit en niet om kwaliteit en zo draait heel de wereld spijtig genoeg. Zodra het merendeel van de bevolking dit door heeft zijn we op weg naar de oplossing. Verspreiden die awereness!!

  In unity…

  3 likes
 • Maroj schreef:

  Ironisch genoeg maakt men zich druk over het voedsel (waar ik volledig achter sta en zijn kwaliteit te wensen over laat onder gewin van veel verdienende kapitalistische bedrijven), maar ik hoor dezelfde mensen niet over hetgeen boven ons eigen hoofd gebeurd. Dagelijks worden wij besproeid met chemtrails met zware metalen en andere chemische stoffen die ons ziek maken en het weer beïnvloeden. Laten we ook hier ons aandacht aan schenken om de healthy lijn door te rekken!

  3 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Syntherklaar was toch de feestdag van chemisch plastic voedsel?

  2 likes
 • Hendrik schreef:

  Nog meer van dat spul wat ik gelukkig,nog nooit heb gegeten!!

  http://www.info-direkt.eu/mcdonalds-nahrung-aus-dem-chemielabor/

  1 likes
 • x

  Check Also

  supermarkt

  Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

  In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

  viroloog

  Geen bewijs dat coronavirus kan worden verspreid in supermarkt, zegt deze vooraanstaande Duitse viroloog

  Er is geen bewijs dat het coronavirus ...

  >