Gezondheid

Deskundige kijkt naar kerstdiner uit de supermarkt: “Bah, kaviaar? Dit zijn gewoon bolletjes kleurstof en conserveermiddel!”

Help anderen door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wie gisteren nog zijn boodschappen voor het kerstdiner moest inslaan, belandde hier en daar in ellenlange rijen voor de kassa’s. In de Albert Heijn XL in Leiden brak de hel los. Parkeerwachten probeerden de drukte voor de supermarkt in goede banen te leiden.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel schat dat de supermarkten deze week een omzet van 750 miljoen euro hebben gedraaid, bijna 12 procent meer dan een normale weekomzet. Gisteren was de drukste dag van het jaar.

HUMO kocht een achtgangenmenu bijeen in de supermarkt en liet er een gerenommeerde voedingsexpert naar kijken. Als jouw kerstmaaltijd ook uit de supermarkt komt, pas op: misschien heb je na het lezen geen honger meer. “Bah, kaviaar? Dit zijn gewoon bolletjes kleurstof en conserveermiddel!”

Giftig voor het zenuwstelsel

In haar zevende boek Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten legt Joanna Blythman uit welke onsmakelijke chemische trucs de voedingsindustrie met ons eten uithaalt. Clouding agents (vezels die op sinaasappelpulp lijken) doen ons sap ‘natuurlijker’ ogen, met ‘vleeslijm’ worden nephammen geboetseerd uit brokken separatorvlees (vleesresten van uitgebeende karkassen) en gefrituurde scampi bestaan uit gestolde pap van garnalenafval.

In de eindejaarsperiode worden we verblind door grote letters bovenaan op de verpakkingen: ‘luxe’, ‘delicatesse’ of ‘gourmand’.

Het achtgangenmenu bestaat onder meer uit eendenpastei met 41 procent varkensvlees, 18 procent varkenslever, 18 procent eendenvlees en 9 procent eendenlever. Aan de pastei zijn soja-eiwitten en een vleesvermeerderaar toegevoegd.

Blythman: “Soja-eiwitten worden gewonnen door sojameel te wassen in aluminiumtanks. Tijdens dat proces kan aluminium, dat slecht is voor het zenuwstelsel en de hersenen, in het product terechtkomen. En ook het oplosmiddel hexaan, een component van lijm en cement, wordt bij de extractie van soja-eiwitten gebruikt. Hexaan is giftig voor het zenuwstelsel.”

E-nummers werken afstotend

Ze merkt op dat producenten vaak het woord ‘antioxidant’ op de verpakking zetten in plaats van ‘conserveermiddel’ omdat ons geleerd is dat antioxidanten gezond zijn. Op ingrediëntenlijsten betekent het vaak gewoon conserveermiddel, aldus Blythman. “Slimme fabrikanten gebruiken geen E-nummers meer tegenwoordig: veel te afstotend.”

We komen ook haringkaviaar tegen, bestaande uit water, gerookte haring, zout, maïszetmeel, citroensap, inktvisinkt en enkele E-nummers. “Het zijn dus een soort geleibolletjes waarin haringvlees zit, en vooral water,” zegt Blythman. “En verder conserveermiddel xanthaangom. Dit is echt oplichterij.”

Tussen de eindejaarsboodschappen vinden we ook ‘verse macarons’ die een maand houdbaar zijn en vol conserveermiddelen zitten. De verpakking zegt ‘zonder kleurstoffen’, maar bij de ingrediënten staat ‘natuurlijke rode kleurstof’.

Zware metalen in kleurstoffen

Een rekbaar begrip, aldus Blythman. Een kleurstof kan natuurlijk zijn, maar de extractie kan ook via chemische processen gebeuren. Stel dat de rode kleurstof paprika-extract (E160c) was, dan is dat op chemische wijze gewonnen uit gedroogde paprika, met hulp van methanol, ethanol, aceton, hexaan, dichloormethaan, ethylacelaat of propaan-2-ol.

Wettelijk mag de kleurstof dan ook nog eens sporen bevatten van die oplosmiddelen én van zware metalen lood, kwik en cadmium.

Nooit eerder werd ons zoveel supermarktwild – everzwijn, hert of haas – naar het hoofd geslingerd. Zelfs budgetsupermarkten verkopen nu wild, vaak ingevroren. “Ik heb in slachthuizen gezien hoe men met magnetrons ontdooit, versnijdt en weer invriest,” zegt Blythman. “Terwijl de huisvrouw denkt dat je nooit iets twee keer mag invriezen!”

Boekentip: Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten

[HUMO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bataaf
Bataaf
7 jaren geleden

Eet smakelijk Nederland…

frans
frans
7 jaren geleden

Ik moet of mag nog eten.
Pompoensoep indiase, zelf gemaakt.Bleekselderij, rode bieten salade. Makreel, waarvan ik hoop dat deze echt is. Rode peertjes.
Geen toetje. Bilogische rode wijn. Biologische koffie na. Met demeter koffiemelk, en een schepje bio-honig.
Geen koolhydraten , nee. Met 16234 fans moeten we toch een bewustzijnsommekeer nogmaals kunnen bekrachtigen.

Anne
Anne
7 jaren geleden

Het is allemaal bekend, en toch word er niks tegen gedaan……wie is de verantwoordelijke die ons tegen dit soort eten moet beschermen. Of zijn we daarin vogelvrij………….

helder
helder
7 jaren geleden

Op 21 december was de aarde het verst verwijderd van de zon en is weer op haar terugreis naar de zon toe want haar baan staat vast. Je kan deze gang doortrekken naar de mensen. Hoever de mensen ook verwijderd zijn van hun Lichtbron, ze zullen terugkeren. Hun baan staat ook – VAST-

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x