Homepagina » Mens en Dier » Europese Commissie stelt verbod in op bijendodende pesticiden
Europese Commissie stelt verbod in op bijendodende pesticiden

Europese Commissie stelt verbod in op bijendodende pesticiden

Het is officieel. De Europese Commissie kondigt volgende week een verbod aan op bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden. Dat heeft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer laten weten.

Neonicotinoïden worden gelinkt aan de massale bijensterfte. Landen krijgen een jaar de tijd om het verbod in te voeren.

Het blijkt dat verschillende neonicotinoïden 5400 tot 7297 keer giftiger zijn voor bijen dan het inmiddels verboden middel DDT. In ons voedsel zitten ook residuen van deze bestrijdingsmiddelen.

Geheime studies

De Tweede Kamer heeft Dijksma opgeroepen om de middelen in Nederland zo snel mogelijk te verbieden en niet op Europa te wachten. Dijksma reageerde dat de Nederlandse landbouw op die manier op achterstand zou worden gezet.

De Kamer wil ook dat Dijksma het wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen neonicotinoïden in bestrijdingsmiddelen en de sterk toegenomen bijensterfte openbaar gaat maken. Dat is volgens Dijksma juridisch gezien echter niet mogelijk.

De natuurbeschermings- en milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft deze ‘geheime studies’ van Bayer inmiddels mogen inzien. De organisatie concludeerde op basis van de onderzoeken dat imidacloprid, een neonicotinoïde van Bayer, kan worden gelinkt aan de bijensterfte.

Strengere regels

Imidacloprid wordt veel op bessen, peulen en erwten gespoten. De stof hoopt zich op in lever en nieren. In Nederland zijn 38 bestrijdingsmiddelen met imidacloprid toegelaten, waaronder Gazon Insect, Pokon Mierenstop, HGX mierenlokdoos, Bayer Vliegensticker en Vapona Raamsticker.

Farmareus Bayer wil niet meewerken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft Bayer in het gelijk gesteld. Het Duitse concern fuseerde in 1925 met IG Farben. In 1951 werd Bayer opnieuw opgericht, nadat IG Farben na de Tweede Wereldoorlog was opgesplitst. IG Farben had in die periode zulke nauwe banden met de SS dat het bedrijf in Auschwitz over een eigen slavenkamp beschikte.

Dijksma zei dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) binnenkort met strengere regels komt voor imidacloprid. Het middel blijkt schadelijker dan gedacht en bovendien zit het door gebruik in de tuinbouw in grote hoeveelheden in het oppervlaktewater.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
7 jaren geleden

Het zal eens tijd worden.Ik dacht al dat achterlijkheid, hoogtij vierde.

san
san
7 jaren geleden

Wanneer alle bijen zijn uitgeroeid heeft de mens nog 4 jaar, bye bye zwaai zwaai
en dan zij n wij ook uitgeroeid…

Rolling Stone
Rolling Stone
7 jaren geleden

Raar ! Opeens komen ze daar in Brussel op voor de bijen. Op zich geweldig, ware het niet dat wij als mensen, worden volgestouwd met E-nummers, de meest vreselijk goedjes, door ons eten gedauwd en dat wordt goedgekeurd. O, wat zijn we toch goed voor de natuur. Maar o wee,… kijk eens naar dat ware masker.
Ze moeten zieltjes winnen natuurlijk.
Want de populariteit is nu niet zo geweldig.

realitycheck
realitycheck
7 jaren geleden

en de fda heeft juist eea toestaan in de usa, het land van de ongewenste mogelijkheden…

Jolanda
Jolanda
7 jaren geleden

Dit is maar het topje van de gifberg. Alsof we (ze) dit niet al jaren wisten?
Het middel was zelfs zo effectief dat het het voortbestaan van de gehele natuur en de mensheid op het randje van de afgrond bracht.
neonicotinoïden 5400 tot 7297 keer giftiger zijn voor bijen dan het verboden DDT.. Ik vrees werkelijk dat luiheid en gemakzucht aan de grondslag liggen van het gebruik van deze producten. Pas over 50 jaar word duidelijk hoed diep de vreemde stoffen in de ecologische structuur zijn doorgedrongen…

willempie
willempie
7 jaren geleden

[quote name=”Rolling Stone”]Raar ! Opeens komen ze daar in Brussel op voor de bijen. Op zich geweldig, ware het niet dat wij als mensen, worden volgestouwd met E-nummers, de meest vreselijk goedjes, door ons eten gedauwd en dat wordt goedgekeurd. O, wat zijn we toch goed voor de natuur. Maar o wee,… kijk eens naar dat ware masker.
Ze moeten zieltjes winnen natuurlijk.
Want de populariteit is nu niet zo geweldig.[/quote]
Niet zo negatief. Ik denk dat men daadwerkelijk geschrokken is van deze opzienbarende neergang van het aantal bijen. Goed dat Europa bestaat voor dit soort gevallen! Snel invoeren die wet.

Harry
Harry
7 jaren geleden

I.m.o. bepaald achterlijkheid nog steeds het hele beleid maar ja, dit is toch enigszins goed nieuws.Maar onze captains op het NWO ship zullen wel wat meer verassingen in petto hebben…

Avatar_777
Avatar_777
7 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Het zal eens tijd worden.Ik dacht al dat achterlijkheid, hoogtij vierde.[/quote]

Doet het ook…

Peter
Peter
7 jaren geleden

Er is een enorm machtsmiddel om die hele gifspuitlandbouw naar het verleden te verbannen. Dat is: met z’n allen naar de natuurwinkel gaan en NIET meer de rommel kopen waar dergelijke bedrijven aan verbonden zijn. Natuurlijk eten is niet alleen beter voor je gezondheid, het stimuleert tegelijkertijd ook de juiste soort landbouw, en dat aspect is misschien nog wel het belangrijkste.
Hoog tijd dus voor de kritieke massa op dit punt.

kengai
kengai
7 jaren geleden

Peter, helemaal mee eens, de landbouwer van tegenwoordig is geen landbouwer meer, hij is meer gifmenger geworden en dat allemaal door de mono cultuur.
Kijk alleen al naar de aardappelboer, de aardappel gaat met vergif de grond in en daarna blijven ze geregeld de boel besproeien en op het laatst word het loof dood gespoten en de aardappel gerooid en dan spreekt de boer over een eerlijk, goed en natuurlijk product.
Volgens mij hebben dan een chemisch product, geteelt in dode aarde.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

vaccin

Overal in Amerika blijven massa-vaccinatiecentra leeg: ‘Geweldig om te zien’

In Amerika is bijna 36 procent van ...

gevallen

Ruim 10.000 sterfgevallen gemeld bij EMA na coronaprik, Nederland bijna koploper

Bij de Europese database van rapporten over ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

15
0
We lezen graag je reactie!x