Gezondheid

Europees Parlement verwerpt omstreden regels over zaaigoed

Help mee door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De voorgestelde wetgeving over de productie en handel voor gewassen en teeltmateriaal is dinsdag bijna unaniem verworpen door het Europees Parlement. Een goede zaak, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Hij wil dat de Europese Commissie haar voorstel nu helemaal intrekt.

“Maar gezien de ronduit arrogante houding en het gelobby van de verantwoordelijke eurocommissaris Tonio Borg, vrees ik echter dat men nagenoeg dezelfde voorstellen zal indienen na de Europese verkiezingen,” zei Eickhout. Hij voegde toe dat de richtlijn schadelijk is voor de landbouw, voor boeren en voor onze voedselzekerheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Commissie had verschillende wetten samengebracht in een verordening, die het onmogelijk maakt om nog zelfstandig zaden te winnen en te gebruiken. Er is al langer commotie rond de richtlijnen die de zadenhandel moeten regelen. Milieubewegingen, boeren en kleine zaadproducenten vreesden dat enkel nog multinationals zaden zouden kunnen produceren, wat zou leiden tot hogere prijzen.

In heel Europa was er veel onrust over de mogelijke gevolgen van de richtlijn. Eurocommissaris Borg gebruikt tegenstrijdige berichten nu om te verklaren dat er sprake was van miscommunicatie en dat de Europarlementariërs ‘het allemaal niet goed begrepen hadden’. Een zeer arrogante opstelling die fel bekritiseerd werd in het debat. “We weten donders goed waarom we tegen deze draak van een wetgeving stemden,” zei Eickhout. “Wij willen niet dat zaaigoed door slechts een handvol multinationals geproduceerd wordt.”

Eickhout spreekt over een halfbakken voorstel, dat bedrijven als Monsanto te veel macht zou geven. “Zij dreigen met hun obscure plannen te bepalen wat er op ons bord ligt.” Vijf bedrijven controleren nu al 50 procent van de zadenmarkt. Bij de groentenmarkt is dat zelfs 95 procent. Eerder hadden ook de milieucommissie en de landbouwcommissie van het Europees Parlement de richtlijnen al afgekeurd.

bron: De Redactie, GroenLinks

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Gelukkig maar dat deze duivelse wetgeving is weggestemd. Als we onze moestuintjes laten afpakken dan zijn we geen knip voor de neus waard. Voor mijn tuin wil ik wel vechten.

Sarah
Sarah
10 jaren geleden

Het gaat niet alleen om onze moestuintjes maar om de door de strot geduwde monopoly. Laat dit een begin zijn van verstandig besluiten.

garriet60
garriet60
10 jaren geleden

maar goed ook dat dit voorstel verworpen is want ik eet liever gezond dan dat ik die troep van monsanto moet?? eten

trackback
Zaadhandelverbod HOAX
9 jaren geleden

[…] Parlement verwerpt omstreden regels over […]

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x