Op de verpakking van Kellogg’s Frosties houdt een vrolijke tijger een granenreep in lucht. Het doosje is verder versierd met wat graanhalmen en een spat melk.
In de kinderreep blijken echter in het geheel geen granen te zitten. Gerstmoutaroma moet een authentieke smaak geven aan de maïsvlokken, die volgens voedselwaakhond foodwatch net zo misleidend zijn als de graanhalmen.
Een maïsvlok is bij Kellogg’s namelijk geen cornflake, maar een suikerbom. Het ‘lekkere laagje op basis van melk’ blijkt niet gemaakt van verse melk, maar een combinatie van ingedikte melk, melkpoeder, suiker, melksuiker en calciumcarbonaat (E170).
Verstopt
De Frosties zijn in feite cornflakes met een dikke laag suiker. Eén reep bestaat voor een derde uit suiker, in dit geval twee suikerklontjes. Kellogg’s heeft alle suikers goed verstopt in de ingrediëntenlijst. Bovendien bevat de kinderreep nog vier extra soorten suiker: glucose, fructose, invertsuiker en lactose.
Maar dat is voor Kellogg’s nog niet genoeg. De grootste producent van ontbijtgranen in de VS voegt nog twee extra zoetstoffen toe aan de Frosties. Hoewel de repen bedoeld zijn voor kinderen, geldt de Dagelijkse Voedingsrichtlijn op de verpakking voor een volwassen vrouw.
In het zogeheten stoplicht-principe kleurt de kinderreep dieprood voor suiker en verzadigd vet en oranje voor vet en zout. Bovendien zijn bijna alle vitaminen in de reep kunstmatig toegevoegd.
Voorlichting
Met Frosties voegt Kellogg’s nog een ongezond tussendoortje toe aan de voorraad dikmakers voor kinderen. Met de Disneyfiguren die Kellogg’s mag gebruiken probeert het bedrijf jonge kinderen te lokken.
Kellogg’s geeft zelfs ‘voorlichting over gezond ontbijten’ op diverse scholen. In Engeland is het nutrient profiling model van kracht, dat beoordeelt hoe gezond of ongezond een product is. Sinds de invoering van dit model keldert de omzet van Frosties in het land.
In 2009 toonde het programma Keuringsdienst van Waarde aan dat in de Special K van Kellogg’s metallisch ijzer verwerkt wordt. Dit soort ijzer heeft geen voedingswaarde. In het consumentenprogramma werd gesteld dat het ijzergehalte van de cornflakes gelijk is aan dat van een spijker.
Bron: Foodwatch.nl
Gerelateerd:
- Eet ik bewust? Alles over citroenzuur (E330)
- Paardenvleesschandaal: winst belangrijker dan transparantie
- Unilever mag consument misleiden met Becel Pro-activ
- Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)
- Slagroomtaart HEMA ‘staat bol van de E-nummers’
Leider Britse Labourpartij vertelt de wereld door wie terreurgroep IS echt wordt gefinancierd
Kijk: Stikstofminister Van der Wal (VVD) ‘heeft totale maling’ aan wat haar achterban wil
Alle reden om dit jaar geen griepprik te halen
Chinese stad in rep en roer na verschijnen mysterieuze vliegende lichten. Zijn dit UFO’s?
Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effecten cannabis op coronavirus: ‘Zeer effectief’
Van Wolferen: dit zijn tektonische veranderingen die op dit moment onder onze voeten plaatsvinden
5x kleurtrends voor 2025 volgens interieurexperts
‘Aankomende vaccinatieplicht in Frankrijk, Griekenland en Malta is abominabel’
Australische basisschool: over 10 jaar hebben leerlingen een microchip in hun brein